Dr. Hodossi Sándor

Dr. Hodossi Sándor

Agrofórum Online

A póré: kellemes ízű, sokoldalúan felhasználható, egészséges zöldségkülönlegesség

2021. június 19. 05:39

A póréhagyma (Allium ampeloprasum L. var. porrum) az Alliaceae (hagymafélék) családjába tartozó, kétéves, lapos levelű, hagymatestet nem fejlesztő hagymaféle.

Hihetetlen változatosságot mutató zöldségfajunk: a paprika

2020. március 21. 13:35

A paprika a Solanaceae (Burgonyafélék) családba tartozik, világszerte mintegy 20 faját termesztik, ebből azonban csak 5 számít igazán elterjedtnek. Egyes típusait (fajait) nem friss zöldségként, hanem elsősorban (vagy kizárólagosan) fűszerként, fűszerező anyagként használják fel. Csípősségét a benne lévő kapszaicin nevű vegyület okozza.

Világméretekben a zöldségágazat húzónövénye: a paradicsom

2019. november 2. 11:58

Világméretekben napjaink legdinamikusabban fejlődő agrárágazata a zöldségtermesztés, húzónövénye a paradicsom. Ma már világviszonylatban közel 180 millió tonnát állítanak elő belőle, ez a világ összes zöldségtermelésének 17%-a.

A fokhagyma tápértéke és gyógyhatása, termesztésének helyzete a világon és nálunk

2019. június 8. 15:37

A fokhagyma jellegzetes funkcionális, nagy tápértékű, az egészség alakulására is rendkívül kedvező hatással lévő élelmiszer. Fajtatípusairól, fajtáiról, a termeszthetőségének feltételeiről, valamint termesztési módjáról olvashatnak összeállításunkban.

A hazai koraiburgonya-termesztés kialakulása és mai gyakorlata

2019. március 30. 05:47

A burgonya ma a világ harmadik legfontosabb élelmiszernövénye (1977-ben még csak az ötödik volt!). Jelenleg a termelés volumenében csak a rizs és a búza előzi meg.

„Újburgonya” – nem csak tavasszal

2018. november 23. 04:36

A nyári ültetésből származó, nem teljesen beparásodott héjú burgonya tetszetősebb, mint a teljesen beparásodott héjú. Termesztésének lehetőségeiről, értékeiről szól a Zöldségtermesztés rovat e havi írása.

Zöldborsó – új trendek a világtermelésben

2018. november 21. 08:37

A zöldborsó Magyarországon a zöldségfélék között (a csemegekukorica után) a második legnagyobb felületet elfoglaló növény. Három típusa található meg a termesztésben: kifejtő, velő- és cukorborsó. A hüvelyes zöldborsó termesztéstechnológiák közül a tavaszi vetés, az áttelelő és a nyári termesztés ismert.

Zsenge burgonyagumók előállítására irányuló technológiai változatok

2018. november 6. 07:36

A burgonya jelenleg a világ harmadik legfontosabb élelmiszernövénye. A termelés volumenében csak a rizs és a búza előzi meg. Napjainkban több mint 100 országban, mintegy 20 millió hektáron 320-340 millió tonna nagyságrendben termesztik. A termelés felfutásával egyidejűleg a hasznosítás tekintetében is jelentős változások következtek be.

Nagyobb figyelmet érdemlő téli gyökérzöldség-különlegességek: a pasztinák és a feketegyökér

2018. október 9. 13:41

Mindkét növény csak főterményként előállítható, hosszú tenyészidejű, jól tárolható, így a frisszöldség-ellátás szempontjából legkritikusabb téli időszakban jelentenek kínálatot.

Vöröshagyma-termesztés a világon és Magyarországon

2018. október 6. 13:54

A vöröshagyma esetében nálunk a jelenlegi világtendenciák nem érvényesülnek. A termelés történelmi mélyponton van, nagyságrendje ma már a hazai szükségleteket sem fedezi. Az előrelépés csak a termesztés korszerűsítésétől várható. Ehhez nyújt segítséget a szerző a fajtatípusok és a különböző termesztési módok ismeretésével.