Himlősek a szilvafák?

Agrofórum Online

Sz. Imre kérdése: Kajszi- és szilvafáimon himlő vírusra utaló jeleket találtam, lehet valahogy gyógyítani, esetleg a többi tünetet nem mutató fáimat megvédeni?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A csonthéjas gyümölcsfajokon: kajszi, őszibarack, szilva és mandulafákon sajnos hazánkban is gyakran megjelenő vírus a szilvahimlő (Plum pox virus). A vírus szinte mindenhol megtalálható legyen szó ültetvényről vagy akár házikertről. A kajszi levelein a levélerek körül sárgászöld foltok jelennek meg, a fertőzés hatására gyűrű alakú foltok is keletkezhetnek.  A szilva levelein pár mm nagyságú sárgászöld foltok, valamint nagyobb akár 1 cm-es nagyságú gyűrűk is megjelenhetnek. A gyümölcs felületén enyhén vagy erősebben bemélyülő, rendszerint gyűrű, de szabálytalan alakú barázdák is megfigyelhetők.

A beteg termések színe halványabb, mint az egészséges gyümölcsé. Az idő előtt megpuhuló gyümölcs húsában vörösbarna szövetek találhatók. A torz gyümölcsök egyenetlenül érnek, íztelenek lesznek. A kajszi magjain sárgásfehér, elmosódott gyűrűzöttség figyelhető meg, ami leopárdszerű foltosodást hoz létre. A beteg fák gyengébben fejlődnek, szártagjaik rövidülnek, hajtásaik vékonyodnak.

A vírus súlyosságát abban rejlik, hogy a már fertőzött fák életük végéig betegek maradnak, gyógyításuk nem lehetséges. Ezért is nagyon fontos a megelőzés, hiszen ez az ellene való védekezés alapja. Terjedésüknek egyik gyakori módja a fertőzött oltvány ültetése. A fertőzött magokból nőtt alanyok oltás után hordozzák a vírust. A házilag ilyen növényanyagból előállított oltványok mindegyike fertőzött lesz. A faiskolából származó, és növényegészségügyi bizonyítvánnyal rendelkező oltványok telepítésével a betegség elkerülhető.

A csonthéjas gyümölcsfák kiültetés után is fertőződhetnek a szilvahimlő vírusával. A levéltetvek is nagymértékben hozzájárulnak terjesztéséhez, valamint a vírussal fertőzött és a beporzást ellátó virágpor is terjesztheti. Ezek mellett átvihető a vírus növénynedvvel is, a nedvkeringés megindulása után végzett metszéssel. Fontos tehát, hogy a vírusra fogékony fajták oltványait kellő áttekintéssel vásároljuk meg, csak igazoltan vírusmentes oltványokat telepítsünk. A nemesítésnek köszönhetően azonban napjainkban már több toleráns, illetve ellenálló fajta is rendelkezésre áll.

Intenzív a keleti gyümölcsmoly rajzása

2021. július 8. 05:03

Kajszin az előbbi levéltünetek mellett a termésen is okozhat megbetegedést a sztigmina, ami rontja a piaci értékét.

Kajszibarack: a szokottnál súlyosabb mértékben fertőz a sztigmínás betegség

2019. május 22. 07:39

T. Ákos kérdése: Kajszibarack fáim gyümölcseit kicsi foltok lepték el. A leveleken is látok foltokat. Mi okozza és tehetek-e még valamit a fáért?

Gyümölcsösültetvény-összeírás: tarolt az alma és a meggy - feljövőben a bodza

2018. május 29. 11:27

A felmérés közel 15 ezer gyümölcstermesztő gazdaság több mint 37 ezer ültetvényére terjedt ki.

Kell-e öntözni a kerti gyümölcsfákat?

2022. június 28. 04:36

A gyümölcsfákat mikor és hogyan kell locsolni? Egyáltalán szükséges a kerti fák számára a rendszeres vízutánpótlás?