Sz. Kamilla kérdése: Vetőmagválasztáskor gyakran tapasztaltam, hogy bizonyos magtételek csávázottak. Érdemes-e csávázott vetőmagokat vásárolni és felhasználni?
Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus
Kedves Érdeklődő!
A csávázás régóta ismert és alkalmazott vetőmagkezelési módszer, bár az elmúlt évtizedekben a felhasznált hatóanyagok köre lényegesen megváltozott. Célja a kelő, gyenge, védtelen csíranövények védelme a magon vagy a magban élő kórokozókkal, illetve a talajból támadó károsítókkal szemben.
Minden egyes növényfaj keléséhez szükséges optimális környezeti igények már ismertek, feltártak, ezeket a feltételeket kell biztosítani a vetésnél. A talaj nedvessége, levegőssége, lazasága mellett legfontosabb annak hőmérséklete. A lendületes kelést az optimális hőmérsékletű talaj tudja csak biztosítani. A szükségesnél alacsonyabb talajhőmérséklet mellett a kelés elhúzódó, a csírázás folyamat lelassul, leáll, a magvak elfekszenek, és a talajban élő alacsony hőmérsékleten is aktív kórokozók, kártevők megtámadják, elpusztítják azokat. Ilyen esetben lép be a csávázás kelésvédő hatása.
Azoknál a magtételeknél, melyek magjai külső és belső károsítóktól mentesek, és a talajviszonyok a csírázáshoz megfelelőek, azt támogatják, a csávázás nem szükséges. Az időjárás változékonysága kiszámíthatatlanná teheti a kelést, a csávázás ilyen helyzetekre biztonságot nyújt a termesztő számára.
Csávázást a vetőmag előállító üzemek végzik speciális gépsorokon felsőfokú növényvédelmi szakember felügyelete mellett. A csávázószer hatóanyagát ragasztó réteggel erősítik a maghéjra, hogy minél lassabban oldódjon le onnan a nedves talajban, és tovább tudja kifejteni védő hatását. A csávázószerek alkalmazását élénk színű, színes magfelszín jelzi. Csávázott magok vetését csak gumikesztyűben szabad végezni megelőzendő a peszticidek bőrön történő felszívódását, szervezetbe jutását.
A drazsírozott magoknál a csírázást, a csíranövények harmonikus növekedését a maghéjra ragasztott műtrágya réteggel segítik a csávázószer mellett. A drazsírozás apró szemű, nehezen vethető elsősorban zöldségfajoknál elterjedt, gyakori módszer. Lehetővé teszi a szemenkénti vetést és a növények megfelelő tőszámának beállítását, valamint kiváltható vele a nehéz fizikai munkát igénylő egyelés.
A csávázott vetőmag magas értéket képviselő szaporítóanyag, egyenletes, biztonságos kelést és egyöntetű növényállományt biztosít.