Mitől szárad a barackfa hajtásvége?

Mitől szárad a barackfa hajtásvége?

Agrofórum Online

B. Krisztina kérdése: Őszibarack fáimon száradó hajtásvégeket figyeltem meg. Lehetséges, hogy valami rovar okozta? Hogyan védekezzek?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A barackmoly (Anarsia lineatella) fő tápnövénye a kajszi és az őszibarack. Szórványosan előfordulhat még szilván, mandulán, cseresznyén és meggyen is. Az áttelelt hernyók kezdetben a rügyeket és a fiatal hajtásokat károsítják. A fiatal hajtásrészben rágcsálnak, bennük, hosszanti irányban járatuk megtalálható. A kirágott hajtások csúcsa elhervad, majd elszárad a hajtás tövénél mézgacsepp látható. Egy hernyó élete során nem csak egy hajtást károsíthat. Nyáron a hernyók a csonthéj megkeményedése után a gyümölcskocsány körüli részen rágnak a termésbe. A gyümölcsök felületén a berágás helye, a rovar ürüléke és mézgafolyás jelzi jelenlétüket. A termésen ejtett fizikai sérülés pedig további, másodlagos kórokozóknak nyithat utat.

A barackmoly a fás részekben lárva alakban telel át. Tavasszal az időjárási körülményektől függően hagyják el telelőhelyüket és elkezdik károsításukat. Az áttelelő nemzedék a károsítás helyén bábozódik. A lepkék (május közepe után) tojásaikat főleg a gyümölcsre és a levelek fonákára helyezik el. A kikelő lárvák a kajszi gyümölcsében, kis hányaduk pedig a hajtásban fejlődik ki. A következő nemzedék (július közepén) tojásait a gyümölcsre és az ágakra rakja. A lárvák egyre inkább a gyümölcsöt károsítják. Az őszi egyedek (augusztus–szeptember) már az ágakra rakják tojásaikat. A kikelő lárvák a kéreg alá hatolnak, ott rágnak, majd áttelelnek. Hazánkban évente három nemzedéke fejlődik.

Védekezés: Tömeges elszaporodásának a száraz, meleg időjárás kedvez. Legjobban kedveli a szórvány és a házikerti gyümölcsösökben uralkodó viszonyokat. A hajtásokban károsító hernyók a hajtásvégek levágásával és megsemmisítésével pusztíthatóak el legegyszerűbben. Amennyiben a hajtások már leszáradtak nincs értelme e védekezési mód alkalmazásának. Az imágók rajzásmenetét szexferomon csapdával is ellenőrizhetjük. A vegyszeres védekezést kora tavasszal az áttelelt hernyókhoz, később a tojásrakáshoz célszerű időzíteni. A vegetációs időszakban hatásos pl. a fenoxikarb hatóanyagú készítmény, amely szelektív hatása miatt a parazitoidokat kímélő technológia keretein belül is alkalmazható. A későbbi permetezéseket érdemes a keleti gyümölcsmoly elleni védekezéssel összekapcsolni.

Áremelkedés várható a gyenge gyümölcstermés miatt

2020. május 22. 12:21

A legnagyobb terméskiesés kajszibarackból, őszibarackból és cseresznyéből várható, e gyümölcsök mennyisége negyedére-harmadára eshet egy jó évhez viszonyítva.

A precíziós termesztési technológiák alkalmazhatósága a gyümölcsösökben

2018. március 3. 11:24

A precíziós gazdálkodás egy váz, amelyet egyéni igényeink és lehetőségeink függvényében tölthetünk meg tartalommal.

Fontos a megfelelő növényvédelem a zöldségeknél és a gyümölcsösöknél is a sok csapadék miatt

2019. május 28. 13:19

A gombás megbetegedések főként a most érő szamócánál, meggynél, cseresznyénél és az almánál okozhatnak gondot, ha a termelők nem tudják elvégezni a megelőző intézkedéseket.

Kampány indult a zöldség-gyümölcs pazarlás ellen

2019. július 3. 10:47

Magyarországon évente fejenként csaknem 6 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki, ennek egy részét pusztán azért, mert alakjuk vagy esztétikai megjelenésük nem annyira tetszetős.