28℃ 19℃
június 7. Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta

Hogyan őrizhető meg a gyökérzöldségek épsége a tárolás során?

Agrofórum Online

H. Ágnes kérdése: Pincében szeretném tárolni a kertemben megtermelt gyökérzöldségeket. Hogyan őrizhetem meg épségüket a legtovább?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A pincék alkalmasak tárolásra, bennük bármely zöldségféle tárolható, azonban tárolásra nem minden zöldségfaj egyformán alkalmas, vannak nehezebben, de vannak könnyebben, akár a szabadban is átteleltethető fajok. A gyökérzöldségek viszonylag jól és tartósabb ideig is tárolhatóak.  A tárolás eredményessége nagymértékben függ a termény minőségétől is. A sérült, beteg termény tárolásra alkalmatlan. A korán vagy későn szedett zöldségek egyaránt rosszabbul tárolhatóak.

A tárolásra kerülő zöldségfélék előkészítést igényelnek, tisztítani kell őket, ami a gyökérzöldségek esetében a lombozat eltávolítását is jelenti. A folyamat során vigyázni kell arra, hogy a tenyészőcsúcs ép maradjon, sérülés esetén ugyanis hamar fertőződhetnek, romlásnak indulhatnak. A tisztítás során a felesleges gyökereket és egyéb szennyeződéseket is el kell távolítani zöldségeinkről. A válogatáskor csak az ép, sérülésmentes és egészséges egyedeket tartsuk meg. A válogatatlan termény rosszabbul, nagyobb veszteséggel tárolható, sőt akár az egész termésmennyiség rothadásához is vezethet.

A tárolás környezeti tényezői közül a hőmérséklet, a levegő összetétele és páratartalma is meghatározó. A termés ugyanis a tárolás során tovább él és lélegzik. A célunk ennek a tevékenységnek, vagyis a légzésnek a csökkentése. A légzés intenzitása mindig a hőmérséklet függvénye. A tárolási hőmérséklet mindig alacsony, nullához közeli értékű, gyökérzöldségek esetében (sárgarépa, petrezselyem, zeller, cékla) ez 0-4,5 fok, melyen kb. 5-6 hónapig tárolhatóak. A tárolás alatti szellőztetés szintén nagyon fontos, így szabályozható a hőmérséklet, a levegő összetétele és a páratartalom. Jelentős a tároló levegőjének víztartalma is, száraz levegőben a termés fonnyad, a vízveszteség következtében tömegcsökkenés és minőségi romlás is bekövetkezik. A túl nagy páratartalom következtében pedig a betegségek megjelenése okozhat problémát.

Mit ronthattunk el, ha nem sikerült jól a védekezés a puszpángmoly ellen?

2023. szeptember 4. 12:40

Annak ellenére, hogy többször is permeteztem a puszpángot a lombot rágó hernyók ellen, nem sikerült teljesen kiirtanom. Mit ronthattam el?

Kell már permetezni a burgonyát fitoftóra ellen?

2023. július 15. 14:37

Burgonyával kapcsolatos kérdésemre várom válaszukat! Kell már permetezni fitoftóra ellen?

Miért érdemes összegyűjteni a lehullott lombot a kertben?

2019. október 16. 04:36

R. Éva kérdése: Kertemben többféle gyümölcsfa található, érdemes-e a lombot összegyűjtenem és megsemmisítenem? Kisebb lesz így a következő évi megbetegedés?

Hogyan történik a gyümölcsfák megporzása?

2022. április 17. 05:37

A megporzás során a virágpor a bibe ragadós felületére tapad, majd a pollen a bibéből vizet és tápanyagot von el. Ezután a pollen néhány órán belül csírázásnak indul, majd pedig a termőn belül tömlőt hajt.