Hogyan előzhető meg a palántadőlés?

Hogyan előzhető meg a palántadőlés?

Agrofórum Online

Saját célra otthon nevelek palántákat hobbiszinten, és gyakran fellép a palántadőlés. Milyen vegyszer (növényvédő szer) mentes, nem mérgező anyagok vannak a kár megelőzésére?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 

Kedves Hobbikertész!

Jól tudja, a palántadőlés elleni védekezés alapja a megelőzés. A palántadőlést általában gomba kórokozók fertőzése okozza. Ezek a talajban élő mikroorganizmusok elsősorban a gyengén csírázó, növekedésben lemaradt növényeket fertőzik meg, olyan magoncokat, melyeket nem az igényüknek megfelelő körülmények között nevelnek. A növénykék csírázáshoz szükséges hőmérsékleti igényeit kell a palántanevelés során teljesíteni, ez esetben a palánták lendületes növekedése gyorsan átsegíti az érzékeny időszakon.

A palántadőlést előidéző betegség elsősorban a fertőzött talajból indul ki. Talajt otthoni viszonyok között 95-100 C –os gőzzel lehet fertőtleníteni 30-60 perces kezeléssel. Kis mennyiségű talaj esetében hőfokszabályozós háztartási sütőben ez elvégezhető. Gőzölés a talajban élő valamennyi károsítót (kórokozókat, rovarokat és a gyom-magvakat is) elpusztítja.

Kaphatók olyan természetes eredetű, talajból izolált és felszaporított, a kórokozókat elpusztító antagonista szervezetek, melyek a palántadőlés talajban élő kórokozóit legyőzik, elpusztítják. Ilyenek a Streptomyces griseoviridis, a Coniothyrium minitans, a Trichoderma harzianum és T. asperellum, valamint a Pythium oligandrum hatóanyagú bio-preparátumok. Mivel ezek élő szervezetek, felhasználásuk módja, tárolásuk a szokásos növényvédő szerekétől eltérő. Növényvédő szereket árusító üzletek forgalmazzák, általában megrendelésre. Emberre, állatra veszélytelen anyagok, nem mérgezőek. Kedvező hatásuk kifejtéséhez, fennmaradásukhoz, szaporodásukhoz felmelegedett, legalább 10 C-os talajra van szükség.

Palántadőlés kórokozóitól mentes, még nem használt, új talajpótló közeg is alkalmas magnevelésre (kókuszrost, tőzeg, perlit, steril homok stb.), új közegnél nem kell számolni kártételére.

A már foltokban fellépő palántadőlés ellen sokan használnak fahéjport a károsodott növények talajára szórva. A por formula helyett fahéjolaj 0,08 – 0,1 %-os oldatával történő beöntözést ajánlok, a folyékony adagolás egyenletes elosztást biztosít, a fahéjolaj az adott töménységben erős gombaölő hatással rendelkezik.

A palántadőlés járvány a vetőmagvak héjára tapadt kórokozóktól is elindulhat. Vetőmagvak csávázására, a héj fertőtlenítésére 5 – 10 %-os háztartási ecet 1:1 arányú vizes oldatában végzett áztatás is alkalmas. Kezelést követően a magok felszínéről a savas oldatot langyos vízben ajánlott leöblíteni. Az áztatás javasolt időtartamát az egyes magok héjának vastagsága határozza meg. Magfelszín fertőtlenítése 1-3%-os hidrogén-peroxid oldattal is elvégezhető, az áztatás ideje 5-15 perc között változik a maghéj szerkezetétől függően, és közvetlenül vetés előtt javasolják. A háztartási Hypo és/vagy a Hiperol tabletta segítségével elkészíthető.

Ne feledje, a leghatékonyabb védelmet az adott növény magjának optimális csírázási feltételei biztosítják a visszafogott öntözés, a túlöntözés kerülése mellett.

A sikeres palántanevelés titka

2021. március 8. 09:54

A sikeres palántanevelés sokszor apróságokon múlik főleg házikerti körülmények között. A hobbikertész csoportok terjedésével egyre több a félretájékoztatás és olyan barkácsmegoldás, ami miatt már a kiinduláskor sok problémával találkozhatunk. Most pár olyan gyakorlati trükk és tipp került bele a sikeres palántanevelés titkai közé, amit sokan nem tartanak be vagy hibásan végeznek.

Van amit már vethet, de lehet palántázni is

2019. február 26. 04:36

Néhány napos télies lehűlés után ismét tavasziasabb arcát mutatja az időjárás. A február az átlagosnál jóval kevesebb csapadékot hozott, így a talajok felső rétege már alaposan kiszáradt.

Támrendszeres konzervuborka termesztése I. - Talajszerkezet

2020. május 15. 04:36

Nem csak közhely, amit egyébként a legtöbb zöldségfélével kapcsolatban a szakkönyvek megjegyeznek, az uborka esetében különösen igaz: igényes a talaj minősége iránt, csak jó szerkezetű talajon szabad termeszteni.

Mire ügyeljünk a cukkini termesztése során?

2023. május 3. 04:38

Milyen igényei vannak a cukkininek? Mire ügyeljünk a termesztése során?