Mitől lesz foltos a birsalmám?

Agrofórum Online

Sz. Sándor kérdése: Tisztelt Dr. Mikulás József! Három birsalmafánk van. Mi miatt van az, hogy amikor ősszel beérik a gyümölcs fekete pöttyök jelennek meg a termésen és nem elállóak emiatt. A tárolás alatt még több pötty jelenik meg, és egy idő után fogyaszthatatlan lesz. Mivel lehet védekezni ellene?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Tisztelt Sz. Sándor!

A birsalmákon a foltokat nagy valószínűséggel diplokarponos vagy mykosphaerellás betegség okozta (1. és 2. kép). Ezek a foltok a lombozaton is megtalálhatók.

1. kép

A lehullott leveleken telel át. A fákat fakadás kezdetétől rendszeresen permetezni kell nyár elejéig a varasodás ellen javasolt készítményekkel (pld. Dithane N 45, Polyram DF). Nyáron csak akkor kell ez ellen a betegség ellen permetezni, ha a levélen és a termésen a foltok megjelentek.

2. kép

Tényleg termeszthető hazánkban is földimogyoró?

2023. január 15. 04:38

Tényleg termeszthető hazánkban is földimogyoró? Hogyan végezhető eredményesen a termesztése?

Miért torzultak és színeződtek el a meggyfa levelei?

2023. május 12. 04:38

Meggyfám egyik hajtásán a levelek furcsán néznek ki, torzultak, világos és sötét részekkel. A fa többi részén nem látható ilyen elváltozás. Mi okozhatja ezt?

Hasznos vagy káros a tyúkhúr?

2020. augusztus 1. 04:36

K. Ernő kérdése: A tyúkhúrról úgy tudtam korábban, hogy egy közönséges gyomnövény. Az utóbbi időben viszont többször is hallottam, hogy az ültetvényekben kedvező hatásai lehetnek. Mi az igazság? Hasznos vagy káros a tyúkhúr a szőlő- és gyümölcsültetvényekben?

Mi okozza a paradicsom levelének és termésének foltosságát?

2022. szeptember 10. 04:37

A véleményüket kérném arról, hogy mi okozza a paradicsom levelének és termésének foltosságát?