Mitől foltosodnak a körtefa levelei?

Mitől foltosodnak a körtefa levelei?

Agrofórum Online

Kérem tanácsukat a megküldött fotó alapján! Mitől foltosodnak a körtefa levelei?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

A levélen a körtelevél-gubacsatka kártétele a levélhimlők látszanak. Ez a kártevő általában a fiatal körtefák zsenge leveleit támadja meg. A körtelevél-gubacsatka rügypikkelyek alatt telel. Tavasztól kezdi a fiatal leveleket károsítani. Viszonylag korán megfigyelhetjük, főleg a nemes fajtákon már fakadás után, virágzás kezdetén. Szívogatásának hatására a levél mindkét oldalán, eleinte zöld, majd pirosas gubacsokat kidomborodó foltokat himlőket figyelhetünk meg. A levélhimlő egy-egy levélen rendszerint nagy számban, százasával található. Kezdetben a főér oldalán szabályosan, majd elszórtan.

Később a termésen is megjelenik hasonló foltokkal és emiatt a termés torzulhat. A gubacsokban élnek az atkák. Kifejlett atka 0, 2mm nagyságú, megnyúlt testű, fehéres színű, négy lába van. Évente 2-3 nemzedéke fejlődik. A gubacsatkák a levél fonákán lévő az elhat, elfeketedett gubacsok nyílásain keresztül elhagyják a levelet és a hajtáson feljebb vándorolva a fiatal leveleket fertőzik. Száraz meleg nyarakon sok gondot okoznak. Erős fertőzés esetén (fiatal oltványoknál) korai lombhullás miatt a körtefa fejlődésében visszamard.

Védekezés

Mivel a gubacsok a levelek belsejében vannak, így az ellenük való védekezés nagyon nehéz. Felszaporodásuk megakadályozása érdekében időben mindent meg kell tennünk, hogy ne okozzanak kárt fiatal körtefáinkon, ne okozzon terméskiesést. Április végén még a tojások lerakása előtt, majd két hét múlva a kikelő lárvák megjelenésekor célszerű atkaölőszerrel permetezni, kontakt növényvédőszerek a gubacsokban lévő atkák ellen nem hatásosak, a felszívódó rovarölőszerek javasolhatók ellenük.

Ott, ahol az előző évben jelentős károkat okozott a gubacsatka fertőzés nyugalmi időszakban lemosó permetezés feltétlen ajánlott. A permetezőszereket célszerű váltogatni, hogy ne alakuljon ki rezisztencia az akaölőszerekkel szemben. A károsodott részek eltávolítása és azonnali megsemmisítése a leghatékonyabb védekezés.

Milyen tünetei vannak a körte ventúriás varasodásának?

2023. június 12. 04:37

Milyen tünetei vannak a körte varasodásának? Mit csináljak, ha már megjelentek ezek a tünetek?

Európa alacsony körtetermésre számít

2023. július 10. 17:10

A közelgő európai körtetermés az előrejelzések szerint 1,9 millió tonna körül lesz, ami az elmúlt tíz év egyik legkisebbje lesz.

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

2019. április 15. 17:04

Vajon mi áll a hazai burgonya termőterület drasztikus csökkenésének hátterében, melyek az ágazat fejlesztési lehetőségei, fellendülhet-e ismét a burgonyatermesztésünk?

Jó gyümölcstermésnek örülhetnek idén a lengyel gazdálkodók

2020. augusztus 16. 08:38

Bár az enyhe tél és a késői fagyok miatt volt félnivalójuk a lengyel kertészeknek, az idei szezonjuk miatt mégsem lehetne elégedetlenek.