Mi lesz a hazai zöldségtermesztéssel?

Mi lesz a hazai zöldségtermesztéssel?

Agrofórum Online

A csökkenő növényvédő szer paletta, az egyre nagyobb munkaerőhiány, a növekvő előállítási árak miatt eddig is többen feladták már a termesztés ezen formáját. Idén a fagyos, szeles tavasz, valamint a berobbanó COVID-járvány még több termelőt bizonytalanított el. Vajon van még jövő ebben az ágazatban? Merre kell a termelőknek és a termékfejlesztőknek, szaktanácsadóknak venni az irányt, hogy fent tudjanak maradni? Hegedűs Richárddal beszélgettem erről, aki a Seedplus Kft. termékfejlesztő szaktanácsadójaként sok zöldségtermesztő gazdaságot látogat rendszeresen, s mivel maga is gazdálkodik, minden oldalról rálát a szegmenset érintő aktualitásokra.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogy állnak a szántóföldi kultúrák? - Növényvédelmi évértékelés Dr. Aponyi Lajossal – 4. rész

2021. február 18. 11:23

Száraz időjárással kezdődött az ősz, majd késve ugyan, de megjött a csapadék. A repce és az őszi kalászos gabonák viszonylag jó kondícióban várták a telet. Az ősz folyamán repcében a repcedarázs és a bolha kártétele volt aggasztó, amelyet több védekezéssel lehetett megfékezni. Külön kiemelendő a levéltetvek kártétele, ami nem minden évben ilyen jelentős.

Élőhely-fejlesztés a búzatábla szegélyében

2021. március 16. 10:44

2020 tavaszán próbaként vetettek el egy tábla szegélyén vadföldkeveréket Milus Zoltán 110 hektáros gazdaságában. A tapasztalatok alapján a nagyjából 10 növényfajból álló, néhány méter széles sáv kedvez az apróvad-állománynak, eközben pedig segít a nagyvad által okozott károk csökkentésében. A kérdés persze adott: hogy tényleg megéri-e beáldozni a táblák szélét erre a célra.

Ultrahangos vadriasztóval védik a fácánokat, nyulakat

2021. július 22. 09:35

A mezőgazdasági munkák során is számos megoldással lehet védeni a biodiverzitást, a beporzókat vagy éppen az apróvad-állományt - legyen szó mezei nyúlról, fogolyról vagy éppen fácánról. A magas növényzetben megbúvó állatokra azonban különösen nagy veszélyt jelent az első, tavaszi kaszálás.

Szőlőkombájn vagy kézi szüret? - Ebből lesz a Mészáros Pál Borház Merlot bora Szekszárdon

03:02

Szőlőkombájn vagy kézi szüret? - Ebből lesz a Mészáros Pál Borház Merlot bora Szekszárdon

2019. október 27. 06:29

Lassan véget ér a szüret a hazai borvidékeken, a szekszári Baranya-völgy dűlőben is az utolsó bogyók kerültek a tárolókba, ezúttal a 2019-es évjáratú Merlot adott munkát embernek és gépnek egyaránt.

Jelentősen növelték a repce termésátlagát a rémi Görhöny Kft.-nél

2022. május 2. 08:58

Áprilisban, még a repce virágzása előtt megindult a permetezőgép a rémi Görhöny Kft. területein, hiszen 2022-ben is az FMC Avaunt rovarölő szerével védekeznek a repce-fénybogarak ellen, amihez már harmadik éve RhizoMagic-et is kevernek. A növénykondicionáló készítmény az 1200 hektár szántóföldet művelő, Bács-Kiskun megyei agrárvállalatnál mostanra a repcetechnológia alapvető, szerves része lett.

ARBOS MMX Elektro trágyaszóró Adonyban - Pontos, precíz, mérleges tápanyag-utánpótlás

01:31

ARBOS MMX Elektro trágyaszóró Adonyban - Pontos, precíz, mérleges tápanyag-utánpótlás

2019. május 15. 14:55

A DM-Ker Kft. által forgalmazott ARBOS MMX Elektro műtrágyaszóró 3600 kilogramm kapacitással rendelkezik,18 és 36 méter közötti szórástávolságot érhetünk el vele. Mérleggel szerelt, így előre meghatározhatjuk a műtrágya mennyiségét a megadott szórásszélességhez. Az automata funkcióval a gép sebességarányosan annyi tápanyagot juttat ki, amennyit a monitorban előre betápláltunk.

Minőségi traktor? Kiváló szervizszolgáltatás? Itt a megoldás!

2020. december 31. 08:26

A Két-KATA Kft. telephely bemutató sorozatának 4., utolsó epizódjában szerepel a telephely bemutatása, az ügyfél vélemények, a cég története és külföldi kapcsolataik tapasztalatai, így aki eddig lemaradt volna bármelyik epizódról, itt egészben megtekintheti.

Légkeverő ventilátor a fagyok, öntözés és párásítás az aszály ellen a Simon Gyümölcsültetvényben

04:11

Légkeverő ventilátor a fagyok, öntözés és párásítás az aszály ellen a Simon Gyümölcsültetvényben

2019. június 12. 07:23

Miközben április utolsó napjaiban a Heves megyei Csány határában, Sasteleken fekvő gyümölcsültetvényben növényvédelmi beavatkozások folytak, addig működött az öntözőrendszer is a cseresznyefák tövében. Az utóbbi évek aszályos időszakaiban a termésbiztonság és a nagy méretű, ízletes gyümölcsök érdekében minden eszközzel javítani kell a mikroklímát.