Címke: Zöldségtermesztés

zöldségtermesztés

A zöldségtermesztés a zöldségfélék közé tartozó növények termelésével foglalkozó tevékenység. A zöldségfélék lágy szárú, általában intenzív művelést igénylő növények, melyeket emberi táplálékként nyersen vagy feldolgozva használhatunk fel. Nagy a biológiai értékük, sok vitamint, ásványi sót, íz- és zamatanyagot tartalmaznak. Hazánk adottságai a zöldségtermesztésre általában jónak mondhatók. Magyarországon 40-42 fajt termesztenek mintegy 94 000 hektáron, ahol 2017-ben összesen 1,657 millió tonna zöldségfélét állítottak elő (KSH). A zöldségtermesztés alágazatai: szabadföldi termesztés, zöldséghajtatás, zöldségmagtermesztés. Legfontosabb termesztett zöldségféléink: vöröshagyma, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyemgyökér, paradicsom, zöldpaprika, uborka, dinnye, zöldborsó, zöldbab, fejes káposzta, fejes saláta,  fűszerpaprika, csemegekukorica, spárgatök. Az Agrofórum Online szakportálon hasznos információkat talál a zöldségtermesztés témakörében.

Kapcsolódó címkék

kertészetkertészeti gépkertészeti gépbemutatókertészeti traktorkertészeti kiállításkertészeti géptámogatáskertészetek korszerűsítéseMagyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft.Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítésekertészeti támogatásZsendülés Kertészeti Konferenciakertészeti ágazatMagyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt.Kertészettudományi KarkertészetigépűrkertészetNemzetközi Mezőgazdasági és Kertészeti Munkagép (EIMA) kiállításMagyar Kertészeti Árudák EgyesületeV. Kertészeti Konferenciakertészeti központkertészeti kultúraparadicsomhajtatott paradicsomfürtös paradicsomparadicsomvészparadicsom foltos hervadás víruskoktélparadicsomipari paradicsomVeresi Paradicsom Kft.paradicsom aknázómolyParadicsom bronzfoltosság víruszebraparadicsomcherry paradicsompaprikahajtatott paprikafűszerpaprikafűszerpaprika-termesztésszabadföldi paprikazöldpaprikakaliforniai paprikaétkezési paprikagombapaprikáspaprika csúcsrothadáspaprikafélékcsilipaprikachilipaprikaTelek Paprika Kft.Töltött paprika - pontybólPaprikalisztharmatzöldségzöldségtermesztéskukoricazöldségzöldség-gyümölcszöldséghibridhajtatott zöldségzöldségfélékZöldségkülönlegességfagyasztott zöldségzöldség áraprimőr zöldségzöldséghajtatásszezonális zöldséggyümölcsgyümölcstermesztésgyümölcsültetvényNAIK Gyümölcstermesztési KutatóintézettojásgyümölcsÉszakkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstrópusi gyümölcsiskolagyümölcsgyümölcsösgyümölcsrepedésgyümölcsmolygyümölcsfaglöospóriumos gyümölcsrothadáskeleti gyümölcsmolyközönséges gyümölcsfa-takácsatkapiros gyümölcsfa-takácsatkamoníliás gyümölcsrothadásalternáriás gyümölcsfoltosságegzotikus gyümölcsbogyós gyümölcsGyümölcstermesztési Kutatóintézetgyümölcspárlatgyümölcs feldolgozó üzemgyümölcslégyümölcsrázógépgyümölcsfeldolgozásmérsékelt égövi gyümölcsfajgyümölcsös-ültetvénygyümölcsminőségutóérő gyümölcsökgyümölcsfeldolgozócsonthéjas gyümölcsGyümölcskülönlegességgyümölcsösök vértetűGyümölcs-és Dísznövénytermesztő Kutatóintézetgyümölcsmúmiagyümölcsszedésgyümölcsfákgyümölcsök áragyümölcsritkításgyümölcsökgyümölcshullásSimon Gyümölcs
Agrárhírek / Bulvár

Zöldségtermesztés Föld körüli pályán

2024. május 29.

Vajon pontosan mire lenne szükség ahhoz, hogy a jelen és a jövő űrhajósai a Holdon vagy akár a Marson is friss zöldségeket tudjanak termeszteni?

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Melyik két növényt lehet energiahatékonyan együtt termeszteni?

2024. május 11.

Egy holland egyetem azt kutatja, üvegházban mely két növény együttes termesztése optimális az energiahatékonyság szempontjából.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

42 üvegház épült 2 év alatt Ukrajnában

2024. május 10.

Az ukrán biológus 2 év alatt szinte a nulláról indulva 42 üvegházat épített, ahol sikeres zöldségtermesztést folytat, a terményt pedig értékesíti.

PR cikk / PR cikk

Pünkösdirózsa- és zöldségtermesztés a Csizmadi Farmon – Jól tervezhető és irányítható öntözés Bauerrel

2024. április 29.

A 300 hektáron elterülő gazdaság területeiből 120 hektárt öntöznek, mely így 120 hektár intenzív zöldségtermesztést jelent.

Szakcikkek / Zöldség

Tanulságok zöldségtermesztőknek az elmúlt év tapasztalatai alapján

2024. január 4.

Közhelynek számít az a megállapítás, amely szerint nincs két egyforma év a mezőgazdaságban. Így a zöldségtermesztés területén is vagy a csapadék, vagy a hőmérséklet, vagy mindkettő okoz gondot, a megszokottól eltérően fejlődnek a növények, újabb és újabb, korábban nem ismert fertőző és élettani betegségek tizedelik meg a veteményeket.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Az oroszok gigantikus üvegházat építenek az Urál hegységben

2024. január 4.

A Tyumeni régió területén egy korszakalkotó üvegház-komplexum, a „TyumenAgro" építése zajlik, amely az Uráli Föderációs Körzet eddigi legnagyobb létesítménye lesz. A tyumeni vállalkozás célkitűzése az, hogy évente 8500 tonna zöldséget termeljen. Ezzel a beruházással az üvegházi termesztési terület közel 52 hektárra bővül.

Szakcikkek / Tápanyag-utánpótlás

Szerves trágyák jelentősége és használata a zöldségtermesztésben, III. (Zöldségtermesztésben számításba jöhető egyéb szerves anyagok)

2023. november 30.

Az állati eredetű trágyákon kívül a - zöldségtermesztés jellegéből adódóan - számos egyéb szerves anyagot használnak talajjavítási célból. Szabadföldi zöldségtermesztésben, a kombinált vetésforgók esetében számításba jönnek a zöldtrágyák is.

Szakcikkek / Tápanyag-utánpótlás

Szerves trágyák jelentősége és használata a zöldségtermesztésben, II. – Takarmányozás és az alom hatása a trágya tulajdonságaira

2023. november 27.

Előző írásban ismertettük a zöldségtermesztésben leginkább használatos állati eredetű szerves trágyákat, továbbá kertészeti szempontból legfontosabb tulajdonságaikat. De tudni kell, hogy a trágyák használhatóságát a tenyészállaton kívül befolyásolja még a feletetett takarmány, valamint nagymértékben az alom minősége és mennyisége is.

Szakcikkek / Növénytermesztés

Szerves trágyák jelentősége és alkalmazásuk a zöldségtermesztésben, I. (Állati eredetű trágyák szerepe a zöldségtermesztésben)

2023. november 21.

A szabadföldi és a hajtatott zöldségtermesztésben alkalmazott tápanyagellátás kapcsán szakkönyvekben, szakcikkekben, termesztési tanácsokban gyakran hivatkoznak a szerves trágyázásra, mint fontos talajjavító módszerre és tápanyagforrásra. Részletezésére, hogy mennyit, milyet, mikor és hogyan kell adni, ritkán térnek ki a javaslatok, pedig ezek ismerete nélkül rosszul, hibásan, esetenként pazarlóan lehet használni ezeket a rendkívül jelentős és a kertészeti termesztésben nélkülözhetetlen anyagokat.