22℃ 11℃
április 30. Katalin, Kitti, Zsófia, Piusz

Mi okozza a paradicsom bogyóinak repedését?

Agrofórum Online

Házikertemben egyre több paradicsom bogyója reped meg még az érés vége előtt. Mi okozhatja ezt?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A paradicsom bogyójának, vagyis termésének repedését több tényező is okozhatja. Ezt legtöbb esetben a vízellátás és a hőmérséklet extrém ingadozásának következménye váltja ki, de lehet fajtára jellemző érzékenység is.  A gyors hőmérsékletváltozás hatására nem csak a terméseken, hanem a száron és a leveleken is képződhetnek apró repedések. Ez leginkább tavasszal, hajtatott paradicsomnál fordulhat elő, ha a hőingadozás mértéke meghaladja a 10 fokot.

A talaj károsan alacsony vagy magas víztartalma, valamint gyors víztartalmának változása, a kultúrnövények termésének repedése mellett, terméselrúgást és gyökérpusztulást is kiválthat. A talaj hirtelen víztartalmának változására a sejtek, szövetrészek másképp reagálnak, így repedések más növényi részeken is keletkezhetnek. Vizsgálatokkal kimutatták, hogy a nagyobb bogyók esetében inkább a sugárirányú repedés, kisebb bogyóknál pedig a koncentrikus repedés jellemző. A koncentrikus repedés a kocsány körül alakul ki, hiszen a hirtelen esőzéskor a bogyó itt tud a legkönnyebben felrepedni. Az ilyen sebek elsősorban a bogyó esővel való érintkezése után, száraz időszakot követő nagy csapadékmennyiség hatására alakulnak ki, főként még zöld bogyók esetében.

A sugárirányú repedés a kocsány felől indul és a bibepont felé tart, túlöntözés, vagy túl sok eső esetén keletkezik, ami elsősorban az érett bogyókat érinti. Az érés során a repedés esélye növekszik, a bogyószíneződés időszakában a legnagyobb a valószínűsége. A termések repedése a kocsány felőli részen akkor is jelentkeznek, ha nem egyenletes a talaj vízellátása. A optimális szintig, de hirtelen megnövelve a talajnedvességet is okolhatóak a tünetek kialakulásáért.

A paradicsom bogyórepedésének megelőzésekor a fajtaválasztásnak is nagy szerepe van. A vastagabb termésfalú fajták kevésbé, még a több rekeszűek nagyobb mértékben hajlamosak repedésre. A talaj nedvességtartalmának megfelelő szabályozása mellett a tápanyag utánpótlásával is sokat tehetünk a tünet megelőzése érdekében. A bór jótékony hatással van a termésrepedés előfordulására és az eltarthatóságra is. A kálium és a kalcium hiánya szintén növelheti a termésrepedés előfordulását a paradicsomban.

Cáfolták az üzbég paradicsomban lévő veszélyes vírusról szóló híreket

2023. május 24. 14:35

A Karantén- és Növényvédelmi Ügynökség cáfolta az üzbegisztáni paradicsomban előforduló veszélyes vírusról szóló híreket. Az ellenőrizetlen adatok a Telegram több hírcsatornáján is megjelentek, a hír az egyik kazah tévécsatorna hírblokkjának beszámolóján alapult.

Az ISS űrhajósai megtalálták az űrben 8 hónapja elveszett paradicsomot

2023. december 29. 16:40

A NASA űrhajósai a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén végre megtaláltak azt a kis paradicsomot, amely több mint nyolc hónapja tűnt el.

Letaglózó méretűek a világ legnagyobb zöldségei 

2023. szeptember 13. 17:10

Az ember ma már lépten-nyomon belebotlik olyan videókba és képekbe a neten, amelyeken hihetetlen nagyságú zöldségekkel büszkélkednek a termesztők. Ha azonban az ezekhez kapcsolódó mérlegelést is megnézzük, bizton eltátjuk a szánkat...

Hamisított paradicsomsűrítmények kiszűrésén dolgoznak a SZIE kutatói

2020. november 16. 17:10

A paradicsom a hazai és nemzetközi gasztronómia számára kiemelt fontosságú alapanyag, melyből globális szinten mintegy 160 millió tonnát termesztenek évente. Ennek egy részéből sűrítmények, konzervek, szószok és ketchupok készülnek, melyek gyártási folyamatait az élelmiszerlánc szereplőinek védelme érdekében különböző jogszabályok és gyártói specifikációk rögzítik.