Mi okozza a paradicsom bogyóinak repedését?

Agrofórum Online

Házikertemben egyre több paradicsom bogyója reped meg még az érés vége előtt. Mi okozhatja ezt?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A paradicsom bogyójának, vagyis termésének repedését több tényező is okozhatja. Ezt legtöbb esetben a vízellátás és a hőmérséklet extrém ingadozásának következménye váltja ki, de lehet fajtára jellemző érzékenység is.  A gyors hőmérsékletváltozás hatására nem csak a terméseken, hanem a száron és a leveleken is képződhetnek apró repedések. Ez leginkább tavasszal, hajtatott paradicsomnál fordulhat elő, ha a hőingadozás mértéke meghaladja a 10 fokot.

A talaj károsan alacsony vagy magas víztartalma, valamint gyors víztartalmának változása, a kultúrnövények termésének repedése mellett, terméselrúgást és gyökérpusztulást is kiválthat. A talaj hirtelen víztartalmának változására a sejtek, szövetrészek másképp reagálnak, így repedések más növényi részeken is keletkezhetnek. Vizsgálatokkal kimutatták, hogy a nagyobb bogyók esetében inkább a sugárirányú repedés, kisebb bogyóknál pedig a koncentrikus repedés jellemző. A koncentrikus repedés a kocsány körül alakul ki, hiszen a hirtelen esőzéskor a bogyó itt tud a legkönnyebben felrepedni. Az ilyen sebek elsősorban a bogyó esővel való érintkezése után, száraz időszakot követő nagy csapadékmennyiség hatására alakulnak ki, főként még zöld bogyók esetében.

A sugárirányú repedés a kocsány felől indul és a bibepont felé tart, túlöntözés, vagy túl sok eső esetén keletkezik, ami elsősorban az érett bogyókat érinti. Az érés során a repedés esélye növekszik, a bogyószíneződés időszakában a legnagyobb a valószínűsége. A termések repedése a kocsány felőli részen akkor is jelentkeznek, ha nem egyenletes a talaj vízellátása. A optimális szintig, de hirtelen megnövelve a talajnedvességet is okolhatóak a tünetek kialakulásáért.

A paradicsom bogyórepedésének megelőzésekor a fajtaválasztásnak is nagy szerepe van. A vastagabb termésfalú fajták kevésbé, még a több rekeszűek nagyobb mértékben hajlamosak repedésre. A talaj nedvességtartalmának megfelelő szabályozása mellett a tápanyag utánpótlásával is sokat tehetünk a tünet megelőzése érdekében. A bór jótékony hatással van a termésrepedés előfordulására és az eltarthatóságra is. A kálium és a kalcium hiánya szintén növelheti a termésrepedés előfordulását a paradicsomban.

Tovább folytatódik a kukoricamoly rajzása és már a napraforgó szárbetegségei is megjelentek

2018. június 12. 10:46

A mostani időjárási környezetben a kártevők és kórokozók egyaránt megtalálják biológiai igényüket a gyors felszaporodáshoz.

Milyen egészségügyi előnyökkel jár a paradicsom fogyasztása? 

2024. január 30. 10:40

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma Agrárkutatási Szolgálatának (ARS) és az Ohio Állami Egyetem (OSU) tudósai egy nemrég közzétett tanulmányban azt vizsgálták, hogy a paradicsom milyen egészségügyi előnyökkel járhat.

Növényvédelmi előrejelzés: a hőség a kártevőknek kedvez

2018. augusztus 8. 06:21

A sok évre visszatekintő meteorológiai statisztikák alapján a július a legmelegebb hónap. Erre cáfolt rá az augusztus első dekádjára jellemző hőséghullám. A nappali legmagasabb hőmérséklet az utóbbi napokban 30 0C- alatt ritkán járt, az éjszaka pedig nem csökkent 20 0C alá. A hőséget csak ritkán enyhítették záporok, zivatarok.

Miért sárgulnak a paprika- és paradicsompalánták levelei?

2023. április 13. 04:38

Miért sárgulhatnak a saját nevelésű paprika- és paradicsompalánták levelei? Mit csinálhattam rosszul?