Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Óriásberuházás valósulhat meg Mosonmagyaróvár térségében

Óriásberuházás valósulhat meg Mosonmagyaróvár térségében

Magyar Nemzet

Hamarosan kezdetét veheti a Fakt AG Mosonmagyaróvár térségébe tervezett mezőgazdasági gigaberuházásának tervezése és kivitelezése, mivel az érintett terület megvételére már leszerződött a korábbi, felszámolás alatt álló gazdasági társaságokkal a befektető — értesült a Magyar Nemzet.

Az agrárium szereplői egyelőre nagyon keveset tudnak Kelet-Közép-Európa legnagyobb agrárberuházásáról, ám szinte mindenki bizakodó, mivel ha megvalósul, érdemben alakítja kedvező irányba a mezőgazdaság szerkezetét.

Óvatosak a hazai agrárium képviselői a Mosonmagyaróvár és Bezenye körzetébe tervezett agrár óriásberuházás ügyé­ben, mivel annak részleteiről még keveset tudnak a Magyar Nemzetnek név nélkül nyilatkozó ágazati szereplők. Ugyanakkor a nyilvános tervek és a pozitív befektetői hozzáállás miatt mindenki bizakodó, mivel abban valamennyien egyetértenek: óriási lehetőség ez a magyar mezőgazdaság számára. Az itthon évtizedek óta nem látott, közel 320 milliárd forint értékű mezőgazdasági és logisztikai komplex érdemi fejlődést segítene elő.

Habár a megvalósítás ütemezése és a kivitelezés dátuma még nem ismert, a következő hónapokban elkezdődhet a szakmai szervezetek bevonásával a projekt tervezése, előkészítése, tehát az érdemi munka. Ennek oka, hogy a Magyar Nemzet birtokába jutott információk szerint április második felében az érintett, nagyjából 300 hektáros terület megvásárlására már leszerződött a befektető a jelenleg felszámolás alatt álló korábbi tulajdonosokkal. Korábban ezen a területen amerikai befektetők bevonásával jelentős kaszinóberuházást terveztek, ám ez hosszú évek alatt sem valósult meg, majd a 2010-es években a kaszinóbizniszben érdekelt cégek ellen felszámolás indult.

Bár ez még napjainkban is tart, a szabályozás lehetővé teszi, hogy a felszámolócég képviselőjének jóváhagyásával értékesíthessék a területet a német befektetőnek. A jogszabályokban foglalt határidők szerint a szerződéskötéstől számítva kilencven napja van a Fakt AG-nak vagy a hazai partnercégének arra, hogy kifizesse a vételárat, ezt követően – legkésőbb augusztusig – pedig birtokba is léphet. A Fakt AG komoly szándékát jelzi, hogy a minap egy szakmai rendezvényen a vállalat elnök-vezérigazgatója, Hubert Schulte-Kemper arra kérte az ágazati szereplőket, vegyenek részt a tervezésben.

Boros Imre közgazdász a Magyar Nemzet kérdésére nagy lehetőségnek nevezte a tervezett agrárkomplexumot, mivel elhelyezkedése miatt a friss termékeknél meghatározó rövid szállítási idővel számos nagyváros, európai állam piaca elérhető. A közgazdász kiemelte, a hajtatott zöldségkertészet kis területigényű, ám jelentős hozamú ágazat, adottságainknak köszönhetően pedig a kockázat is alacsony. Emellett a friss zöldségek és gyümölcsök iránti kereslet folyamatosan nő, ugyanakkor a szezonális élelmiszereket az év bizonyos szakaszában több ezer kilométerről kell pótolni, s ízük miatt sem piacképesek számos országban.

Boros Imre kiemelte: ha a beruházás a tervek szerint elkészül, s jelentősen megnő a paprika-, paradicsom- és az uborkatermelés, az nemcsak a magyar piacot látja el egész évben, de magas hozzáadott értékű áruként jóval jövedelmezőbb, mint a gabonanövények értékesítése. A szakember felidézte: a rendszerváltást követően súlyos károkat okoztak a mezőgazdaságban a sorozatos rossz döntések, 2010-ig pedig a szocialista–liberális kormányok tovább károsították a szektort. Ennek eredménye az lett, hogy 2010 előtt a hagyományos termékeket, a tejet, a húst és a tojást is importáltuk, miközben a hazai termelés bőven fedezi az ország szükségleteit. Napjainkra az arányok a szántóföldi növénytermesztés felé tolódtak, ám a gabonafélék szállítása költséges, nem jövedelmező. Ugyanakkor a kertészeti ágazatok jelentős fejlesztésével a kivitel átalakul, ez pedig kitörést jelent a magyar mezőgazdaság számára. Ennek eszköze lehet a tervezett északnyugat-magyarországi komplexum, a folyamat pedig érdemben hozzájárul az ország gazdasági növekedéséhez és a gazdálkodók versenyképességéhez.

A német Fakt AG beruházásának célja, hogy a német és az európai piacokat egész évben el lehessen látni friss szezonális zöldségekkel, egyebek mellett paprikával, paradicsommal és uborkával. Magyarország adottságai pedig a szükséges mennyiség megtermeléséhez ideálisak, ugyanakkor a fejlesztés elengedhetetlen, mivel jelenleg csak t. v. paprikából jut exportra, ráadásul nemcsak külföldön, de itthon is egyre nagyobb az igény a friss terményekre. A befektetői tervek szerint óriási, közel ötvenhektáros területen épülnének üvegházak, emellett feldolgozó- és csomagolóüzemet is létesítenének. A térségben komoly munkaerőhiány miatt pedig lakóparkot, egyéb létesítményeket is felhúznának, emellett képzést is biztosítanának. A finanszírozást piaci eszközökkel kívánják megoldani.

Az ágazati szakmai szervezetek korábban aggályokat fogalmaztak meg a befektetési tervekkel kapcsolatban, ám az egyeztetések során sikerült megnyugtató választ kapniuk, mivel a hazai piac védelme érdekében a tervezési munkálatokban is részt vehetnek. Ágazati hírek szerint a komplexum minden létesítménye 2021 után készülhet el.

Kevesebb dinnyét ehetünk idén nyáron

2019. június 26. 14:02

A görögdinnye árának alakulását meghatározza, hogy a magyar termelők milyen áron és mikortól tudnak szállítani az exportpiacokra, amelyeket július közepéig a spanyol termés ural.

Van élet a Germersdorfin túl is

2019. június 26. 06:37

Cikkünkből megismerheti a kedves Olvasó a Germersdorfi, a Heldelfingeni óriás, a Szomolyai fekete és a Katalin cseresznyefajtákat.

Új terméket mutattak be a Nagybani Piacon

2019. június 25. 11:33

Fekete fokhagymát kóstoltak a Piac Éjszakája vendégei a Nagybani Piacon, az új termék a rendezvényen mutatkozott be.

Még várni kell a nagyobb mennyiségű hazai dinnyére

2019. június 24. 11:33

Kár lenne temetni a dinnyeszezont, mert a másodvirágzásból augusztusban még nagyobb termés is jöhet a földekről.

Jól fogy a portugál zöldség

2019. március 10. 11:03

A portugál gyümölcs- és zöldségfélék exportjának összesített értéke 2018-ban először haladta meg a 1,5 milliárd eurót.

Rózsaszín burgonya lehet a jövő slágere

2019. május 29. 12:18

Mára szinte minden zöldségnövényből nemesítettek a szakemberek különleges színű, formájú egyedeket és ez a burgonya esetében sincsen másként. Cikkünkből megismerheti az Olvasó a Shetland Black, Fleur Bleue, Apache és a Blue St. Gallen különleges burgonyafajtákat.

Már kaphatók a hajtatott magyar zöldségek

2018. április 11. 11:35

A kora tavaszi zord időjárás kevésbé érintette a zöldséghajtatást, így áprilistól már a teljes választéka elérhető a korai magyar zöldségeknek.

Farkas Sándor: a kormány segíti a kertészeti ágazat sikerét

2019. március 8. 09:40

A magyar mezőgazdaság kibocsátása tavaly 2720 milliárd forint volt, nyolc év alatt folyóáron 61,3 százalékkal nőtt. A kertészeti ágazatok súlya meghatározó, kibocsátásuk tavaly meghaladta 356 milliárd forintot - ismertette az államtitkár.