Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Óriásberuházás valósulhat meg Mosonmagyaróvár térségében

Óriásberuházás valósulhat meg Mosonmagyaróvár térségében

Magyar Nemzet

Hamarosan kezdetét veheti a Fakt AG Mosonmagyaróvár térségébe tervezett mezőgazdasági gigaberuházásának tervezése és kivitelezése, mivel az érintett terület megvételére már leszerződött a korábbi, felszámolás alatt álló gazdasági társaságokkal a befektető — értesült a Magyar Nemzet.

Az agrárium szereplői egyelőre nagyon keveset tudnak Kelet-Közép-Európa legnagyobb agrárberuházásáról, ám szinte mindenki bizakodó, mivel ha megvalósul, érdemben alakítja kedvező irányba a mezőgazdaság szerkezetét.

Óvatosak a hazai agrárium képviselői a Mosonmagyaróvár és Bezenye körzetébe tervezett agrár óriásberuházás ügyé­ben, mivel annak részleteiről még keveset tudnak a Magyar Nemzetnek név nélkül nyilatkozó ágazati szereplők. Ugyanakkor a nyilvános tervek és a pozitív befektetői hozzáállás miatt mindenki bizakodó, mivel abban valamennyien egyetértenek: óriási lehetőség ez a magyar mezőgazdaság számára. Az itthon évtizedek óta nem látott, közel 320 milliárd forint értékű mezőgazdasági és logisztikai komplex érdemi fejlődést segítene elő.

Habár a megvalósítás ütemezése és a kivitelezés dátuma még nem ismert, a következő hónapokban elkezdődhet a szakmai szervezetek bevonásával a projekt tervezése, előkészítése, tehát az érdemi munka. Ennek oka, hogy a Magyar Nemzet birtokába jutott információk szerint április második felében az érintett, nagyjából 300 hektáros terület megvásárlására már leszerződött a befektető a jelenleg felszámolás alatt álló korábbi tulajdonosokkal. Korábban ezen a területen amerikai befektetők bevonásával jelentős kaszinóberuházást terveztek, ám ez hosszú évek alatt sem valósult meg, majd a 2010-es években a kaszinóbizniszben érdekelt cégek ellen felszámolás indult.

Bár ez még napjainkban is tart, a szabályozás lehetővé teszi, hogy a felszámolócég képviselőjének jóváhagyásával értékesíthessék a területet a német befektetőnek. A jogszabályokban foglalt határidők szerint a szerződéskötéstől számítva kilencven napja van a Fakt AG-nak vagy a hazai partnercégének arra, hogy kifizesse a vételárat, ezt követően – legkésőbb augusztusig – pedig birtokba is léphet. A Fakt AG komoly szándékát jelzi, hogy a minap egy szakmai rendezvényen a vállalat elnök-vezérigazgatója, Hubert Schulte-Kemper arra kérte az ágazati szereplőket, vegyenek részt a tervezésben.

Boros Imre közgazdász a Magyar Nemzet kérdésére nagy lehetőségnek nevezte a tervezett agrárkomplexumot, mivel elhelyezkedése miatt a friss termékeknél meghatározó rövid szállítási idővel számos nagyváros, európai állam piaca elérhető. A közgazdász kiemelte, a hajtatott zöldségkertészet kis területigényű, ám jelentős hozamú ágazat, adottságainknak köszönhetően pedig a kockázat is alacsony. Emellett a friss zöldségek és gyümölcsök iránti kereslet folyamatosan nő, ugyanakkor a szezonális élelmiszereket az év bizonyos szakaszában több ezer kilométerről kell pótolni, s ízük miatt sem piacképesek számos országban.

Boros Imre kiemelte: ha a beruházás a tervek szerint elkészül, s jelentősen megnő a paprika-, paradicsom- és az uborkatermelés, az nemcsak a magyar piacot látja el egész évben, de magas hozzáadott értékű áruként jóval jövedelmezőbb, mint a gabonanövények értékesítése. A szakember felidézte: a rendszerváltást követően súlyos károkat okoztak a mezőgazdaságban a sorozatos rossz döntések, 2010-ig pedig a szocialista–liberális kormányok tovább károsították a szektort. Ennek eredménye az lett, hogy 2010 előtt a hagyományos termékeket, a tejet, a húst és a tojást is importáltuk, miközben a hazai termelés bőven fedezi az ország szükségleteit. Napjainkra az arányok a szántóföldi növénytermesztés felé tolódtak, ám a gabonafélék szállítása költséges, nem jövedelmező. Ugyanakkor a kertészeti ágazatok jelentős fejlesztésével a kivitel átalakul, ez pedig kitörést jelent a magyar mezőgazdaság számára. Ennek eszköze lehet a tervezett északnyugat-magyarországi komplexum, a folyamat pedig érdemben hozzájárul az ország gazdasági növekedéséhez és a gazdálkodók versenyképességéhez.

A német Fakt AG beruházásának célja, hogy a német és az európai piacokat egész évben el lehessen látni friss szezonális zöldségekkel, egyebek mellett paprikával, paradicsommal és uborkával. Magyarország adottságai pedig a szükséges mennyiség megtermeléséhez ideálisak, ugyanakkor a fejlesztés elengedhetetlen, mivel jelenleg csak t. v. paprikából jut exportra, ráadásul nemcsak külföldön, de itthon is egyre nagyobb az igény a friss terményekre. A befektetői tervek szerint óriási, közel ötvenhektáros területen épülnének üvegházak, emellett feldolgozó- és csomagolóüzemet is létesítenének. A térségben komoly munkaerőhiány miatt pedig lakóparkot, egyéb létesítményeket is felhúznának, emellett képzést is biztosítanának. A finanszírozást piaci eszközökkel kívánják megoldani.

Az ágazati szakmai szervezetek korábban aggályokat fogalmaztak meg a befektetési tervekkel kapcsolatban, ám az egyeztetések során sikerült megnyugtató választ kapniuk, mivel a hazai piac védelme érdekében a tervezési munkálatokban is részt vehetnek. Ágazati hírek szerint a komplexum minden létesítménye 2021 után készülhet el.

Korszerű palántanevelő ház működik Derecskén

2019. szeptember 7. 08:03

A beruházással ki tudják elégíteni a piaci szereplők tápkockás palántagyártás tekintetében felmerülő igényeit, és a határ menti, Romániában tevékenykedő zöldségtermesztőket is meg tudják célozni.

Korlátozza mától az unió a kanadai cseresznye importját

2019. szeptember 1. 09:12

A korlátozások a következőkre is vonatkoznak: alma, körte, vörös- és kék áfonya, valamint paprika, burgonya és paradicsom.

Jó paradicsomszezon elé néz Portugália

2019. augusztus 31. 09:33

Portugáliában jó ipariparadicsom-termést várnak, 10%-kal magasabb hozamokkal.

Terméskiesést okoz a hőség az olasz almatermelésben

2019. augusztus 30. 13:02

A Prognosfruit legfrissebb adatai szerint Olaszország az EU második legnagyobb almatermelője.

Mikor fejtrágyázzuk zöldségnövényeinket?

2019. június 9. 05:38

Szakcikkünk a trágyázás időzítésének és a tápanyagok megosztásának fontosságát ismerteti a szabadföldi zöldségtermesztésben.

Készüljön már most a júliusi munkákra!

2019. június 21. 11:35

Július hónapban rendszerint igen magas hőmérséklet uralkodik hazánkban, ezért az öntözésre kiemelt figyelmet kell fordítani, legyen szó zöldségről, vagy éppen gyümölcsről.

Sérült, szennyezett zöldséget és gyümölcsöt kerestek a hipermarketekben

2018. december 20. 08:15

25 hazai hipermarket zöldség- és gyümölcskínálatát vette górcső alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

4,4 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak tavaly novemberben

2019. január 14. 10:02

A gabonafélék ára 13,4 százalékkal nőtt, ezen belül a búza ára 21,5, a kukoricáé 6,0 százalékkal.