Hogyan tároljuk a héjas gyümölcsöket?

Hogyan tároljuk a héjas gyümölcsöket?

Agrofórum Online

A héjas vagy más néven a kopáncsos-gyümölcsűek közé tartozik a dió, mogyoró, mandula és a gesztenye is.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A héjas vagy más néven a kopáncsos-gyümölcsűek közé tartozik a dió, mogyoró, mandula és a gesztenye is. E fajok termőhely igényei és termesztési sajátosságai is eltérnek egymástól, viszont közös jellemzőjük, hogy a belső, ehető magjukat kemény burok veszi körül.  Azonos gyakorlati csoportba felhasználásuk módja miatt kerültek, ugyanis mindegyiket a magbeléért termesztjük. A legnagyobb gazdasági jelentősége hazánkban a diónak van, de házikerti körülmények között a többi fajjal is gyakran találkozhatunk.

A tárolhatóságot befolyásoló tényezők ismerete alapvető jelentőségű a termések eltarthatósága szempontjából. A megfelelően beérett gyümölcsöket tegyük csak a tárolókba, mert a nem kellően beéret magbél sokat veszít tömegéből (sokszor össze is töpörödhet). Érésüket jelzi a burokrepedés, ilyenkor már a maghéj világosból barnává változik és egyúttal megszárad. Emellett a vegetációs időszakban végzett növényvédelem is rendkívüli fontosságú, hiszen a tárolási betegségek egy része a tenyészidőszakban bekövetkező fertőzésekre vezethető vissza. A gombás betegségekkel fertőzött gyümölcsöket tárolás előtt válogassuk ki, ugyanis egy-egy rothadó vagy elrohadt termés a meglévőket is tönkreteheti.

A héjas gyümölcsöket nem kell feltétlen hűtőtárolóba tenni, ezáltal esetükben inkább csak raktározásról kell beszélni. Tárolásuk viszonylag egyszerűbb körülmények között is kivitelezhető, akár több hónapra is tehető, a megfelelő helyválasztással, gondos átválogatással. Megőrzésükre olyan helyet válasszunk, amely száraz, doh- és penészszagtól mentes, valamint jól szellőztethető. A gesztenyére, dióra,  mogyoróra és a mandulára egyaránt vonatkozik, hogy tárolásuk ritka szövésű tarisznyákban és zsákokban is megoldható, de a legjobb, ha vékony rétegben kiterített helyezzük el, 5-10 fok közötti hőmérsékleten. A viszonylag vékony rétegekben, vagy kupacokban lerakott burok nélküli terméseket tárolásuk során időközönként (3-4 hetente) a jobb átszellőzés érdekében megkeverni, átforgatni szükséges.

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés

2018. november 16. 11:25

A hazai termesztésű kanadai/orange típusú sütőtök mellett a 45. héten a nagydobosi sütőtök is bekerült a felhozatalba 155 forint/kilogramm áron.

Diótermesztési tapasztalatok Lovasberényből

2020. november 16. 07:20

A dióburok fúrólégy megjelenése új kihívás elé állította a diótermelőket. Új technológiát, plusz költséget jelent ez a gazdálkodóknak.

Baj van a dióval, bajban vannak a termesztők

2022. január 20. 11:59

A magyar dió relatív koraisága és korábbi sikerei ellenére sokféle termesztési és piaci nehézséggel szembesült az utóbbi években. Az évekig kifejezetten jó áron értékesített és az európai piacon elsőként megjelenő magyar dió helyzete az elmúlt esztendőkben jelentősen megváltozott. Ezt a klímaváltozás okozta termesztési és növényegészségügyi problémák mellett a nagy diótermelő országok fokozódó, olcsó árukínálata okozta, ami kiszorította a magyar árut az európai piacról. Ezen kívül az aszályos időjárás miatt az egyébként is alacsonyabb hozamaink tovább csökkentek, és ez már nem teszi versenyképessé termelésünket a versenytársak két-háromszoros termésátlagaival szemben.

Diófa: őszi növényvédelmi teendők a fa körül

2023. október 7. 09:10

Az ősz érkezése nem jelenti azt, hogy gondoskodás nélkül kell hagynunk a házikert diófáit. Sajnos az év korai levélszáradást, és lombhullást eredményezett kertünk páratlan díszein. Mi a teendő az ősz beköszöntével?