Kiskerti teendők

Ajándékozz kistermelői terméket karácsonyra is!

Agrofórum Online

Ahogyan azt már tavaly is megírtuk, a kereskedelem legpörgősebb időszakában is számtalan lehetőségünk van arra, hogy a pénzünkkel a hazai kistermelők javára „szavazzunk”, és erősítsük a hazai termékek értékét ezáltal.

Az idei évben volt alkalmunk a saját bőrünkön tapasztalni, hogy a helyi élelmiszerek és a hazai, kistermelői termékek mennyire fontosak. Ne felejtsük el az adventi időszakban sem a hazait keresni, a kistermelőket választani akkor, amikor ajándékot keresünk a fa alá!

Néhány ötletet adunk ebben a cikkben; itt van máris a nemrégen megjelent videónkból a fürjtojás és az ezekből készült termékek. A riportban bemutatott magyar kézműves fürj és fürjtojásos termékek a hasonló nevű csoportban könnyen megtalálhatóak.

De akár a bejgli készítésnél is gondolhatunk hazaira, mégpedig a hazai dióra, amelyet az Engelhardt dióbirtok webshopjából könnyen meg lehet rendelni. (Spoiler: hamarosan a velük készült riportunk is látható lesz az Agrofórum youtube csatornáján!)

A forgatáson készített fotó is bizonyítja, hogy nem csak dióbélben lehet gondolkodni, ha már dióról beszélünk (saját fotó)

Mi az, ami a diósbejglin kívül biztosan készül minden karácsonykor?

Persze, hogy a mézeskalács. És miért is venne kínai „macimézet” a multiban, ha megveheti a debreceni piacon, vagy akár weben keresztül a BeoBee-t? Ráadásul az ő termékeik BIO minősítéssel rendelkeznek, a méhészet gyűjtőhelyei hazánk kiemelten védett Nemzeti Parkjaiban találhatóak, így szinte érintetlen, szennyeződésmentes virágállományt biztosíthatnak a méheknek. Ne csak a mézeskalácsba, ajándékba is kerüljön a hazai mézből: az ünnepi időszakban ajándékcsomagokkal is kedveskednek a mézrajongóknak.

A fa ajándékdobozuk 3×250 grammos mézválogatást rejt: az örök kedvenc akácmézet, az Ország Legjobb Repceméze díját elnyert repce krémmézet és a különleges Hortobágyi BIO Vadvirágmézet.

Az ünnepi asztalra természetesen a hazait ismét érdemes a NekedTeremtől rendelni, de ne maradjanak ki idén sem a Gourmet & Delicious szószai, az innivalót pedig ajánlom Rita szörpjeiből vagy (a vírus jelenléte által megnövekedett C-vitamin igényünk kielégítése miatt is) homoktövisléből az asztalra varázsolni.

Természetesen, a különböző szószok, krémek is tökéletesek ajándékba is, nem csak a családi vacsorához. Erről a Borbolya márka saját szentkirályi kertészetükben megtermelt zöldségekből készített vegán, tartósítószer és adalékanyagmentes zöldségkrémekből és szószokból készült válogatásai gondoskodnak.

Ki mondta, hogy a kistermelőktől csak gasztroajándékot lehet beszerezni?

A Tündér Manufaktúrában például a gyógynövényekből nem csak szörpök, zselék és lekvárok készülnek, hanem például levendulás illatpárnák is.

Ne csak a hagyományos édesség jusson eszünkbe, akkor sem, amikor a bonbonokat vásároljuk a nagyinak.

Seed Bonbon válogatás karácsonyi hangulatú papírszalaggal

A fenti fotón látható Seed bonbonok papír újrahasznosításával és vetőmagokból készülnek! Ültethető magbonbonok, ami azt jelenti, hogy ezeket a különféle formákat el lehet ültetni, a papír lebomlik, eltűnik, a magok pedig kikelnek. Kell ennél kreatívabb, egyedibb ajándék a kiskertes ismerőseinknek?

Ha már kiskert! Még pár napig lehet jelentkezni a kiskertes növényvédős tanfolyamra is, ami szintén adható ajándékba is!

… és ha már tanfolyam, Kamélia Akadémia lesz 2021-ben is, lepje meg különlegességre vágyó ismerőseit ezzel a teatermesztési oktatással.

A gyerekek se maradjanak ki, nekik is van hazai ajánlatom. A faápolóként dolgozó Börzsei Bence a fejébe vette, hogy ezt a szép szakmát minél több emberrel megismerteti.

Így készült el A fák bajnokai mesekönyv, ami sok érdekes kérdést megválaszol erről az izgalmas munkáról.

A cikk nem fizetett reklám, csupán inspirációul szolgál azoknak, akik értékelik a hazai kisvállalkozókat, kistermelőket.

Mit dobjon a komposztba – és mit ne? Praktikus útmutató

2025. június 30. 13:10

A saját készítésű komposzt nemcsak a kertnek ajándék, hanem pénztárcakímélő és környezetbarát megoldás is.

Rebarbaraszürettől az eperszezonig: veteményeskerti teendők

2025. június 23. 05:40

Lássuk, milyen teendők várják most, a nyár elején a kertészkedőket a veteményeskertben!

Paradicsom locsolása nyáron: reggel vagy este jobb?

2025. június 18. 14:10

A nyári hőség próbára teszi a paradicsomot – nem mindegy, mikor kap vizet. De vajon reggel vagy este a jobb időpont?

10 centi alatt csípje le! - Így hoz több termést a paradicsom

2025. június 14. 13:10

A paradicsom kacsolása nélkül nincs bő termés: mutatjuk, mikor és hogyan távolítsa el a hajtásokat, hogy egészséges növényt neveljen!

Változó kistermelői szabályok

2021. június 1. 12:40

Az agrárminisztérium 20/2021. (V. 17.) rendelete az élelmiszer-előállító létesítmények bejelentésére vonatkozó részletes szabályok mellett egyszerűsítést és bővülő lehetőségeket jelentő változásokat vezet be az élelmiszer-forgalmazók, vendéglátók és kistermelők számára. Ezáltal május 22-től a kistermelőket is érintő, fontos változások léptek életbe.

Kinek és mire jó a kisüzemek támogatása pályázat, mire érdemes figyelni a megvalósítás során?

2022. október 21. 10:36

Idén utoljára 2022. november 17. – 2022. november 30. között lesz lehetőség mezőgazdasági termelőknek ezen a pályázaton indulni, így akik hezitálnak az induláson, azoknak nyújtunk segítséget a döntésben.

Ízesített chili, ecetes gomba és tizenhatféle sör Baranyából (+VIDEÓ)

2019. augusztus 8. 04:45

Traktorok, mezőgazdasági munkagépek, sok látogató, és a Szentlőrinci Gazdanapok elengedhetetlen hozzávalói, a helyi, térségi termékek.

Zöldség Videó

Térképre raktuk a hazai szamócalelőhelyeket!

2020. május 4. 14:22

A szamóca a legkorábban érő, Magyarországon is termesztett gyümölcs. Fóliás termesztési körülmények között már akár április elejétől a fogyasztók rendelkezésére áll, a hazai termesztés főszezonja azonban május elejétől június közepéig tart.