Meddig őrzik meg csíraképességüket a zöldségnövények vetőmagjai?

Agrofórum Online

Meddig használhatom fel a korábban vásárolt és tárolt zöldség vetőmagokat?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A zöldségfélék vetőmagjainak élettartama nagyon változó, fajonként eltérő. Vannak köztük olyanok, amelyek akár 6-8 évig is megőrzik csírázóképességüket, mások viszont csak rövid idejű tárolásra alkalmasak. Az alábbi táblázatban a legfontosabb zöldségnövények magjainak csírázóképességi időtartamát foglaltam össze:

Csírázóképesség időtartama (év) Zöldségfajok
6-8 Tökfélék (görögdinnye, sárgadinnye, uborka, spárgatök, sütőtök, patisszon)
4-6 Paradicsom
3-6 Tojásgyümölcs
4-5 Fejes káposzta, fejes saláta, cikória, spenót, retek, cékla, zeller
3-4 Borsó, bab, paprika, spárga, vöröshagyma, sárgarépa, csemege és pattogatni való kukorica, sóska
2-4 Póréhagyma
2-3 Petrezselyem
1-2 Feketegyökér, rebarbara, metélőhagyma
1 Pasztinák

Előfordulhat, hogy a megvásárolt, vagy saját magfogásból származó magvak pár évig nem kerülnek felhasználásra, tárolás után azokat a későbbiekben szeretnénk felhasználni. A hosszú ideig tárolt, öreg vetőmagvak elvetése esetében azonban nem mindig járunk sikerrel, hiszen ha a mag elvesztette csírázóképességét nem, vagy csak kisebb arányban fognak kikelni. A sikertelen vetés megismétlése alkalmával már csak megkésve érhetjük el a kívánt eredményt.

Amennyiben kétségeink támadnak a magok korát illetően, vagy öreg vetőmagunkat mégis szeretnénk elvetni, ajánlatos csíráztatási próbát csinálni. Ezt a legkönnyebben úgy vihetjük véghez, hogy egy porcelántányérba egy réteg vattát, majd arra papírszalvétát vagy papírtörlőt helyezünk, melyet alaposan megnedvesítünk. Ezután helyezzünk rá 100 db magot, melyeket kisebb méret esetében csipesz segítségével is elvégezhetünk. A magokra is nedves szalvéta kerüljön, majd végül a kiszáras megakadályozása érdekében az egészet takarjuk le alufóliával.

Másfél- vagy két hét elmúltával számoljuk meg az ép, egészséges, erőteljesen kifejlődött csírákat, ebből láthatjuk, hogy a mag kb. hány százaléka alkalmas vetésre. A gyengén csírázó magvakból általában az előírásnál többet szükséges vetnünk ahhoz, hogy megfelelő növényállományunk legyen. A 80%-nál kisebb mértékben csírázó magok elvetését azonban érdemes átgondolni, hiszen szabadföldi körülmények között a csírázási feltétek egyébként is rosszabbak.

Utolsó helyen állunk az EU-ban a napi zöldségfogyasztás tekintetében

2019. október 31. 13:16

A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

Hajtatott paradicsom fitotechnikai munkái II. - Levelezés, tetejezés, kocsánytartó klipszek elhelyezése

2021. június 10. 04:38

A javuló termésátlagokban nagy szerepe van az egyre pontosabban és szakszerűbben végzett fitotechnikai munkáknak, így a szárrögzítésnek és elfektetésnek, a kacsozásnak, a levelezésnek, a fürtszabályozásnak.

Ideje hónapos retket vetni!

2023. április 18. 05:36

A hónapos reteknek azért ideális ez a tavaszi időszak, mert a nagy melegben már hamarabb megy virágba, minthogy szép retek legyen belőle.

Hazánk a legjelentősebb tormatermelő az Európai Unióban

2023. március 25. 10:38

Hazánkban 2022-ben közel 1194 hektár területen folyt tormatermelés, a betakarítási munkálatok októbertől egészen a következő ültetési szezon kezdetéig, azaz márciusig is eltartanak.