A palánták kiültetése előtt lehet vegyszeresen gyomirtani házikertben?

Agrofórum Online

Lényeges a kezelés időpontja, a gyomnövény fejlettségi állapota, illetve az is, hogy milyen gyomnövények vannak az adott területen.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyomnövények ellen végzett kémiai növényvédelmet több tényező is, mint pl. a kezelés időpontja, a gyomnövények fejlettségi állapota, illetve az adott területen lévő gyomösszetétel is nagymértékben befolyásolja. Az eredményes védekezéshez tehát több dolog együttes ismeretére van szükségünk. A kisebb kertek méretéből adódóan a legtöbb esetben a gyomok ellen főként, kapálással, kaszálással, kézi gyomlálással védekezünk. Ezek a beavatkozások általában jelentősebb fizikai munkával járnak, azonban így a növényvédelmi kezelésből adódó környezeti terhelés is csökkenthető. A kezelések során problémát jelent az is, hogy a gyomirtó szerek nem hatnak egyszerre minden egy- és kétszikű, valamint évelő és egyéves fajokra, tehát teljes gyommentességre sem számíthatunk. További nehézség, hogy a kiskerti tulajdonosok számára is elérhető, III. kategóriába tartozó gyomirtó szerek száma csekély.

A kultúrnövény vetése vagy palántázása előtti kijuttatást preshowing, ill. preplanting (PP) kezelésnek nevezzük. Ezt a kezelést házikertben, pendimetalin hatóanyagú szabadforgalmú készítménnyel végezhetjük el. Ez a hatóanyag a magról kelő egyszikű és néhány magról kelő kétszikű gyomnövény ellen nyújt hatékony védelmet. Használata pl. paprika, paradicsom, fejes káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, karfiol és karalábé esetében engedélyezett. A palántázást megelőző kb. 8-10 nappal kell a talajra juttatatni, de hatékonyságát növelhetjük, főként száraz időjárás esetében, ha 1–2 cm-es mélységben bedolgozzuk.

A pendimetalin hatóanyagot preemergensen, azaz a kultúrnövények vetése után, de még a kelése előtti időszakban pl. a borsó, bab, sárgarépa, petrezselyem esetében is használhatjuk. Ekkor 4-5 napon belül a vetés elvégzése után kell a talajra kijuttatni. A készítménynek talajba jutásához csapadékra van szüksége, mely így a vetőmag feletti talajzónába jut.  Az így bejutó herbicid egy-két cm-re, éppen a gyommagvak csirázási mélységébe jut be, ahol hatásukat kifejtik, viszont a kultúrnövényt nem károsítják.

A termikus gyomirtás újra hódít?

2019. május 13. 11:47

A perzseléses technológia megvalósítására számos megoldás született a kerti berendezésektől kezdve a szántóföldi nagyteljesítményű kultivátorokig.

Újra kell gondolni a kalászosok őszi növényvédelmét

2020. október 16. 09:20

Ha jövedelmezően szeretnénk a jövőben is kalászos gabonát termelni át kell gondolnunk az eddig alkalmazott technológiai elemek hatékonyságát, és ha indokolt változtatnunk/fejlesztenünk kell.

Hatékony kukorica gyomirtás, még az évelő gyomokkal szemben is

2019. május 9. 14:17

Az idei évben érdemes olyan gyomirtó szert választanunk a kukorica gyommentesítésére, amely jól boldogul a magról kelő és évelő gyomnövényekkel, ugyanakkor lehetőség szerint tartamhatással is bír és a csapadék megérkezése után kelő új gyomhullám ellen is védelmet nyújtson.

Első szemlétől az aratásig – ingyenesen letölthetők a legfrissebb Nufarmer Magazinok (PDF)

2020. március 20. 11:18

Az idén 11. évfolyamába lépett Nufarmer Magazin friss, 28. száma minden eddiginél gazdagabb tartalommal jelentkezik: januártól egészen a betakarítási munkák utánig mutatja be a növényvédelmi feladatokat, valamint a Nufarm által forgalmazott növényvédő szereket.