Gyomirtás
Fizetett tartalom
Gyomirtás
Fizetett tartalom

 PANTERA 40 EC – „türelmetlen gazdák türelmes” egyszikű gyomirtója

 PANTERA 40 EC – „türelmetlen gazdák türelmes” egyszikű gyomirtója

Mikor e sorok íródnak, a tavasz első napjaiban tél tábornok – remélhetőleg - utolsó támadása következtében még csendes a határ, az éjszakai fagyok húznak jégpáncélt az egyre növekvő belvizes foltokra.

Ilyenkor a gazdák már türelmetlenül kémlelik a határt, felmérik az őszi vetésű növények állapotát és latolgatják mikor lehet végre gépeikkel megkezdeni a tavaszi vetések előkészítési munkáit.

Az elmúlt ősz kegyes volt a gazdákhoz, mind az őszi gabonák, mind a nagy területen elvetett káposztarepce jó állománnyal telelt be és a mediterrán tél következtében egyelőre jó terméskilátásokkal kecsegtetnek.

A kétszikű kultúrák között elsősorban az olajos növények (őszi káposztarepce, napraforgó) termesztéstechnológiája sokat változott, egyre inkább terjednek a szántás nélküli megoldások, a gyomszabályozás területén a „clearfield” technológia, repcében a széles soros vetés és mulcs technológia stb.

Az egyszikű gyomok leküzdése tekintetében egyre jelentősebb a szuperszelektív posztemergens szerek alkalmazásának igénye.

E graminicidek között egy kiváló lehetőség a Pantera 40 EC használata, ami az elmúlt években méltán vált alapvető készítménnyé a felhasználók körében.

Tudnivalók a Panteráról:

A szer hatóanyaga a quizalafop-P tefuril, felszívódva, az egyszikű gyomok leveleinek szöveteiben a zsírsav szintézis gátlásával fejti ki hatását, melynek következtében a sejtek növekedése leáll, tenyészőcsúcs elhal. Az első tünetek 4-5 nap elteltével jelennek meg, a gyomnövényeken nekrózisok (elhalásos foltok) formájában. A hatóanyag felszívódva a növények tápanyagszállító rendszerén keresztül mozog a növényben. A hatás gyorsasága függ a hőmérséklettől és a tápanyagtranszport intenzitásától.  A teljes hatáskifejtés mintegy 21 napot vesz igénybe, ezért mondhatjuk, hogy a Pantera a „türelmes agronómus” szere.

A kétszikű növények a hatóanyagot biokémiailag tökéletesen lebontják. Ez a szer szelektivitásának alapja.

A készítmény a legtöbb kétszikű kultúrában felhasználható (eng.okirat szerint).

A felhasználási dózisa a gyomnövények félesége és fenológiai állapotának függvényében 0,6 – 3,5 l/ha.  Általánosságban elmondható, hogy a magról kelők ellen 0,8 – 1 l/ha, a mélyen gyökerező (rizómás) gyomok ellen 2,0 – 2,5 l/ha dózis szükséges. A magas dózis (esetleg osztott formában) a nehezen írtható tarackosok ellen (nád, siska nádtippan) 3,0 – 3,5 l/ha szükséges.

Fontos megjegyezni, hogy a szer molekula szerkezetében a szénlánc végén elhelyezkedő tefuril gyök egy gyűrűs szerkezet, ami a ”kémiai stabilitás„ záloga és következtében nehezen bomlik le a hatóanyag a növény szövétén belül.

Ez a hatás a gyakorlatban úgy jelenik meg, hogy ha a tápanyag szállítódás gátolt (szárazság), úgy tűnik mintha nem hatna a szer. Nem kell megijedni a gazdának, hiszen a legközelebbi csapadék (harmat, öntözés) után a gyomirtó hatás nem marad el.

Gyakorlati  javaslatok a felhasználáshoz

Az elmúlt ősz optimálisnak bizonyult a repce számára.

Az időben elvetett repce táblákon – mint általában – a kikelt növényekkel versenyre kel a búza „árvakelés”. Ennek leküzdésére a Pantera 0,6-0,8 l/ha dózisa elegendő.

A szert nagy nyomáson, kis dűzniken, apró cseppekben kell kijutatni, hogy minél jobban felszívódjon a leveleken. Az elmúlt őszi, téli csapadék hatására a közép és dél Alföldön jelentős belvizes területek alakultak ki.

Fentiek miatt sok gazda kifejezetten a posztemergens gyomirtó szerek kijuttatását részesíti előnyben. A fűfélék irtásának kiváló eszköze a Pantera 40 EC alkalmazása.

A napraforgóban a Pantera kijuttatásának időzítésénél fontos, hogy várjuk meg amíg a legtöbb egyszikű gyom kikel, de a kulturnövény még takarásával nem akadályozza a szer rájutását a célfelületre.

Az Alföldön egyre nagyobb gondot jelent a nehezen irható, agresszív egyszikű gyomok térhódítása. Ilyen például a homok jellegű talajokon az átoktüske, ecsetpázsit megjelenése, ellenük 1,5-2,0 l/ha  dózis hatékony.

A nehezen irthatóak közül a fenyércirok magról kelő alakja már 1,0 l/ha, a rizómáról kelő 1,5-2,0 l/ha, a tarackbúza 2,0-2,5 l/ha dózis kijuttatásával jól irtható. Akkor a legjobb a hatás, ha a gyomok kb. 20 cm-es hajtással rendelkeznek.

Bár a Pantera többféle olajat is tartalmaz, hatása Silwet Star felületi feszültség csökkentő adalékkal növelhető.

Keverhetőség

A szuperszelektív egyszikűirtó készítményekről általánosságban elmondhatjuk, hogy a gyártók a készítmények önmagában való alkalmazását javasolják.

Ez igaz a Pantera 40 EC-re is, de a felhasználás évei alatt sok tapasztalat gyűlt össsze a keverés kérdéskörében.

A keverhetőség egyrészt fizikai-kémiai kérdés, másrészt a fő kérdés, hogy a keverni kívánt szereket ugyanabban az időben célszerű-e alkalmazni?

Napraforgóban nem javasoljuk a tankkeverést az imozamox hatóanyagú posztemergens szerekkel. Ezek kiszórása után min. 4-5 napig várjunk a Pantera kijuttatásával. Ha a felhasználó mégis tankkeverék alkalmazása mellett dönt feltétlenül érdemes keverési próbát végezni. Mindenképpen kerülje a hármas-négyes kombinációkat!

Összefoglalva a Pantera keverhető ugyan más szerekkel, de a felhasználó keverésből eredő kockázatát a szer gyártója nem vállalja!

A Pantera 40 EC 2017. szeptembere óta I. forgalmi kategóriájú lett, a felhasználható kultúrák tekintetében a mindenkori érvényes engedély okirat az irányadó.

A Pantera egy megbízható, jól bevált szer, győződjön meg róla Ön is!

Széles körű FMC-Agro megoldások a repce gyomirtására

2019. augusztus 14. 07:55

A repce gyomirtásának tervezése során figyelemmel kell lenni a hatósági előírásra, miszerint metazaklór hatóanyagú készítményeket 3 évente egyszer lehet használni ugyanazon területen.

Költségcsökkentés és környezetkímélés - Mechanikai gyomirtás a bácsai földeken

2019. június 28. 11:01

Kevesebb szerhasználat, környezetkímélő technológia, kisebb ráfordítás. A mechanikai gyomirtás számos előnnyel rendelkezik, ám intenzív kukoricatermesztés csak a vegyszeres kezeléssel együtt képzelhető el igazán hatékonyan.

Gyomirtás Videó

Elkezdődött a pollenszezon előtti visszaszámlálás

2019. június 15. 11:37

A meteorológiai előrejelzések a június elkövetkező dekádjára továbbra is meleg, de ugyanakkor záporokkal tarkított időjárást prognosztizálnak, ami a parlagfű növekedése szempontjából ideális.

Medallon Premium - a tarlókezelés hatékony eszköze

2019. június 13. 11:28

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás.

Nehezen lehet védekezni a pettyes szárnyú muslica ellen

2018. július 24. 08:20

A fajnak kialakult egy olyan képessége, hogy az élő gyümölcsbe rakja be a tojását, és abban fejlődik ki, ezért a gyümölcs nagyon hamar megromlik.

Az étkezési paprika növényvédelme - növénykórtani problémák (2/1.)

2019. március 28. 09:17

A hajtatott paprika legfontosabb növénykórtani problémái között szerepel a paradicsom bronzfoltosság vírus (TSWV), amelynek terjesztésében a nyugati virágtripsz játszik szerepet.

Hadd mondjam el újra… – A kalászfuzáriózis elleni védekezésről

2018. december 7. 06:58

A kikalászolt, de még nem virágzó búza kalászfuzáriózis iránti fogékonysága nem sokkal marad el a virágzóétól. E veszélyes kórokozó elleni gombaölő szeres védekezés idejének „finomhangolásával” kapcsolatos tudnivalókra szeretnénk felhívni Olvasóink figyelmét.