Gyomirtás
Fizetett tartalom
Gyomirtás
Fizetett tartalom

 PANTERA 40 EC – „türelmetlen gazdák türelmes” egyszikű gyomirtója

 PANTERA 40 EC – „türelmetlen gazdák türelmes” egyszikű gyomirtója

Mikor e sorok íródnak, a tavasz első napjaiban tél tábornok – remélhetőleg - utolsó támadása következtében még csendes a határ, az éjszakai fagyok húznak jégpáncélt az egyre növekvő belvizes foltokra.

Ilyenkor a gazdák már türelmetlenül kémlelik a határt, felmérik az őszi vetésű növények állapotát és latolgatják mikor lehet végre gépeikkel megkezdeni a tavaszi vetések előkészítési munkáit.

Az elmúlt ősz kegyes volt a gazdákhoz, mind az őszi gabonák, mind a nagy területen elvetett káposztarepce jó állománnyal telelt be és a mediterrán tél következtében egyelőre jó terméskilátásokkal kecsegtetnek.

A kétszikű kultúrák között elsősorban az olajos növények (őszi káposztarepce, napraforgó) termesztéstechnológiája sokat változott, egyre inkább terjednek a szántás nélküli megoldások, a gyomszabályozás területén a „clearfield” technológia, repcében a széles soros vetés és mulcs technológia stb.

Az egyszikű gyomok leküzdése tekintetében egyre jelentősebb a szuperszelektív posztemergens szerek alkalmazásának igénye.

E graminicidek között egy kiváló lehetőség a Pantera 40 EC használata, ami az elmúlt években méltán vált alapvető készítménnyé a felhasználók körében.

Tudnivalók a Panteráról:

A szer hatóanyaga a quizalafop-P tefuril, felszívódva, az egyszikű gyomok leveleinek szöveteiben a zsírsav szintézis gátlásával fejti ki hatását, melynek következtében a sejtek növekedése leáll, tenyészőcsúcs elhal. Az első tünetek 4-5 nap elteltével jelennek meg, a gyomnövényeken nekrózisok (elhalásos foltok) formájában. A hatóanyag felszívódva a növények tápanyagszállító rendszerén keresztül mozog a növényben. A hatás gyorsasága függ a hőmérséklettől és a tápanyagtranszport intenzitásától.  A teljes hatáskifejtés mintegy 21 napot vesz igénybe, ezért mondhatjuk, hogy a Pantera a „türelmes agronómus” szere.

A kétszikű növények a hatóanyagot biokémiailag tökéletesen lebontják. Ez a szer szelektivitásának alapja.

A készítmény a legtöbb kétszikű kultúrában felhasználható (eng.okirat szerint).

A felhasználási dózisa a gyomnövények félesége és fenológiai állapotának függvényében 0,6 – 3,5 l/ha.  Általánosságban elmondható, hogy a magról kelők ellen 0,8 – 1 l/ha, a mélyen gyökerező (rizómás) gyomok ellen 2,0 – 2,5 l/ha dózis szükséges. A magas dózis (esetleg osztott formában) a nehezen írtható tarackosok ellen (nád, siska nádtippan) 3,0 – 3,5 l/ha szükséges.

Fontos megjegyezni, hogy a szer molekula szerkezetében a szénlánc végén elhelyezkedő tefuril gyök egy gyűrűs szerkezet, ami a ”kémiai stabilitás„ záloga és következtében nehezen bomlik le a hatóanyag a növény szövétén belül.

Ez a hatás a gyakorlatban úgy jelenik meg, hogy ha a tápanyag szállítódás gátolt (szárazság), úgy tűnik mintha nem hatna a szer. Nem kell megijedni a gazdának, hiszen a legközelebbi csapadék (harmat, öntözés) után a gyomirtó hatás nem marad el.

Gyakorlati  javaslatok a felhasználáshoz

Az elmúlt ősz optimálisnak bizonyult a repce számára.

Az időben elvetett repce táblákon – mint általában – a kikelt növényekkel versenyre kel a búza „árvakelés”. Ennek leküzdésére a Pantera 0,6-0,8 l/ha dózisa elegendő.

A szert nagy nyomáson, kis dűzniken, apró cseppekben kell kijutatni, hogy minél jobban felszívódjon a leveleken. Az elmúlt őszi, téli csapadék hatására a közép és dél Alföldön jelentős belvizes területek alakultak ki.

Fentiek miatt sok gazda kifejezetten a posztemergens gyomirtó szerek kijuttatását részesíti előnyben. A fűfélék irtásának kiváló eszköze a Pantera 40 EC alkalmazása.

A napraforgóban a Pantera kijuttatásának időzítésénél fontos, hogy várjuk meg amíg a legtöbb egyszikű gyom kikel, de a kulturnövény még takarásával nem akadályozza a szer rájutását a célfelületre.

Az Alföldön egyre nagyobb gondot jelent a nehezen irható, agresszív egyszikű gyomok térhódítása. Ilyen például a homok jellegű talajokon az átoktüske, ecsetpázsit megjelenése, ellenük 1,5-2,0 l/ha  dózis hatékony.

A nehezen irthatóak közül a fenyércirok magról kelő alakja már 1,0 l/ha, a rizómáról kelő 1,5-2,0 l/ha, a tarackbúza 2,0-2,5 l/ha dózis kijuttatásával jól irtható. Akkor a legjobb a hatás, ha a gyomok kb. 20 cm-es hajtással rendelkeznek.

Bár a Pantera többféle olajat is tartalmaz, hatása Silwet Star felületi feszültség csökkentő adalékkal növelhető.

Keverhetőség

A szuperszelektív egyszikűirtó készítményekről általánosságban elmondhatjuk, hogy a gyártók a készítmények önmagában való alkalmazását javasolják.

Ez igaz a Pantera 40 EC-re is, de a felhasználás évei alatt sok tapasztalat gyűlt össsze a keverés kérdéskörében.

A keverhetőség egyrészt fizikai-kémiai kérdés, másrészt a fő kérdés, hogy a keverni kívánt szereket ugyanabban az időben célszerű-e alkalmazni?

Napraforgóban nem javasoljuk a tankkeverést az imozamox hatóanyagú posztemergens szerekkel. Ezek kiszórása után min. 4-5 napig várjunk a Pantera kijuttatásával. Ha a felhasználó mégis tankkeverék alkalmazása mellett dönt feltétlenül érdemes keverési próbát végezni. Mindenképpen kerülje a hármas-négyes kombinációkat!

Összefoglalva a Pantera keverhető ugyan más szerekkel, de a felhasználó keverésből eredő kockázatát a szer gyártója nem vállalja!

A Pantera 40 EC 2017. szeptembere óta I. forgalmi kategóriájú lett, a felhasználható kultúrák tekintetében a mindenkori érvényes engedély okirat az irányadó.

A Pantera egy megbízható, jól bevált szer, győződjön meg róla Ön is!

Új őszi kalászos gyomirtó szer csomag

2019. szeptember 30. 08:33

Nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, egynyári perje. Sok gazda életét megkeseríti a fűfélék felszaporodása. Új hatóanyag érkezik az idei őszi szezonban a kalászosok őszi gyomproblémáinak megoldására.

Jól bevált megoldások a repce posztemergens gyomirtására

2019. szeptember 20. 12:03

Bízunk benne, hogy a termékeink ebben a repce gyomirtási szezonban is bizonyítani fogják hatékonyságukat.

Már bizonyított: Agility+Alliance (+videó)

2019. szeptember 13. 08:48

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények, és mit tapasztaltak az ország különböző pontjain élő termelők!

A nyárutói gyomok által okozott termésveszteség őszi káposztarepcében

2019. szeptember 10. 11:48

A címben szereplő érdekes kijelentésre, kérdésre sokan legyintenek, mivel azt gondolják és vélik, hogy a nyári gyomokat majd az első fagyok elintézik, és nem okoznak gondot. A probléma azonban ennél összetettebb. A szerző által elvégzett vizsgálatok eredményei azt igazolják, hogy igenis foglalkozni kell ezzel a kérdéssel.

A pepino

2018. október 12. 03:34

A pepino az Andok mérsékeltebb időjárású, felvidéki térségéből származó zöldségfaj. Kereskedelmi és fogyasztási szempontból nem is zöldségnek, hanem a sárga- és a görögdinnyéhez hasonlóan inkább gyümölcsnek számít, így hazánkban trópusi gyümölcskülönlegességek között szerepel.

Nufarmer Magazin Kertészeti Különszám (+pdf)

2019. július 26. 08:33

A kertészetekben megjelenő kórokozók és kártevők elleni sikeres fellépéshez speciális ismeretekre, valamint egyszerre hatékony és a fogyasztókra veszélytelen hatóanyagokra van szükség.

Az oldalrügyön termő Pedro diófajta növényvédelmi tapasztalatai

2019. május 26. 10:24

Somogy megyében, Nágocs község külterületén, egy 11 ha-os Pedro fajtájú, 7 x 7 m térállású dióültetvényben végeztünk növényvédelmi vizsgálatokat.

A szója gyomirtása

2018. december 28. 03:36

A hosszú tenyészidő miatt szükség van a preemergens kezelés után állománykezelés alkalmazására is, különösen akkor indokolt, ha a preemergens kezelések „gyengeségeit”, ki kell egészíteni.