Hogyan és meddig tárolhatom a sárgarépát?

Agrofórum Online

A zöldségfajok közül nem mindegyik alkalmas tárolásra, vannak egyszerűbben és vannak nehezebben tárolható zöldségfajok egyaránt. A gyökérzöldségek csoportja a könnyebben és tartósabban tárolható termények közé tartozik.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A tárolás hosszúságának, a termések minőségének megőrzésén pár szabály betartásával javíthatunk. A szüret idejének meghatározása fontos tényező, hiszen a korán vagy későn szedett zöldségek egyaránt rosszabbul tárolhatóak. A sárgarépa betakarításának ideje több tényező függvénye pl. a fajta, a vetés időpontja, a felhasználás célja és befolyásolja. Az érettség jele a megfelelő szín mellett a fajtára jellemző méret is. Emellett a terméseket betakarítás utáni teendőknek, tárolásra történő előkészítésnek is kiemelt jelentősége van. Ez a folyamat nem áll másból, mint a zöld levelek, felesleges gyökerek és szennyeződések eltávolításából, vagyis a tisztításból. Ezt lehetőség szerint úgy végezzük el, hogy a tenyészőcsúcsot a sérüléstől megóvjuk. A tisztítással egy menetben végezzük el a zöldségek válogatását is, a sérült és beteg darabok kiválogatását. Ezek a termések nem alkalmasak hosszabb időtartalmú tárolásra, hiszen akár az egész mennyiségünk is összerothadhat, tönkremehet.

A tárolás környezeti tényezői közül a hőmérséklet, a levegő összetétele és páratartalma is meghatározó. A tárolás során a leszedett növényi részek tovább lélegeznek, emiatt minőségi romlás figyelhető meg a növényi részeken. Ez akkor jelentkezik intenzívebben, ha a hely levegője oxigénben gazdag. A cél, hogy a légzést lecsökkentsük, melynek intenzitása mindig a hőmérséklet függvénye. A tárolási hőmérséklet mindig legyen alacsony, nullához közeli értékű, a sárgarépa esetében 0-4,5°C, melyen akár hat hónapig tárolhatók. A tárolás alatti szellőztetés is nagyon fontos, ezzel a levegő hőmérséklete és összetétele is javítható. A tároló szellőztetésével a levegő páratartalma is szabályozható. Száraz levegőben a termés fonnyad, tömege lecsökken és minősége is romlik. A túl nagy páratartalom következtében pedig a betegségek megjelenése okozhat problémát.

Mi okozhatja a gyökérzöldségek torzulását?

2023. augusztus 10. 04:39

Pár sárgarépát és petrezselymet kihúztam a kertben. Sajnos mindegyik nagyon rövid volt, dúsan elágazó gyökérrel. Mi okozhatja a problémát?

Hosszú tenyészidejű gyökérzöldségek őszi talaj-előkészítése és trágyázása I.

2021. szeptember 21. 07:37

A hosszú tenyészidejű gyökérzöldségek közül az ipari, illetve tárolási sárgarépa és petrezselyem talajigényével kapcsolatosan osztunk meg néhány hasznos gondolatot.

Egyelés – nemszeretem feladat, de nagyon fontos!

2023. április 30. 05:36

Az egyelés igazi türelemjáték, és bizonyos növényeink esetében kihagyhatatlan a csírázás utáni időszakban. Mit jelent pontosan ez a művelet? Mikor érdemes elvégezni, és hogyan csináljuk, hogy megfelelően fejlődjenek a növényeink?

Drámaian csökkentek a zöldségfélék hozamai - Ennyibe kerül a burgonya, a káposzta, a sárgarépa és a hagyma

2018. november 29. 10:44

A zöldség- és gyümölcstermelők európai egyesülete (PROFEL) szerint az elmúlt 40 évben nem tapasztaltak hasonló válságot a gazdák, az aszály miatt ugyanis a zöldségfélék hozamai drámaian csökkentek.