A gombatermesztés nagyon izgalmas és látványos folyamat még akkor is, ha csak kicsiben, otthon magunknak termesztgetünk. Szerencsére jó ideje kaphatók már a gombatermesztő dobozok is, de akár piacon is vásárolhatunk laskatönköket már beoltva gombász szakembertől.
Miért jó a beoltott „laskatönk”?
Pár éve vettünk farönköket beoltva laskagombával és egy feladatunk volt vele csupán, hogy az otthoni árnyékos helyre háromnegyedéig lesüllyesszük a talajba és időnként megöntözzük, amikor amúgy is a fákat öntözzük.
A párás mikroklímában a laskagomba fejlődése megindul és a tönk felületén előbújnak a kis kalapok, melyek pár nap alatt szedhető méretűre növekednek.
Bár az ukász arról nem szólt, hogy nem csak mi fogunk a laskagombáért rajongani, hanem a kacsáink és a csigák is, így nem árt elkeríteni vagy szalmával körbetakarni a lesüllyesztett tönköket, hogy más érdeklődők ne érjenek oda hamarabb a szedésre.
Laskát zsákról szüretelve
Laskagombát termeszthetünk micéliummal beoltott faforgácson is. Ilyenkor a beoltott forgácsot benedvesítve nagy nejlonzsákokba töltik és helyenként a zsákra lyukakat vágnak. A zsákokat nem túl száraz, tiszta, szellős, 15-20 fokos helyiségben kell elhelyezni (pl. alagsorban, garázsban, kamrában, ahol némi fény is van). Jó hely erre egy teremgarázs is amúgy, saját tapasztalat, viszont a garázs esetében azért a levegőtisztaságra nem árt gondolni! A gombafonalak 2-3 hét alatt szövik át a tápközeget. A lyukakon megjelennek kis laskafülecskék, melyek pár nap alatt lesznek szedhető méretek.
Ha száraz a levegő, akkor érdemes kézi kis permetezővel vizet juttatni a levegőbe vagy a zsák felületére úgy, hogy a gombákat a víz ne érje (hamarabb romlik). Ha a zsák belsején is elkezdenek nőni a gombák, akkor az adott helyeken hasogassuk fel a zsákot, hogy kibújhassanak rajta a laskagombáink.
A termésidő 1-2 hónapig is eltart, a termésmennyiség zsákmérettől függően átlagban olyan 3-4 kg között mozog.
Csiperkegombát is termeszthetünk
Sokan nem tudják és vegán életmóduk mellet a termesztett gombákat is előszeretettel fogyasztják, viszont a csiperke pont emiatt lenne egy megosztó zöldségféle, mert bár sok jótékony hatása ismert, ásványi anyagokban gazdag, kalóriaszegény, de termesztéséhez a nagyüzemi állattartásra is szükség van.
A csiperkét vegyes állati trágyákból készült közegen termesztik nagyüzemileg is és a boltokban kapható gombatermő dobozokban is ez a keverék található.
A kevert trágyás közeget először beoltják gombamicéliumokkal, majd viszonylag magas hőmérsékleten (20-25 C fokos) átszövetik. Amikor a fehér szövedék már látványos a termőközegen, akkor csökkentik le a hőmérsékletet 17-18 C fokra. Folyamatosan nedvesen tartjuk a fehér micéliumokkal átszőtt talajkeveréket a zsákokon (termődobozokon belül) és sötétben elkezdjük a csiperkegombák növesztését.
A csiperkegomba egy termődobozban 4 hullámban szedhető, az első és utolsó hullám a leggyengébb mennyiségben, a két középső a legintenzívebb növekedésben.
Az első szedést a zsákok sötétben és nedvesen tartása mellett a 30-38. napon tudjuk megtenni. A frissen szedett csiperkegombát nem is szükséges meghámozni elkészítés előtt, elég csak alaposan megmosni hideg vízben.