Házikert

Retro szobanövények, melyek most is divatosak

Agrofórum Online

A retro szobanövények még ma is hódítanak, sőt újabb fajtáik még látványosabbak, mint eddig. A retro stílus kedvelőinek lakását is feldobhatjuk ezekkel a növényekkel, ráadásul nagy előnyük, hogy szinte kipusztíthatatlanok!

Abban az időben, amikor még divat volt a lakásban is dohányozni és igen menőnek számított mindenki, aki dohányzott és harapni lehetett a füstöt beltérben, elterjedt jó pár olyan szobanövény a lakásokban, mely ezt a kiképzést is képes volt túlélni. A retro növények listájába is ezekből válogattunk össze.

Sansaveria fajták

Az egyik nagy kedvenc a Sansaveria vagy más néven anyósnyelv. Igen strapabíró, igénytelen fajta, így irodaházakban is jól érezheti magát. A fényigénye is csak akkora, hogy még egy sötétebb helységben is kiválóan érzi magát. Egyedül a színes, tarkalevelű fajtáknál érdemes a fény kérdése, mert ezek a fajták árnyékban vagy fényszegény helyen visszazöldülnek.

A növénynemesítésnek hála már igen trendi arculatú fajták is kaphatók belőle, mint a Sansaveria cylindrica, mely leveleiben is egy legyezőre hasonlít, hengeresen csúcsos leveleit főleg a modern tértervezéseknél használják ki a lakberendezők.

Dieffenbachiák világa

Az utóbbi időkbe kezdtek újra megjelenni igazán a dieffenbachiák a lakásokban, mert egy időben a mérgezősége végett sokan veszélyesnek látták és így keresettsége is csökkent.

Legismertebb fajtája a sárga levélközepű ’Camilla’ fajta.

Mivel a buzogányvirágnak szüksége van a stabil melegre, így csak olyan lakásba válasszuk, ahol az állandó 19-23 fok közötti hőmérsékletet biztosítani tudjuk. Télen főleg a talpmelegre figyeljünk, ha ablakpárkányon neveljük növényeinket.

Kukoricalevél – kedvelt struktúranövény

Egy időben nagyon nagy divatja volt, majd elkezdett kikopni a köztudatból és főleg a virágkötőknél jelent meg alapanyagként, majd most, hogy a modern lakásokban a struktúranövények elterjedtek, így a kukoricalevél is szépen visszakúszott a köztudatba.

Ha jól érzi magát, akkor akár méteres leveleket is nevel, így különösen szép szoliterként, nagy padlóvázában vagy kőedényben önállóan is. Legpraktikusabb önöntözős dézsában nevelni, mert vízigényét így a legegyszerűbb pótolni.

Ha kiültetjük a kertbe a nyári időszakba, akkor félárnyékos helyről gondoskodjunk számára. Talajra nem érzékeny, de az agyagosabb talajokban fejlődik a legszebben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az őszi krókusz szakszerű gondozása

2024. október 18. 13:10

Az őszi krókusz alkalmazkodott a hideg időjárási viszonyokhoz. A virágzás időzítése lehetővé teszi számára, hogy kihasználja a tavaszi és nyári csapadékot.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

3 szobanövény – a zuhanyzóba

2023. december 13. 16:40

Nem, nem a zuhanyzó mellé, nem csak a fürdőszobába, hanem egyenesen a zuhanyzóba vagy a kád mellé valók a következő zöld növények.

Mik lehetnek az apró, muslicaszerű rovarok a szobanövényeken?

2019. december 7. 07:38

Zs. Ibolya kérdése: Szobai virágaimon egy ideje apró, muslicaszerű repkedő rovarokat látok, terjednek. Mik ezek, hogyan szabadulhatok meg tőlük?

Hogyan készíthetünk "öntözőrendszert" a lakásban szobanövények számára?

2024. február 11. 11:10

Ismerősöm ajánlott egy módszert, segítségével a cserepes szobai növényeket nem kell naponta öntözni, magukra lehet hagyni őket akár 6-7 napra is, nem fognak kiszáradni, károsodni. Csak vastagabb zsineg és vizet tartalmazó edény szükséges hozzá az elmondása szerint. Ismertetnék az eljárást? Hamarosan el kell utaznom, nem tudok senkit sem megkérni a virágaim gondozására.

Gondoskodjunk megfelelően a növényeinkről a nyári nyaralások időszakában is!

2021. június 29. 05:43

Előfordulhat, hogy nem sikerül senkit sem beszerveznünk a növények megöntözésére a többnapos nyaralásunk időtartamára. Milyen előkészületeket tehetünk, hogy a szobanövényeink és a kertlakók is átvészeljék ezt az időszakot?