Zöldség-Gyümölcs
Fizetett tartalom

Hogyan és mikor kell betakarítani a hagymát?

Agrofórum Online

A hagyma étkezési célú felhasználása több mint 4000 évre vezethető vissza.

Ez annak is köszönhető, hogy a hagyma kifejezetten könnyen termeszthető és gondozható növény, amely megfelelő tárolás mellett az egész őszi-téli szezonban ellátja a konyhát.

A hagyma betakarításának sikere a termesztési időszak során a megfelelő ültetéstől és gondozástól függ. A tápanyagban gazdag talaj, az állandó nedvesség és az alacsony hőmérséklet elősegíti a hagyma fejlődését. A helyes ültetés mellett azonban azt is tudnia kell, hogy mikor kell betakarítani a hagymát a legjobb ízvilág elérése érdekében.

  • Az újhagymákat akkor húzza ki, amikor a zöld része eléri a 15 cm-es magasságot. Minél tovább vár az újhagyma betakarításával, az annál erősebb ízű lesz. Azokat a hagymákat, amelyeknek a teteje elszáradt, ki kell húzni és fel kell használni; ezek tárolásra nem alkalmasak. 
  • A vörös/lilahagyma betakarítási ideje akkor kezdődhet el, amikor a hagyma teteje természetes módon kidől és megbarnul. Ez – fajtától függően – általában 100-120 nappal az ültetés után következik be. A vöröshagyma betakarításának ideje optimális esetben a kora reggeli órákra esik, amikor az idő még nem túl meleg.

Hogyan kell betakarítani a hagymát?

A hagyma betakarításának módja is fontos, hiszen nem szeretne kárt tenni a növényekben vagy a hagymagumókban. Óvatosan húzza ki vagy ássa ki a hagymákat a földből úgy, hogy a tetejük sértetlen maradjon. Óvatosan rázza le róluk a földet.

A vöröshagymák tárolása

A betakarítás után szükség van a vöröshagymák megfelelő tárolására. A vöröshagymákat először egy kicsit meg kell szárítani, mielőtt elraktározná őket. Ehhez tegye ki őket egy tiszta és száraz felületre, egy jól szellőző helyre, például egy garázsba vagy fészerbe.

A hagymákat legalább két-három hétig kell szárítani, vagy addig, amíg a felső részük teljesen megszárad, és a külső héjuk enyhén ropogós lesz. A szárítás befejeztével vágja le a száraz részek tetejét 2,5 cm-re.

A száraz vöröshagymákat drótkosárban, ládában vagy hálós zsákokban tárolja olyan helyen, ahol a hőmérséklet legfeljebb 0-4 °C között van. A páratartalomnak 65 és 70 százalék között kell lennie. Ha a tárolóhely/pince túl nedves, rothadás alakulhat ki. A legtöbb hagyma megfelelő szárítás és tárolás esetén akár három hónapig is eltartható.

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Indiai banán termesztése: mit kell tudni róla?

2025. szeptember 28. 16:10

Az indiai banán különleges gyümölcs, mely Magyarországon is termeszthető – ízletes, tápláló és egzotikus.

Szuperélelmiszer, amit az orvosok is imádnak!

2025. szeptember 26. 16:10

Az alma igazi őszi szuperélelmiszer: segít a szívnek, szabályozza a vércukrot, és természetes energiát ad.

Az alma barna foltjai: ezt kell tudni róla

2025. szeptember 25. 07:10

Barna foltok jelentek meg az almán? Nem biztos, hogy betegség okozza! Mutatjuk, hogyan különböztesd meg a leggyakoribb okokat.

Az ukrán betakarítás 51 millió tonnánál tart

2023. január 15. 07:37

Az ukrán szaktárca közleménye szerint a gazdálkodók 10,9 millió hektáron takarítottak be termést, a gabonatermés átlagosan 4,7 tonna hektáronként.

Nagyot „hajrázott” a kukorica Magyarországon

2023. november 16. 13:40

Az őszi betakarítási munkák befejeződtek, a munkálatok végét jelentősen megnehezítette az elmúlt hetek csapadékos időjárása.

A betakarítás előrehaladtával csökkennek az árak

2023. október 24. 11:40

Alapvetően mínuszokat lehetett látni a hétfői terménypiaci kereskedés során. Chicagóban csak a búza 0,3 százalékos drágulása jelentett kivételt, de a kukorica 0,9 százalékkal, a szójabab 1,2 százalékkal, a repce pedig 0,3 százalékkal lett olcsóbb. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A repce és az árpa gyengébb, a búza megfelelő minőségű

2019. július 15. 08:47

Az étkezési búzák fehérje- és sikértartalma megfelelő, sütőipari értékcsoport szerint jellemzően a B1 és B2-es besorolásúak, teljesítve ezzel a hazai malomipar követelményeit. Az első tételek alapján nincs ok aggodalomra, de ünneplésre sem. Minőség szempontjából jó-közepes évre számíthat a szántóföldi ágazat.