Zöldség-Gyümölcs
Fizetett tartalom
Zöldség-Gyümölcs
Fizetett tartalom

Hogyan és mikor kell betakarítani a hagymát?

Hogyan és mikor kell betakarítani a hagymát?

Agrofórum Online

A hagyma étkezési célú felhasználása több mint 4000 évre vezethető vissza.

Ez annak is köszönhető, hogy a hagyma kifejezetten könnyen termeszthető és gondozható növény, amely megfelelő tárolás mellett az egész őszi-téli szezonban ellátja a konyhát.

A hagyma betakarításának sikere a termesztési időszak során a megfelelő ültetéstől és gondozástól függ. A tápanyagban gazdag talaj, az állandó nedvesség és az alacsony hőmérséklet elősegíti a hagyma fejlődését. A helyes ültetés mellett azonban azt is tudnia kell, hogy mikor kell betakarítani a hagymát a legjobb ízvilág elérése érdekében.

  • Az újhagymákat akkor húzza ki, amikor a zöld része eléri a 15 cm-es magasságot. Minél tovább vár az újhagyma betakarításával, az annál erősebb ízű lesz. Azokat a hagymákat, amelyeknek a teteje elszáradt, ki kell húzni és fel kell használni; ezek tárolásra nem alkalmasak. 
  • A vörös/lilahagyma betakarítási ideje akkor kezdődhet el, amikor a hagyma teteje természetes módon kidől és megbarnul. Ez – fajtától függően – általában 100-120 nappal az ültetés után következik be. A vöröshagyma betakarításának ideje optimális esetben a kora reggeli órákra esik, amikor az idő még nem túl meleg.

Hogyan kell betakarítani a hagymát?

A hagyma betakarításának módja is fontos, hiszen nem szeretne kárt tenni a növényekben vagy a hagymagumókban. Óvatosan húzza ki vagy ássa ki a hagymákat a földből úgy, hogy a tetejük sértetlen maradjon. Óvatosan rázza le róluk a földet.

A vöröshagymák tárolása

A betakarítás után szükség van a vöröshagymák megfelelő tárolására. A vöröshagymákat először egy kicsit meg kell szárítani, mielőtt elraktározná őket. Ehhez tegye ki őket egy tiszta és száraz felületre, egy jól szellőző helyre, például egy garázsba vagy fészerbe.

A hagymákat legalább két-három hétig kell szárítani, vagy addig, amíg a felső részük teljesen megszárad, és a külső héjuk enyhén ropogós lesz. A szárítás befejeztével vágja le a száraz részek tetejét 2,5 cm-re.

A száraz vöröshagymákat drótkosárban, ládában vagy hálós zsákokban tárolja olyan helyen, ahol a hőmérséklet legfeljebb 0-4 °C között van. A páratartalomnak 65 és 70 százalék között kell lennie. Ha a tárolóhely/pince túl nedves, rothadás alakulhat ki. A legtöbb hagyma megfelelő szárítás és tárolás esetén akár három hónapig is eltartható.

Miért érdemes a sütőtököt kukoricával és babbal együtt termeszteni?

2024. augusztus 31. 08:10

Régen folyópartokon termesztették, általában a kukoricával és babbal együtt. Ezt a módszert a „Három Nővér Módszerének” nevezték.

Miért érdemes édesburgonyát termeszteni?

2024. augusztus 30. 13:10

Akkor finomak a levelei, amikor még zsengék. Sokak szerint a spenót leveleinek ízét idézik, bár édeskésebb, földesebb ízűek.

A mohó kereskedők tönkretették a spanyol olívaolaj-piacot?

2024. augusztus 28. 15:10

A termelők a kereskedőket vádolják a visszaeséssel, állításaik szerint a legnagyobb láncok 59 százalékot tettek rá a beszerzési árra.

Az elmúlt 7 év legrosszabb almatermése várható Németországban

2024. augusztus 27. 15:10

A gyümölcstermesztők jóval az átlag alatti, 734 ezer tonnás mennyiségre számítanak, ez mintegy 22 százalékkal kevesebb, mint az előző évben.

A földimogyoró lehet a jövő növénye

2024. február 28. 08:10

A tudományos világ fáradhatatlanul keresi azokat a növényeket, amelyek a fokozódó éghajlati problémák mellett is megállják a helyüket. Talán elsőre nem is gondolnánk, de bizony, a földimogyoró is e „túlélők” közé tartozik.

Aratás közben külön gyűjti össze a gyommagvakat egy új kombájn – de vajon miért?

2023. november 18. 13:10

Újfajta cséplési eljáráson dolgozik egy német egyetem. A megoldás lényege, hogy a gyomnövények magjait a betakarítógépek külön tudják kezelni a kultúrnövény magvaitól.

A megdőlt szárú vöröshagyma már betakarítható?

2023. július 13. 04:36

Kérem segítségüket a hagyma felszedésével kapcsolatban! A megdőlt szárú vöröshagyma már betakarítható?

Folyamatos a kajszi betakarítása - jó termésre számítanak a termesztők

2019. június 28. 12:03

A gyümölcsöt sokféleképpen lehet felhasználni, a friss fogyasztástól a fagyasztáson át a befőzésig.