A tábla széléről
A tábla széléről

Figyeljünk a betárolt terményeinkre!

Figyeljünk a betárolt terményeinkre!

Agrofórum Online

Az IKR Agrár Kft. Terménykereskedelmi üzletágának vezetője Otrok György üzletág igazgató 2018. november 28-án egy kerekasztal beszélgetést hívott össze Bábolnára, amelynek célja a terményraktározás során fellépő károsodások okainak feltárása és a védekezés lehetőségeinek áttekintése.

A téma időszerűségét indokolja – mondta az üzletágigazgató –, hogy évről-évre, országos szinten százezer tonnákra tehető az a veszteség, amely a helytelen raktározás során tönkrement terményekben keletkezik.

Melyek a veszteségek okai?

A betárolás körüli problémák, a nem megfelelő gázosítás, a raktárépületek állaga, a tárolás során a termény rendszeres ellenőrzésének elmulasztása?

*

Ezekre keresték a válaszokat a jelenlévő termelők, az SGS munkatársai, a gázosítást végző szakemberek, valamint az IKR érintett dolgozói.

*

A beszélgetés során felvetődött, hogy sok esetben már a tábláról, gyommagokkal szennyezetten, porosan, szalma vagy más maradványokkal és kártevőkkel fertőzötten, kombájntisztán érkezik a raktárakba a termény. Ez az elsődleges fertőzési forrás.

Ha ki is rostálják a terményt, a rostalj a kártevőkkel együtt a telepen marad és „visszafertőzi” a tisztított terményt.

Előfordul, hogy a szállítás során olyan környezetbe kerül az áru, ahol fertőző gócok vannak és a kártevők átvándorolnak a tiszta terményre. Végül az is felvetődött, hogy a gázosítással sincs minden rendben, legalábbis, ami annak hatékonyságát illeti. Ez visszavezethető a termények nem megfelelő tárolására, az időközbeni termény mozgatásra (a vevő azonnali szállítást kér, de a gázosítás szükséges időtartama még nem járt le) a tárolási körülményekre, és persze a szerek esetenként változó hatékonyságára is. A mérőműszerek is sok esetben hibásak mert a gázkoncentrációt rosszul állapítják meg.

Röviden ennyiben összegezhetők a hozzászólók megállapításai.

*

A megoldás, vagy legalábbis a helyzet javítására vonatkozó javaslatok az alábbiakban körvonalazódtak:

  • Először is minden lehetséges fórumon tájékoztatni kell a gazdákat a terménytárolással kapcsolatos „szabályokról”.
  • Tudni kell, hogy az eredményes és fertőzésmentes termény állagmegóvó tárolásának két alapvető feltétele van: a prevenció és a hatékony védekezés.

Mit jelent ez? Nézzük sorjában!

– Már a szántóföldről a lehető legtisztábban kerüljön be a termény, ami még úgyis utótisztítást igényel.
– A rostalj, amely a kártevők zömét tartalmazza, minél előbb kerüljön ki a raktárak környezetéből.
– A raktárakat fel kell készíteni a termény fogadására; fertőtlenítés, beázások, fertőzési források megszüntetése.
– A gázosítást megelőzően, ha a termény megülepedett, át kell szellőztetni, fel kell lazítani a gázosítás hatékonyságának érdekében.
– Be kell tartani az előírt tárolási magasságot. 5 m feletti terménymagasságnál nem lehet gázosítani. A kevésbé hatékony tasakos gázosításnál nem lehet a garmada 2,5 m-nél magasabb.
– Érdemes a drágábbnak tűnő, de jobb minőségű gázosító szereket alkalmazni, az eredményesebb védekezés érdekében.
– A tároló helységet a gázosítás határideje alatt nem szabad kinyitni.

A tárolt terményt rendszeresen ellenőrizni kell – ha lehet hetente – és erről naplót kell vezetni. A melegedést szellőztetéssel, lazítással meg kell akadályozni.

*

Az idén már részben túl vagyunk az eseményeken, mert a betárolás körülményeit már nem lehet befolyásolni, de a termény állagmegóvását még igen.

Ezt a célt is szolgálta a tanácskozás, meg a figyelemfelkeltését az itt közreadott információkkal.

 

A tábla széléről – Dr. Bódis László

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Addig adj, amíg adni tudsz!

2020. december 6. 06:36

Karácsonyra készülve az erdők-mezők is ünnepi ruhába öltöznek; legalábbis ebben reménykedünk, mert még ilyen vén fejjel is arról álmodozik az ember, hogy fehér Karácsonyunk lesz.

„Korhadt fakeresztek”…

2019. november 5. 18:02

Novemberre készülve az ember akaratlanul is belekerül abba a ködös, sáros, pocsolyás hangulatba, amelynek vége az elmúlás.

Támad a drótféreg, sok helyütt újra vetik a kukoricát

2019. június 7. 13:15

Soha nem látott drótféreg fertőzés tizedeli a kukorica és a napraforgó vetéseket egyes dunántúli megyékben (Lehet, hogy másutt is!)

Búzatermesztésünk jövőjéről

2019. április 24. 14:34

Lehet, hogy rosszul gondolom, de néhány tíz, vagy akár ötven hektáron is, önállóan, nem lehet gazdaságosan búzát termelni, mert vagy nincs hozzá elegendő eszköz, vagy túl sok van – ami nincs kihasználva.

Tavasznyitó, kertben nevelhető virágaink a korai beporzók szolgálatában

2022. február 19. 07:35

A tél végén és kora tavasszal virágzó, kertben nevelhető növények egyedülálló segítséget jelentenek a korán kirepülő rovarok számára. Ismerkedjünk meg ezekkel a növényekkel!

Teleltetésre fel! II. rész – a citrusfélék, a leander, a sétányrózsa, a kefevirág és az angyaltrombita megfelelő téli védelme

2019. november 28. 05:36

Mik a pontos teendők fagyérzékeny növényeink megfelelő téli védelmének biztosításában? Hogyan oldjuk meg a leander, a sétányrózsa, a kefevirág, az angyaltrombita és a citrusfélék teleltetését?

Tennivalók a ház körül az év első két hónapjában

2019. január 16. 05:36

Nincs is szebb és megnyugtatóbb annál, mint amikor az évszakok a rájuk jellemző pompájukban tündökölnek. Télen – bár sokan több kivetnivalót találnak ebben az évszakban, mint szépséget – nincs gyönyörűbb látvány a fehér dunna alatt alvó tájnál és kertnél. Mégsem dőlhetünk hátra teljesen, hiszen akad munka télen is bőven.

Baconbe tekert cukkinigondolák

2019. augusztus 11. 11:22

Számomra nagy kedvenc a cukkini, mert egy univerzális zöldség. Készíthetünk belőle édesebb előételt, pikáns főételt, de ajánlom uzsonnára rántva is.