A tábla széléről
A tábla széléről

Figyeljünk a betárolt terményeinkre!

Figyeljünk a betárolt terményeinkre!

Agrofórum Online

Az IKR Agrár Kft. Terménykereskedelmi üzletágának vezetője Otrok György üzletág igazgató 2018. november 28-án egy kerekasztal beszélgetést hívott össze Bábolnára, amelynek célja a terményraktározás során fellépő károsodások okainak feltárása és a védekezés lehetőségeinek áttekintése.

A téma időszerűségét indokolja – mondta az üzletágigazgató –, hogy évről-évre, országos szinten százezer tonnákra tehető az a veszteség, amely a helytelen raktározás során tönkrement terményekben keletkezik.

Melyek a veszteségek okai?

A betárolás körüli problémák, a nem megfelelő gázosítás, a raktárépületek állaga, a tárolás során a termény rendszeres ellenőrzésének elmulasztása?

*

Ezekre keresték a válaszokat a jelenlévő termelők, az SGS munkatársai, a gázosítást végző szakemberek, valamint az IKR érintett dolgozói.

*

A beszélgetés során felvetődött, hogy sok esetben már a tábláról, gyommagokkal szennyezetten, porosan, szalma vagy más maradványokkal és kártevőkkel fertőzötten, kombájntisztán érkezik a raktárakba a termény. Ez az elsődleges fertőzési forrás.

Ha ki is rostálják a terményt, a rostalj a kártevőkkel együtt a telepen marad és „visszafertőzi” a tisztított terményt.

Előfordul, hogy a szállítás során olyan környezetbe kerül az áru, ahol fertőző gócok vannak és a kártevők átvándorolnak a tiszta terményre. Végül az is felvetődött, hogy a gázosítással sincs minden rendben, legalábbis, ami annak hatékonyságát illeti. Ez visszavezethető a termények nem megfelelő tárolására, az időközbeni termény mozgatásra (a vevő azonnali szállítást kér, de a gázosítás szükséges időtartama még nem járt le) a tárolási körülményekre, és persze a szerek esetenként változó hatékonyságára is. A mérőműszerek is sok esetben hibásak mert a gázkoncentrációt rosszul állapítják meg.

Röviden ennyiben összegezhetők a hozzászólók megállapításai.

*

A megoldás, vagy legalábbis a helyzet javítására vonatkozó javaslatok az alábbiakban körvonalazódtak:

  • Először is minden lehetséges fórumon tájékoztatni kell a gazdákat a terménytárolással kapcsolatos „szabályokról”.
  • Tudni kell, hogy az eredményes és fertőzésmentes termény állagmegóvó tárolásának két alapvető feltétele van: a prevenció és a hatékony védekezés.

Mit jelent ez? Nézzük sorjában!

– Már a szántóföldről a lehető legtisztábban kerüljön be a termény, ami még úgyis utótisztítást igényel.
– A rostalj, amely a kártevők zömét tartalmazza, minél előbb kerüljön ki a raktárak környezetéből.
– A raktárakat fel kell készíteni a termény fogadására; fertőtlenítés, beázások, fertőzési források megszüntetése.
– A gázosítást megelőzően, ha a termény megülepedett, át kell szellőztetni, fel kell lazítani a gázosítás hatékonyságának érdekében.
– Be kell tartani az előírt tárolási magasságot. 5 m feletti terménymagasságnál nem lehet gázosítani. A kevésbé hatékony tasakos gázosításnál nem lehet a garmada 2,5 m-nél magasabb.
– Érdemes a drágábbnak tűnő, de jobb minőségű gázosító szereket alkalmazni, az eredményesebb védekezés érdekében.
– A tároló helységet a gázosítás határideje alatt nem szabad kinyitni.

A tárolt terményt rendszeresen ellenőrizni kell – ha lehet hetente – és erről naplót kell vezetni. A melegedést szellőztetéssel, lazítással meg kell akadályozni.

*

Az idén már részben túl vagyunk az eseményeken, mert a betárolás körülményeit már nem lehet befolyásolni, de a termény állagmegóvását még igen.

Ezt a célt is szolgálta a tanácskozás, meg a figyelemfelkeltését az itt közreadott információkkal.

 

A tábla széléről – Dr. Bódis László

„Korhadt fakeresztek”…

2019. november 5. 18:02

Novemberre készülve az ember akaratlanul is belekerül abba a ködös, sáros, pocsolyás hangulatba, amelynek vége az elmúlás.

Támad a drótféreg, sok helyütt újra vetik a kukoricát

2019. június 7. 13:15

Soha nem látott drótféreg fertőzés tizedeli a kukorica és a napraforgó vetéseket egyes dunántúli megyékben (Lehet, hogy másutt is!)

Búzatermesztésünk jövőjéről

2019. április 24. 14:34

Lehet, hogy rosszul gondolom, de néhány tíz, vagy akár ötven hektáron is, önállóan, nem lehet gazdaságosan búzát termelni, mert vagy nincs hozzá elegendő eszköz, vagy túl sok van – ami nincs kihasználva.

Húsvéti kirándulás

2019. április 12. 08:15

Áprilisi lapszámunk bevezetőjéből ragadtam ki egy-egy részletet, mert az idő – mint már annyiszor – a természet és a közelgő ünnep felé sodorta a gondolataimat.

Baconbe tekert cukkinigondolák

2019. augusztus 11. 11:22

Számomra nagy kedvenc a cukkini, mert egy univerzális zöldség. Készíthetünk belőle édesebb előételt, pikáns főételt, de ajánlom uzsonnára rántva is.

Második esély – ötletek a kert és udvar megújításához és szépítéséhez újrahasznosítással II. rész

2018. június 11. 13:50

Hányszor keletkezik olyan természetes eredetű vagy mesterséges hulladék a gazdaságban vagy a ház körül, aminek találhatunk egy tökéletes dekorációs vagy új használati funkciót.

Legyen saját fűszerkertünk - 4. rész

2019. május 29. 12:52

Hol nevelhetjük házikertünkben sikeresen a bazsalikomot, a citromfüvet és a mentát? Mi a különlegessége ezeknek a fenséges illatú növényeknek, és milyen ínyencségek ízesíthetők ezekkel a fűszernövényekkel?

Mindent a hunyorról

2019. február 26. 05:36

Akármikor eszembe jut, látom valahol vagy olvasok róla, mindig úgy érzem, körüllengi valami titokzatosság, valami varázslat ezt a növényt. Pár éve jött divatba, tudatosan keressük a kertészetekben, virágüzletekben. De mennyit tudunk róla pontosan? Íme a páratlan hunyor!