A tábla széléről
A tábla széléről

Húsvéti kirándulás

Húsvéti kirándulás

Agrofórum Online

Áprilisi lapszámunk bevezetőjéből ragadtam ki egy-egy részletet, mert az idő – mint már annyiszor – a természet és a közelgő ünnep felé sodorta a gondolataimat.

Ahogy egyre intenzívebben gyalogol bele az életünkbe a tavasz, úgy tárulkozik ki a természet, ezernyi csodájával.

Arra gondoltam, hogy szervezek egy képzeletbeli kirándulást.

Kezdhetjük a Dunaparton, vagy a hegyek lábánál, esetleg a Hortobágy rónáin. Amerre járunk a rétek lassan benépesülnek a friss füvekkel a koratavaszi vadvirágokkal – és ahol még van! –  a csordákkal, juhnyájakkal, ami természetes is, mivel a kihajtás hónapjában vagyunk.

Elhagyva a réteket, belebotlunk a virágzásnak indult repcetáblákba, a haragos zölden reménykedő búzákba, a soroló napraforgó és kukorica vetésekbe.

Rosszul indultak az év első hónapjai: januárban alig, februárban meg szinte semmi nem esett, sőt a március java része is így telt 20-24 oC-os rekord melegekkel és eddig az április sem volt sokkal különb. A csapadékhiány miatt szinte nem is láttunk a porfelhőtől egy-egy művelés alatt álló tábla mellett elhaladva.

Még jó, hogy lassan beérünk a fák közé. Na nem az erdőbe, oda majd később. A gyümölcsfák féltőn rejtik az ágaik közé apró magzataikat és éjszakánként aggódva kémlelik az eget, hogy a fényes csillagok hideg sugárzása nem vonja-e be a jégharmattal a reménységeiket.

Ahogy tovább haladunk a hegyek alján a szőlőkön már kifakadtak az élettől duzzadó rügyek.

Kirándulást ígértem, lépjünk hát be a természet katedrálisába. A tölgyek egy része, akik – Fekete Istvánt idézve – nem fizettek, most levetik utolsó elszáradt leveleiket, de lehet, hogy a már bontakozó rügyek bökdösik le azokat. A bükkösök ezüstkérgű fáinak ágaink halványzöld levélkék keresik a tavaszi nap éltető sugarait. A fenyőkön apró gyertyák – no nem a karácsonyiak – jelzik, hogy az örökzöldek sem tudnak ellenállni a virágzással járó örömöknek.

Ahogy tovább haladunk kiérünk egy-egy rétre is, ahol az elmúlt évi megfakult „Gyep” sűrűjéből már kikandikálnak a frissen előbújó fűszálak. És persze a kankalinok, a héricsek, a kökörcsinek, meg a többi, se szeri, se száma tavaszi virágkavalkád. A hónap vége felé kibontakozók már a májusra tekintgetnek.

*

Egy faluszéli domboldalra vezet az utunk. Kopott, szél-, meg esőmarta stációk sora vezet a dombtetőre. Odafent a jól ismert három kereszt: a Megváltó a két lator között.

Egy pillanatra becsukom a szememet. Ordibáló tömeg, kegyetlen katonák, síró, jajveszékelő asszonyok.

Aztán egy kiáltás, egy sistergő villám…

Észhez térek. Vihar lesz, már csöpög is az eső.

Igyekezni kell, mert hamarosan bőrig ázunk.

Az eső hirtelen eláll. Felragyog vöröslő fényével a lemenő nap. Beburkolózom a hálózsákba, mint annyiszor a kirándulásaim során, ha rám telepedett az este.

Meghúzom magam egy bokor tövében.

*

Álmosan térek magamhoz a csípős hidegben.

Azok a rejtelmes fények, meg a villámlás jut eszembe. Mintha hallanék egy hangot:

Feltámadott.

Húsvét vasárnapjának hajnalára ébredtem.

A tábla széléről – Bódis László

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Addig adj, amíg adni tudsz!

2020. december 6. 06:36

Karácsonyra készülve az erdők-mezők is ünnepi ruhába öltöznek; legalábbis ebben reménykedünk, mert még ilyen vén fejjel is arról álmodozik az ember, hogy fehér Karácsonyunk lesz.

„Korhadt fakeresztek”…

2019. november 5. 18:02

Novemberre készülve az ember akaratlanul is belekerül abba a ködös, sáros, pocsolyás hangulatba, amelynek vége az elmúlás.

Támad a drótféreg, sok helyütt újra vetik a kukoricát

2019. június 7. 13:15

Soha nem látott drótféreg fertőzés tizedeli a kukorica és a napraforgó vetéseket egyes dunántúli megyékben (Lehet, hogy másutt is!)

Búzatermesztésünk jövőjéről

2019. április 24. 14:34

Lehet, hogy rosszul gondolom, de néhány tíz, vagy akár ötven hektáron is, önállóan, nem lehet gazdaságosan búzát termelni, mert vagy nincs hozzá elegendő eszköz, vagy túl sok van – ami nincs kihasználva.

Gyere velem

2018. szeptember 29. 04:30

Évekkel ezelőtt a TV-ben egy késő esti műsorban bemutatta egyik könyvét Dr. Gyarmati Andrea gyermekorvos, neves úszónő, Gyarmati Dezső lánya. A könyv címe: Gyere velem. Hogy ezt miért bocsátottam előre, annak most adom a magyarázatát.

Ismerjük fel a beporzó rovarokat a kertünkben! – Lepkék és darazsak

2023. június 16. 05:36

A beporzásban szerepet játszó darázs- és lepkefajok igen díszes társaság – szó szerint: a darázsfajok között nehéz csillogóbbat találni a fémdarazsaknál, és érdekesebb felépítésűt a kaparódarazsaknál. A nappali lepkék és a molylepkék sem szenvednek hiányt változatosságban – ismerjük meg őket!

Madáretetés a ház körül – melyik madárfaj hol keresi az eleséget?

2019. december 20. 04:38

Hol keresik a táplálékot a kertünkbe élelmet kutató madárfajok? Hogyan viszonyulnak a többi madárfajhoz? Mik a legfontosabb dolgok, amiket tudnunk kell a viselkedésükről?

A szezon a szüret után kezdődik

2018. július 3. 11:15

Túri Tibor külföldi piacra termeli cseresznyéjét, amihez egy olyan felfogás társul, amit sajnos ritkán látunk a hazai gyümölcstermesztési gyakorlatban.

Gazdahely Videó