Agrárközösség
Agrárközösség

Feles bérlet elszámolása a mezőgazdaságban

Feles bérlet elszámolása a mezőgazdaságban

Agrofórum Online

A feles bérlet, illetve a részesművelés az elmúlt időszakban felkapott szerződési formaként jelenik meg a mezőgazdaságban, melyeket a termőföldek bérbeadásával kapcsolatos szabályok hívtak életre.

Feles bérlet

A feles bérlet kezelése először egy bonyolult dolognak számít. Lényegében termőföld bérbeadásáról van szó, azzal a különbséggel, hogy a megállapított bérleti díjat (vagy annak egy részét) terményben rendezik a felek. A bérbeadó a terményt általában értékesíti, idetartozik az értékesítésnek az a formája is, amikor a termény vevője egyben a termőföld bérlője lesz..

Fontos, hogy a terményben kapott bérleti díjra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a pénzben kapott bérleti díjra, azaz, ha a haszonbérleti szerződés legalább 5 éves időtartamra szól, akkor termény formájában adott bérleti díj adómentes bevételnek minősül.

Mi a helyzet a bérlőnél?

– A bérleti díj fejében átadott terményt ki kell számláznia a bérbeadó felé. Ha a megállapodásuk tartalmazza azt, hogy mekkora forint összegű bérleti díjat köteles terményben átadni a bérlő, akkor a termény átadásának időpontjában ez az összeg kerül elszámolásra bérleti díjként bérlőnél.

– Ha a bérlő nem alanya az áfá-nak, akkor a termény eladásáról kiállított számla (vagy egyéb számviteli bizonylat: pl. adásvételi szerződés) összege éppen azzal az összeggel egyezik meg, ami a szerződésben is meghatározásra került. Ekkor a bevétel és a vele szemben elszámolt költség összege megegyezik.

– Ha alanya a bérlő az áfá-nak, akkor a kiállított számla bruttó értéke éppen az összegben meghatározott bérleti díjjal egyező, de csak a nettó érték jelenik meg bevételként, szemben a 100%-os bérleti díjjal, mint költséggel. Ekkor a bérlő a NAV felé fizeti meg az áfá-t.

– Ha például a termőföld bérbe vevője őstermelő, akkor a bérleti díj fejében átadott termény őstermelői tevékenység bevételének minősül. Így  az átadott terményt az őstermelőnek ugyanúgy ki kell számláznia a bérbeadó felé, mintha „normál” felvásárló felé értékesítené a terményt.

Mi a helyzet a bérbeadónál?

– A bérleti díjról a bérbeadó félnek bizonylatot kell kiállítani, ami lehet számla, de számviteli bizonylattal is kísérhető a bérleti díj. Önmagában a bérleti szerződés nem tekinthető a bérleti díj bizonylatának.

– A bérleti díj adómentes bevételnek számít, ha a bérleti szerződést legalább 5 évre megkötötték. Forintban számolva az az érték, ami a szerződésben is bérleti díjösszegként meghatározásra került.

– Ha a kapott terményt a bérbeadó eladja, akkor az ingóság értékesítésének számít (mivel nem a saját maga által megtermelt terményről van szó), amivel szemben költségként elszámolható a szerzéskori, bizonylatolt bérleti díj összege.

– Az ingó vagyon értékesítését csak akkor kell, hogy számla kísérje, ha áfa tekintetében adóalanyként értékesíti a bérbeadó a terményt. Ha általános forgalmi adónak nem alanya, az értékesítő személy, akkor egyéb számviteli bizonylattal (például adásvételi szerződéssel) történhet a termény értékesítése.

A feles bérlet elszámolásánál fontos tisztázni a bérlő és a bérbeadó jogállását és a másik fontos szabály, hogy célszerű ezekben a szerződésekben a bérleti díj forintban való szerepeltetése is, mely lényegesen megkönnyíti az egymás közötti elszámolást is. Gyakori hiba, hogy az áfa-kérdés nem kerül tisztázásra ezekben a szerződésekben, pedig az utólagos viták elkerülése érdekében erre is érdemes figyelniük a gazdáknak.

Törökné Rácz Erzsébet
Mezőgazdasági adószakértő, adótanácsadó
Agrárközösség Kft.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Itt az új, 2024-től érvényes Standard Termelési Érték (STÉ) kalkulátor

2024. március 22. 12:10

Létrehoztuk az új Standard Termelési Érték (STÉ) kalkulátort, amely márciustól elérhető az Agrárközösség honlapján.

Adózási kérdésekről őstermelőknek

2023. április 3. 15:47

Az ŐCSG tagok által felveendő tevékenységeket hogyan kell, hogyan célszerű meghatározni? Láthatóvá válnak azok a számlák, melyek nem kapcsolódnak a vállalkozás tevékenységéhez? Az Agrárközösség szakértői cikkében olyan kérdéskörökre térnek ki, melyek fontosak a vállalkozások életében.

Álmom egy tanya

2023. március 28. 05:36

Pályázati fronton jelenleg 2023. június 5-ig elérhető a „Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései” kiírás, amely 95% támogatási intenzitású.

Kinek és mire jó a kisüzemek támogatása pályázat, mire érdemes figyelni a megvalósítás során?

2022. október 21. 10:36

Idén utoljára 2022. november 17. – 2022. november 30. között lesz lehetőség mezőgazdasági termelőknek ezen a pályázaton indulni, így akik hezitálnak az induláson, azoknak nyújtunk segítséget a döntésben.

Szabadföldi zöldségtermesztés a hétvégi telkünkön talajtakarással

2018. április 25. 14:40

Községeink határában elterülő, családi tulajdonban lévő kisebb telkek sok lehetőséget rejtenek magukban. Többek között megteremhet rajta számos zöldség- és gyümölcsféle is a család szükségletének kielégítésére.

Mennyi vetőmagot vásároljunk családunk zöldségellátására?

2019. január 3. 14:18

Megtervezhetjük, mennyi vetőmagot vásároljunk egyes zöldségfajtákból, hogy fedezzük családunk igényeit abban az időszakban, amikor termeszteni tudunk a kertünkben. Ehhez el kell döntenünk, milyen zöldségfajtákat szeretnénk termeszteni idén, mekkora terület áll ehhez rendelkezésre, majd ennek tudatában becsülhetjük meg a szükséges vetőmag-mennyiséget.

Mindent a Lyme-kórról

2019. június 28. 04:36

A rovarok által terjesztett betegségek tekinthetők a mezőgazdaságban dolgozók biológiai kórokú foglalkozási betegségeinek is. Az ízeltlábúak által terjesztett betegségek közül az egyik legfontosabb a Lyme kór.

Sárgarépás kenyér - recept

2019. augusztus 20. 04:47

Augusztus 20-a az államalapítás mellett az új kenyér ünnepe is.