Ház, táj
Ház, táj

Különleges zöldségnövények

Különleges zöldségnövények

Agrofórum Online

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.

A világon annyiféle zöldségnövényt termesztenek, annyifélét nemesítenek, hogy egy idő után teljesen elveszünk a kínálatban. Az elmúlt évtizedekben is eddig nem látott gyümölcs- és zöldségfélék kerültek a polcokra saláta-alapanyagként, fűszeres zacskóban, töltenivalónak, sütéshez-főzéshez, desszertnek. Ismerjük meg a legnépszerűbb európai nemesítési bravúrokat, és kukkantsunk bele az afrikai és távol-keleti palettába is!

Csodaparadicsomok

Fehér cseresznyeparadicsom: rendkívül nagy előnye piros nagytestvérei mellett, hogy a sárgahúsú fajtákhoz hasonlóan nem terheli meg a gyomorhuruttól vagy refluxtól szenvedő paradicsomkedvelőket, mivel alacsony a savtartalma. A nemesített paradicsomnövény folytonos növekedésű, közepesen bőtermő, a fürtökön akár 8-10 paradicsombogyó is kifejlődhet. Az éretten is krémfehér színű paradicsombogyók íze kellemesen gyümölcsös. Reggeli szendvics mellé, salátának, magában is kedvelt.

Csokoládé cseresznyeparadicsom: nevét nem az ízéről, mindinkább a színéről kapta: éretten a kissé megnyúlt bogyó színe a csokoládébarna és piros szín árnyalataiban játszik. Ne lepődjünk meg enyhén kesernyés ízén, hiszen magas antioxidáns tartalmú, rendkívül különleges ízvilágú, friss paradicsom. Növekedését tekintve folytonnövő, a fehér cseresznyeparadicsomhoz hasonlóan közepesen bőtermő. Húsételek, halak mellé salátaágyon remekül mutat.

Indigókék paradicsom: az Oregon Egyetem egyik professzora egy doktorandusz hallgatójával alkotta meg vadparadicsom keresztezésével ezt a különleges fajtát. Ez a félig determinált növény igen ellenálló, diónyi bogyói jól tárolhatóak. A napon indigókék színűre színeződő bogyó húsa éretten piros színű. Ne ijedjünk meg, ha savanykás ízű paradicsombogyója a levelek takarásában sötétrózsaszínűre színeződik, ez a normális. Kiváló díszítője hidegtálaknak, saláta-alkotóelemnek.

Agyvelő paradicsom: meglehetősen ijesztő és bizarr külseje savanykás ízt takar. A bogyók nagyra, 150-200 gramm súlyúra is megnőhetnek, színük megmaradt a hagyományos pirosasnak. Alakját a fejlődése során úgy nyeri, hogy a rekeszek fala mentén befűződik, mintha összenőtt bogyók sorozatából állna. Maga a növény bőtermő, erőteljes növekedési erényű, folytonnövő fajta. Igazán egyben mutat jól, de salátákhoz, díszítéshez is tökéletes.

Fekete szépségek

Fekete Szépség paprika: A kaliforniai paprikafajtára hasonlító fekete zöldség termései lilás-fekete színűek. Húsuk vastag, ízük édes. Determinált növekedésű, termése viszonylag egyszerre, egyidőben érik meg. Különleges salátaalkotó, kerti sütögetések kiegészítő-különlegessége lehet.

Fekete sárgarépa: rendkívül dekoratív sötétbíbor külsejével, ami narancsos belső színnel párosul. Ízbeli különbség a hagyományos répához képest alig van. Salátaágyak, grillzöldségek mellé ajánlható. Főzés közben ereszti a színét, de párolásra kiváló.

Egynyári áfonya: helyigényes növény, széles és magas bokorrá fejlődik. Könnyű nevelhetősége mellett nagyon könnyen el is vadul. Fekete bogyókat nevel, amik méretre és színre is teljesen ugyanolyanok, mint a vele rokon mérgező fekete csucsor (Solanum nigrum) gyomnövényé. Édes termését desszertekhez, ételízesítőnek, lekvárnak és dzsemnek is felhasználhatjuk.

Lila burgonya: ebben az esetben a lila szín nem a külső színt jelöli, hanem a belső „értékeket”. A dél-amerikai származású zöldség fekete héja kékeslila húst határol, ami főzés közben is megtartja a színét, és minden vele együtt főzött hozzávaló elszíneződik tőle. Tévhit a génmanipulált létrehozása, 100%-ban természetes fajta.

Különleges alakok

Gömbcukkini: a dísztökök látványához szokott szemek elsőre meghökkenhetnek, mert a közel tökéletes gömb alakú cukkini a megszólalásig hasonlít a kisebb fajtájú, pöttyözött mintájú dísztökre. Íz és felhasználási módok tekintetében megegyezik a hagyományos cukkinivel, viszont kiemelkedő előnye, hogy könnyen lehet tölteni.

Hengeres szivacstök: hálóstök vagy luffatök néven is ismerik. Zsengén fogyasztható savanyúságnak, tölthetjük és ránthatjuk, de felhasználja a kozmetikaipar (luffaszappan), kiváló a poharak és a fürdőszoba tisztítására, méretre vágva cipőbetétet és körömkefét is gyártottak már belőle. Márciusi vetéssel őszre cukkíni nagyságúra nő, de addigra megindul a rostképződés és szivacsszerű lesz a belseje – innen a neve is. Napos helyet, erős támasztékot és viszonylag sok vizet igényel.

Szögletes szivacstök: termése hosszú, kocsányba keskenyedő kabak, amelyen 10 kiemelkedő, hosszirányú borda látható. Melegkedvelő, fagyérzékeny növény, a tápanyagban dús talajt kedveli. Az éretlen terméseket sokoldalúan felhasználhatjuk: párolva vagy főzve, karikára vágva és megszárítva. Hosszú ideig eltartható, és később puhítás után felhasználható. Az édes fajták fiatal terméseit nyersen eszik, vagy lében elteszik.

Szögletes szárnyasborsó: Ázsia és Afrika keleti részének egyik legjelentősebb zöldségnövénye. Minden növényi része fehérjében gazdag táplálékot szolgáltat. Főleg az éretlen hüvelyeket fogyasztják egészben, párolva vagy megfőzve. Az érett magokat is pörkölik, megfőzik, és akár ételek körítéseként, akár vegetáriánus “tej” és növényi “sajt”, valamint tofu előállítására alkalmasak. Proteinben igen gazdag a gumós gyökere, amelyet éppúgy, mint a fiatal hajtásokat, leveleket, virágokat, főzelékféleként vagy nyersen fogyasztják. A hüvelyek legfeljebb 3 hétig tárolhatók.

Bőtermő különlegességek

Ázsiai lazac chili: Malajziából származó erőspaprika-féle. A növény 80-100 cm magasra nő. Termése hegyes, vékony, 6-10 cm hosszú. A 10-es sharpness listán 8,5-es erősségű. Termése felfelé áll, kis csomókban pirosra érik. Konténeres termesztésre és balkoni elhelyezésre is alkalmas. Rendkívül bőtermő. Ízesítésre húsételekhez, ételkülönlegességekhez alkalmas igazán.

Arany csengettyű paprika: alacsony, 40-50 cm-re növő növény. Apró, tompa végű, sárga termései édesek, bőségesen teremnek. Salátákhoz, hidegtálakhoz ideális.

Balzsamuborka: ez a különleges, gyógyhatású terméséről is ismert kabakos kúszónövény akár 2 m hosszúra növő szára 5 szögletű. Egyszerű kacsokat fejleszt, hogy csavarodó szárát megtarthassa. A terméseket éretlen, zöld állapotban takarítják be, éretten a héj élénksárgás vagy narancssárga színű. Alakja és mérete rendkívül változatos: hengeres, orsó alakú és elliptikus termésű is létezik. Éretlen termésének a húsát fogyasztjuk, héja kiváló komposztalkotó. Az érett, magas cukortartalmú termés magköpenyéből édesség készül.

Szalámitök: A kolbásztök közeli rokonának bő termését előbb szüretelhetjük, már július közepén terem. 3-4 kg-ot is nyomhat ez a kínai fajta. Főként melegebb tavaszi és nyári időben fejlődik gyorsan.

Metszés tavasztól télig II. rész – mit metsszünk tavasszal?

2019. április 17. 06:31

Az idő felmelegedésével és a nappalok hosszabbodásával a kerti munkák száma és időigénye is sokszorosára nő. Már februárban megkezdhettük egyes növényeink idei metszését. Ebben a cikkben sorra vesszük, melyek azok a kertlakók, akiknek a metszését a tavaszi hónapokra kell időzítenünk.

Strapabíró balkonnövények

2019. április 10. 04:36

Milyen növényfajokat válasszunk korlátunk díszeiként, amelyek nem adják fel már nyár közepén a küzdelmet?

Szárazságtűrő díszcserjék

2019. március 22. 04:36

Egyre többen keresünk házikertünk díszeiként olyan cserjéket, melyek származásukból, illetve tág hőtűrő képességükből adódóan aszályos nyarakon is teljes díszükben pompáznak.

Mindent a primuláról

2019. február 28. 05:47

Ennél a pompázó évelőnél még azon is elgondolkodtam, hogy melyik nevével említsem a cikk címében. Hogyan ismeri a legtöbb ember? Primula vagy kankalin? Lássuk, mi mindent rejtenek ezek a szép nevek!

Még megvédhető a napraforgó, elkerülhető a burgonyavész

2018. május 30. 07:19

A hetek óta tartó nyárias időjárás hatására minden növény fejlődése a megszokottnál jóval előrébb tart.

Nagyon sok a fertőzött burgonya

2018. október 15. 06:14

A tavalyinál több lesz az idei kukoricatermés

2018. szeptember 21. 13:06

Kukoricából a majdnem 900 ezer hektárnyi terület 13 százalékát takarították be. Az eddigi eredmények alapján hektáronként 7,6 tonna a termésátlag, a tavalyi átlag 6,8 tonna volt.

Gumórontó fonálféreg egy romániai vetőburgonya tételben

2018. február 22. 08:37

Gumórontó fonálférget (Ditylenchus destructor) azonosított egy Romániából származó vetőburgonya szállítmányból múlt héten a Nébih laboratóriuma.