Ház, táj
Ház, táj

Különleges zöldségnövények

Különleges zöldségnövények

Agrofórum Online

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.

A világon annyiféle zöldségnövényt termesztenek, annyifélét nemesítenek, hogy egy idő után teljesen elveszünk a kínálatban. Az elmúlt évtizedekben is eddig nem látott gyümölcs- és zöldségfélék kerültek a polcokra saláta-alapanyagként, fűszeres zacskóban, töltenivalónak, sütéshez-főzéshez, desszertnek. Ismerjük meg a legnépszerűbb európai nemesítési bravúrokat, és kukkantsunk bele az afrikai és távol-keleti palettába is!

Csodaparadicsomok

Fehér cseresznyeparadicsom: rendkívül nagy előnye piros nagytestvérei mellett, hogy a sárgahúsú fajtákhoz hasonlóan nem terheli meg a gyomorhuruttól vagy refluxtól szenvedő paradicsomkedvelőket, mivel alacsony a savtartalma. A nemesített paradicsomnövény folytonos növekedésű, közepesen bőtermő, a fürtökön akár 8-10 paradicsombogyó is kifejlődhet. Az éretten is krémfehér színű paradicsombogyók íze kellemesen gyümölcsös. Reggeli szendvics mellé, salátának, magában is kedvelt.

Csokoládé cseresznyeparadicsom: nevét nem az ízéről, mindinkább a színéről kapta: éretten a kissé megnyúlt bogyó színe a csokoládébarna és piros szín árnyalataiban játszik. Ne lepődjünk meg enyhén kesernyés ízén, hiszen magas antioxidáns tartalmú, rendkívül különleges ízvilágú, friss paradicsom. Növekedését tekintve folytonnövő, a fehér cseresznyeparadicsomhoz hasonlóan közepesen bőtermő. Húsételek, halak mellé salátaágyon remekül mutat.

Indigókék paradicsom: az Oregon Egyetem egyik professzora egy doktorandusz hallgatójával alkotta meg vadparadicsom keresztezésével ezt a különleges fajtát. Ez a félig determinált növény igen ellenálló, diónyi bogyói jól tárolhatóak. A napon indigókék színűre színeződő bogyó húsa éretten piros színű. Ne ijedjünk meg, ha savanykás ízű paradicsombogyója a levelek takarásában sötétrózsaszínűre színeződik, ez a normális. Kiváló díszítője hidegtálaknak, saláta-alkotóelemnek.

Agyvelő paradicsom: meglehetősen ijesztő és bizarr külseje savanykás ízt takar. A bogyók nagyra, 150-200 gramm súlyúra is megnőhetnek, színük megmaradt a hagyományos pirosasnak. Alakját a fejlődése során úgy nyeri, hogy a rekeszek fala mentén befűződik, mintha összenőtt bogyók sorozatából állna. Maga a növény bőtermő, erőteljes növekedési erényű, folytonnövő fajta. Igazán egyben mutat jól, de salátákhoz, díszítéshez is tökéletes.

Fekete szépségek

Fekete Szépség paprika: A kaliforniai paprikafajtára hasonlító fekete zöldség termései lilás-fekete színűek. Húsuk vastag, ízük édes. Determinált növekedésű, termése viszonylag egyszerre, egyidőben érik meg. Különleges salátaalkotó, kerti sütögetések kiegészítő-különlegessége lehet.

Fekete sárgarépa: rendkívül dekoratív sötétbíbor külsejével, ami narancsos belső színnel párosul. Ízbeli különbség a hagyományos répához képest alig van. Salátaágyak, grillzöldségek mellé ajánlható. Főzés közben ereszti a színét, de párolásra kiváló.

Egynyári áfonya: helyigényes növény, széles és magas bokorrá fejlődik. Könnyű nevelhetősége mellett nagyon könnyen el is vadul. Fekete bogyókat nevel, amik méretre és színre is teljesen ugyanolyanok, mint a vele rokon mérgező fekete csucsor (Solanum nigrum) gyomnövényé. Édes termését desszertekhez, ételízesítőnek, lekvárnak és dzsemnek is felhasználhatjuk.

Lila burgonya: ebben az esetben a lila szín nem a külső színt jelöli, hanem a belső „értékeket”. A dél-amerikai származású zöldség fekete héja kékeslila húst határol, ami főzés közben is megtartja a színét, és minden vele együtt főzött hozzávaló elszíneződik tőle. Tévhit a génmanipulált létrehozása, 100%-ban természetes fajta.

Különleges alakok

Gömbcukkini: a dísztökök látványához szokott szemek elsőre meghökkenhetnek, mert a közel tökéletes gömb alakú cukkini a megszólalásig hasonlít a kisebb fajtájú, pöttyözött mintájú dísztökre. Íz és felhasználási módok tekintetében megegyezik a hagyományos cukkinivel, viszont kiemelkedő előnye, hogy könnyen lehet tölteni.

Hengeres szivacstök: hálóstök vagy luffatök néven is ismerik. Zsengén fogyasztható savanyúságnak, tölthetjük és ránthatjuk, de felhasználja a kozmetikaipar (luffaszappan), kiváló a poharak és a fürdőszoba tisztítására, méretre vágva cipőbetétet és körömkefét is gyártottak már belőle. Márciusi vetéssel őszre cukkíni nagyságúra nő, de addigra megindul a rostképződés és szivacsszerű lesz a belseje – innen a neve is. Napos helyet, erős támasztékot és viszonylag sok vizet igényel.

Szögletes szivacstök: termése hosszú, kocsányba keskenyedő kabak, amelyen 10 kiemelkedő, hosszirányú borda látható. Melegkedvelő, fagyérzékeny növény, a tápanyagban dús talajt kedveli. Az éretlen terméseket sokoldalúan felhasználhatjuk: párolva vagy főzve, karikára vágva és megszárítva. Hosszú ideig eltartható, és később puhítás után felhasználható. Az édes fajták fiatal terméseit nyersen eszik, vagy lében elteszik.

Szögletes szárnyasborsó: Ázsia és Afrika keleti részének egyik legjelentősebb zöldségnövénye. Minden növényi része fehérjében gazdag táplálékot szolgáltat. Főleg az éretlen hüvelyeket fogyasztják egészben, párolva vagy megfőzve. Az érett magokat is pörkölik, megfőzik, és akár ételek körítéseként, akár vegetáriánus “tej” és növényi “sajt”, valamint tofu előállítására alkalmasak. Proteinben igen gazdag a gumós gyökere, amelyet éppúgy, mint a fiatal hajtásokat, leveleket, virágokat, főzelékféleként vagy nyersen fogyasztják. A hüvelyek legfeljebb 3 hétig tárolhatók.

Bőtermő különlegességek

Ázsiai lazac chili: Malajziából származó erőspaprika-féle. A növény 80-100 cm magasra nő. Termése hegyes, vékony, 6-10 cm hosszú. A 10-es sharpness listán 8,5-es erősségű. Termése felfelé áll, kis csomókban pirosra érik. Konténeres termesztésre és balkoni elhelyezésre is alkalmas. Rendkívül bőtermő. Ízesítésre húsételekhez, ételkülönlegességekhez alkalmas igazán.

Arany csengettyű paprika: alacsony, 40-50 cm-re növő növény. Apró, tompa végű, sárga termései édesek, bőségesen teremnek. Salátákhoz, hidegtálakhoz ideális.

Balzsamuborka: ez a különleges, gyógyhatású terméséről is ismert kabakos kúszónövény akár 2 m hosszúra növő szára 5 szögletű. Egyszerű kacsokat fejleszt, hogy csavarodó szárát megtarthassa. A terméseket éretlen, zöld állapotban takarítják be, éretten a héj élénksárgás vagy narancssárga színű. Alakja és mérete rendkívül változatos: hengeres, orsó alakú és elliptikus termésű is létezik. Éretlen termésének a húsát fogyasztjuk, héja kiváló komposztalkotó. Az érett, magas cukortartalmú termés magköpenyéből édesség készül.

Szalámitök: A kolbásztök közeli rokonának bő termését előbb szüretelhetjük, már július közepén terem. 3-4 kg-ot is nyomhat ez a kínai fajta. Főként melegebb tavaszi és nyári időben fejlődik gyorsan.

Őszi terméshatározó IV. rész – nadragulya, közönséges fagyal, fekete bodza, berkenye

2019. október 11. 04:39

Nem is gondolnánk, mennyire vonzza a szemünket kinn a természetben a fekete szín. Ősszel számtalanszor találkozhatunk a kirándulásaink alkalmával ébenfekete termést nevelő növényekkel. Mit kell tudnunk a nadragulya, a közönséges fagyal és a fekete bodza terméséről?

Őszi terméshatározó III. rész – tapadó vadszőlő, kökény, közönséges boróka

2019. október 9. 04:37

A természetben a ritkábban előforduló kék árnyalatok igazán egyedivé, különlegessé teszik egy növény megjelenését. Az ősszel érő, kékes színű termésüket leszámítva a tapadó vadszőlő, a kökény és a közönséges boróka igen különböznek egymástól, de érdemes kicsit közelebbről megismerkedni velük.

Őszi terméshatározó II. rész – tiszafa, csíkos kecskerágó, tűztövis és madárbirs

2019. október 6. 10:38

Városi sétáink és erdei kirándulásaink során is találkozhatunk azokkal a növényekkel, melyek termésének harsány piros vagy narancsos színe nem jótékony hatását hivatott mutatni – épp ellenkezőleg: a feltűnő színárnyalatok mérgező terméseket takarnak.

Metszés tavasztól télig IV. rész – mit metsszünk ősszel?

2019. október 2. 04:38

Naptárunkhoz tökéletesen igazodva érkezett meg idén az ősz. Szeptember első napjaiban jobban lehűltek az éjszakák, és a nyári tűző nap heve is egyszerre alábbhagyott. Mostanra már megcsípte az első dér a csipkebogyót, a színes falevelek pedig hűvös szellőn vitorláznak. Növényeink elkezdték felkészülésüket a nyugalmas téli hónapokra. Mi pedig az őszi metszési időszakra készítjük a metszőollókat.

„Újburgonya” – nem csak tavasszal

2018. november 23. 04:36

A nyári ültetésből származó, nem teljesen beparásodott héjú burgonya tetszetősebb, mint a teljesen beparásodott héjú. Termesztésének lehetőségeiről, értékeiről szól a Zöldségtermesztés rovat e havi írása.

Idén márciusban 2,5 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak

2018. május 11. 09:32

A gabonafélék ára 10,2 százalékkal emelkedett egy év alatt márciusra, a februári 18,1 százalékos drágulást követően.

Csak a korai burgonyának van jövője Magyarországon?

2019. augusztus 21. 10:35

A burgonya magyarországi vetésterülete folyamatosan csökken, az Agrofórum egyik legfrissebb videójában ennek okait próbálta megtudni.

Zöldség Videó

A hazai koraiburgonya-termesztés kialakulása és mai gyakorlata

2019. március 30. 05:47

A burgonya ma a világ harmadik legfontosabb élelmiszernövénye (1977-ben még csak az ötödik volt!). Jelenleg a termelés volumenében csak a rizs és a búza előzi meg.