Ház, táj blog

A belga burgonyaipar a koronavírus következményeivel küzd

Agrofórum Online

A sült krumpli országában, Belgiumban a koronaválság rányomta bélyegét az egyik kiemelten fontos élelmiszeripari szegmensre, a burgonyaiparra.

A gazdálkodók és a vállalatok is súlyos veszteségeket szenvedték el a koronavírus miatt. Az egy hónapos korlátozások miatt Belgiumban az éttermek és kocsmák bezárásával a burgonya ára egyik napról a másikra szinte nullára esett. Néhány vállalatnak ideiglenesen le kellett állítania a sült krumpli, krokett és más burgonyatermékek gyártását, és az állami támogatás ellenére el kellett bocsátania alkalmazottainak számottevő részét.

A belga szakmai szervezet, a Belgapom a jövőt illetően is óvatos. „Megalapozott a félelem, hogy az élelmiszer-ágazatra komoly hatással lesz a világ számos országában alkalmazott korlátozó intézkedések esetleges ismételt bevezetése” – mondta Romain Cool, a Belgapom egyik munkatársa.

Jóllehet a fellendülés első jelei láthatóak, várhatóan az egész világ termelése az év végéig csak a koronavírus-válság előtti szint 80 százalékát éri el. Az ígéretes növekedési ütemek helyett sok vállalat szembesült komoly problémákkal, miután sok pénzt fektetett be új kapacitásokba, jobb minőség elérésébe és a fenntarthatóságba.”

Az iparági szervezet szerint Belgium a világ legnagyobb exportőre a fagyasztott burgonya termékekből, például a sült krumpliból. A burgonyafeldolgozó ipar éves forgalma kétmilliárd euró körül mozog. A legutóbbi teljes pénzügyi évben a szegmens éves rekordról számolt be.

A koronavírus miatt bevezetett korlátozások ideje alatt hirtelen megteltek a raktárak késztermékekkel. Romain Cools két-három millió tonnára becsüli a belgiumi, francia, holland és német piacon felhalmozódott készletek nagyságát. A készletek csökkentése érdekében Kelet-Európába vagy Afrikába exportálták alacsonyabb áron termékeket, segélyszervezetek is kaptak ebből, de takarmányként vagy energianövényként is felhasználták egy részét. Belgiumban a Belgapom még az állampolgárokat is felszólította, hogy duplázzák meg a sült krumpli fogyasztást.

A március 14-től június 8-ig tartó három hónapos korlátozási időszakban a belga ipar mintegy 3,9 milliárd eurót veszített. A brüsszeli kormány támogatást adott a gazdálkodóknak, ezen kívül az áfát azóta 12-ről 6 százalékra csökkentették az élelmiszerekre, és 21-ről 6 százalékra az alkoholmentes italok esetében. Ez hozzájárult ahhoz, hogy az éttermek, kávézók és bisztrók árai nem emelkedtek.

November 30-ig szavazhatunk a 2026-os Év Fájára!

2025. november 29. 05:40

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium kezdeményezésére és szervezésében már tizenkettedik alkalommal kerül sor az online nyílt szavazásra.

Mi a különbség a mikrozöld és a csíra között?

2025. november 22. 05:40

A csíráztatás és a mikrozöldek nevelése fenntartható és egészséges alternatívát jelent a lecsökkent zöldség- és gyümölcsválaszték idején.

Ökológiai sövény gondozása

2025. november 14. 06:10

Mivel az ökológiai sövény számos cserjefajból áll, azt várnánk, hogy jelentős figyelmet kell szentelni a gondozására. Pedig éppen ellenkezőleg!

Az ökológiai sövény növényei

2025. november 13. 05:40

A sövények kiterjedt lehetőséget adnak menedékként a kertünk hasznos állatainak az időszakos vagy hosszabb ideig tartó nyugalmi időszakokhoz.

Paprikás krumpli

2018. március 9. 09:12

A töltött káposzta és a lecsószezon közötti őrülten hosszú időt csak paprikás krumplival lehet kibírni.

Júliusban jó hírt kapnak a hazai burgonyatermesztők

2024. június 21. 13:10

50 milliárd forint keretösszeggel kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és a poszt-harveszt fejlesztések támogatására kiírt új pályázati felhívás jelenik meg.

Ropogós pecsenye lazacos krumplival

2019. december 22. 04:39

Sok ismerősömtől hallottam, hogy az ünnepi asztal elengedhetetlen étele a lazac. Hogy ezt ki milyen formában vagy fogásként képzeli el, annak csak a képzelet szabhat határt.

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában - szeptemberi kerti munkák

2019. augusztus 13. 04:36

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül, a gyümölcsösben pedig a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól ez az időszak.