COVID-Agrár
COVID-Agrár

Ha elmúlik a járvány helyreállhat a cukoripar

Ha elmúlik a járvány helyreállhat a cukoripar

Agrofórum Online

A Suedzucker, Európa legnagyobb cukorgyártójának vezérigazgatója megerősítette a jobb egész éves nyereségre vonatkozó várakozásokat, remélve, hogy a járvány gazdasági hatása alábbhagy az elkövetkező hónapokban.

A COVID-19 oltási szint a regionális különbségek ellenére világszerte folyamatosan emelkedik – mondta Niels Poerksen vezérigazgató a Suedzucker online részvényesi gyűlésén. „A várható eredmény az, hogy a járvány gazdasági hatása idővel csökken” – tette hozzá. De a járvány még mindig ismeretlen kockázatokat jelent a vállalat új 2021/22-es pénzügyi évében.

Poerksen megismételte a Suedzucker előrejelzését, miszerint a csoport 2021/22-es éves üzleti eredménye 300–400 millió euró között mozoghat majd. Poerksen elmondta, hogy Suedzucker új vállalati stratégiát hajt végre 2026 Plus néven, amely fejlesztéseket foglal magában. Új cégekkel akarnak belépni a növényi eredetű élelmiszerek és termékek növekvő piacára. A stratégia magában foglalhatja a vállalati akvizíciókat is.

A növényi eredetű élelmiszerek, fehérjék és növényi termékek iránti új keresletet általában nagy lehetőségnek tekintik, mivel a fogyasztók elfogadják a növényi fehérjéket és a fenntarthatóan előállított termékeket – hangoztatta.

„A Suedzucker számára biztosan elképzelhető, hogy világszerte részesedéseket vásárolnak” – mondta Poerksen. „Az új stratégia kidolgozásának részeként számos vonzó piacot azonosítottak, beleértve az Európán kívüli piacokat is.” Az új szektorokba történő terjeszkedés „nem kizárólag az organikus növekedésnek köszönhető” – mutatott rá.

A cukorral együtt a Suedzucker kínálatába tartoznak bioüzemanyagok, feldolgozott élelmiszerek, például pizzák, élelmiszer-összetevők és keményítők.

„A növényekből előállított alternatív fehérjék vonzó piacot jelentenek” – vélekedett Poerksen, hozzátéve: „A Suedzucker ezen a termékágazaton terjeszkedik, a jelenlegi üzleti tevékenységünkre építve.”

A Suedzucker állati takarmányokat készít cukorrépa-feldolgozásból származó melléktermékekből és gabonafélékből származó bioüzemanyag-előállítása során. A cukorhoz, a bioenergiához és más termékekhez felhasznált növényi alapanyagok nagy potenciállal bírnak más ágazatokban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világjárvány hozzájárult a mezőgazdaság kifehérítéséhez

2022. május 10. 14:52

A COVID-19 miatt sokan végre „józanul” döntöttek és hivatalos formában kérik fizetségüket, a gazdasági adatok és a munkavállalói tapasztalatok legalább is ezt sugallják.

A rágcsálnivalókat és a macskaeledeleket keresik a koronavírus miatt a britek

2022. február 14. 07:03

A teljes brit kiskereskedelmi szektorra vonatkozó felmérések azt mutatták, hogy a fogyasztói kiadások megemelkedtek.

A koronavírus veszélyezteti a sertéstartó cégeket

2022. január 25. 08:17

Az ágazat számos szereplője szerint sok állattenyésztő gazdaságra nehezedik nyomás a koronavírus miatt kialakult helyzetben késedelmesen folyósított segély miatt Németországban.

A koronavírus állíthatja meg a szarvasmarha-árak szárnyalását

2022. január 2. 05:36

Az új koronavírus-változat miatti szigorúbb követelmények és korlátozások végső soron további árnyomást is eredményezhetnek.

Továbbra sincs ember mezőgazdasági feladatokra

2020. április 24. 13:39

Csak részben jelenthet megoldást a mezőgazdaság akut munkaerő-igényére a más ágazatok nehézségei miatt felszabaduló munkaerő. Az elbocsátott dolgozók közül főként azok mehetnek majd idénymunkákra, akiknek már van tapasztalatuk ebben és közel élnek a termelés helyszíneihez – véli Malatinszki György. A Malagrow Kft. ügyvezetője szerint a mezőgazdasági szereplők számára hosszabb távon kifizetődőbb a technológiai fejlesztésre, a professzionális árutermelés feltételeinek megvalósítására koncentrálni.

A gyümölcs- és zöldségtermelés fele nem hoz nyereséget

2023. november 1. 17:10

Egy jelentés szerint az elmúlt három évben a zöldség- és gyümölcstermelés költségei masszívan megemelkedtek és a globális kínálat mintegy 60 százalékát veszteségessé tette.

Hogyan hat a koronavírus-járvány a magyar gazdákra?

2020. április 9. 15:37

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben a gazdák szolidárisak, betartják a szabályokat – derül ki a Market Insight internetes közvélemény-kutatásából. A megkérdezett agrárvállalkozók négyötödének megváltozott a munkavégzésben eddig megszokott napi rutinja. Több mint kétharmaduk számol terményértékesítési nehézségekkel. Egyelőre a gazdaságok alig tizedében maradnak el növényvédelmi kezelések.

Újabb agrárcégekhez érkeztek honvédelmi irányító törzsek

2020. április 17. 15:31

Újabb vállalatokhoz érkeznek honvédelmi irányító törzsek a lakosság biztonságos élelmiszer- és gyógyszerellátása érdekében - közölte a Honvédelmi Minisztérium pénteken