COVID-Agrár
COVID-Agrár

Komoly hatással van a koronavírus a fogyasztói szokásokra

Komoly hatással van a koronavírus a fogyasztói szokásokra

NAK

A koronavírus a komoly rövid és maradandó hatást gyakorol a fogyasztói szokásokra – derül ki az Euromonitor International tanulmányából.

A vírushelyzet a szolgáltatások bezárásának köszönhetően a fogyasztókat saját háztartásukba tereli, így a kiskereskedelmi élelmiszer-beszerzések rövid távon megemelkednek. Az online vásárlások gyakorisága megnő, a munkahelyi és így a pénzügyi bizonytalanságok fokozódnak, illetve a nemzetközi utazások minimalizálódnak. Az online kereskedelem növekedése közép távon is jelentős marad, illetve az otthoni ételkészítés a háztartások bizonytalan pénzügyi helyzete miatt továbbra is nagy jelentőséggel bír. Hosszú távon a rendelkezésre álló pénzügyi eszközök mérséklődésének köszönhetően a beszerzések a költségbarát megoldások felé fognak tolódni. A fogyasztók a vendéglátó egységekben is várhatóan kevesebb pénzt fognak költeni. Az online beszerzés a pozitív tapasztalatokat átélő fogyasztók esetében maradandó lesz, ugyanakkor a negatív tapasztalatokat gyűjtők esetében a személyes vásárlás visszatérését fogja eredményezni.

Vagyis annak ellenére, hogy a házon kívüli étkezésre lehetőséget nyújtó helyek újra megnyílnak, az otthoni ételkészítés és fogyasztás a költséghatékonyság érdekében bizonyos mértékig továbbra is meg fog maradni. Az online beszerzést használó fogyasztók − rájuk kényszerített szokásként − jelentős része meg fogja tartani. Az otthoni ételkészítés gyakoriságának növekedése miatt a beszerzésre kerülő élelmiszer típusok az alapanyagok felé fognak tolódni. Az egészség megőrzése érdekében a „clean label” iránti igény a növekedése tapasztalható (pl. immunrendszer fokozása), valamint a gazdasági nehézségek a prémium élelmiszerek fogyasztásának csökkenésében is vissza fognak köszönni.

A tanulmány ide kattintva érhető el.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világjárvány hozzájárult a mezőgazdaság kifehérítéséhez

2022. május 10. 14:52

A COVID-19 miatt sokan végre „józanul” döntöttek és hivatalos formában kérik fizetségüket, a gazdasági adatok és a munkavállalói tapasztalatok legalább is ezt sugallják.

A rágcsálnivalókat és a macskaeledeleket keresik a koronavírus miatt a britek

2022. február 14. 07:03

A teljes brit kiskereskedelmi szektorra vonatkozó felmérések azt mutatták, hogy a fogyasztói kiadások megemelkedtek.

A koronavírus veszélyezteti a sertéstartó cégeket

2022. január 25. 08:17

Az ágazat számos szereplője szerint sok állattenyésztő gazdaságra nehezedik nyomás a koronavírus miatt kialakult helyzetben késedelmesen folyósított segély miatt Németországban.

A koronavírus állíthatja meg a szarvasmarha-árak szárnyalását

2022. január 2. 05:36

Az új koronavírus-változat miatti szigorúbb követelmények és korlátozások végső soron további árnyomást is eredményezhetnek.

6,5 milliárd forint értékű élelmiszert gyűjtött be tavaly a Magyar Élelmiszerbank Egyesület

2019. január 21. 13:03

Az egyesület 180 000 nélkülöző - gyermekek, családok, idősek, fogyatékkal élők, hajléktalanok - rendszeres ellátását biztosítja, negyedévente pedig további közel 120 000 rászorulót is támogat.

Moszkva új képlet alapján számolja majd az exportadót

2021. február 6. 06:38

Moszkva megpróbálja csökkenteni a búzaexportot, hogy segítsen megfékezni az emelkedő hazai élelmiszerárakat.

Pörög a félkész ételek piaca

2020. április 8. 08:17

A Kraft Heinz megnövelte a félkész ételeket előállító alkalmazottainak számát, miután hatalmasat ugrott a kereslet az otthonukban maradni kényszerülő lakosság részéről.

Folytatódott a gyümölcsök ütemes drágulása

2020. szeptember 14. 10:47

2020. augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.