Ház, táj blog

A gyep és a pázsit gondozása ősszel

Agrofórum Online

Még a legstrapabíróbb gyep is megfárad az őszi hónapokra a nagy tavaszi és nyári igénybevételtől. Mit tehetünk, hogy évről évre élvezhessük a gyepünk vagy pázsitunk szépségét?

Mi történik egész évben?

A gyep és a pázsit egész évben, szinte „észrevétlenül” szolgál ki minket. Csak arra szoktuk felkapni a fejünket, ha valami gond van vele: foltokban ritkul, kiszárad, berohad, lassan nő, egyre több benne a gyomnövény stb. Azért, hogy ezeket a következményeket elkerüljük, elengedhetetlen, hogy ősszel is szenteljünk a fűnek elegendő gondoskodást!

Az őszi gondozást busásan meghálálja a gyep

Talajlazítás és gyepszellőztetés

A már emlegetett tavaszi és nyári fokozott igénybevételtől a kert talaja tömörödik. A fűnyírást követően a fűszálak között maradó fűnyesedék miatt a pázsit összeáll, összegubancolódnak a fűszálak, ami hosszú távon gyengíti a pázsit állapotát.

A fenti okok miatt érdemes talajlazítást és gyepszellőztetést végezni, hogy a zöld szőnyeg fellélegezhessen! A talajlazítással „feloldjuk” az összetömörödött talajrészecskék közti területeket, így a talajba újra fizikai akadály nélkül áramolhat a levegő és a nedvesség, amelyre a talajlakó szervezeteknek és a növények gyökerének szükségük van.

Az 1-2 cm mély gyepszellőztetéssel a fűszálak között felhalmozódott növényi és állati maradványoktól tisztítjuk meg a területet, ami szintén a fenti célokat, és a fűszálak egészségét szolgálja. Ezt érdemes az őszi tápanyag-utánpótlás előtt, egy száraz, csapadékmentes napon elvégezni, így az ezt követően kijuttatott tápanyagokat könnyebben és gyorsabban fel tudják használni a fűszálak. A szellőztetéshez nagyobb gyepfelületeknél motoros gyepszellőztető használata javasolt, kisebb területek esetében egy vasvilla vagy gereblye is alkalmas a célra. A szerszámokat a talajba szúrva mozgassuk óvatosan előre és hátra! Ezt addig kell végezni, amíg végig nem érünk az egész felületen. A folyamat során a gyomnövényeket is eltávolíthatjuk a területről.

Kisebb területeken egy gereblye vagy vasvilla is alkalmas gyepszellőztetéshez

Ha az idei kaotikus időjárás vagy egyéb tényezők nagyon megviselték a gyepet, finom szemcséjű homokot vagy egy kis fűmagot is kiszórhatunk a szellőztetés után, amely elősegítheti a regenerálódás folyamatát.

Gereblyézés

Másik fontos feladat a gereblyézés, amelynek során a gyepfelületre hullott leveleket és a fűnyírásból visszamaradt növényi maradványokat rendszeresen el kell távolítani. Ezek mind fényt és levegőt vesznek el a gyeptől, amelyekből az őszi hónapokban egyébként sem sok jut a fűszálaknak.

Rendszeres tápanyag-utánpótlás

A tavaszi és nyári időszakban, amikor a lebontó szervezetek (pl.: talajlakó állatok) tevékenysége a csúcson pörög, kint hagyhatjuk a területen a levágott fűkaszálékot. Ősszel azonban célszerű speciális gyeptrágyát használni, és azzal rendszeresen trágyázni a gyepet vagy a pázsitot.

A legalkalmasabb és nagyobb területre a leggyorsabb megoldás a trágyaszóró bevetése, amelynek segítségével kereszt- és hosszanti irányban is egyenletesen szét tudjuk hordani a trágyát. Nagyon fontos, hogy a trágyát soha ne frissen nyírt gyepre terítsük szét!

Gereblyézzük össze a leveleket és a fűkaszálékot, hogy fellélegezhessen a fű

Fűnyírás

Az őszi hónapok során módosítanunk kell a fűnyírás magasságát a tavaszi és nyári időszakhoz képest. Az egyik legfontosabb szabály, hogy nem szabad a füvet 5 centiméternél kisebbre nyírni! Ezzel meggátoljuk, hogy az éjszakai fagyok és a nappali hőmérséklet csökkenése kárt tegyen a növényben. Emiatt érdemes gyakrabban hozzáfogni a nyíráshoz.

Őszi füvesítést követően

A füvesítést követő első fűnyírás akkor esedékes, ha a fű körülbelül 6-8 cm magas. Ilyenkor alacsonyabbra, 4-5 cm-re visszavághatjuk. Ez alól kivétel a kert árnyékosabb szegleteiben lévő gyep, ahol maradhat 5 cm felett a magasság. Lehetőség szerint hetente nyírjuk a füvet, hogy kellően megerősödjenek a tél beállta előtt a fűszálak. A strapabíró gyep (pl.: a sportgyep) maradhat 3-4 cm magas.

Kapcsolódó cikkek:

Az élelmiszer-védjegyek jelentősége

2025. december 16. 05:40

Az élelmiszerek csomagolásán sokféle jelölés jelenik meg, amelyek a termék előállításának, életútjának, vagy akár csomagolásának minősítését is jelzik.

Vigyázzunk a tűzifacsalókkal!

2025. december 11. 05:40

Tűzifa vásárlás előtt erősen javasolt, hogy minden esetben ellenőrizzük a hirdetésben vagy a hirdető weboldalán feltüntetett adatokat.

Segít a Nébih Maradék nélkül adagkalkulátora – tervezzük meg tudatosan az ünnepi menüt!

2025. december 6. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül program és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége adagkalkulátorral segíti a karácsonyi menütervezést.

November 30-ig szavazhatunk a 2026-os Év Fájára!

2025. november 29. 05:40

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium kezdeményezésére és szervezésében már tizenkettedik alkalommal kerül sor az online nyílt szavazásra.

Ha péntek, akkor halas recept: pontyfalatka

2019. április 5. 09:53

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Ismerjük fel a beporzó rovarokat a kertünkben! – A méhfélék II.

2023. szeptember 20. 05:40

Melyik méhfajok nem termelnek mézet? Mi a közös a faliméhben és a bundásméhben?

Diplomával a tanyára - mi ebben a jó?

2018. június 25. 10:37

Sipos Mihály és felesége Ruszkai Krisztina tanyáján jártunk Cegléd mellett.

Ismerjük meg a kertünkbe látogató madarakat! – A házi rozsdafarkú és az őszapó

2022. január 22. 04:36

Az elmúlt napokban és hetekben ismét a téli időjáráshoz méltó havazás, mínuszok és benépesült madáretetők köszöntenek minket reggelente. Ismerkedjünk meg az etetők ritkább vendégeivel is, hátha szerencsénk lesz hozzájuk! Mit kell tudni az őszapóról és a házi rozsdafarkúról?