Ház, táj
Ház, táj

Árnyéktűrő és árnyékkedvelő évelő és egynyári dísznövények

Árnyéktűrő és árnyékkedvelő évelő és egynyári dísznövények

Agrofórum Online

Hogyan tehetjük kertünk árnyékos szegleteit is pompás színkavalkáddá? Milyen évelő és egynyári dísznövényeknek felelnek meg a félárnyékos helyek, vagy a teljes árnyékba borult zugok?

A cikk első részében a díszcserjék és páfrányok azon fajtái kerültek bemutatásra, melyeket nyugodt szívvel telepíthetünk a kert árnyékos részeibe. Most jöjjenek a különlegesebbnél különlegesebb, bizarr vagy bájos külsejű évelők és egyévesek.

Évelő növények

A tollbuga fajok a hortenziához hasonlóan az árnyékos kertrészek tipikus, fagytűrő dísznövényei. Feltűnő nyári virágzásával vált az egyik kedvenc kerti évelővé. Virágai fajtától függően fehér, rózsaszín, bordó színűek lehetnek, elvirágzás után bebarnul, és a növényen marad, ezeket a hajtásokat mindig a következő tavasszal távolítsuk el a növényről. Vízigényes növény, száraz időszakban rendszeres öntözést igényel, emellett meghálálja a rendszeres tápoldatozást. Bár fagytűrő, a fiatal növényekre borítsunk védő takarást ősz végén.

Páratlan látványt nyújt a virágzó tollbuga

A tűzgyöngyvirág vagy tűzeső értékes, üde megjelenésű évelő, amely késő tavaszi és kora nyári virágzásával pompásan díszíti az árnyékos kerteket, sziklakerteket és szegélyeket is. Jól viseli a részben napos fekvést is, de lombjának színe és virágai árnyékban alakulnak ki a legteljesebben. Kedveli a nedvesebb, jó vízelvezetésű talajt, de gondozása a rendszeres öntözésben kimerül. Igénytelen, betegségekkel szemben ellenálló, hálás növény.

A piros gólyaorr – és a növénynemzetség többi tagja is nevét hosszú, hegyes, gólya csőrére emlékeztető terméséről kapta. Rendkívül igénytelen, fagytűrő, kiváló talajtakaró növény. Nevével ellentétben virágai rózsaszínűek, május-június táján nyílnak. Nagyobb tőszámmal, csoportosan ültetve mutat jól, akár kerti ágyások szegélyeként is. Félárnyékos helyen, átlagos talajadottságokkal, száraz időben öntözve fejlődik legjobban.

A fák árnyékában kiváló talajtakaró az elbűvölő püspöksüveg, amit szívlevelű tündérvirág néven is ismernek. Kecses virágait tavasszal hozza. Tavasszal vagy ősszel ültessük termékeny, jó vízgazdálkodású talajba. Ezekben az évszakokban tőosztással szaporítható is. A hideget jól tűri, a taposást viszont nem, így a kert olyan részébe ültessük, ahol zavartalanul fejlődhet.

Sziklakertekbe kiváló választás a kőtörőfű

A sudárkankalin hazánk bájos, őshonos, védett évelő növénye. Tömött, ernyős virágzata sárga virágokból áll össze, levelei a kankalinfajok jellegzetes redőzöttségével rajzoltak. Sziklakertben is jól mutat, a lényeg, hogy félárnyékos vagy kissé napos helyet keressünk neki, ahol humuszban gazdag, gyengén meszes a talaj. Különösebb gondozást nem igényel, szereti, ha a talaj mindig kissé nyirkos marad. Sajnos a kártevők (pl.: levéltetvek, meztelencsiga) ugyanúgy szereti, mint mi.

A pézsmamályva a mediterrán térségek nagy, akár 1 méteresre is megnövő évelő növénye. Szerteágazó lombját alkotó levelei mélyzöldek, illatosak, rózsaszín virágait május-júliusban hozza. Kedveli a mészben szegény, laza homoktalajokat. Rendkívül igénytelen, félárnyékban, árnyékban és napos helyen is jól érzi magát.

A fürtös kőtörőfű – és nemzetségének közel 400 faja – Földünk egész északi féltekén elterjedt, különleges alpesi növény. Ez a hazánkban védett pozsgás évelő május-júniusban hozza fehér virágait. Tőlevélrózsája hasonlatos a kövirózsáéhoz, de annál kisebb. Legjobban félárnyékos helyen fejlődik, és igen jó vízáteresztő képességű, közepesen tápanyagdús talajt igényel.

Az ázsiai dombvidékekről származó szívós évelőt, a díszcsalánt különleges lombjáért szeretjük, ami minden elképzelhető levélalakban, színben és kombinációban a zöldtől kezdve a rózsaszínen át egészen a sötétvörösig előfordul. Számos fajta a napos és az árnyékos fekvést egyaránt tolerálja, így ideális választás olyan helyre, amely csak fél napig árnyékos. Széltől és bolygatástól védett helyen fejlődik a legszebben. Jó választás balkonnövénynek más, virágzó növényekkel társítva, a kertbe szegélynövénynek vagy foltokban gyönyörű levéltakaróként. Mivel fagyérzékeny, szükséges nálunk a teleltetése, amihez hűvös, világos helyet igényel.

Egy fajta díszcsalán a sok közül

Egynyári növények

A szőlővirágnak is nevezett, nálunk egynyári dísznövény begóniát azért szeretjük nagyon, mert szinte folyamatosan virágzik, és rendkívül alkalmazkodóképes ez a trópusi őserdőkből származó, apró termetű dísznövény. Gondozása kimerül az öntözésében, illetve az elhervadt virágok rendszeres lecsipegetésében. Egyes fajtákat különleges lombjuk miatt érdemes ültetni. Félárnyékos vagy kissé napos helyen virágzik a legszebben. Ha lehet, laza szerkezetű, tőzeges talajba ütessük! Minden szépsége és jó tulajdonsága mellett érdemes róla tudni, hogy a növény minden része mérgező!

A begónia cserepes növényként is népszerű

A lágyszárú, bokrosodásra hajlamos, gyönyörű torénia virágai a lila, fehér, rózsaszín vagy sárga színárnyalataiban pompáznak nyáron és kora ősszel. Kiválóan alkalmas virágládákba, függő kosarakba, de talajtakaróként is igen mutatós. Félárnyékos, védett helyre, termékeny talajba ültessük! Rendszeres öntözése mellett a növekvő hajtások visszacsípésével fejlődik egészségesen, és hoz rengeteg virágot.

Metszés tavasztól télig II. rész – mit metsszünk tavasszal?

2019. április 17. 06:31

Az idő felmelegedésével és a nappalok hosszabbodásával a kerti munkák száma és időigénye is sokszorosára nő. Már februárban megkezdhettük egyes növényeink idei metszését. Ebben a cikkben sorra vesszük, melyek azok a kertlakók, akiknek a metszését a tavaszi hónapokra kell időzítenünk.

Strapabíró balkonnövények

2019. április 10. 04:36

Milyen növényfajokat válasszunk korlátunk díszeiként, amelyek nem adják fel már nyár közepén a küzdelmet?

Szárazságtűrő díszcserjék

2019. március 22. 04:36

Egyre többen keresünk házikertünk díszeiként olyan cserjéket, melyek származásukból, illetve tág hőtűrő képességükből adódóan aszályos nyarakon is teljes díszükben pompáznak.

Mindent a primuláról

2019. február 28. 05:47

Ennél a pompázó évelőnél még azon is elgondolkodtam, hogy melyik nevével említsem a cikk címében. Hogyan ismeri a legtöbb ember? Primula vagy kankalin? Lássuk, mi mindent rejtenek ezek a szép nevek!

Mi a különbség az egynyári és kétnyári dísznövények ültetésében és gondozásában?

2019. január 22. 09:55

Az egynyári és kétnyári dísznövények esetében az optimális ültetési körülmények és gondozási munkálatok különböznek. A cikkben áttekintjük az alapokat: mi a különbség az egyes csoportokba tartozó dísznövények között, mire érdemes figyelni az ültetésükkor és gondozásuk során, valamint milyen növényfajok és -fajták tartoznak ide.

Szent Iván hava

2018. június 8. 07:47

A kétezres évek közepén talán még kevésbé látszottak azok a klimatikus változások, mint napjainkban. Télből nyár, nyárból vagy korai ősz, vagy késői tél. Most június első felében már érik az őszi árpa, a borsó és méteres a kukorica, meg a napraforgó és a repce napjai is meg vannak számlálva.

Mire figyeljünk sziklakertünk kialakításakor?

2018. október 29. 09:07

A sziklakertek is alapos tervezést igényelnek, létrehozásuk komoly munkát jelent, erős fizikumot, és a terület méretétől függően több embert és napot kívánhat. Ám a befektetett munkát hosszú távon meghálálja egy semmihez sem fogható, természetes és üdítő látvány: egy kis hegyvidéki hangulat a közvetlen környezetünkben.

Nagyböjti halas recept: Pontyfilé diós bundában

2019. március 15. 09:37

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.