Ház, táj
Ház, táj

Értékes zöldségnövényeink I. rész

Értékes zöldségnövényeink I. rész

Agrofórum Online

Hüvelyesek, levélzöldségek, káposztafélék. Nap mint nap használjuk, fogyasztjuk őket, mivel számtalan ételünknek elengedhetetlen alkotórészei, és kiskorunktól kezdve az „egyed, gyermekem, mert egészséges” kategóriába kerültek az érték- és étrendünkben.

Ez a cikk kaphatta volna az „egészség-megőrző zöldségek” vagy a „gyógyító zöldségek” címet is, de egyik sem fejezné ki megfelelően azt, hogy mennyire gazdagok és mennyire színesek a rendelkezésre álló, sőt sikeresen termeszthető zöldségeink. Ebben a cikkben bemutatásra kerülnek a kiemelkedően egészséges hüvelyesek, levélzöldségek és káposztafélék, és letisztázásra kerül a szuperélelmiszer fogalma.

Szuperélelmiszerek

Ezt a kitüntető jelzőt azok az élelmiszerek érdemlik ki, amelyek a legnagyobb mennyiségben és változatosságban tartalmazzák azokat a tápanyagokat, amire a szervezetünknek minden nap szüksége van. Ebbe a „szupercsapatba” tartozó, nem mesterségesen előállított élelmiszereink további jellemzői, hogy természetes összetételüknek köszönhetően sok létfontosságú vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaznak, gazdagok antioxidánsokban és rostokban. Ezek az élelmiszerek más fogyasztott táplálékunkhoz képest kiemelkedően kedvező hatást gyakorolnak az egészségre és az általános közérzetre, illetve a szellemi frissességre. Hozzájárulnak a betegségek megelőzéséhez, valamint a testi és szellemi öregedési folyamatok lassításához. Ide tartoznak a hüvelyesek, magvak, bogyós gyümölcsök, levélzöldségek, gyökérzöldségek, burgonyafélék, gabonafélék, halak, valamint a tengeri moszat, avokádó, sütőtök.

Természetesen minden embernek mások az igényei és különböző az ízlésünk, így ezeknek a termékeknek a fogyasztásában is meg kell találnunk a számunkra ideális mennyiséget, hiszen ebben sem szabad túlzásba esnünk. Az egyazon növénycsaládba tartozó növények egy bizonyos mértékig helyettesíthetők egymással a tápértéküket tekintve (pl. hüvelyesek – bab és borsó), de érdemes a szuperélelmiszerek közül a lehető legtöbbet beépíteni az étrendünkbe.

Ebben a cikkben röviden ismertetésre kerülnek tehát azok az értékes hüvelyes zöldségnövények, levélzöldségek, valamint káposztafélék, melyek méltán kapták meg a fent említett elismerést.

Hüvelyesek

A hüvelyesek fehérjék, telítetlen zsírsavak, rostok forrásai, általánosságban elmondható róluk, hogy magas a B5-, E-vitamin- és biotintartalmuk, gazdagok kalciumban, káliumban, rézben, vasban, folsavban és magnéziumban. Rendszeres fogyasztásukkal megelőzhetők az elhízás, a cukorbetegség, az emésztési problémák, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a béldaganatok is.

Kiemelkedően magas rosttartalmuk segíti az emésztési folyamatokat, stabilizálják az egészséges vércukor- és koleszterinszintet: magas szénhidráttartalmuk ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják, mert fokozatosan emelik meg a vér glükózszintjét, gátolják a hirtelen emelkedését.

Zöldbab

Peruban már hétezer éve termesztik, mi Kolumbusz Kristófnak köszönhetjük, hogy ma a kertünkben zöldellhet. A XVI. század végén még csak dísznövényként termesztették. Rendkívül sokoldalúan használhatjuk fel a konyhában: zöldbabból készíthetünk levest, főzeléket, salátát, de még turmixot is, készülhet rakott vagy majonézes zöldbab is.

A bab igen gazdag B-vitaminban, hüvelye C-vitamint, foszfort, káliumot, cellulózt, aminosavat, kovasavat, kolint tartalmaz. Cukorbetegek részére ajánlott teákból nem maradhat ki. Csökkenti a vércukor-szintet, vérnyomást és támogatja a szív működését.

Zöldborsó

Az Ázsiából származó zöldborsónak a hüvelyesek között is kiemelkedő a magnézium- és kalciumtartalma. Rendszeres fogyasztásával támogatjuk az izmaink működését, segít az érrendszeri betegségek megelőzésében és a vérnyomás optimális szinten tartásában. A-vitamintartalmának köszönhetően a gyulladásos betegségek gyógyulását is meggyorsíthatja, enyhíti a fájdalmas tüneteket.

Nyersen fogyasztva jótékony hatásai hatványozottan érvényesülnek. Mivel fehérjében igen gazdag, emellett 10% cukrot tartalmaz, nyersen is igen jó az íze. Felhasználhatjuk levesekben és salátákban, készíthető belőle főzelék, felhasználja a konzervipar is.

Káposztafélék

A káposztafélék növénycsaládjának tagjai között ugyanúgy megtalálhatók takarmánynövények, mint gyógy- és fűszernövények, és a konyhakertből sem hiányozhatnak. Beltartalmi értékeik éppen ennyire sokrétűek, egy dolog közös bennük: az egészséges étrendből nem hiányozhatnak. Különleges ízviláguk miatt gyermekekkel kicsit nehezebb megkedveltetni őket, de megéri.

Fejes káposzta

A káposztát méltán hívják a „szegények doktorának”, hiszen már az ókorban is univerzális gyógyító erejéért termesztették. Az egyik legrégebb óta termelt háztáji növényünknek a C-vitamintartalmáért jár a legnagyobb elismerés, mely mennyiségileg egyezik a citromban található tartalommal. Ezenkívül jelentős mennyiségben található benne kálium, mellette B1– és B2-viatmint, foszfort, kalciumot,

Kínai kel

A kínai kelt a Távol-Kelet mediterrán vidékein már több mint 1500 éve termesztik, osztrák szomszédaink számára az egyik legfontosabb zöldség alfaj.

Háromszor annyi, könnyen emészthető fehérjét tartalmaz, mint a fejes káposzta. C-vitamin-, ásványi só- és karotintartalmának hála került fel a szuperélelmiszerek közé. Íze emlékeztet a fejes káposztának a zamatára, de kicsit lágyabb, nem annyira karakteres. Salátának, főzeléknek, rántva is elkészíthetjük, rakott ételekbe, tésztára is kerülhet. Mivel könnyen megbirkózik vele az emésztőrendszerünk, csecsemők részére is készíthető belőle főzelék.

Levélzöldségek

Az ebbe a csoportba tartozó zöldségek tápanyagtartalma igen változatos, mindegyiknek kijutott egy „első vitamin” és számos jótékony hatás is. Különösen gazdagok élelmi rostban és antioxidánsokban, változatos módon készíthetők el, ízük összetéveszthetetlen. A káposztafélékhez hasonlóan fiatal emberpalánták nehezen emésztik meg a gondolatot, hogy nagyon egészségesek, és érdemes fogyasztani – főként a spenótot ás a mángoldot.

Spenót

A spenót a zöldségek királya címmel is büszkélkedhet. Popeye, a tengerész hatalmas erejét ennek a csodanövénynek köszönheti: kiemelkedően magas az A- és K-vitamin, valamint a vastartalma. Egységnyi tápértékét tekintve a spenót a zöldségnövények között a legtöbb ásványi anyagot és vitamint tartalmazza. Elkészíthető főzeléknek, salátákba, konzervhez és gyorsfagyasztott ételekhez is felhasználják.

Nem szabad azonban túlzásba vinni a fogyasztását, főként a magas nitráttartalma miatt.

Mángold

A cékla közeli rokona ez a szuperzöldség, a Földközi-tenger környékéről terjedt el. Érdemeit már az ókori görögök és rómaiak is elismerték. Európa nyugati és déli országaiban népszerűsége a spenótéval vetekszik, nálunk még annyira nem terjedt el. Akár dísznövényként is termeszthetnénk változatos színei miatt: a levelek a zöld különböző árnyalataiban pompáznak, levélnyele és a levél erei fehéres, vöröses, sárgás és narancssárgás színt is ölthetnek.

A mángold igen gazdag A-, B-, C- és E-vitaminban, magnéziumban, mangánban, káliumban és vasban. Ezenkívül rezet, kalciumot, foszfort és cinket is tartalmaz.

Kiemelkedő K-vitamin tartalmánál fogva erősíti a csontállományt. Vastartalma miatt fogyasztása főként gyermekek, kismamák, idősek számára javasolt. C- és E-vitamin tartalma, karotinoidjai elősegítik a szervezet rákbetegség elleni védekezését.

Főzeléknek, salátának, szószokba, rakott ételekbe reggeli omletthez, sőt pite formájában is az asztalra kerülhet.

Ebben a táblázatban áttekinthetők a cikkben szereplő növények vitamin- és tápelemtartalma.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

Kis lépés nagy célért: a Föld órája 2024-ben

2024. március 22. 05:40

A természetvédelemmel kapcsolatos évfordulók, kampányok, kiemelt események remek lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy jobban megismerjük a gyönyörű bolygónkat, és időt szenteljünk a védelmére. Ide tartozik a Föld órája akció is.

Mikor kerüljük a fahamu használatát a kertben?

2024. március 20. 06:40

A fahamu helyes felhasználásával nemcsak a háztartási hulladékot csökkentjük, hanem a kertünk is meghálálja a jó minőségű, szakszerűen kijuttatott, szerves trágyaként funkcionáló fahamut. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem javasolt a használata, vagy egyenesen árt egyes növényfajoknak.

A fahamu helyes használata a házikertben

2024. március 18. 05:40

A fahamu igazi kincs a házikertben, ha helyesen használjuk fel. Tisztában kell lennünk vele, hogy mikor, mennyit juttathatunk ki belőle, és mely növények fejlődését segítjük elő vele.

Carbonara spagetti sárga cukkinivel

2019. július 17. 04:36

Idén ültettünk először sárga cukkinit a kertünkben. Izgatottan vártam, hogy milyen és mennyi termés lesz a kis palántán.

A növényvédelemben tényleg a vegyszer a legfontosabb?

2018. szeptember 6. 08:31

A növényvédelem nem a permetezéseknél kezdődik. Ez egy sokkal bonyolultabb folyamat.

A 130 éves Budai Arborétumról

2023. október 18. 05:40

A Budai Arborétum története gyakorlatilag elválaszthatatlanul összekapcsolódik a kertészeti oktatás kialakulásával Magyarországon. Október 13-15. között került megrendezésre az „Őszkert” 2023 Őszi Kertészeti Napok, melynek keretein belül az arborétum fennállását is ünnepelték a résztvevők.

Baglyok a kertben? Isten hozta őket!

2023. október 3. 05:40

Bár ritkább vendégek a kertben fészkelő és télen is velünk maradó énekesmadarainknál, mégis számos bagolyfaj életmódja is erősen kötődik már az emberi környezethez. Melyek ezek a fajok, amelyek gyakrabban megfordulhatnak körülöttünk? Miben segítenek nekünk, és mi hogyan támogathatjuk a megtelepedésüket?