Ház, táj
Ház, táj

A fokhagyma jótékony hatásai a kerttől az asztalig

A fokhagyma jótékony hatásai a kerttől az asztalig

Agrofórum Online

A népi hiedelem szerint a vámpírok ellen is tökéletesen beválik, de hogyan tudjuk kamatoztatni a kertben a fokhagyma adottságait? Milyen módon szolgál a szervezetünk egészséges működéséhez? Kövessük végig a fokhagyma jótékony útját a házikertünktől az ebédlőasztalig!

Tudjuk, nagyon egészséges. Értesülünk arról, mennyi mindent nem tudunk még róla. Halljuk, beválik a kertben más növények mellé társítva. Reméljük, hogy beválik egyes növények kártevőinek elriasztására, és így tovább. Ebben a cikkben az eddig ismert „fokhagymapraktikák” kerültek tálalásra.

Éljenek a hagymafélék

A hagymafélékben azt szeretjük, hogy a hazai kiskertekben bárhol az országban megteremhet. Az egynyári fokhagyma (Allium sativum) beltartalmi értékeinek köszönhetően számos kártevő és kórokozó elkerüli – viszont a hagymafélékre specializálódott károsítók felszaporodására nagyon kell vigyázni (pl.: hagymalégy, hagymabogár).

Az előnyös növénytársítások előtt nézzünk néhány gyakorlati tanácsot a kiskerti ültetésével ás gondozásával kapcsolatban. Érdemes ültetése előtt a gyomnövényektől mentesíteni a területet, vagy eleve gyommentes ágyást választani. A szerves trágyát is ültetés előtt érdemes kijuttatni.

Az ültetésre sor kerülhet ősszel (október közepéig, ha melegebb az ősz, a végén is belefér még) és tavasszal is (hasonlóan az időjárástól függően februárban vagy márciusban) jól fellazított, komposzttal ellátott talajba. A gerezdek talajba helyezésének mélységéhez az az általánosan elfogadott tipp, hogy mindig annyi földdel borítsuk a gerezdet, mint amekkora a gerezd magassága.

Amíg a fokhagyma növekszik, folyamatosan ügyelnünk kell a gyomszabályozásra, mivel a fokhagyma kis lombfelületével nem tudja elnyomni a gyomnövényeket, sekélyen gyökerező növényként versenyezni sem tud velük a talaj tápanyagaiért és a vízért. Ebből kifolyólag közepes, de egyenletes vízmennyiséget igényel. Termeszthető fák árnyékában is, de teljes napon is egészségesen fejlődik.

Azokat a növényeket, amiket kórokozók támadtak meg (pl.: peronoszpóra vagy vírusok) legegyszerűbb eltávolítani, nehogy megfertőzzék a többi növényt.

Mi mellé kerüljön a fokhagyma a kertbe?

Nem ismerünk olyan „társítási szituációt”, amikor a fokhagyma gátolná a másik növényt a növekedésben, vagy odavonzaná valamely kártevőjét. Sőt, kifejezetten sok ellensége van a kártevők között erőteljes szaga miatt – egy igazi kertegészségügy-őr.

Melléültethető a sárgarépa, paradicsom, más hagymafélék, a dísznövények közül a rózsa, tulipán, liliom, sőt gyümölcsfák alá és borszőlőhöz, gyógynövényekhez is társíthatjuk. Nem ismeretes számunkra, hogy valamely növény mellett kedvezőtlen hatást fejtene ki annak fejlődésére. A vetésforgóban jó előveteményei a hüvelyes növények, és ő maga jó előveteménye a mustárnak, levélzöldségeknek és a céklának.

A következő táblázat hűen tükrözi a fokhagyma sokrétű, jótékony tevékenységét zöldségnövények és dísznövények mellett is.

A szerencsés társított növény / terület A fokhagyma hatása rá
Virágágyások Vakond elriasztása
Díszbokrok Madarak távol tartása
Rózsa Levéltetveket távol tartja, intenzívebbé teszi a rózsa illatát
Liliom Talajlakó kártevők (drótférgek, pajorok) távol tartása
Gyümölcsfák Talajlakó kártevők, farontó ízeltlábúak és a pocok távol tartása
Őszibarack Tafrinás betegség kialakulásának meggátolása
Alma Ventúriás varasodás kialakulásának kisebb az esélye
Szamóca Szürkepenész kialakulásának meggátolása, atkák távol tartása
Veteményeskert Emlőskártevők (egerek, pockok, hörcsögök, nyulak) riasztása
Sárgarépa Sárgarépalégy távol tartása, Szklerotíniás rothadás ellen véd
Paradicsom, paprika, padlizsán, káposztafélék Levéltetvek, takácsatkák távol tartása

A kertünkben és udvarunkban megjelent vakond-földkupacokba összezúzott, vagy egész gerezd fokhagymát helyezve a vakond nem tér vissza ezekbe a járataiban, más területet fog keresni. Ugyanez lesz a hatása abban az esetben, ha a veteményeskertnek olyan sarkaiba helyezzük a gerezdeket, ahonnan más emlőskártevők (egerek, pockok és társaik) érkezésére számítanunk kell.

Díszbokraink bimbózó állapotában a nem várt madárvendégek csipegetése ellen is megfelelő védelmet nyújt az ágak közé akasztott fokhagyma-gerezd. A rózsa, liliom, szamóca, sárgarépa és a többi zöldségnövényünk közé ültetve távol tartja a kártevőiket, és mivel nem nagy helyigényű növény, nem kell a palántázott növényeket nagyobb távolságra ültetni, mert nem fogja őket zavarni.

A gyümölcsfák alá ültetve is jól fogja érezni magát – mert az árnyékos helyeken is jól fejlődik -, és nemcsak a táblázatban felsorolt betegségek ellen és kártevők elriasztására alkalmas, hanem tavasszal virágzó fenológiájában jobban vonzza a beporzó szervezeteket.

A fent említett tapasztalatok kertészek, szerzetesek és a történelmi feljegyzésekből is ismert, alátámasztott sokévnyi megfigyelésekből állnak, amik közül sokat féltve mondunk ki, nem bízva igazán a várt hatásban. Valóban előfordulhat, hogy mégsem fejti ki a várt hatást minden helyzetben a fokhagyma a kertben, de ez a helyzet az emberi szervezetre gyakorolt hatásával is: ha minden nap fogyasztjuk a fokhagymát, de mellette roppant egészségtelenül és rendszertelenül étkezünk, nem sportolunk rendszeresen, a szervezetünk számára sem lesz átütő hatása.

Ezzel arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy ezekkel a praktikákkal ne hagyjuk „magára” a növényt, ne intézzük el annyival, hogy „remek, most már itt a fokhagyma, semmi baj nem lehet”. Mert igenis szüksége van a növényeknek a tápanyag-utánpótlásra, más betegségeivel és kártevőivel szembeni védelemre amellett, hogy ezekkel a sokszor évszázados gyakorlatokkal segítjük a növényeink fejlődését.

Miért kerüljön a fokhagyma asztalra?

Miután a fokhagyma elvégezte feladatát a kertben, és úgy döntünk, hogy konyhai felhasználásra is hivatott, gondolkodás nélkül kerüljön a vágódeszkára.

Íme az indokok, miért érdemes akár napi szinten fogyasztani:

A fokhagyma beltartalmi értékeit tekintve az egyik legsokoldalúbb zöldségnövényünk. A szénhidráton, fehérjén és ásványi anyagokon kívül sok vitamint (A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, E-vitamin), és a szervezetünknek létfontosságú antioxidánsokat is tartalmaz. Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyag, az ajoén adja.

A modern orvostudomány igazolta, hogy a fokhagyma komplex összetevőinek köszönhetően csökkenti a vérnyomást (egy gerezd képes 2 higanymilliméterrel csökkenteni a vérnyomást), baktérium- vírus- és gombabetegségek terjedését is gátolja, valamint emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, epe- és májműködést elősegítő hatása is ismert.

Ezáltal segítségünkre van változatos, vagy kímélő étrendek kialakításához, szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez és kiváló hatással van a gyomor-bél traktusra is.

Kerti kalendárium - tennivalók az év utolsó hónapjában

2019. december 2. 04:37

Egy gazdag, sokrétű kert gondozója decemberben sem pihenhet. Számos teendő sorakozik még a feladatlistánkon, amit még idén tető alá kell hozni. Vegyük sorra, milyen „négyfalközti” és milyen kerti munkák várnak még ránk az ünnepek előtt.

Teleltetésre fel! III. rész – a muskátli, az encián, a kínai hibiszkusz és a murvafürt megfelelő téli védelme

2019. november 29. 04:36

Idén december első hete meghozza a fagyokat: a jövő hét éjszakáin országszerte mérhetünk -1, vagy akár -3 ℃-ot is. Nem késlekedhetünk tovább, ez a hétvége az utolsó időpont, hogy védett helyre vigyük a fagyérzékeny növényeinket. Mi a teendőnk az enciánbokorral, a murvafürttel, a kínai hibiszkusszal és a muskátlival?

Teleltetésre fel! II. rész – a citrusfélék, a leander, a sétányrózsa, a kefevirág és az angyaltrombita megfelelő téli védelme

2019. november 28. 05:36

Mik a pontos teendők fagyérzékeny növényeink megfelelő téli védelmének biztosításában? Hogyan oldjuk meg a leander, a sétányrózsa, a kefevirág, az angyaltrombita és a citrusfélék teleltetését?

Mindent a krizantémról

2019. november 23. 20:11

Hogyan lett a temető virágából mára házikertekben is kedvelt dísznövény, ami cserepes növényként balkonon, de bent a lakásban is megállja a helyét? Mit kell tudnunk az eredetéről? Mi a titka a sikeres gondozásának?

Rusztikus vöröshagyma leves

2019. augusztus 15. 11:52

A vöröshagyma véleményem szerint még nem rontott el semmilyen ételt. Én szinte minden főzést hagymapirítással kezdek. Az utóbbi időben rengeteg vöröshagyma termett a kertünkben, ezért is alkottam meg ezt a krémes, lélekmelengető levest.

A biztonságos növényvédő szer szállítás és tárolás aranyszabályai

2018. május 17. 08:07

A növényvédő szerek biztonságos szállítása és tárolása érdekében az itt felsorakoztatott szabályokat mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk és betartanunk.

Karácsony hava

2018. december 23. 04:33

A természet fázósan húzza össze megkopott kabátját. Hol van már az elmúlt ősz ezerszínű ragyogása?! A szántások egyhangúságát is csak itt-ott töri meg egy-egy zöldülő vetés, vagy a fakóra száradt kukoricatarló és az erdők is belesüppednek valami borongós szürkeségbe.

Tökmagos kenyér

2019. szeptember 12. 04:06

A frissen sült kenyér illata könnyen rabjává teszi az embert és egyre újabb receptek kipróbálására ösztönzi.