Ház, táj
Ház, táj

A fokhagyma jótékony hatásai a kerttől az asztalig

A fokhagyma jótékony hatásai a kerttől az asztalig

Agrofórum Online

A népi hiedelem szerint a vámpírok ellen is tökéletesen beválik, de hogyan tudjuk kamatoztatni a kertben a fokhagyma adottságait? Milyen módon szolgál a szervezetünk egészséges működéséhez? Kövessük végig a fokhagyma jótékony útját a házikertünktől az ebédlőasztalig!

Tudjuk, nagyon egészséges. Értesülünk arról, mennyi mindent nem tudunk még róla. Halljuk, beválik a kertben más növények mellé társítva. Reméljük, hogy beválik egyes növények kártevőinek elriasztására, és így tovább. Ebben a cikkben az eddig ismert „fokhagymapraktikák” kerültek tálalásra.

Éljenek a hagymafélék

A hagymafélékben azt szeretjük, hogy a hazai kiskertekben bárhol az országban megteremhet. Az egynyári fokhagyma (Allium sativum) beltartalmi értékeinek köszönhetően számos kártevő és kórokozó elkerüli – viszont a hagymafélékre specializálódott károsítók felszaporodására nagyon kell vigyázni (pl.: hagymalégy, hagymabogár).

Az előnyös növénytársítások előtt nézzünk néhány gyakorlati tanácsot a kiskerti ültetésével ás gondozásával kapcsolatban. Érdemes ültetése előtt a gyomnövényektől mentesíteni a területet, vagy eleve gyommentes ágyást választani. A szerves trágyát is ültetés előtt érdemes kijuttatni.

Az ültetésre sor kerülhet ősszel (október közepéig, ha melegebb az ősz, a végén is belefér még) és tavasszal is (hasonlóan az időjárástól függően februárban vagy márciusban) jól fellazított, komposzttal ellátott talajba. A gerezdek talajba helyezésének mélységéhez az az általánosan elfogadott tipp, hogy mindig annyi földdel borítsuk a gerezdet, mint amekkora a gerezd magassága.

Amíg a fokhagyma növekszik, folyamatosan ügyelnünk kell a gyomszabályozásra, mivel a fokhagyma kis lombfelületével nem tudja elnyomni a gyomnövényeket, sekélyen gyökerező növényként versenyezni sem tud velük a talaj tápanyagaiért és a vízért. Ebből kifolyólag közepes, de egyenletes vízmennyiséget igényel. Termeszthető fák árnyékában is, de teljes napon is egészségesen fejlődik.

Azokat a növényeket, amiket kórokozók támadtak meg (pl.: peronoszpóra vagy vírusok) legegyszerűbb eltávolítani, nehogy megfertőzzék a többi növényt.

Mi mellé kerüljön a fokhagyma a kertbe?

Nem ismerünk olyan „társítási szituációt”, amikor a fokhagyma gátolná a másik növényt a növekedésben, vagy odavonzaná valamely kártevőjét. Sőt, kifejezetten sok ellensége van a kártevők között erőteljes szaga miatt – egy igazi kertegészségügy-őr.

Melléültethető a sárgarépa, paradicsom, más hagymafélék, a dísznövények közül a rózsa, tulipán, liliom, sőt gyümölcsfák alá és borszőlőhöz, gyógynövényekhez is társíthatjuk. Nem ismeretes számunkra, hogy valamely növény mellett kedvezőtlen hatást fejtene ki annak fejlődésére. A vetésforgóban jó előveteményei a hüvelyes növények, és ő maga jó előveteménye a mustárnak, levélzöldségeknek és a céklának.

A következő táblázat hűen tükrözi a fokhagyma sokrétű, jótékony tevékenységét zöldségnövények és dísznövények mellett is.

A szerencsés társított növény / terület A fokhagyma hatása rá
Virágágyások Vakond elriasztása
Díszbokrok Madarak távol tartása
Rózsa Levéltetveket távol tartja, intenzívebbé teszi a rózsa illatát
Liliom Talajlakó kártevők (drótférgek, pajorok) távol tartása
Gyümölcsfák Talajlakó kártevők, farontó ízeltlábúak és a pocok távol tartása
Őszibarack Tafrinás betegség kialakulásának meggátolása
Alma Ventúriás varasodás kialakulásának kisebb az esélye
Szamóca Szürkepenész kialakulásának meggátolása, atkák távol tartása
Veteményeskert Emlőskártevők (egerek, pockok, hörcsögök, nyulak) riasztása
Sárgarépa Sárgarépalégy távol tartása, Szklerotíniás rothadás ellen véd
Paradicsom, paprika, padlizsán, káposztafélék Levéltetvek, takácsatkák távol tartása

A kertünkben és udvarunkban megjelent vakond-földkupacokba összezúzott, vagy egész gerezd fokhagymát helyezve a vakond nem tér vissza ezekbe a járataiban, más területet fog keresni. Ugyanez lesz a hatása abban az esetben, ha a veteményeskertnek olyan sarkaiba helyezzük a gerezdeket, ahonnan más emlőskártevők (egerek, pockok és társaik) érkezésére számítanunk kell.

Díszbokraink bimbózó állapotában a nem várt madárvendégek csipegetése ellen is megfelelő védelmet nyújt az ágak közé akasztott fokhagyma-gerezd. A rózsa, liliom, szamóca, sárgarépa és a többi zöldségnövényünk közé ültetve távol tartja a kártevőiket, és mivel nem nagy helyigényű növény, nem kell a palántázott növényeket nagyobb távolságra ültetni, mert nem fogja őket zavarni.

A gyümölcsfák alá ültetve is jól fogja érezni magát – mert az árnyékos helyeken is jól fejlődik -, és nemcsak a táblázatban felsorolt betegségek ellen és kártevők elriasztására alkalmas, hanem tavasszal virágzó fenológiájában jobban vonzza a beporzó szervezeteket.

A fent említett tapasztalatok kertészek, szerzetesek és a történelmi feljegyzésekből is ismert, alátámasztott sokévnyi megfigyelésekből állnak, amik közül sokat féltve mondunk ki, nem bízva igazán a várt hatásban. Valóban előfordulhat, hogy mégsem fejti ki a várt hatást minden helyzetben a fokhagyma a kertben, de ez a helyzet az emberi szervezetre gyakorolt hatásával is: ha minden nap fogyasztjuk a fokhagymát, de mellette roppant egészségtelenül és rendszertelenül étkezünk, nem sportolunk rendszeresen, a szervezetünk számára sem lesz átütő hatása.

Ezzel arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy ezekkel a praktikákkal ne hagyjuk „magára” a növényt, ne intézzük el annyival, hogy „remek, most már itt a fokhagyma, semmi baj nem lehet”. Mert igenis szüksége van a növényeknek a tápanyag-utánpótlásra, más betegségeivel és kártevőivel szembeni védelemre amellett, hogy ezekkel a sokszor évszázados gyakorlatokkal segítjük a növényeink fejlődését.

Miért kerüljön a fokhagyma asztalra?

Miután a fokhagyma elvégezte feladatát a kertben, és úgy döntünk, hogy konyhai felhasználásra is hivatott, gondolkodás nélkül kerüljön a vágódeszkára.

Íme az indokok, miért érdemes akár napi szinten fogyasztani:

A fokhagyma beltartalmi értékeit tekintve az egyik legsokoldalúbb zöldségnövényünk. A szénhidráton, fehérjén és ásványi anyagokon kívül sok vitamint (A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, E-vitamin), és a szervezetünknek létfontosságú antioxidánsokat is tartalmaz. Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyag, az ajoén adja.

A modern orvostudomány igazolta, hogy a fokhagyma komplex összetevőinek köszönhetően csökkenti a vérnyomást (egy gerezd képes 2 higanymilliméterrel csökkenteni a vérnyomást), baktérium- vírus- és gombabetegségek terjedését is gátolja, valamint emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, epe- és májműködést elősegítő hatása is ismert.

Ezáltal segítségünkre van változatos, vagy kímélő étrendek kialakításához, szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez és kiváló hatással van a gyomor-bél traktusra is.

Miből legyen sövény? I. rész – lombhullató, pompásan virágzó sövénynövények

2019. június 22. 04:36

Milyen lombhullató, feltűnő virágzatot nevelő növényfajok alkalmasak sövény telepítéséhez is? Melyek a legnépszerűbbek közülük? Hogyan gondozzuk az egyes sövénynövény-fajokat?

Hazánk kincsei I. rész – Őrségi magolajok

2019. június 8. 05:36

Ezt a cikksorozatot azért indítom el, mert szeretnék a blogba a „Ház” mellé egy kis „Táj”-at is belevinni. Az első részben Őrség legnagyobb kincseiről ejtek szót: a növényi olajokról és magőrleményekről.

Telepítsünk sövényt!

2019. június 7. 05:36

Hogyan kezdjünk neki egy térelválasztó vagy a kíváncsi szemek elől jótékonyan takaró, természetes sövényfal létrehozásához? Milyen növényfajok/fajták közül választhatunk? Hogyan ültessük el a növényeket? Mire kell feltétlen odafigyelnünk a növények gondozásánál?

Legyen saját fűszerkertünk - 4. rész

2019. május 29. 12:52

Hol nevelhetjük házikertünkben sikeresen a bazsalikomot, a citromfüvet és a mentát? Mi a különlegessége ezeknek a fenséges illatú növényeknek, és milyen ínyencségek ízesíthetők ezekkel a fűszernövényekkel?

Kertészt kapájáról

2018. április 27. 08:40

A veteményeskertünkben nevelt növények gondozásához körültekintően kell megválasztanunk sok évig szolgáló munkatársainkat, a szerszámainkat.

Mi a különbség az egynyári és kétnyári dísznövények ültetésében és gondozásában?

2019. január 22. 09:55

Az egynyári és kétnyári dísznövények esetében az optimális ültetési körülmények és gondozási munkálatok különböznek. A cikkben áttekintjük az alapokat: mi a különbség az egyes csoportokba tartozó dísznövények között, mire érdemes figyelni az ültetésükkor és gondozásuk során, valamint milyen növényfajok és -fajták tartoznak ide.

Hátunkra vett szép kötelességek

2018. február 14. 12:30

Szükség van arra, hogy egyre több fiatal ismerje fel a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket és szép kötelességeket.

Van-e szabadnapja a juhásznak?

2018. augusztus 3. 06:15

Halász Mihálynak már az édesapja is juhász volt, így egyértelmű volt számára, hogy ezt az utat követi.

Gazdahely Videó