Ház, táj

Gyomirtó szerek körültekintő használata a házikertben

Agrofórum Online

Nagyobb házikertek vagy hétvégi telkek gyommentesen tartása sok esetben nem lehetséges pusztán mechanikai gyomirtással – eljön az a pillanat, hogy a kapa mellett vagy helyett gyomirtó szer bevetésére kerül sor. Milyen alapvető tudnivalók szükségesek a sikeres gyomirtáshoz? A következő két cikk segít eligazodni.

Jelen cikkben a kijuttatásra vonatkozó szabályok betartásáról, a gyomirtási eljárások kombinálásáról és a gyomnövények két fő csoportjával foglalkozunk. A gyomnövényzet összetétele és a növényvédő szeres kezelések összhangja ugyanis a védekezés sikerességét döntően meghatározza.

A következő cikkben az alkalmazható növényvédő szerekről és a kijuttatás idejéről lesz szó.

A szabályok betartása létfontosságú!

A gyomirtó szerek akkor képesek segíteni, ha azokat szakszerűen alkalmazzuk. A növényvédő szerek alkalmazása sok esetben speciális hozzáértést igényel, azonban ha figyelmesen elolvassuk és tudomásul vesszük a gyomirtó szer engedélyokiratában leírtakat (amiben szerepel, hogy milyen gyomok ellen, mikor, milyen mennyiségben, milyen egyéni védőfelszerelésben alkalmazhatjuk), akkor a saját és környezetünk veszélyeztetése nélkül sikeresen irthatjuk a gyomnövényeket. Ez az első és legfontosabb dolog.

A probléma és a megoldás

A házhoz tartozó telek, vagy hétvégi telkünk a család kikapcsolódását, pihenését szolgálja. A munka és egyéb elfoglaltságok miatt a gondozásukra nem mindig van annyi idő, amennyit megkívánna a területek karbantartása. Ha csak egy rövid időre magára hagyjuk a gondozott területeket, a gyomnövények rövid idő alatt kikelnek. És ezeknek a növényfajoknak nincs szükségük a mi segítségünkre, ellenkezőleg… minden igyekezetünk ellenére újból és újból megjelennek.

Az ember által nem háborgatott természetben a növények egymással versenyeznek az élethez szükséges környezeti erőforrásokért (pl.: talajban lévő tápanyag, víz, fény). A gyomok általában versenyképesebbek, mivel gyorsabban nőnek, gyorsabban fel tudják használni a rendelkezésre álló erőforrásokat, tehát a kultúrnövényt elnyomják. Ennek következtében a veteményesben féltő gonddal nevelt növényekre is káros hatással lesznek: sok esetben torz, íztelen, használhatatlan termések képződnek.

A gyomirtó szerek akkor nyújtanak segítséget, ha kellő gonddal, a permetezés szabályainak betartásával sikerül a gyomnövényeket visszaszorítani velük.

A fehér libatop és a parlagfű nyáron sok gondot okozhat

Kombinált gyomirtás

A házi kertekben a gyomnövények elleni védekezés a leggyakrabban mechanikai és kémiai módszerekkel valósul meg. A mechanikai védekezés leghatásosabban gyomlálással oldható meg, amely során a növényt gyökerestől eltávolítjuk a területről. A kaszálással való irtás esetén, a területen legalább háromszori munkát kell betervezni, mert a levágás után – különösen a fiatal korban történő kaszálások esetén – a szár alapi részén lévő rügyekből újra hajt a növény (pl.: a parlagfű). A palántázott területről legegyszerűbb – fiatal korban – sarabolással irtani.

A gyomirtó szerekkel nem minden esetben érhetünk el 100%-os hatást, vagy az is előfordulhat, hogy a jó hatékonyság mellett a kultúrnövényeket is károsítják. Ha a várt hatás nem következett be, akkor mechanikai módon kell segíteni a terület gyommentesen tartását. Ez fontos eleme a védekezésnek, mert lehet, hogy az adott gyom ellenálló az alkalmazott vegyszerrel szemben, és ilyenkor nagymértékű felszaporodás megy végbe, ha nem védekezünk ellene.

A gyomirtó szerek nem egyformán hatnak a gyomnövényekre. Mindegyik gyomirtó szer engedélyokiratában szerepel, hogy milyen gyomnövények ellen használható fel. Ezért fontos megismerni, hogy a környezetünkben melyek azok a növények, amelyek gyomnak számítanak, és irtani szeretnénk őket. Ezek alapján az alábbi két fő csoportot mindenképpen meg kell ismerni.

Évelő gyomnövények

Ide tartoznak azok a növények, amelyek több éven keresztül életképesek. Magról történő szaporodáson kívül a talajban lévő vegetatív szaporító szerveik (pl.: tarack, rizóma, gumó, szaporítógyökér stb.) segítségével is könnyen regenerálódnak, vagyis ezeknek a szerveknek a segítségével képesek újra kihajtani. Ezek a szaporítóképletek a földben találhatók, és nagyon gyorsan terjednek a területen. Némely gyomnövény esetében évente akár 5-10 m-t is képesek növekedni!

Tetézi a gondunkat, hogy mechanikai úton való irtással (pl.: ásás, kapálás) a szaporítóképleteken található járulékos rügyekből új hajtások, önálló növények fejlődnek. Ezért mechanikai irtásuk rendkívül nehéz. Ilyen növények esetében a szaporítóképleteket aprólékosan ki kell szedni a földből, hogy ne tudjon a növény tovább szaporodni. A munkát alaposan kell végezni, mert a pár centiméteres hosszúságú, földben maradt vegetatív növényi rész is új növénnyé képes fejlődni.

A kertünkben, gyümölcsösben leggyakrabban fellelhető évelő gyomnövényekkel az alábbi cikk foglalkozik.

A mezei aszat nagyon gyakori évelő gyom a kertben

Egyéves gyomnövények

Olyan gyomnövények sorolhatók ide, amelyek kizárólag magról képesek szaporodni, és az életciklusuk a 12 hónapot nem haladja meg, ezért nevezzük őket más néven egynyári gyomnövényeknek. Az adott faj számára a kedvezőtlen időjárást (kemény tél, nyári hőség) mag, csíranövény vagy tőlevélrózsás állapotban vészelik át.

Irtása: vegyszerekkel megoldható, és mivel gyökérzete sekélyen helyezkedik el, a fiatal korban végzett sekély sarabolás is eredményes. Idős állapotban a pozsgás hajtásban lévő víz és tápanyag miatt hosszú az életciklusa. Vízhiány esetén a hajtások legyökeresednek.

Ide tartoznak a T1-es életformájú egyéves gyomok, amelyek kora tavasszal jelennek meg. Őket követik a T2-es életformájú gyomnövények, amelyek ősszel és tavasszal is képesek tömegesen csírázni. Tavasszal találkozhatunk a T3-as életformájú, tavasz végén csírázó egyéves gyomokkal. Nyáron találkozhatunk a jellemzően magasra növő, vagy terebélyesen terjedő T4-es életformájú egyszikű és kétszikű gyomnövényekkel.

Soha ne felejtsük, hogy a környezetterhelés csökkentése érdekében mindig csak a legvégső esetben alkalmazzunk növényvédő szereket! Az alkalmazás esetén pedig kivétel nélkül tartsuk be a készítmény engedélyokiratában leírt szabályokat, valamint a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (FVM) rendelet rendelkezéseit!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit kell tudni a hazánkban élő társas darazsakról? - II. rész

2024. szeptember 18. 05:40

Az ismertebb kecskedarázsról, a német darázsról és a padlásdarázsról az előző cikkben volt szó, most a nagyobb méretű társas darázsfajt, a lódarazsat és a hozzá rendkívül hasonló, bár magányos életmódú óriás tőrösdarazsat mutatjuk be. Fontos ugyanis, hogy ne keverjük őket össze!

Mit kell tudni a hazánkban élő társas darázsfajokról? - I. rész

2024. augusztus 30. 05:40

Magyarországon a leggyakrabban a társas darázsfajok képviselőivel találkozhatunk. Közülük a leggyakoribbak a kecskedarázs, a német darázs és a padlásdarázs.

Mit kell tudni a hazánkban élő magányos darázsfajokról?

2024. augusztus 27. 05:40

Életmódjukat tekintve a darázsfajokat két nagy csoportba oszthatjuk, így megkülönböztetünk magányos és társas darázsfajokat. Ismerkedjünk meg a magányos darazsak szokásaival és legfőbb fajaival!

Mit kell tudni a hazánkban élő darázsfajokról?

2024. augusztus 16. 05:40

A minap találtunk egy tenyérnyi darázsfészket, amely kecskedarazsak otthona volt. Gondoltam, utánajárok az allergiás cikksorozat kapcsán a darazsak világának, és a darázsfészkek biztonságos eltávolításának.

Külföldi nyaralás és növényegészségügy II.

2023. július 23. 06:40

Növénybarátként érdemes a külföldi utazásaink előtt tájékozódni a növényegészségügyi előírásokról, hiszen a tudtunkon kívül nagy kárt okozhatunk, ha a hazahozott növénnyel együtt a növény egyik betegsége vagy kártevője is beutazik vele együtt.

Legyen saját fűszerkertünk - 5. rész

2020. április 4. 06:36

Hogyan nevelhetünk egészséges fűszernövényeket a saját kertünkben? Milyen környezeti igényei vannak a különleges ételek nem mindennapi fűszernövényeinek? Íme a koriander és a zamatos turbolya!

Ismerjük meg a kertünkbe látogató madarakat! – A csuszka és a fakusz

2022. január 25. 04:36

Milyen madarakat láthatunk fakopáncs módjára iszkolni a fatörzseken, és rendkívüli ügyességgel keresni a fákon a táplálékot? Ismerkedjünk meg az etetők ritkán látott, de örömmel fogadott vendégeivel, a csuszkával és a fakusz-fajokkal!

Hogyan öntözzük helyesen a növényeinket?

2022. június 29. 06:36

Minden egyes növényfaj igényelhet különböző bánásmódot, és ez az öntözésre is igaz. Milyen gyakran, mennyit és hova? És ha még ez nem lenne elég, a hogyan kérdés is életbevágó! Lássuk a legfontosabb szabályokat az öntözés terén, amiknek a betartásával a legnagyobb kánikulát is kibírják a növények!