Ház, táj

Hogyan öntözzük helyesen a növényeinket?

Agrofórum Online

Minden egyes növényfaj igényelhet különböző bánásmódot, és ez az öntözésre is igaz. Milyen gyakran, mennyit és hova? És ha még ez nem lenne elég, a hogyan kérdés is életbevágó! Lássuk a legfontosabb szabályokat az öntözés terén, amiknek a betartásával a legnagyobb kánikulát is kibírják a növények!

Hogyan öntözzünk helyesen? A kérdés evidensnek tűnhet, mégsem olyan egyszerű a helyzet, hogy „amennyit felvesz”, vagy „ha már kezd kiszáradni a földjük, akkor mindenképpen adok nekik”. Sajnos nincs ilyen könnyű dolgunk! Nézzük meg kicsit közelebbről és alaposabban, hogyan ajánlott a nyári időszakban öntözni a növényeket!

Alapszabályok

A legtöbb növény nem szereti a túlkapásokat (vagyis, ha hosszú ideig nem jut vízhez, utána az elmaradt öntözéseket pótolandó cunamit zúdítunk a nyakába), éppen ezért a talajnak egyenletesen nedvesnek kell lennie az olyan növények számára, amelyek közepesen vagy nagyon vízigényesek. Ha azonban két öntözés között minimális mértékben kiszárad a talaj felszíne és sekélyebb rétegei, nem kell megijedni, hiszen ez még kedvezően is hat a gyökérfejlődésre.

Gyakoriság és mérték: öntözzünk ritkábban, de alaposabban! A virágágyásnak heti 1-2 öntözés általában elegendő, a veteményesnek növényfajoktól függően 2-4 alkalommal: jobb bőséges vízzel öntözni ritkábban, mint kevés vízzel gyakrabban! A reggeli órákban öntözzük a paradicsomot, babot, uborkát, málnát, fekete szedret, szamócát, almát, szilvát, rózsát, dáliát és a begóniát.

Mennyiség: az ideális öntözés azt jelenti, hogy elegendő víznek kell eljutnia a növények gyökeréig. A megfelelő öntözés azt is jelenti, hogy a haszonnövényeknél a termés beéréséig, a virágzó növényeknél a virágzás ideje alatt kifejezetten fontos az egyenletesen nedves talaj.

Locsoljunk egyenletesen, inkább ritkábban, nagyobb mennyiséget!

Nagy mennyiségnél: ha egyszerre nagyobb mennyiségű öntözővízre van szükség, juttassuk ki több részletben (pl.: gyümölcstermő fák, sövények esetében). A talajnak időre van szüksége, hogy beszívja a vizet. Ajánlott inkább részletekben öntözni, minthogy a víz felhasználatlanul elfolyjon a növények gyökerétől.

Időpont: kora reggel vagy késő este öntözzünk! Ha ilyentájt öntözünk, a már lehűlt talajról kevesebb víz párolog el, mintha napközben a felforrósodott földet locsolnánk. A növények is sokkal jobban örülnek, ugyanis elegendő mennyiségű vízhez jutnak, mielőtt újra felkelne a nap.

Ne a levelekre! A növényeket megbetegíteni képes kórokozó gombák és baktériumok általában a nedves, párás környezetben fejlődnek és szaporodnak a leggyorsabban. Ha ráadásul napközben, tűző napsütésben locsolunk, a nedves levelek megéghetnek. Éppen ezért ne a leveleket öntözzük, hanem a talajt!

Célpont: a gyökérzet! Mindig a gyökérzetre fókuszáljunk öntözéskor! Fontos, hogy a növény gyökerét érje el a víz, hiszen a gyökérzet veszi fel a növény számára a talajból a vizet, és nem a levelek.

Egyenletesen! Ne csak egy ponton öntözzük meg a növény körül a talajt! Ha mindig csak egy gyökérpontnál öntöznénk, az egyoldalú gyökérnövekedéshez vezetne, és így a gyökerek nem tudnák megfelelően biztosítani a tápanyagok felvételét és hasznosulását. Ezért mindig a növény körül, a teljes öntözési területen eloszlatva öntözzünk!

Pangó vizet ne! Mindenképpen kerüljük el, hogy a növények alatt megálljon a víz! A pangó víz ugyanis kiszorítja a talajból a levegőt – oxigén nélkül pedig a gyökerek megfulladnak. Túlöntözéskor a gyökerek túl sokáig állnak vízben, így rothadásnak indulhatnak vagy oxigénhiány miatt károsodhatnak.

Válasszunk megfelelő eszközöket!

Víztakarékosan! Amennyire csak lehetséges, igyekezzünk víztakarékosan öntözni! Csak annyit öntözzünk, amennyit feltétlenül szükségesnek ítélünk.

Megfelelő eszközökkel! Ne spóroljunk a megfelelő felszerelésen! Az igényeinkre szabva vásároljunk jó minőségű csepegtető csövet vagy slagot, az öntözőrendszerekhez megfelelő öntözőket és időzítőket.

Jó tudni!

Idő kell a víznek! A pázsit és az egynyári növények gyökerei a talaj legfelső részében helyezkednek el, míg az évelő lágyszárúak, a cserjék és a fák jelentős része a talaj felső 30-60 cm-es mélységét járják át. A homokos, aprómorzsás, tehát jó vízáteresztő képességű talajban gyorsan eljut a víz a gyökerekhez, de az agyagos, nehéz földben a víz akár órákig is szivároghat, míg eléri a gyökérzónát.

További tippek

Használjunk jó minőségű, tápanyagban gazdag földet! Az ásványi anyagban gazdag talajban több a makromolekula, mint pl. a humusz. A talaj nagyobb részecskéi több vizet képesek megkötni a nagyobb felületükön, amely a növény gyökerei számára elérhető a talajból. Ezenkívül a jó minőségű földben egész évben (télen és nyáron is) biztosítva van a víz megfelelő elvezetése, így sokkal kisebb az esélye a pangó vizek kialakulásának.

Használjunk a virágágyásban és a veteményesben talajtakaró anyagot (pl. fűkaszálékot, fenyőkérget), ezzel csökkentjük a talajba került víz elpárolgásának mértékét, illetve megakadályozzuk, hogy a földet egy hevesebb zápor elhordja vagy elmossa (főként a lejtős területekről).

Bánjunk okosan a vízzel, és igyekezzünk a lehető leghatékonyabban kiszolgálni a növényeinket!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tökfélék mindenhol – a lopótök, a laskatök és a luffatök

2024. november 12. 05:40

A tökfélék között is nagy térigényűnek számít a lopótök, a laskatök és a luffatök. De nem ez az egyetlen különlegességük: mi mindent lehet készíteni a lopótökből, mi a különbség a laskatök és a fügelevelű tök között, és hogyan készíthető a luffatökből szivacs?

Mit jelent a hideg és a meleg komposztálás?

2024. november 5. 05:40

A komposztálás egy olyan eljárás, amely természetes biológiai folyamatokon alapul, és amelynek eredményeképpen humuszképző anyagok és szervetlen ásványi sók keletkeznek. Ezen belül megkülönböztetünk hideg és meleg komposztálást.

Őszi termések a lakás díszeire – díszítsünk a természet ajándékaival!

2024. október 29. 05:40

Csodálatos kirándulásokat lehet tenni az őszbe burkolózó erdőkben, mezőkön és az utak mentén számos kincsre bukkanhatunk. Ha tehetjük, gyűjtsünk mi magunk bogyókat, terméseket az asztali- és ajtódíszeinkre!

Körültekintésre int a Nébih: jelentősen megnövekedett a gombamérgezések száma!

2024. október 27. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ismételten felhívja a gombagyűjtők figyelmét, hogy minden esetben mutassák be gombaszakértőnek a begyűjtött gombafajokat!

Kisasszony hava

2018. augusztus 16. 14:33

Ha lesz, aki rászánja magát és elolvassa az akkor írottakat, sok tekintetben a mára alig változott „való világgal” szembesül: raktározás, árak, azonos minőség nagy tömegben, fémzárolt vetőmag használat.

Legyen saját fűszerkertünk - 2. rész

2019. május 14. 07:37

Hogyan nevelhetünk egészséges fűszernövényeket a saját kertünkben vagy konyhánkban? Mit kívánnak a gyönyörű virágokat hozó fűszernövények? Íme a zsálya, a borsikafű és a levendula!

Búzavirág, búzavirág - kéklő búzavirág

2018. június 25. 11:35

Nagyot lódult előre az időjárás. Amikor – 2008-ban – papírra vetettem a fenti címen gondolataimat, még „normális” menetben rótták a napok rendelt útjukat.

Céklaszendvics

2019. augusztus 2. 06:25

Ez az étel nem csak látványos és finom, hanem nagyon egészséges is.