Ház, táj
Ház, táj

Strapabíró balkonnövények

Strapabíró balkonnövények

Agrofórum Online

Itt az ideje újítani: édesanyáink kedvelt balkonnövényei közül már nem mindegyik képes elviselni az egyre forróbb nyarakat egy tűző naptól kitett házoldalon. Milyen növényfajokat válasszunk korlátunk díszeiként, amelyek nem adják fel már nyár közepén a küzdelmet?

Bár még hosszú hetek lefutnak május közepéig, amikor eljön a balkonnövények hivatalos ültetési ideje, érdemes idejében végiggondolni, milyen növények kerüljenek idén a teraszunk virágtartóiba. Mint az egynyári, évelő növények, valamint a díszcserjék esetében is, itt is a legnagyobb ellenfelünk a nyári forróság, amihez a választásunkat igazítanunk kell: hiszen az ültetőközeget mi választhatjuk a növényekhez, a vízmennyiséget szabadon szabályozhatjuk, de a levegő hőmérséklete felett nincs hatalmunk.

Vegyünk sorra pár nagyobb hőtűrőképességű, balkonládába ültethető dísznövényfajt és –fajtát, amelyek kiállják a forró nyár próbáját!

Előzetesen még meg kell említeni, hogy a balkonládába került növények vízigénye jóval magasabb, mint a kertünkbe kiültetett növényeknek: a balkonláda ugyanis hamar felmelegszik, a benne lévő föld nem tudja sokáig tartani a nedvességet, így azt akár naponta is pótolni kell. Ehhez még vegyük hozzá azt, hogy erkélyről vagy teraszról lévén szó, nem kevés légmozgásnak is ki van téve a láda és a benne lévő növények, ami gyorsítja a kiszáradást.

Mindezt figyelembe véve a balkonnövények esetében kissé át kell értékelni például a szárazságtűrés fogalmát: úgy fogalmazhatnánk meg, hogy azok a strapabíró balkonnövények, melyek meghálálják minden igyekezetünket, és kitartanak a legforróbb nyár végéig is, kellő mennyiségű öntözés mellett.

A növények kiválasztása

Elsődleges szempont a növények kiválasztásánál a különböző fajok fényigényének figyelembe vétele: ehhez erkélyünk tájolásának, más környezeti elemek (pl.: szomszéd ház, lombos fa) árnyékolási mértékének ismerete szükséges. Azokra a balkonokra kell a legkörültekintőbben kiválasztani a növényeinket, amelyeket a déli órák tűző napsugarai közvetlenül bearanyoznak. Az itt felsorolt növények vagy dézsában, vagy balkonládában (vagy akár mindkettőben) is hosszú ideig jól érzik magukat ilyen körülmények között.

A terülő-kúszó nagyvirágú porcsinrózsa (Portulaca grandiflora) az egyik legideálisabb választás a kevés szabadidővel gazdálkodó naposerkély-tulajdonosoknak. Egész nyáron, sőt egészen az ősz végi fagyokig virágzik – az esős napokat és az éjszakákat kivéve, amikor szirmait összezárja –, és nagy tömegben hozza kicsiny, színpompás, rózsára emlékeztető virágait. Kifejezetten kedveli a napos helyet, és akár a legrosszabb minőségű, laza szerkezetű talajban is megél. Egy dologra érzékeny igazán: ha földje folyamatosan nedves, ugyanis könnyen elrothadnak vékony gyökerei. Szaporítható dugványozással és magvetéssel is. A kereskedelemben kapható magja és palántája is.

A margaréta (Leucanthemum maximum) vagy más néven margitvirág nemcsak a kerti ágyások évelő sztárja lehet a napsugárzásnak kitett területeken. Mivel magassága elérheti a 70-80 cm-t is, érdemesebb az erkélyen nagyobb cserépbe, dézsába ültetni, mint balkonládába. Akár tavasztól nyár végéig is hozhatja fészekvirágzatát, melynek csöves virágai aranysárgák, fészkes virágai fehér szirmokból állnak, ehhez tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajba kell ültetni. Nyáron a nagy forróságban akár naponta is öntözhető, de 2-3 napig is kibírja víz nélkül.

Az egynyári illatos ternye (Lobularia maritima), más néven tengerparti fülesternye vagy mézvirág bájos, alacsony virágpárnát alkotva az erkélyen balkonládába és dézsába is kerülhet. Ez utóbbi esetben akár egy törzses díszfa vagy magasabbra növő évelő méltó párja lehet a cserépben. Jellemzően fehér virágzata (mely pompázhat lila és rózsaszín színben is) édes mézillatot áraszt magából, amivel a lepkéket és beporzó rovarokat az erkélyre csalja.

Kifejezetten fényigényes, kedveli a meszes, jó vízelvezető-képességű talajt. Egyedül a túlöntözését kerüljük el, hiszen híresen szárazságtűrő: a pangó víz elpusztítja. Ha túlságosan lenőtt a tartójából, érdemes kicsit visszavágni, nehogy felkopaszodjon, vagy egy hevesebb vihar leszaggassa.

A bársonyvirágról (Tagetes), vagy ismertebb nevén büdöskéről már a szárazságtűrő egynyáriaknál megemlékeztem, most csak még inkább kiemelném igénytelenségét: sem talajra, sem fényviszonyokra nem érzékeny, még a tűző napon is kitart akár 2-3 napig öntözés nélkül. Üde narancssárga-sárga színével balkonládában és dézsában is jól mutat évelők vagy más egynyáriak társaságában.

A Balkon Aranyának (Bidens ferulifolia) méltán keresztelt, terülő habitusú, hazánkban egynyáriként nevelt növény kicsit kilóg a strapabíró balkonnövények sorából, mivel több nedvességet igényel, de nem bírtam ki, hogy ne emlékezzek meg róla. Ez a vidám, káprázatosan sárga virágokat hozó, szeldelt levelű teremtés áprilistól októberig folyamatosan virágzik, illatával vonzza a méheket.

Kellő törődés mellett akár 30 cm magas bokorrá fejlődik, de gyönyörűen mutat függő kosárban is. Elnyílott virágait nem kell eltávolítani, úgy is hozza az új, friss „aranyakat”, hogy nem tisztítjuk meg az elnyílt virágoktól. Tűző napon gyakoribb öntözést és több vizet igényel, kéthetente tápoldatozhatjuk.

Ezen az öt növényfajon kívül még társunk lehet a balkonon egy citrusféle (pl.: citrom, kumkvat, lime) vagy törpe gyümölcsfa, de kicsit nagyobb mennyiségű vízzel a dália, minirózsa, petúnia és záporvirág is sütkérezhet napos erkélyünkön.

Ezzel a cikkel zárom idei „szárazságtűrő-sorozatomat”, remélem, sikerül a Kedves Olvasónak és növényeinek idén is megbirkóznia az időjárás viszontagságaival.

Eredményes, örömteli kertészkedést és gyönyörű tavaszt kívánok!

Kerti kalendárium - tennivalók az év utolsó hónapjában

2019. december 2. 04:37

Egy gazdag, sokrétű kert gondozója decemberben sem pihenhet. Számos teendő sorakozik még a feladatlistánkon, amit még idén tető alá kell hozni. Vegyük sorra, milyen „négyfalközti” és milyen kerti munkák várnak még ránk az ünnepek előtt.

Teleltetésre fel! III. rész – a muskátli, az encián, a kínai hibiszkusz és a murvafürt megfelelő téli védelme

2019. november 29. 04:36

Idén december első hete meghozza a fagyokat: a jövő hét éjszakáin országszerte mérhetünk -1, vagy akár -3 ℃-ot is. Nem késlekedhetünk tovább, ez a hétvége az utolsó időpont, hogy védett helyre vigyük a fagyérzékeny növényeinket. Mi a teendőnk az enciánbokorral, a murvafürttel, a kínai hibiszkusszal és a muskátlival?

Teleltetésre fel! II. rész – a citrusfélék, a leander, a sétányrózsa, a kefevirág és az angyaltrombita megfelelő téli védelme

2019. november 28. 05:36

Mik a pontos teendők fagyérzékeny növényeink megfelelő téli védelmének biztosításában? Hogyan oldjuk meg a leander, a sétányrózsa, a kefevirág, az angyaltrombita és a citrusfélék teleltetését?

Mindent a krizantémról

2019. november 23. 20:11

Hogyan lett a temető virágából mára házikertekben is kedvelt dísznövény, ami cserepes növényként balkonon, de bent a lakásban is megállja a helyét? Mit kell tudnunk az eredetéről? Mi a titka a sikeres gondozásának?

Küzdelem a meztelencsigákkal I. rész

2019. július 18. 09:05

Hogyan védekezhetünk házikertünkben a meztelencsigák inváziója ellen? Milyen agrotechnikai, mechanikai és fizikai növényvédelmi módszerek állnak a rendelkezésünkre?

Milyen tapasztalataitok vannak az egységes kérelem beadásával kapcsolatosan?

2018. május 9. 08:32

Hogy álltok az egységes kérelem leadásával? Minden évben azon kapom magam, hogy május elseje és még sehol sem állok.

A növényvédelemben tényleg a vegyszer a legfontosabb?

2018. szeptember 6. 08:31

A növényvédelem nem a permetezéseknél kezdődik. Ez egy sokkal bonyolultabb folyamat.

Van még perspektíva a dísznövénytermesztésben?

2018. november 1. 14:39

Szuvandzsiev Péter a családi tradíciót viszi tovább és 2500 négyzetméteren termeszt dísznövényeket Gyömrőn.