Ház, táj
Ház, táj

Strapabíró balkonnövények

Strapabíró balkonnövények

Agrofórum Online

Itt az ideje újítani: édesanyáink kedvelt balkonnövényei közül már nem mindegyik képes elviselni az egyre forróbb nyarakat egy tűző naptól kitett házoldalon. Milyen növényfajokat válasszunk korlátunk díszeiként, amelyek nem adják fel már nyár közepén a küzdelmet?

Bár még hosszú hetek lefutnak május közepéig, amikor eljön a balkonnövények hivatalos ültetési ideje, érdemes idejében végiggondolni, milyen növények kerüljenek idén a teraszunk virágtartóiba. Mint az egynyári, évelő növények, valamint a díszcserjék esetében is, itt is a legnagyobb ellenfelünk a nyári forróság, amihez a választásunkat igazítanunk kell: hiszen az ültetőközeget mi választhatjuk a növényekhez, a vízmennyiséget szabadon szabályozhatjuk, de a levegő hőmérséklete felett nincs hatalmunk.

Vegyünk sorra pár nagyobb hőtűrőképességű, balkonládába ültethető dísznövényfajt és –fajtát, amelyek kiállják a forró nyár próbáját!

Előzetesen még meg kell említeni, hogy a balkonládába került növények vízigénye jóval magasabb, mint a kertünkbe kiültetett növényeknek: a balkonláda ugyanis hamar felmelegszik, a benne lévő föld nem tudja sokáig tartani a nedvességet, így azt akár naponta is pótolni kell. Ehhez még vegyük hozzá azt, hogy erkélyről vagy teraszról lévén szó, nem kevés légmozgásnak is ki van téve a láda és a benne lévő növények, ami gyorsítja a kiszáradást.

Mindezt figyelembe véve a balkonnövények esetében kissé át kell értékelni például a szárazságtűrés fogalmát: úgy fogalmazhatnánk meg, hogy azok a strapabíró balkonnövények, melyek meghálálják minden igyekezetünket, és kitartanak a legforróbb nyár végéig is, kellő mennyiségű öntözés mellett.

A növények kiválasztása

Elsődleges szempont a növények kiválasztásánál a különböző fajok fényigényének figyelembe vétele: ehhez erkélyünk tájolásának, más környezeti elemek (pl.: szomszéd ház, lombos fa) árnyékolási mértékének ismerete szükséges. Azokra a balkonokra kell a legkörültekintőbben kiválasztani a növényeinket, amelyeket a déli órák tűző napsugarai közvetlenül bearanyoznak. Az itt felsorolt növények vagy dézsában, vagy balkonládában (vagy akár mindkettőben) is hosszú ideig jól érzik magukat ilyen körülmények között.

A terülő-kúszó nagyvirágú porcsinrózsa (Portulaca grandiflora) az egyik legideálisabb választás a kevés szabadidővel gazdálkodó naposerkély-tulajdonosoknak. Egész nyáron, sőt egészen az ősz végi fagyokig virágzik – az esős napokat és az éjszakákat kivéve, amikor szirmait összezárja –, és nagy tömegben hozza kicsiny, színpompás, rózsára emlékeztető virágait. Kifejezetten kedveli a napos helyet, és akár a legrosszabb minőségű, laza szerkezetű talajban is megél. Egy dologra érzékeny igazán: ha földje folyamatosan nedves, ugyanis könnyen elrothadnak vékony gyökerei. Szaporítható dugványozással és magvetéssel is. A kereskedelemben kapható magja és palántája is.

A margaréta (Leucanthemum maximum) vagy más néven margitvirág nemcsak a kerti ágyások évelő sztárja lehet a napsugárzásnak kitett területeken. Mivel magassága elérheti a 70-80 cm-t is, érdemesebb az erkélyen nagyobb cserépbe, dézsába ültetni, mint balkonládába. Akár tavasztól nyár végéig is hozhatja fészekvirágzatát, melynek csöves virágai aranysárgák, fészkes virágai fehér szirmokból állnak, ehhez tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajba kell ültetni. Nyáron a nagy forróságban akár naponta is öntözhető, de 2-3 napig is kibírja víz nélkül.

Az egynyári illatos ternye (Lobularia maritima), más néven tengerparti fülesternye vagy mézvirág bájos, alacsony virágpárnát alkotva az erkélyen balkonládába és dézsába is kerülhet. Ez utóbbi esetben akár egy törzses díszfa vagy magasabbra növő évelő méltó párja lehet a cserépben. Jellemzően fehér virágzata (mely pompázhat lila és rózsaszín színben is) édes mézillatot áraszt magából, amivel a lepkéket és beporzó rovarokat az erkélyre csalja.

Kifejezetten fényigényes, kedveli a meszes, jó vízelvezető-képességű talajt. Egyedül a túlöntözését kerüljük el, hiszen híresen szárazságtűrő: a pangó víz elpusztítja. Ha túlságosan lenőtt a tartójából, érdemes kicsit visszavágni, nehogy felkopaszodjon, vagy egy hevesebb vihar leszaggassa.

A bársonyvirágról (Tagetes), vagy ismertebb nevén büdöskéről már a szárazságtűrő egynyáriaknál megemlékeztem, most csak még inkább kiemelném igénytelenségét: sem talajra, sem fényviszonyokra nem érzékeny, még a tűző napon is kitart akár 2-3 napig öntözés nélkül. Üde narancssárga-sárga színével balkonládában és dézsában is jól mutat évelők vagy más egynyáriak társaságában.

A Balkon Aranyának (Bidens ferulifolia) méltán keresztelt, terülő habitusú, hazánkban egynyáriként nevelt növény kicsit kilóg a strapabíró balkonnövények sorából, mivel több nedvességet igényel, de nem bírtam ki, hogy ne emlékezzek meg róla. Ez a vidám, káprázatosan sárga virágokat hozó, szeldelt levelű teremtés áprilistól októberig folyamatosan virágzik, illatával vonzza a méheket.

Kellő törődés mellett akár 30 cm magas bokorrá fejlődik, de gyönyörűen mutat függő kosárban is. Elnyílott virágait nem kell eltávolítani, úgy is hozza az új, friss „aranyakat”, hogy nem tisztítjuk meg az elnyílt virágoktól. Tűző napon gyakoribb öntözést és több vizet igényel, kéthetente tápoldatozhatjuk.

Ezen az öt növényfajon kívül még társunk lehet a balkonon egy citrusféle (pl.: citrom, kumkvat, lime) vagy törpe gyümölcsfa, de kicsit nagyobb mennyiségű vízzel a dália, minirózsa, petúnia és záporvirág is sütkérezhet napos erkélyünkön.

Ezzel a cikkel zárom idei „szárazságtűrő-sorozatomat”, remélem, sikerül a Kedves Olvasónak és növényeinek idén is megbirkóznia az időjárás viszontagságaival.

Eredményes, örömteli kertészkedést és gyönyörű tavaszt kívánok!

Miből legyen sövény? III. rész – a kerti korallberkenye és a babérmeggy

2019. június 27. 09:43

Milyen alternatívái léteznek a tuja- és ciprusféléknek, ha örökzöld sövény telepítéséről van szó? Jó ötlet-e az Európa nyugati részéről vagy Délkelet-Ázsia mediterrán térségeiről származó örökzöld növények ültetése? Most minderre fényt derítünk, ismerjük meg a kerti korallberkenyét és a babérmeggyet!

Miből legyen sövény? II. rész – lombhullató sövénynövények

2019. június 26. 04:37

Milyen lombhullató, gyorsan növő vagy éppen dekoratív növényfajok alkalmasak sövény telepítéséhez? Melyik sövénynövény-fajnak mik az igényei, mire érdemes fokozottan ügyelni a kiválasztásnál?

Miből legyen sövény? I. rész – lombhullató, pompásan virágzó sövénynövények

2019. június 22. 04:36

Milyen lombhullató, feltűnő virágzatot nevelő növényfajok alkalmasak sövény telepítéséhez is? Melyek a legnépszerűbbek közülük? Hogyan gondozzuk az egyes sövénynövény-fajokat?

Hazánk kincsei I. rész – Őrségi magolajok

2019. június 8. 05:36

Ezt a cikksorozatot azért indítom el, mert szeretnék a blogba a „Ház” mellé egy kis „Táj”-at is belevinni. Az első részben Őrség legnagyobb kincseiről ejtek szót: a növényi olajokról és magőrleményekről.

Szabadföldi zöldségtermesztés a hétvégi telkünkön talajtakarással

2018. április 25. 14:40

Községeink határában elterülő, családi tulajdonban lévő kisebb telkek sok lehetőséget rejtenek magukban. Többek között megteremhet rajta számos zöldség- és gyümölcsféle is a család szükségletének kielégítésére.

A megfelelő növényt a megfelelő helyre! I. rész – a talaj kémhatása

2019. január 9. 08:07

Hogy is szokott zajlani a legtöbb esetben az udvarunkba, kertünkbe kerülő növények megvásárlása? Elmegyünk a kiválasztott/bejáratott árudába félig kiforrt elképzelésekkel arról, hogy mit is szeretnénk, majd a meglátni és megszeretni varázsában a kosarunkba, majd kertünk talajába kerül a növény.

Karácsony hava

2018. december 23. 04:33

A természet fázósan húzza össze megkopott kabátját. Hol van már az elmúlt ősz ezerszínű ragyogása?! A szántások egyhangúságát is csak itt-ott töri meg egy-egy zöldülő vetés, vagy a fakóra száradt kukoricatarló és az erdők is belesüppednek valami borongós szürkeségbe.

Miből legyen sövény? I. rész – lombhullató, pompásan virágzó sövénynövények

2019. június 22. 04:36

Milyen lombhullató, feltűnő virágzatot nevelő növényfajok alkalmasak sövény telepítéséhez is? Melyek a legnépszerűbbek közülük? Hogyan gondozzuk az egyes sövénynövény-fajokat?