Pár évvel ezelőtt felfedeztem, mennyi hasznos anyag rejlik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül kampányának oldalán, amelyeket a konyha és az éléskamra mindennapi életében is hasznosítani tudok. Ott bukkantam rá az alábbi témára is.
A karácsonyi és szilveszteri menü megtervezése és kivitelezése még egy kis háztartás számára is gyakorlatot és körültekintést igényel, amelyre már az alapanyagok beszerzésekor szükségünk van, ha nem akarunk horribilis-indokolatlan mennyiségű húst, zöldséget, tejterméket és így tovább megvásárolni.
A tervezést bonyolítja, ha valamelyik vagy mindegyik ünnepnapra vendégeket várunk az otthonunkba, hiszen nagyon nehéz belőni, hogy mekkora ételmennyiséget készítsünk elő az alkalomra. Nyilván a tervezettnél mindig egy kicsit többet készítünk, hátha valami jobban ízlik a családnak vagy a barátoknak, de ha mégsem, a nagy nap után jöhet a fejtörő – hova „nyeljük le” a maradékot, ha már a gyomrunkba nem tudjuk?
Egyáltalán, melyik ételeket fagyaszthatjuk le, és melyiket kell sürgősen elfogyasztani? Meddig tárolhatók el azok, amik a fagyasztóban még elvannak egy ideig?
Fagyasztani vagy elfogyasztani
Nagy a különbség a fagyasztható és nem fagyasztható ételek között, ugyanis amit nem szabad fagyasztva tárolni, azt viszonylag gyorsan el kell fogyasztanunk, amit viszont biztonsággal a mélyhűtőbe tehetünk, azokat akár hónapokig eltárolhatjuk.
Mindenképpen nézzünk utána, hogy melyek a fagyasztható ételek és élelmiszerek, akár még a menü tervezésekor – így könnyebb utána kihasználni a hűtőnk kapacitását is.
Biztonsággal fagyasztható ételek | Fagyasztásra nem ajánlott ételek |
Levesek általánosságban (pl. zöldséglevesek, krémlevesek) | Tojás, kaszinótojás |
Húsos ételek általánosságban | Saláták |
Erősen hőkezelt, jól átsütött húsételek | Tejszín |
Nem habos sütemények (pl. bejgli, piskóta) | Főtt tészták |
Étel | Maximális ajánlott fagyasztási idő |
Levesek | 2-6 hónap |
Húsos ételek | 2-3 hónap |
Erősen hőkezelt, jól átsütött húsételek | 4-6 hónap |
Sütemények | 4-6 hónap |
Tippek a megfelelő fagyasztáshoz
Van pár egyszerű gyakorlat, amelyek segítenek a fagyasztott ételmennyiséget könnyen kezelhetővé és áttekinthetővé tenni, csak egy kis előzetes szervezést és átgondolást igényelnek:
- Címkézzük fel jól láthatóan, hogy melyik dobozba mit és mikor fagyasztottunk le, hogy jól beazonosítható és látható legyen!
- A nagyobb mennyiségű ételt lehetőleg adagonként fagyasszuk le, hogy ne kelljen egyszerre nagyobb mennyiséget kiolvasztani!
- Rendszeresen ellenőrizzük, hogy mit raktunk el korábban a fagyasztóba! Ehhez segítséget jelenthet egy rendszeresen vezetett lista (akár papíralapon, akár elektronikusan, számítógépen vagy mobilon).
- Lehetőség szerint ne a konyhapulton, hanem a hűtőszekrényben olvasszuk ki a fagyasztott ételt, így lassíthatjuk a kórokozók felszaporodását!
Jó tudni!
Ha főtt ételt fagyasztottunk le vagy egyszerűen csak hűtőbe helyeztünk, minden esetben hőkezeljük fogyasztás előtt (forraljuk fel a levest, melegítsük meg a húsételt)! Erre azért van szükség, mert a hűtés vagy a fagyasztás nem pusztítja el a kórokozókat, csak megakadályozza a szaporodásukat.
Ne tegyük!
A következő tanácsokat igyekezzünk betartani, még akkor is, ha sok háztartásban nagyon régi szokások is ezek:
- fagyasztott ételt ne tároljunk se az udvaron, se a teraszon vagy erkélyen, még akkor sem, ha hideg van odakint;
- soha, semmi esetre se fagyasszunk vissza semmit!
Sose feledjük tudatos fogyasztóként, hogy a legfontosabb, hogy ne vásárolj többet, ne főzz többet, ne szedj ki többet a tányérra annál, mint amennyit maradék nélkül el tudsz fogyasztani!
Kapcsolódó cikkek: