Ház, táj blog

Karácsonyi és újévi ételmaradékok? – Fagyasszuk le!

Agrofórum Online

Pár évvel ezelőtt felfedeztem, mennyi hasznos anyag rejlik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül kampányának oldalán, amelyeket a konyha és az éléskamra mindennapi életében is hasznosítani tudok. Ott bukkantam rá az alábbi témára is.

A karácsonyi és szilveszteri menü megtervezése és kivitelezése még egy kis háztartás számára is gyakorlatot és körültekintést igényel, amelyre már az alapanyagok beszerzésekor szükségünk van, ha nem akarunk horribilis-indokolatlan mennyiségű húst, zöldséget, tejterméket és így tovább megvásárolni.

A tervezést bonyolítja, ha valamelyik vagy mindegyik ünnepnapra vendégeket várunk az otthonunkba, hiszen nagyon nehéz belőni, hogy mekkora ételmennyiséget készítsünk elő az alkalomra. Nyilván a tervezettnél mindig egy kicsit többet készítünk, hátha valami jobban ízlik a családnak vagy a barátoknak, de ha mégsem, a nagy nap után jöhet a fejtörő – hova „nyeljük le” a maradékot, ha már a gyomrunkba nem tudjuk?

Egyáltalán, melyik ételeket fagyaszthatjuk le, és melyiket kell sürgősen elfogyasztani? Meddig tárolhatók el azok, amik a fagyasztóban még elvannak egy ideig?

A karácsonyi és a szilveszteri parti után érdemes lefagyasztani, amit lehet
A karácsonyi és a szilveszteri parti után érdemes lefagyasztani, amit lehet

Fagyasztani vagy elfogyasztani

Nagy a különbség a fagyasztható és nem fagyasztható ételek között, ugyanis amit nem szabad fagyasztva tárolni, azt viszonylag gyorsan el kell fogyasztanunk, amit viszont biztonsággal a mélyhűtőbe tehetünk, azokat akár hónapokig eltárolhatjuk.

Mindenképpen nézzünk utána, hogy melyek a fagyasztható ételek és élelmiszerek, akár még a menü tervezésekor – így könnyebb utána kihasználni a hűtőnk kapacitását is.

Biztonsággal fagyasztható ételekFagyasztásra nem ajánlott ételek
Levesek általánosságban (pl. zöldséglevesek, krémlevesek)Tojás, kaszinótojás
Húsos ételek általánosságbanSaláták
Erősen hőkezelt, jól átsütött húsételekTejszín
Nem habos sütemények (pl. bejgli, piskóta)Főtt tészták
Forrás: Nébih Maradék nélkül kiadványa
A szilveszteri, újévi hidegtálak étkeit gyorsan el kell fogyasztani
A szilveszteri, újévi hidegtálak étkeit gyorsan el kell fogyasztani

ÉtelMaximális ajánlott fagyasztási idő
Levesek2-6 hónap
Húsos ételek2-3 hónap
Erősen hőkezelt, jól átsütött húsételek4-6 hónap
Sütemények4-6 hónap
Forrás: Nébih Maradék nélkül kiadványa

Tippek a megfelelő fagyasztáshoz

Van pár egyszerű gyakorlat, amelyek segítenek a fagyasztott ételmennyiséget könnyen kezelhetővé és áttekinthetővé tenni, csak egy kis előzetes szervezést és átgondolást igényelnek:

  • Címkézzük fel jól láthatóan, hogy melyik dobozba mit és mikor fagyasztottunk le, hogy jól beazonosítható és látható legyen!
  • A nagyobb mennyiségű ételt lehetőleg adagonként fagyasszuk le, hogy ne kelljen egyszerre nagyobb mennyiséget kiolvasztani!
  • Rendszeresen ellenőrizzük, hogy mit raktunk el korábban a fagyasztóba! Ehhez segítséget jelenthet egy rendszeresen vezetett lista (akár papíralapon, akár elektronikusan, számítógépen vagy mobilon).
  • Lehetőség szerint ne a konyhapulton, hanem a hűtőszekrényben olvasszuk ki a fagyasztott ételt, így lassíthatjuk a kórokozók felszaporodását!
Húsos ételeket akár több hónapra is lefagyaszthatunk
Húsos ételeket akár több hónapra is lefagyaszthatunk

Jó tudni!

Ha főtt ételt fagyasztottunk le vagy egyszerűen csak hűtőbe helyeztünk, minden esetben hőkezeljük fogyasztás előtt (forraljuk fel a levest, melegítsük meg a húsételt)! Erre azért van szükség, mert a hűtés vagy a fagyasztás nem pusztítja el a kórokozókat, csak megakadályozza a szaporodásukat.

Ne tegyük!

A következő tanácsokat igyekezzünk betartani, még akkor is, ha sok háztartásban nagyon régi szokások is ezek:

  • fagyasztott ételt ne tároljunk se az udvaron, se a teraszon vagy erkélyen, még akkor sem, ha hideg van odakint;
  • soha, semmi esetre se fagyasszunk vissza semmit!

Sose feledjük tudatos fogyasztóként, hogy a legfontosabb, hogy ne vásárolj többet, ne főzz többet, ne szedj ki többet a tányérra annál, mint amennyit maradék nélkül el tudsz fogyasztani!

Kapcsolódó cikkek:

Elődeink tudása – ízelítő a népi gyógyászatból I.

2025. január 29. 05:40

Általában nem könnyű kikeveredni mostanság a vírusos megbetegedésekből, emiatt is kezdtem el utánanézni a régi, növényi alapú recepteknek, amik talán segíthetnek.

Mit kell tudni a komposztteáról?

2025. január 22. 05:40

Miből lehet elkészíteni a komposztteát? Miért jó megoldás a kertben a növények tápanyag-utánpótlására?

Mitől nőnek kalaposgombák az udvar gyepén?

2025. január 19. 05:40

A kertünk gyepén megjelenő, egyedülálló vagy csoportosan növő kalaposgombákról érdemes tudni, hogy jót vagy rosszat jeleznek, mit kezdhetünk velük, és ha el kell őket távolítanunk, azt hogyan tegyük.

Minden fontos tudnivaló a télen elvégzett metszésről

2025. január 8. 05:40

Ha betartjuk a téli metszés szabályait, és a megfelelő növényeket a megfelelő módon metsszük meg, akkor gyümölcstermő növényeink bőtermők, dísznövényeink pompásak és egészségesek lesznek.

Élelmiszer-pazarlás megelőzése szüretkor

2023. szeptember 26. 11:40

A zöldségek és gyümölcsök feldolgozása nemcsak az öngondoskodást teszi lehetővé, de csökkenti a kidobni való alapanyag mennyiségét is.

Banánhéjat megenni, na még mit nem?!

2021. június 13. 08:36

Az ok, amiért ennek az egyébként hétköznapi alapanyagnak a fogyasztására irányul jelenleg a figyelem, kettős: egyrészt a nem elégszer hangsúlyozható élelmiszer-pazarlás visszaszorításának igénye, másrészt a vegetáriánusok körében a hús pótlása.

Új szabályokkal szeretné hatékonyabban csökkenteni az élelmiszer-pazarlást az EU

2023. július 23. 08:10

Az EU-ban évente csaknem 59 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik – fejenként körülbelül 130 kilogramm.

Lemondták a karácsonyi vásárokat – sok tonnás élelmiszer-pazarlás jön?

2021. november 29. 08:17

A feszült koronavírus-helyzet és az ehhez kapcsolódó szabályok miatt az elmúlt napokban számos karácsonyi vásár zárt be.