Ház, táj
Ház, táj

Kertkialakítás a permakultúra jegyében

Kertkialakítás a permakultúra jegyében

Agrofórum Online

Az ausztráliai Bundaberg városában él Anne Goddard a „Gaia ajándéká”-nak (Gaya’s Gift) keresztelt 2 hektáros birtokán. Az ő kutatásának köszönhetően mi is betekintést nyerhetünk az Ausztráliából elterjedt, mára már világviszonylatban is jelentős permakultúra rejtelmeibe, és követve Goddard tízlépcsős tervét, magunk is kialakíthatjuk e gyakorlat szerint a környezetünket.

Anne Goddard az organikus permakultúra (Organic Permaculture) gyakorlati megvalósíthatóságát valósította meg saját birtokán és ezzel kapcsolatban éveken át végzett kutatásokat. A permakultúra gyakorlata véleménye szerint azt a tényt helyezi a középpontba, hogy a növényvédő szerek – legyenek bármennyire is fajspecifikusak – nemcsak a célszervezetet (kártevőt) pusztíthatják, hanem például a hasznos rovarokat is. Mivel azonban a kártevő rovarok gyorsabban szaporodnak (többnemzedékesek és utódjaik száma is sokszorosa lehet, mint a természetes ellenségeké), és nagy eséllyel megtalálják a következő évben is a tápnövényüket a területen (vagy legalábbis a környéken), a hasznos ragadozó rovarok már nem tudják fenntartani az egyensúlyt.

A kártevők hasonló mértékű, vagy még nagyobb pusztítást végeznek, ami még több növényvédő szer alkalmazását teszi szükségessé. Minél több növényvédő szer kerül alkalmazásra, annál nagyobb a környezetterhelés, és annak okán, hogy egyre kevesebb az esély különböző hatóanyagú növényvédő szerek váltogatására – mivel számtalan készítmény kerül minden évben kivonásra -, a kártevők populációi nagyobb eséllyel válnak ellenállóvá a növényvédő szerek hatóanyagaival szemben.

A kert terve – Forrás Anne Goddard

A megvalósult permakultúra keretein belül erre nincs szükség, mivel a kertünkben leképezett természetes folyamatok az egyensúly fenntartására törekednek, így a támogatott ragadozó-populációk nem engedik túlzottan felszaporodni a kártevőket. Ebben a kertben a szükséges öntözésen, talajtakaráson, szerves tápanyag-utánpótláson és a termés betakarításán kívül nincs semmi feladatunk – ahogy az a permakultúráról szóló cikkben is említésre került.

Egy permakultúra kert kialakítása – lépésről lépésre

Anne Goddard tervei szerint egy minimum 1000 m2-es területre van szükség a permakultúra megvalósításához háztáji környezetben. Egy ekkora helyen beilleszthető a rendszerbe az állattartáshoz szükséges tér

 

Egy kis farakás vagy gallykupac ideális búvóhely a sündisznóknak

(pl.: baromfiudvar), a vetésforgót lehetővé tevő kerti ágyások, a vízi élőhely (kerti tó), búvóhely a kerti egyensúly fenntartásában segítő állatoknak (kövek és farakás, ahol pl. a sündisznó rendez be magának megfelelő vackot)

  1. lépés: A baromfiól

A terület egyik sarkába építsük meg az ólat. (Goddard kihangsúlyozta a „kígyóbiztos” építés fontosságát, mert a hazájában számos kígyófaj tizedeli a háziszárnyas-állományt). Az állatlétszámtól függően gondoskodjunk ülőrudakról is. 5-10 házityúk részére 2-4 ülőrudat ajánl az író. Lucerna és szalma keverékével gondoskodjunk az „induló-takarmányról”. A következő években a baromfiólba helyezett szalmát folyamatos csere alkalmával kivihetjük az ágyásokra talajtakaró anyagként.

Ha Anne ajánlását betartjuk, akkor 20 m2-es kertrészbe maximum 10 állatot tartunk.

Nagyon fontos, hogy az ólból vezessen egy nyitható és zárható átjáró a megművelt kertrészbe is, viszont az ól mellett elkerített kifutót már ne kössük össze a veteményessel. Így lehetőség van arra, hogy a palántázás idején és a vetett vagy palántázott növények megerősödésének időszakában is van lehetőségük az állatoknak egy elkerített részen mozogni. Erre azért van szükség, mert a házityúk kapirgálása – bármennyire hasznos akkor, amikor a meztelencsigák tojásait kikaparja a talajból és elpusztítja – a fiatal növényekben is kárt tehet.

A kerti tóba betelepülnek a kártevők természetes ellenségei

  1. lépés: Vízi élőhely kialakítása

Alakítsunk ki egy sekély kerti tavacskát az ágyások között – nem kell nagyobb egy vagy két kád méreténél – úgy, hogy mellette elférjen még egy vegyes fa- és sziklakupac. A vizes élőhely vonzza a rovarevő kétéltűeket, a rakás zegzugaiban pedig meghúzódhatnak az ízeltlábúakat és puhatestűeket fogyasztó emlősök.

  1. lépés: Védelem

Az állattartásra kijelölt területet kerítsük be csirkehálóval vagy drótkerítéssel, így szükségszerűen és egyszerűen elkülönítjük az növényágyásoktól a házityúkokat. Goddard ajánlása, hogy a kerítést a földbe egy bizonyos mélységig süllyesszük le és / vagy a tetejét hajtsuk vissza úgy, hogy lefelé és kifelé álljon, így távol tarthatók a veteményestől az emlős kártevők (pl.: nálunk a mezei nyúl, mezei pocok). Amennyiben a környéken ismertek ezek a kerti károsító állatok, érdemes olyan kerítésfajtát választani, amivel ezek az óvintézkedések megvalósíthatók.

Goddard ajánlására a kert egyik oldalába telepíthetők olyan őshonos növények, amelyek az uralkodó szélirányból érkező szelet lelassítják, így mérséklik a szélkárokat a veteményben. Anne a birtokán az Ausztráliában honos, nagyra növő és színes virágú kefevirágot és pókvirág-fajokat ajánlja, amelyek ráadásul a méheket és a madarakat is vonzzák a területre. Hazai viszonyok közt választhatunk őshonos cserjéket (pl.: bodza, galagonya, vadrózsa, cserszömörce, húsos som). Az őshonos „segédnövények” telepítése viszonylag olcsó, de igen hatékony ebből a szempontból, de arra ügyeljünk, hogy ne árnyékolják be az ágyásokat, mert így gátolhatják a termesztett növények fejlődését! Mivel Ausztráliában igen nagy gondot jelent az egyenetlen csapadék-eloszlás, Goddard ajánlására telepíthető még a kert közelébe olyan fa is, amely segít a leeső csapadékot a kert területére koncentrálni.

  1. lépés: Ágyások és közlekedők

A következő lépésben jelöljük ki az ágyásokat madzagok segítségével! Ez főleg a kezdő kertészeknek nagy segítség, mivel így könnyebb tervezni és vetni/palántázni is. Goddard kb. 120 cm széles (4 láb) és legalább 3 méter hosszú (10 láb) ágyásokat alakított ki. Az ágyások méretét a kert adottságai és termeszteni kívánt növények is meghatározzák. Az ágyások közti kerti ösvényeket 60 cm (2 láb) szélesre tervezte, így kényelmesen lehet közlekedni a sorok között anélkül, hogy az ágyások földjét letapodnánk. Goddard a közlekedő utakat letakarja annak érdekében, hogy a gyomnövények ne szaporodjanak fel, és ne száradjon ki olyan gyorsan a talaj. Ehhez mesterséges takaróanyagokat (pl. régi, lyukas szőnyeget) ajánl, én személy szerint a szerves talajtakarást (szalma, lomb) tartom jobb megoldásnak, de ezt érdemes mindenkinek magának kikísérleteznie. Még eszembe jutott a közlekedők befüvesítése is, de ezt csak abban az esetben érdemes így tervezni, ha öntözőrendszert is telepítünk, mert a gyep sok vizet felhasznál egy év alatt a talajból.

  1. lépés: Öntözőrendszer

Az ágyások kialakítása után jöhet az öntözőrendszer, amit közvetlenül a talajra – vagy füvesített sorközök esetén a gyepre – helyezzünk. A talaj adottságaitól függően Goddard azt ajánlja, hogy a növények vetése/ültetése előtt áztassuk el a területet, hogy elegendő induló víztartaléka legyen a talajnak (ezt a talajban élő hasznos szervezetek – pl. giliszták is – meghálálják). Goddard ezt követően ásóvillával alaposan fellazítja a talajt . A villát kb. 15-20 cm-re (6-8 hüvelyk) is belesüllyeszti a talajba.

  1. lépés: Talajjavítás és trágyázás

Az öntözőrendszer kialakítása, az ágyások alapos megöntözése és a talaj fellazítása után juttassunk ki szerves trágyát vagy komposztot az ágyásokra. Amennyiben vásárolt terméket juttatunk ki, a kijuttatásának módjáról és mennyiségéről kérdezzük meg a szakember véleményét, illetve tartsuk be a gyártó által előírt utasításokat!

A talajjavítás szempontjából Goddard a talaj kémhatásának befolyásolását tartja fontosnak, amennyiben szükséges. Fontos azonban, hogy csak abban az esetben kerítsünk sort bármiféle beavatkozásra, ha ismerjük a talaj pH-értékét! Pontos érték megállapításához egy gyors laboratóriumi vizsgálat a legtisztább megoldás. Ehhez az ecetpróba és hasonló gyors otthoni analízis nem elegendő. A talaj pH-értékének változtatásáról bővebben egy tavalyi cikk értekezett.

  1. lépés: Ágyások előkészítése

A bőséges tápanyag-utánpótlást követően Goddard legalább 20 cm-es szalma- és/vagy szénatakarást helyez az ágyásokra (amennyiben rendelkezésére áll, Anne még tengeri moszatot vagy tengeri hínárt is helyez a szalmakeverék tetejére, de ez nálunk nem opció). Anne arra felhívja a figyelmet, hogy az ágyások és sorközök takarása esetén ne fedjük be az öntözőrendszert, hogy az jól látható legyen.

Az ágyások előkészítését és a megelőző munkálatokat úgy időzíti, hogy innentől legalább 6 hétig hagyja, hadd dolgozzanak a kijuttatott anyagok. Még a gyomnövényeket is hagyja megnőni, mivel majd csak közvetlenül a növények ültetése előtt szedi ki őket. Ekkor még könnyű őket eltávolítani, mivel a gyökérrendszerük még viszonylag fejletlen.

  1. lépés: Földigiliszták

Goddard kulcsfontosságúnak tartja a földigiliszták jelenlétét, ezért egy külön lépésben javasolja, hogy amennyiben az előkészületek alatt a területen nem találkoztunk földigilisztákkal, vásároljunk!

A giliszták ürülékének tápanyagtartalma sokszorosa a kert talajában lévő tápanyagoknak

Hazánkban is kaphatunk horgászboltokban vagy egyenesen a tenyésztőktől. A földigiliszta élettevékenységeivel nagymértékben javít a talajtulajdonságokon: egyrészt hozzájárul a talaj felső rétegeinek lazításához, másrészt gyakorlatilag minden szerves anyagot képes hasznosítani, amelyet aztán a gilisztakomposztként is ismert végtermékével átalakítja a növények számára felvehető nitrogénné, foszfátokká és káliummá.

  1. lépés: Vetésterv kidolgozása

Goddard tapasztalatai szerint a sűrűn takart ágyásokba nehéz, de nem lehetetlen közvetlenül a földbe vetni a magot. Éppen ezért ő azt javasolja – főleg kezdő kertészeknek – hogy neveljünk palántákat, akár a komposztban, akár szaporítóládákban, és csak azután ültessük ki a palántákat, ha a gyomnövényeket eltávolítottuk, és letelt a 6 hét (az ágyások előkészítésénél határoztuk meg ezt az időt).

Ha bevállaljuk a helyre vetést, akkor megpróbálkozhatunk azzal, hogy közvetlenül a talajtakaró anyagok leterítését követő napon vetünk.

Tervezzük meg a vetésforgót!

Minden évben figyeljünk a vetésforgóra! Az egyes ágyásokra minden évben más növénycsaládba tartozó növények kerüljenek! Nem elég, ha csak a fajokra figyelünk, mert az egyes növénycsaládba tartozó növényeknek nagy eséllyel megjelennek közös kártevőik, és így könnyen felszaporodnak, ha minden évben ugyanazon a helyen megkapják a tápnövényüket. Sőt a megfelelő növénytársítás kialakításával gondoskodhatunk róla, hogy a szomszédos növények támogassák egymás fejlődését.

A permakultúra-kert segédcsapata

  1. lépés: Házityúkok szabadon engedése

Miután a növények megerősödtek, Goddard kiengedi a tyúkokat a növények közé, hogy szabadon trágyázzák a talajt és pusztítsák a kártevőket. (Én ezzel személy szerint egy kicsit óvatosabban bánnék, mert a tyúkok is szeretik megkóstolni a növényeket.

Sok sikert!

Anne Goddard szerint a biológiai sokféleség és az egészséges talajállapot a kulcsa a növénybetegségek kialakulásának és a kártevők felszaporodásának megakadályozásához. A tervezésben, főként a megfelelő növénytársítás kialakításában segítségünkre van, ha minden évben feljegyezzük, melyik ágyásba milyen növényt neveltünk. Így rögzíthetők a tapasztalatok is, évről évre javíthatók az esetleges sikertelenségek, és megjegyezhetők a jó gyakorlatok.

Próbálkozzunk, tanuljunk, érdeklődjünk! Megéri!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megszűnt a baromfik kötelező zártan tartására vonatkozó előírás madárinfluenza idejére

2024. július 11. 05:40

A madárinfluenzával összefüggő kötelező érvényű intézkedések változhatnak, ezért érdemes az állattartóknak folyamatosan tájékozódni a Nébih honlapján és szakmai oldalakon az új hírekről!

Tartsunk indiai futókacsát a háznál!

2024. július 6. 05:40

A futókacsák szívósak, támogató társas lények, és igénytelenségük miatt egyszerű a tartásuk. Mégis, vannak sarkalatos pontok, amelyeket a sikeres kacsatulajdonosok betartanak, így hosszú évekig számíthatnak a futókacsáik hathatós segítségére.

Mindent az indiai futókacsáról

2024. július 3. 05:40

Amióta a spanyol csupaszcsiga szó szerint lerohanta a hazai kerteket, azóta kétségbeesetten keressük a megoldást a falánk csigák ellen. Na, de hogy jön a képbe ez a vicces kinézetű kacsa?

Vegyük komolyan a tűzgyújtási tilalmat!

2024. július 1. 05:40

Az elmúlt hét napjaira kiadott hőségriasztások mellett jelentősen megnőtt az erdőtüzek kockázata is, ezért 2024. június 20-tól Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben a hatóságok tűzveszélyes időszakot hirdetnek ki.

A legszebb árnyéktűrő dísznövények

2021. április 21. 08:34

Manapság az a divat, hogy nagy és egybefüggő gyepet telepítünk, szélén sok tujával, aztán ahogy telnek az évek rájövünk, hogy nem ez az ideális és változatosabb, akár árnyékosabb kertre is vágyunk. Viszont ezzel együtt el kell kezdeni feltérképezni az árnyéktűrő növényeket, mert nem minden dísznövény szereti az árnyékot.

Mi fán terem a perui földicseresznye?

2023. január 16. 11:15

A perui földicseresznye (Physalis peruviana), amit néhány helyen ananászcseresznyének és tévesen ehető zsidócseresznyének is neveznek, egyre népszerűbb Európában.

Legyünk részesei a Madárbarát kert programnak!

2023. április 25. 05:36

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kezdeményezésével részesei lehetünk egy olyan kertprogramnak, aminek hazánkban már több mint tízezer tagja van. Hogyan kapcsolódhatunk be a különböző Madárbarát programokba? Miért érdemes tagnak lenni?

Földimogyoró termeszthető házikertben?

2022. október 4. 05:37

A földimogyoró kedvelt csemege az egész világon, mégis hazánkban nagyon kevesen foglalkoznak vele, pedig itthon is megteremhetne.