Ház, táj
Ház, táj

Madárodú kihelyezése a kertbe

Madárodú kihelyezése a kertbe

Agrofórum Online

A téli madáretetésen túl a környezetünkben élő madarak számára az a legnagyobb segítség, ha megteremtjük számukra a lehetőséget a fiókanevelésre. De mire jó még a madaraknak egy madárodú? Hogyan és mikor helyezzük ki? Mikorra várhatjuk az első lakókat?

Az áruházakban kapható vagy otthoni barkácsolás eredményeképp megszületett madárodúkat mesterséges odúnak nevezzük. Ezek a “szálláshelyek” létfontosságúak a környezetünkben élő madarak számára, hiszen nagyon kevés a természetes odú a lakott területeken, az odúlakó madarak száma viszont ehhez képest jelentős.

Éppen ezért nagy segítséget jelent a madaraknak, ha a hideg hónapokra találnak megfelelő menedékhelyet – merthogy erre is jó a madárodú – és tavasztól indulhat a fiókanevelés a kihelyezett “albérletekben”. A madárodúk kihelyezése nem nehéz feladat, viszont a madarak biztonsága érdekében fontos, hogy tisztában legyünk a következőkkel.

Könnyű elhelyezés

A mesterséges odúk egyik legnagyobb előnye, hogy a kerteket látogató madarak nagyfokú alkalmazkodóképességének köszönhetően szinte bárhol alkalmazhatóak: nemcsak a fákon, de tartóoszlopokon, kerítésen, ablakban, falon, cserjék ágai közt és így tovább.

A függesztett odúk himbálózása nem zavarja a madarakat

A hely kiválasztása

A hely kiválasztásában előzetesen segít, ha megfigyeljük, milyen fajok és mennyien látogatják a kertünket. A különböző madárfajok elszállásolásához válasszuk ki a legmegfelelőbb méretű odút (az odútípusokról egy korábbi cikkben részletesen olvashatunk).

OdútípusMadárfaj(ok)Elhelyezés
A és B típusú odúkistermetű énekesmadarak2 m fölé, tartólécre erősítve, vagy ágra akasztva.
C típusrozsdafarkúNehezen hozzáférhető tetőszerkezeti részre, tető alatti zugokhoz, épületgerendázat alá.
C típusvörösbegy, ökörszemBokrok közé, sövénybe.
D típusbúbos banka, szalakóta2 m fölé, fatörzsre vagy tartólécre erősítve.

Fontos, hogy védett helyre helyezzük ki az odút, de tereptárgyak vagy fák lombja ne takarja el a röpnyílást! Ne tűző napra tegyük az odút, válasszunk inkább árnyékos, félárnyékos helyet!

Mikor helyezzük ki az odút?

Egy új madárodú telepítésére a legjobb időszak az ősz, szeptember elejétől egészen november végéig, mégpedig azért, mert az odúkat a madarak a telelési időszakban is használják búvóhelyként és éjszakai pihenőhelyként. Ha esetleg az őszi hónapokról lecsúsznánk, ne csüggedjünk, az odúkat kihelyezni soha nincs későn vagy korán. Még nyár közepén is aktuális lehet az odútelepítés, hiszen az énekesmadarak évente többször is költhetnek.

Figyeljünk a röpnyílásra!

Mindenképpen figyeljünk arra, hogy az odúk röpnyílása lehetőleg ne észak felé nézzen, mert ezeknél nagyobb esély van a beázásra. Érdemes úgy tájolni az odút, hogy a röpnyílása dél vagy kelet felé nézzen, így az odú pont a „hátába kapja” az uralkodó szelet, és nem fogja zavarni a pihenő vagy költő madarakat.

Milyen magasra és hogyan rögzítsük az odút?

A kerek röpnyílású „A”, “B” és „D” típusú odúk esetében az ideális kihelyezési magasság 2 és 8 m között van. Ezek az odúk általában függesztettek, egy kampó segítségével faágra, vagy ágcsonkra akasztva könnyen telepíthetők. Az odúnak nem kell feltétlenül a fatörzsnek támaszkodnia, hiszen az esetleges lengedezés a madarakat nem zavarja.

Az A-típusú odúk kihelyezési magassága 2-8 méter között az ideális

A félig nyitott „C” típusú odúknál a minimum kihelyezési magasság 0,5 m is lehet. Lakott területeken elsősorban az eresz magasságában érdemes alkalmazni, ahol macska és más kisebb ragadozók nem érik el az odút. Ha az odú védelmét megerősítjük drót és/vagy tüskés ágak segítségével, akkor kihelyezhetjük a C-típusú odúkat akár bokrokba és sövényekbe is.

A nagy méretű „D”-típusú odú már nem mindig helyezhető ki szegelés nélkül, mert igen nehéz ez az odútípus. Ha élő fának szeretnénk erősíteni az odút, fontos tudnunk, hogy a fa növekedésével járó feszítő erő miatt a szegek kiszakadhatnak és az odú leeshet a helyéről. Ezt úgy előzhetjük meg, ha az odúhoz csavarozott léc előfúrt lyukain keresztül a 3-4 szeget csak félig, kétharmadig ütjük be, így a fa néhány évvel később fogja “bekebelezni” a szeget.

Ha van lehetőségünk, egyszerre több odút is telepíthetünk a kertbe. Ha azonos típusú (pl. csak “B” típusú) mesterséges odúkat szeretnénk kihelyezni, akkor azt tegyük egyesével, egymástól 15-20 m távolságra. Ha szeretnénk egy helyre kihelyezni az odúkat, csináljunk mesterségesodú-fát!

Mi az a mesterségesodú-fa?

Mesterségesodú-fa létrehozásával egyetlen nagy méretű fára erősítünk egymás alá-mellé-fölé több „B” vagy „D” típusú odút, így leutánozzuk a természetes harkályfákat, amelyek gyakorlatilag a fakopáncsok által sűrűn kilyuggatott nagyméretű fák.

Az ilyen odúfákkal különösen a lakott területek „odúínséges” környezetében tudunk nagyobb segítséget nyújtani a kismadaraknak.

Tapasztalatok

A mi kertünkbe tavaly ősszel került ki az első, “A” típusú madárodú a kisebb termetű énekesmadarak számára, akik nagy számban látogatták az etetőnket. Sajnos még egyikőjük sem gyűjtött annyi bátorságot, hogy elfoglalja az odút, de a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai szerint pár évbe is beletelhet, hogy beköltözzön az első lakó. Türelmesen várjuk!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mindent az indiai futókacsáról

2024. július 3. 05:40

Amióta a spanyol csupaszcsiga szó szerint lerohanta a hazai kerteket, azóta kétségbeesetten keressük a megoldást a falánk csigák ellen. Na, de hogy jön a képbe ez a vicces kinézetű kacsa?

Vegyük komolyan a tűzgyújtási tilalmat!

2024. július 1. 05:40

Az elmúlt hét napjaira kiadott hőségriasztások mellett jelentősen megnőtt az erdőtüzek kockázata is, ezért 2024. június 20-tól Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben a hatóságok tűzveszélyes időszakot hirdetnek ki.

Ne vásároljunk nyaralás alkalmával növényeket külföldön!

2024. június 30. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal minden évben felhívja a külföldre utazók figyelmét a növényegészségügyi szabályokra, amelyeket szigorúan be kell tartanunk. A hazai élővilág védelme érdekében ne hozzunk haza külföldről növényeket, mert kórokozót vagy kártevőt is behurcolhatunk az országba!

Igazodjunk ki az időjárás-előrejelzésen!

2024. június 27. 05:40

Mi a különbség a zivatar, a felhőszakadás és a zápor között? Mit ígér a hidegfront, és mit a meleg? Mikor kell bemenekíteni a fél teraszt, és mikor nem kell félteni a kerti berendezést?

Kerti kalendárium – novemberi teendők a házikertben

2020. november 19. 10:03

Még egy utolsó, nagy lendületre van szükségünk a házikerti munkák elvégzéséhez: nemcsak a kerti bútorokat kell letisztítva bevinni, a kerti csapokat vízteleníteni, a madáretetőt és –itatót kihelyezni, hanem most alapozzuk meg a sikeres tavaszi növénytermesztést is! Nézzük, milyen munkálatok várnak ránk a novemberi kertben!

Madáretetés a ház körül – melyik madárfajnak milyen eleséggel készüljünk?

2019. december 18. 05:37

Kis tollas vendégeink télen nagymértékben rá vannak szorulva a részükre kihelyezett eleségre. Az érdekükben tett fáradozásaink számunkra is többszörösen megtérülnek: hónapokon át közelebbről is megfigyelhetjük ezeket a csodálatos állatokat.

Miből készíthetünk házilag cinkegolyót a madaraknak?

2024. január 20. 11:10

Hogyan és miből készíthetek maglabdát télire a madaraknak? Szeretnék egy kicsit spórolni. Milyen megoldást javasolnak?

Hogyan etessük a madarakat télen, ha valóban jót szeretnénk tenni?

2023. december 26. 10:43

Hogy ne tegyünk kárt a hazai madárvilágban, lássuk, hogyan is etessünk madarakat télen a saját kertünkben!