Ház, táj
Ház, táj

Mely csigafajok nem tesznek kárt a kertünkben?

Mely csigafajok nem tesznek kárt a kertünkben?

Agrofórum Online

Nagy robajjal érkezett idén a meleg tavasz. Számítanunk kell kertünkben számos kártevő megjelenésére, így a csigákra is – nem árt felkészülni a védekezésre ellenük.

Azonban tudtunk nélkül sokszor eshetünk abba a hibába, hogy nem a megfelelő csigafajt sikerül kertünkből elriasztanunk vagy az örök vadászmezőkre küldenünk. Bár a különböző házas és meztelencsigákat vizuálisan is el tudjuk különíteni egymástól, elkeseredésünkben mégis sokszor egy kalap alá vesszük őket, mint kedves dísznövényeink vagy nagy gonddal ültetett és gondozott veteményesünk könyörtelen pusztítóit.

A cikk röviden ismerteti a kártevő csigák tevékenységét és feltünteti a legfontosabb fajokat, amik kertünkben előfordulhatnak, majd bemutatja a kedves Olvasónak a hazánkban előforduló, nem kártevő csigákat, hogy eldönthessük, barát-e a kertünkben osonó haslábú, vagy indulhat a kerti offenzíva a betolakodó ellen.

A kártevő csigák mestersége

Sajnos a kártevő csupasz-ellenfeleknek ugyanolyan jó az ízlésük, mint nekünk. Ami nekünk, növénybarátoknak kedves és értékes, azt ők is szeretik emésztve a gyomrukban tudni. Különösen kedvelt csemegéik a zöldségnövények, palánták fiatal, zsenge hajtásai, a saláta friss, ropogós levele, a bab csíranövényei, az uborka lombja és virágai, káposztafélék palántái, a sárgarépa és retek répateste, a petrezselyem, a cukkíni és tök lombja és virágai, a paprika, földieper lombja és a különleges aromájú fűszernövények (főként a bazsalikom).

Dísznövényeink közül nem menekülnek előlük a büdöskék, az évelő csillagfürt- és szarkaláb-fajok, a dália, a viaszvirág és az árvácskák. Egyszóval mindenütt ott vannak, ahol nem fenyegeti őket a kiszáradás veszélye, nedves a környezet és nincs túl hideg.

A valódi ellenfelek névjegyzéke

A kártevő csigák közé tartozik (a fenti képgalériában) hazánkban a nagyobb távolságokat megtevő nagy csupaszcsiga (Arion rufus) a valódi csapásként emlegetett spanyol csupaszcsiga (Arion lusitanicus), a főként ősszel károsító kerti csupaszcsiga (Arion hortensis), a friss veteményeket egyetlen éjszaka alatt eltüntető szántóföldi csupaszcsiga (Deroceras reticulatum), és a kevesebb bosszúságot okozó, de szarkalábra és salátára mindig vevő kerti sávoscsiga (Cepaea sp.).

Ezektől a fajoktól tavasztól őszig nemcsak a kert, az internet  is hemzseg, hiszen nagy károkat képesek okozni.

Akiktől nem kell tartani

Minden csigafaj előszeretettel fogyaszt sérült növényi hajtásokat, lankadó leveleket, rothadó gyümölcsöt is, nem csak a friss portékát. Azok a fajok, amelyek nem jelentenek veszélyt kertünk növényeire, főképp ezekkel a növényi részekkel táplálkoznak, szaporodási potenciáljuk sem nagy (nem raknak sok tojást egy évben), és/vagy nem tesznek meg akkora távolságokat, hogy felkutassák a kedvelt növényeiket – beérik azzal is, ami korhad, rothad, lankad.

Éti csiga

Éti csiga (Helix pomatia)

Ő a legismertebb csigafajunk. Ezt a csigafajt nemcsak ínyencek tányérján, hanem kertünkben is örömmel kell köszöntenünk: alkalmanként ugyan ők is táplálkoznak zöld növényi részekkel, de alaptáplálékként a korhadó szerves anyagok, növényi maradványok szolgálnak neki.

Emellett – és ez a legfőbb oka a baráti viszony kialakításának vele – előszeretettel pusztítja el más csigák tojásait. Ez nem elhanyagolandó egy spanyol csupaszcsiga akár 400 tojást is kitevő fészekaljánál. Ezt a védelem alatt álló csigafajt legkönnyebben barnás-krémszínű, hatalmas, akár 5 cm-t is meghaladó házáról ismerjük meg, amit szürkés-fehér testén cipel. Kedveli a meszesebb, köves életteret.

Nagy meztelencsiga

Nagy meztelencsiga (Limax maximus)

Látva méretét, azt hihetnénk, hogy szemtől szemben állunk ádáz ellenfelünkkel, a csigák leopárdmintás királyával, pedig más méretes csigafajokkal ellentétben nem jelent nagy veszélyt a kertünkre. Mérete akár a 20 cm-t is elérheti, testének alapszíne a szürke és a barna árnyalatai közt játszik, ezen viseli legfontosabb határozóbélyegét, a már említett leopárdmintázottságot. Kedvező körülmények között egyetlen példány évente akár 300 tojást is rakhat.

Mindenekelőtt az erdős területeken lelünk a nyomára, lakóhelyünk környékén szívesen bújik meg tárolóhelyiségekben, nedves pincékben, deszkák vagy kövek alá. Táplálék után napszállta után jár, étlapján főként növényi maradványok, rothadó gumók és gyümölcsök találhatók.

Sárga pincecsiga

Sárga pincecsiga (Limacus v. Limax flavus)

Kertünkben nem, raktárainkban kell odafigyelnünk a jelenlétére, ugyanis imádja a raktárban talált érett gyümölcsöket. Világossárga-barnássárga teste 8-10 cm-re is megnőhet, testét sötétebb foltok tarkítják. tapogatói jellegzetes kékesszürke színűek. Petéit is megtalálhatjuk a pincehelyiségekben, ahol nedves helyekre rakja őket.

Ligeti csiga

Ligeti csiga (Cepaea nemoralis)

A kerti sávoscsiga közeli rokonaként előszeretettel fogyaszt zöld részeket, de kertünkben nem okoz jelentős kárt, védekezni ellene ritkán szükséges. A kerti sávoscsigától sötét színű ajakduzzanata különbözteti meg, ezért méltán hívják más néven sötétszájú ligeticsigának. Európában őshonos faj.

Változatos színű házának mérete nem haladja meg a 3 cm-t, színe lehet fehéres, sárgás, barnás vagy vöröses, a különböző árnyalatok hosszanti csíkokban húzódnak a házán végig. Ritkán találkozhatunk olyan fajjal is, amelynek háza egyszínű. Korhadó, hervadt növényi részekkel táplálkozik. Természetes élettere a bokros vagy füves vegetációjú mezők és az erdők.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Különleges időjárási jelenségek

2024. július 17. 05:40

A különleges szó alatt itt ne ritkát értsünk, hanem a szélsőséges, vagy éppen összetett jelenségeket, amelyekkel az elmúlt években egyre nagyobb gyakorisággal találkozunk. Beszéljünk az aszályról, a hőhullámról, az okklúziós frontról, a szélviharokról és a szupercelláról.

Jussanak el mindenkihez a talajvédelemmel kapcsolatos tudnivalók!

2024. július 12. 05:40

Házikert-tulajdonosként is sokat tehetünk kertünk talajának védelmében, sőt ha ismerjük a fizikai tulajdonságait és a benne zajló jellemző folyamatokat, akkor nagyobb eséllyel telepítjük be a kertünket sikeresen a megfelelő növényfajokkal, és helyes gyakorlatokkal fogunk termeszteni is benne.

Megszűnt a baromfik kötelező zártan tartására vonatkozó előírás madárinfluenza idejére

2024. július 11. 05:40

A madárinfluenzával összefüggő kötelező érvényű intézkedések változhatnak, ezért érdemes az állattartóknak folyamatosan tájékozódni a Nébih honlapján és szakmai oldalakon az új hírekről!

Tartsunk indiai futókacsát a háznál!

2024. július 6. 05:40

A futókacsák szívósak, támogató társas lények, és igénytelenségük miatt egyszerű a tartásuk. Mégis, vannak sarkalatos pontok, amelyeket a sikeres kacsatulajdonosok betartanak, így hosszú évekig számíthatnak a futókacsáik hathatós segítségére.

Mindent a tűzgyújtási tilalomról

2023. augusztus 25. 05:40

Hogyan tudunk bővebben tájékozódni a fokozott tűzveszély időszakáról, vagyis magáról a tűzgyújtási tilalomról? Ki és mikor rendeli el ezt az időszakot egy adott területre? Mit jelent pontosan a tilalom?

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – November

2023. november 9. 05:40

Hihetetlennek tűnhet, de még az idei szeszélyes, nyárias-ködös november is tartogat számunkra idényzöldségeket és -gyümölcsöket. Persze a “kerti asztal” messze nem olyan gazdag, mint szeptember-októberben, de azért még mindig szép számmal választhatunk a szezonális zöldségek közül.

Ismerjük fel a beporzó rovarokat a kertünkben! – A méhfélék II.

2023. szeptember 20. 05:40

Melyik méhfajok nem termelnek mézet? Mi a közös a faliméhben és a bundásméhben?

Hátunkra vett szép kötelességek

2018. február 14. 12:30

Szükség van arra, hogy egyre több fiatal ismerje fel a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket és szép kötelességeket.