30℃ 16℃
június 1. Tünde, Jusztinusz
Ház, táj blog

Minden, amit tudni érdemes a tűzifa megfelelő tárolásáról

Agrofórum Online

A téli tüzelőről való gondoskodás nem ér véget pusztán a faanyag megvásárlásával, hanem megfelelő mértékig ki kell szárítani, és meg kell találni az optimális tárolási helyét. Hol, hogyan és mennyi ideig tárolhatjuk a tűzifát amellett, hogy megőrizzük a minőségét? Milyen kritériumai vannak a jó fatárolónak?

A tűzifa kiszáradása vagy megfelelő mértéig történő kiszárítása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a téli tüzelőt teljes minőségében fel tudjuk használni, miközben megőrizzük a tüzelőberendezésünk jó állapotát és gondolunk a lehető legkisebb környezetterhelésre. Mindebben nagy segítségünkre van, ha a tűzifának alkalmas, védett helyet találunk, ahol akár egy vagy két évig is gond nélkül eltárolhatjuk.

Hol tároljuk?

A tűzifát fedett, jól szellőző helyen érdemes tárolni. A kiszáradásához ugyan megfelel az is, ha a nyári hónapokban a szabad ég alatt hagyjuk, azonban a csapadékosabb őszi hónapokban mindenképpen tető alá kell rakni a tüzelőanyagot (nemcsak a tűzifát).

Ne tároljuk a tűzifát rosszul szellőző helyen (pl.: ponyva vagy fólia alatt, vagy zárt, ablaktalan pincehelyiségben), mert ilyen körülmények között könnyen bepenészedhet, befülledhet a fa, és nagyon nehezen csökken le a megfelelő mértékig nedvességtartalma. Az említett zárt helyekre csak a már kiszáradt tűzifát tároljuk be. Ha betakarjuk a farakást (pl. fóliával, ponyvával, vagy bármilyen időjárásálló anyaggal), akkor a rakás oldalát ne zárjuk le (tehát ne takarjuk be földig), így a szél át tud fújni a rakás résein, és gyorsabban szárad a fa.

A tűzifát ősztől mindenképpen fedett helyen tároljuk

Hogyan tároljuk?

A tűzifát a leghatékonyabban feldarabolva, összehasogatva tárolhatjuk. Ilyenkor sokkal nagyobb felületen tud távozni belőle a nedvesség, tehát hamarabb ki is szárad. Egyes tüzelésre alkalmas fafajok (pl. a gyertyán és a bükk) hajlamosak a befülledésre. Ezzel a veszéllyel akkor kell számolnunk, ha hasítás nélkül, méterben tároljuk a fát, ezért nagyon fontos, hogy mihamarabb, de legkésőbb az őszi betárolás előtt fel legyen darabolva a tűzifa.

Mennyi ideig tároljuk?

Ha tehetjük, legalább egy évig hagyjuk a tűzifát száradni, mielőtt fűteni kezdenénk vele. Ennél tovább nem érdemes várnunk a száradással, ugyanis ha a tűzifa fel van darabolva és megfelelő, védett helyre van betárolva, akkor ennyi idő alatt tökéletesen kiszárad. Ez alól kivételt jelentenek egyes keményfa fajok (pl. a csertölgy és a gyertyán), amelyeknek a száradási ideje minimum két év. Ha ennél tovább tároljuk a tűzifát, elkezdhet korhadni, ennek eredményeképpen pedig jelentősen veszíthet a fűtőértékéből.

A tűzifát érdemes egy kereten – rácson vagy raklapon – tárolni

A megfelelő tároló kialakítása

Az alábbi tippek segíthetnek a megfelelő fatároló kialakításához:

  • a tároló mindenképpen fedett legyen, ez főként az őszi hónapoktól kezdve fontos. Ez a hely lehet a kiugró- vagy féltető alatt, fészerben, ablakkal rendelkező pincehelyiségben;
  • tegyünk a betárolni kívánt fa alá keretet (pl. raklapot vagy rácsot), így biztosítjuk azt a 10-20 cm-es légáteresztő réteget, ami megelőzi az alsóbb rétegek befülledését;
  • a farakás mögött is hagyjunk egy 5-10 cm-es rést, amin keresztül a levegő át tud járni, és a tűzifa befülledés helyett egyenletesen ki tud száradni;
  • ha van rá lehetőségünk, alakítsuk ki úgy a tárolót, hogy déli irányba tájoljuk (vagy délre nézzen az ablaka), hogy minél több napsütés érje a tűzifát.

Amit kerüljünk:

  • a teljesen zárt, levegőtlen helyen való tárolást, és a túl sűrű farakás építését, mert így sokkal nehezebben szárad ki a fa, rosszabb esetben hamar befülled;
  • a következő helyek nem alkalmasak hosszabb ideig tartó tűzifatárolásra: levegőtlen pincehelyiség, alagsor, könnyű szerkezetes mobilgarázs vagy szendvicspanel garázs.

Szó szerint életbevágóan fontos, hogy a megvásárolt famennyiséget (legyen az bármilyen kevés) szigorúan tilos abban a helyiségben tárolni, ahol felhasználásra kerül (pl. a kazán vagy a kandalló/cserépkályha közvetlen közelében)!

Kapcsolódó cikkek:

Növényfelismerő applikációk – mit érdemes tudni a használatukról?

2025. május 27. 05:40

Kézenfekvő megoldás, hogy a mindig nálunk lévő mobiltelefonokra letöltsünk egy növényfelismerő applikációt, hiszen gyorsan elővesszük, készítünk egy fényképet a kérdéses növényről, és várjuk az alkalmazás segítségét: a fajmeghatározást.

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Elődeink tudása II. – köhögés és gyógynövények

2025. április 30. 05:40

A leggyakoribb „lábon kihordott” betegségeknek a különböző súlyosságú megfázások számítanak, amik miatt nem feltétlenül maradunk ki az iskolából vagy a munkából. A gyógyulásunkat, sőt még a betegség megelőzését is sok növény teája segítheti.

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

Húsvéti sonka

2019. április 19. 06:37

Ha rajtam múlna, minden héten főznénk sonkát. Jó, hát lehet, hogy a tormát és a retket időnként lecserélném valami másra, de magát a sonkát szerintem nagyon nehezen tudnám megunni.

Megéri precíziós gazdálkodással foglalkozni? Megéri!

2020. január 21. 04:36

Az általunk használt térinformatikai program segítségével összehasonlítottuk, hogy a változtatott mennyiségű tápanyag-kijuttatás (VRA) a homogén kijuttatással szemben realizálhat-e többlet jövedelmet?

Klasszikus rántott ponty

2018. december 20. 03:48

Ha valamikor, akkor karácsonykor ott a helye a halnak az asztalon. Szerintem persze máskor is, de ilyenkor különösen.

Tökmagos kenyér

2019. szeptember 12. 04:06

A frissen sült kenyér illata könnyen rabjává teszi az embert és egyre újabb receptek kipróbálására ösztönzi.