Ház, táj blog

Minden, amit tudni érdemes a tűzifa megfelelő tárolásáról

Agrofórum Online

A téli tüzelőről való gondoskodás nem ér véget pusztán a faanyag megvásárlásával, hanem megfelelő mértékig ki kell szárítani, és meg kell találni az optimális tárolási helyét. Hol, hogyan és mennyi ideig tárolhatjuk a tűzifát amellett, hogy megőrizzük a minőségét? Milyen kritériumai vannak a jó fatárolónak?

A tűzifa kiszáradása vagy megfelelő mértéig történő kiszárítása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a téli tüzelőt teljes minőségében fel tudjuk használni, miközben megőrizzük a tüzelőberendezésünk jó állapotát és gondolunk a lehető legkisebb környezetterhelésre. Mindebben nagy segítségünkre van, ha a tűzifának alkalmas, védett helyet találunk, ahol akár egy vagy két évig is gond nélkül eltárolhatjuk.

Hol tároljuk?

A tűzifát fedett, jól szellőző helyen érdemes tárolni. A kiszáradásához ugyan megfelel az is, ha a nyári hónapokban a szabad ég alatt hagyjuk, azonban a csapadékosabb őszi hónapokban mindenképpen tető alá kell rakni a tüzelőanyagot (nemcsak a tűzifát).

Ne tároljuk a tűzifát rosszul szellőző helyen (pl.: ponyva vagy fólia alatt, vagy zárt, ablaktalan pincehelyiségben), mert ilyen körülmények között könnyen bepenészedhet, befülledhet a fa, és nagyon nehezen csökken le a megfelelő mértékig nedvességtartalma. Az említett zárt helyekre csak a már kiszáradt tűzifát tároljuk be. Ha betakarjuk a farakást (pl. fóliával, ponyvával, vagy bármilyen időjárásálló anyaggal), akkor a rakás oldalát ne zárjuk le (tehát ne takarjuk be földig), így a szél át tud fújni a rakás résein, és gyorsabban szárad a fa.

A tűzifát ősztől mindenképpen fedett helyen tároljuk

Hogyan tároljuk?

A tűzifát a leghatékonyabban feldarabolva, összehasogatva tárolhatjuk. Ilyenkor sokkal nagyobb felületen tud távozni belőle a nedvesség, tehát hamarabb ki is szárad. Egyes tüzelésre alkalmas fafajok (pl. a gyertyán és a bükk) hajlamosak a befülledésre. Ezzel a veszéllyel akkor kell számolnunk, ha hasítás nélkül, méterben tároljuk a fát, ezért nagyon fontos, hogy mihamarabb, de legkésőbb az őszi betárolás előtt fel legyen darabolva a tűzifa.

Mennyi ideig tároljuk?

Ha tehetjük, legalább egy évig hagyjuk a tűzifát száradni, mielőtt fűteni kezdenénk vele. Ennél tovább nem érdemes várnunk a száradással, ugyanis ha a tűzifa fel van darabolva és megfelelő, védett helyre van betárolva, akkor ennyi idő alatt tökéletesen kiszárad. Ez alól kivételt jelentenek egyes keményfa fajok (pl. a csertölgy és a gyertyán), amelyeknek a száradási ideje minimum két év. Ha ennél tovább tároljuk a tűzifát, elkezdhet korhadni, ennek eredményeképpen pedig jelentősen veszíthet a fűtőértékéből.

A tűzifát érdemes egy kereten – rácson vagy raklapon – tárolni

A megfelelő tároló kialakítása

Az alábbi tippek segíthetnek a megfelelő fatároló kialakításához:

  • a tároló mindenképpen fedett legyen, ez főként az őszi hónapoktól kezdve fontos. Ez a hely lehet a kiugró- vagy féltető alatt, fészerben, ablakkal rendelkező pincehelyiségben;
  • tegyünk a betárolni kívánt fa alá keretet (pl. raklapot vagy rácsot), így biztosítjuk azt a 10-20 cm-es légáteresztő réteget, ami megelőzi az alsóbb rétegek befülledését;
  • a farakás mögött is hagyjunk egy 5-10 cm-es rést, amin keresztül a levegő át tud járni, és a tűzifa befülledés helyett egyenletesen ki tud száradni;
  • ha van rá lehetőségünk, alakítsuk ki úgy a tárolót, hogy déli irányba tájoljuk (vagy délre nézzen az ablaka), hogy minél több napsütés érje a tűzifát.

Amit kerüljünk:

  • a teljesen zárt, levegőtlen helyen való tárolást, és a túl sűrű farakás építését, mert így sokkal nehezebben szárad ki a fa, rosszabb esetben hamar befülled;
  • a következő helyek nem alkalmasak hosszabb ideig tartó tűzifatárolásra: levegőtlen pincehelyiség, alagsor, könnyű szerkezetes mobilgarázs vagy szendvicspanel garázs.

Szó szerint életbevágóan fontos, hogy a megvásárolt famennyiséget (legyen az bármilyen kevés) szigorúan tilos abban a helyiségben tárolni, ahol felhasználásra kerül (pl. a kazán vagy a kandalló/cserépkályha közvetlen közelében)!

Kapcsolódó cikkek:

Karácsonyfa – régi hagyományok, új szokások

2025. december 22. 05:40

A karácsony legelterjedtebb jelképe a feldíszített fenyőfa, amely ebben a formájában egy újabb keletű szokás a téli keresztény ünnepkörben.

Legfontosabb élelmiszercímkék és jelentésük

2025. december 20. 05:40

A termékcímkén megkülönböztető jelzések, bizonyos esetekben lényeges számadatok szerepelnek, amelyek együttesen csak arra a terméktípusra jellemző tulajdonságokat jelölnek.

Az élelmiszer-védjegyek jelentősége

2025. december 16. 05:40

Az élelmiszerek csomagolásán sokféle jelölés jelenik meg, amelyek a termék előállításának, életútjának, vagy akár csomagolásának minősítését is jelzik.

Vigyázzunk a tűzifacsalókkal!

2025. december 11. 05:40

Tűzifa vásárlás előtt erősen javasolt, hogy minden esetben ellenőrizzük a hirdetésben vagy a hirdető weboldalán feltüntetett adatokat.

Szent Iván hava

2018. június 8. 07:47

A kétezres évek közepén talán még kevésbé látszottak azok a klimatikus változások, mint napjainkban. Télből nyár, nyárból vagy korai ősz, vagy késői tél. Most június első felében már érik az őszi árpa, a borsó és méteres a kukorica, meg a napraforgó és a repce napjai is meg vannak számlálva.

Aratás utáni csend vagy mégsem?

2018. július 20. 04:46

Ma reggel arra ébredtem, hogy csend van. Miután felkeltem, nyugodtan megettem a reggelimet, megittam a kávémat, felöltöztem és elindultam. Semmi idegeskedés, semmi telefon, hajnalban nem jártam körül a határt, és nem az időjárás jelentést böngésztem. Miért? A 2018. évi gabonaaratást befejeztük. Egy fejezet lezárult, feldolgozzuk az eredményeket, és kezdjük az következő évet.

ÜZENET HAZA – ÖSZTÖNDÍJJAL ERDÉLYBEN

2018. május 16. 09:48

A „magyar Erasmus”-ként is emlegetett kárpát-medencei magyar mobilitási program keretében tölthettem egy hónapot Erdélyben, a marosvásárhelyi SAPIENTIA Erdélyi Magyar Tudományegyetemen.

Paprikás krumpli

2018. március 9. 09:12

A töltött káposzta és a lecsószezon közötti őrülten hosszú időt csak paprikás krumplival lehet kibírni.