Ház, táj
Ház, táj

Mindent a Lyme-kórról

Mindent a Lyme-kórról

Agrofórum Online

A rovarok által terjesztett betegségek tekinthetők a mezőgazdaságban dolgozók biológiai kórokú foglalkozási betegségeinek is. Az ízeltlábúak által terjesztett betegségek közül az egyik legfontosabb a Lyme kór.

A Lyme kór (vagy más néven borreliosis) a leggyakoribb, ízeltlábúak által közvetített fertőző betegség. 1982-ben derült ki, hogy kullancsok által terjesztett baktérium okozza. Hála Willy Burgdorfernek, aki az Egyesült Államokban végzett kutatásai során izolálta kullancsokból a róla elnevezett Borrelia burgdorferi spirochaetát.

Közönséges kullancs

A baktériumról

A spirochaetákról annyit érdemes tudni, hogy hosszúkás, dugóhúzó alakú egysejtűek, a Gram-negatív baktériumok egyik törzsét alkotják. A fürgén mozgó, jellegzetes csavarodó mozgásra képes kórokozó átfúrja a sejtek közti réseket, ezáltal a sejtek között gyorsan halad.

A borreliák a spirochaeta baktériumok egyik nemzetsége. A 36 ismert Borrelia-fajból 12 bizonyítottan a Lyme-kór okozója, ezért is ered a betegség neve ennek a baktériumnemzetségnek a nevéből: borreliózis.

A Borrelia burgdorferi felfedezését követően Európában és Ázsiában újabb fajait sikerült izolálni. A Borrelia afzelii elsősorban a bőrgyógyászati, a Borrelia garinii az idegrendszeri formák okozója. Nemrég izoláltak a kutatók egy újonnan leírt fajt, a B. spielmanii-t.

Európában mind a négy faj jelen van, de a Lyme-foltot a kimutatások szerint többnyire a B. afzelii, ritkán a B. garinii okozza, a B. burgdorferi 1%-ban felelős a tünetért. Ezek a baktériumok zoonotikus fajok, tehát embert és állatot egyaránt képesek megfertőzni.

A betegségről

A borreliosis világszerte előforduló betegség. Közép-Európa a legfertőzöttebb területek közé tartozik, Magyarországon 1998 óta bejelentés-köteles betegség. Egyes években jelentősen eltérhet a fertőzöttek száma: 2010-ben eddig nem látott mennyiségű (2355) bejelentés érkezett fertőzött betegekről. Két egymást követő évben is jelentősen eltérhet a fertőzöttek száma: míg 2014-ben 615 esetet regisztráltak, következő évben 1420 beteget jelentettek. A legnagyobb kockázatnak a 6-9 évesek, valamint az 50 év felettiek vannak kitéve.

Európai szintű felmérések szerint a Lyme kór kórokozóját a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) egyedeinek 12%-a hordozza (ez a szám egyes területeken akár 50% is lehet) az Európai Betegségmegelőző és Járványügyi Központ tájékoztatása szerint. A legfertőzöttebb területeken megközelítőleg a lárvák 1%-ában, valamint a kifejlett kullancsok több mint 20%-ában mutatható ki a kórokozó. Ez a betegség százszor gyakoribb, mint a hasonlóképp kullancs által terjesztett agyvelő-gyulladás (encephalitis).

Hogyan történik a fertőzés?

A kórokozó egyes állatokban azok megbetegítése nélkül, élethossziglan megmarad. Ezeket a gazdaszervezeteket (jelen esetben állatokat) rezervoároknak nevezzük. Ilyen rezervoár állatok a kullancsok, a rágcsálók (pl.: egér, pocok), egyes madarak (feketerigó, fácán, sirályfélék), és új felfedezés szerint bizonyos gyíkfajok is.

A Borrelia-baktérium képes a kullancs bélcsatornájában szaporodni. Ahhoz, hogy a kórokozó átvitele a gazdaszervezetről megtörténjen, a kullancsnak 48 óráig a fertőzött gazdaállaton kell kapaszkodnia. A fertőzött állatok vérét szívva a kullancs maga is minden esetben fertőződik. Ritkán, de megtörténik, hogy a fertőzöttséget a kullancsok utódaikba is átörökítik, így a lárvák egy része már fertőzötten kezdi az életét.

Bár a kórokozó egyéb vérszívókból is kimutatható, a Lyme-kór csak kullancscsípés következtében jön létre. A csípés ténye azonban rejtve maradhat, a betegek mintegy 30%-a nem veszi észre. A gerincfolyadékban a fertőzést követően 24 órán belül már kimutatható a fertőzés.

Közönséges kullancs

A megbetegedések zömét az elmúlt években május és augusztus között észlelték, amikor az éghajlati viszonyok a kórokozót terjesztő kullancsok életfeltételeinek kedveznek. Az újonnan regisztrált esetek első hulláma május-júliusban jelentkezik, ősszel egy kisebb második csúcs mutatkozik a járványgörbében. Az idült, késői tünetformák kezdete az év bármelyik szakára eshet. A tünetek minden életkorban megjelenhetnek fertőzés esetén.

Fontos megjegyezni, hogy a hiedelmekkel ellentétben a betegség NEM terjed vérátömlesztéssel vagy anyatejjel.

Mik a tünetek?

Házállataink közül a lóban, a kutyában, valamint a szarvasmarhában ízületi gyulladást okoz.

Emberek esetében a betegség szinte sohasem jár lázzal!

Jellegzetes első tünete a Lyme-folt (Erythema migrans vagy vándorló bőrpír), mely a csípés helyén keletkezik, és hetek alatt magától is eltűnhet, vagy növekedhet: átmérője hetek vagy hónapok múlva elérheti akár az 50-100 cm-t is. Kinézete egy céltáblára emlékeztet: közepén lilás, a szélén piros, a kettő között halvány színű bőrterület mutatkozik. A folt ritka esetekben lehet teljesen homogén. A folt és környéke többnyire teljesen fájdalommentes, sok esetben előfordul viszketés. Nagyon fontos, hogy a fertőzésnek ez a jellegzetes bőrtünete csak az esetek felében-kétharmadában alakul ki! Ha szokatlan ízületi vagy izomfájdalmat, fáradékonyságot érzünk, azonnal forduljunk orvoshoz!

A borreliosis fertőzéshez köthető bőrelváltozás a Lyme-folton kívül a fülcimpa lilásvörös, de fájdalmatlan duzzanata, mely különösen gyermekkorban fordul elő.

Kezeletlen esetben a fertőzés utáni hetekben-hónapokban szívritmuszavart eredményező szívizomgyulladás léphet fel, illetve agyhártyagyulladás, arcidegbénulás, ideggyulladás is kialakulhat. Jellemző a komoly (többnyire térd-) ízületi gyulladás. Súlyos esetben a betegség az előbbiek valamelyikével is kezdődhet.

Megelőzés és kezelés

Maga a kullancscsípés elkerülhető pár egyszerű szabály betartásával:
– Kerüljük kirándulások alkalmával a sűrű növényzetet!
– Természetjáráshoz vegyünk fel nadrágot!
– A nadrágba tűrjük be a felsőnket, a nadrág szárát pedig a zokniba!
– Hosszú hajúak ne engedjék szabadon lobogni a hajukat!
– Viseljünk sapkát, lehetőleg világosabb árnyalatút vagy fehéret, ezen könnyebben észrevesszük a kullancsot!
– A szabadon hagyott bőrfelületeket vékonyan kezeljük kullancsriasztó szerrel (minimum 6-8 órás védettséget adóval)!

Kullancsveszély

A leghatékonyabb megelőzése a kullancscsípést követően a betegség kialakulásának, ha az említett kiemelt időszakokban a természetjárást vagy kerti munkákat követően ellenőrizzük magunkat, nem látunk-e bőrünkön megtelepedő kullancsot.

Amennyiben találtunk kullancsot magunkon vagy családtagunkon, ne késlekedjünk az eltávolításával! Semmiképpen ne kenegessük és ne dörzsöljük! A bőrünkhöz közelebb fogjuk meg kullancskiszedő csipesszel az élősködőt úgy, hogy a potrohát ne nyomjuk össze, mert ebben tanyázik a baktérium! Nagyon fontos, hogy az óramutató járásával ellentétes irányba forgatva húzzuk ki, mert balról jobbra haladva rágja be magát a bőrünk alá! Ezzel kapcsolatban rengeteg vita folyik, az óramutató járásával ellentétesen kiszedők és a simán kihúzók tábora szokott legtöbbször összecsapni. Engem az előbbi győzött meg, számos kullancsot távolítottam el a bőrömből anélkül, hogy beszakadt volna az élősködő feje.

Amennyiben nem sikerült megakadályoznunk a betegség kialakulását, annak kezelésére négy antibiotikum család (penicillinek, tetracyclinek, cephalosporinok, makrolidok) alkalmas, amit orvos által előírt kezeléssel alkalmazhatunk. A jól megválasztott, megfelelő adagban és kellő ideig folytatott antibiotikum-kúrával a fertőzés tökéletesen gyógyítható.

Kerti kalendárium - tennivalók az év utolsó hónapjában

2019. december 2. 04:37

Egy gazdag, sokrétű kert gondozója decemberben sem pihenhet. Számos teendő sorakozik még a feladatlistánkon, amit még idén tető alá kell hozni. Vegyük sorra, milyen „négyfalközti” és milyen kerti munkák várnak még ránk az ünnepek előtt.

Teleltetésre fel! III. rész – a muskátli, az encián, a kínai hibiszkusz és a murvafürt megfelelő téli védelme

2019. november 29. 04:36

Idén december első hete meghozza a fagyokat: a jövő hét éjszakáin országszerte mérhetünk -1, vagy akár -3 ℃-ot is. Nem késlekedhetünk tovább, ez a hétvége az utolsó időpont, hogy védett helyre vigyük a fagyérzékeny növényeinket. Mi a teendőnk az enciánbokorral, a murvafürttel, a kínai hibiszkusszal és a muskátlival?

Teleltetésre fel! II. rész – a citrusfélék, a leander, a sétányrózsa, a kefevirág és az angyaltrombita megfelelő téli védelme

2019. november 28. 05:36

Mik a pontos teendők fagyérzékeny növényeink megfelelő téli védelmének biztosításában? Hogyan oldjuk meg a leander, a sétányrózsa, a kefevirág, az angyaltrombita és a citrusfélék teleltetését?

Mindent a krizantémról

2019. november 23. 20:11

Hogyan lett a temető virágából mára házikertekben is kedvelt dísznövény, ami cserepes növényként balkonon, de bent a lakásban is megállja a helyét? Mit kell tudnunk az eredetéről? Mi a titka a sikeres gondozásának?

Mire figyeljünk sziklakertünk kialakításakor?

2018. október 29. 09:07

A sziklakertek is alapos tervezést igényelnek, létrehozásuk komoly munkát jelent, erős fizikumot, és a terület méretétől függően több embert és napot kívánhat. Ám a befektetett munkát hosszú távon meghálálja egy semmihez sem fogható, természetes és üdítő látvány: egy kis hegyvidéki hangulat a közvetlen környezetünkben.

Jön a tavasz - ehető virágokkal színesebb a konyha

2019. február 28. 04:36

Elsőre bizarr bolondságnak tűnik, hogy a salátánkban, esetleg hidegtálak díszítéseként ibolyát vagy körömvirágszirmot használjunk. De ha belegondolunk, hogy mióta fogyasztunk kamillateát, vagy használunk körömvirág krémet, már nem tűnik annyira ördögtől valónak az ötlet.

Melyek a szabadföldön termesztett paradicsom legfőbb kórokozói?

2019. augusztus 14. 04:36

Hogyan védhetjük meg a házikertben vagy a hétvégi telken termesztett paradicsomunkat a kórokozók sikeres fertőzésétől? Hogyan alkalmazhatjuk az integrált növényvédelem alapelveit a paradicsomot károsító vírusokkal, baktériumokkal, gombafajokkal szemben?

Töltött dagadó

2018. február 9. 12:36

A mi családunkban ez A töltött hús, így, ebben a formában, ezzel a töltelékkel.