Ház, táj
Ház, táj

Mindent a Lyme-kórról

Mindent a Lyme-kórról

Agrofórum Online

A rovarok által terjesztett betegségek tekinthetők a mezőgazdaságban dolgozók biológiai kórokú foglalkozási betegségeinek is. Az ízeltlábúak által terjesztett betegségek közül az egyik legfontosabb a Lyme kór.

A Lyme kór (vagy más néven borreliosis) a leggyakoribb, ízeltlábúak által közvetített fertőző betegség. 1982-ben derült ki, hogy kullancsok által terjesztett baktérium okozza. Hála Willy Burgdorfernek, aki az Egyesült Államokban végzett kutatásai során izolálta kullancsokból a róla elnevezett Borrelia burgdorferi spirochaetát.

Közönséges kullancs

A baktériumról

A spirochaetákról annyit érdemes tudni, hogy hosszúkás, dugóhúzó alakú egysejtűek, a Gram-negatív baktériumok egyik törzsét alkotják. A fürgén mozgó, jellegzetes csavarodó mozgásra képes kórokozó átfúrja a sejtek közti réseket, ezáltal a sejtek között gyorsan halad.

A borreliák a spirochaeta baktériumok egyik nemzetsége. A 36 ismert Borrelia-fajból 12 bizonyítottan a Lyme-kór okozója, ezért is ered a betegség neve ennek a baktériumnemzetségnek a nevéből: borreliózis.

A Borrelia burgdorferi felfedezését követően Európában és Ázsiában újabb fajait sikerült izolálni. A Borrelia afzelii elsősorban a bőrgyógyászati, a Borrelia garinii az idegrendszeri formák okozója. Nemrég izoláltak a kutatók egy újonnan leírt fajt, a B. spielmanii-t.

Európában mind a négy faj jelen van, de a Lyme-foltot a kimutatások szerint többnyire a B. afzelii, ritkán a B. garinii okozza, a B. burgdorferi 1%-ban felelős a tünetért. Ezek a baktériumok zoonotikus fajok, tehát embert és állatot egyaránt képesek megfertőzni.

A betegségről

A borreliosis világszerte előforduló betegség. Közép-Európa a legfertőzöttebb területek közé tartozik, Magyarországon 1998 óta bejelentés-köteles betegség. Egyes években jelentősen eltérhet a fertőzöttek száma: 2010-ben eddig nem látott mennyiségű (2355) bejelentés érkezett fertőzött betegekről. Két egymást követő évben is jelentősen eltérhet a fertőzöttek száma: míg 2014-ben 615 esetet regisztráltak, következő évben 1420 beteget jelentettek. A legnagyobb kockázatnak a 6-9 évesek, valamint az 50 év felettiek vannak kitéve.

Európai szintű felmérések szerint a Lyme kór kórokozóját a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) egyedeinek 12%-a hordozza (ez a szám egyes területeken akár 50% is lehet) az Európai Betegségmegelőző és Járványügyi Központ tájékoztatása szerint. A legfertőzöttebb területeken megközelítőleg a lárvák 1%-ában, valamint a kifejlett kullancsok több mint 20%-ában mutatható ki a kórokozó. Ez a betegség százszor gyakoribb, mint a hasonlóképp kullancs által terjesztett agyvelő-gyulladás (encephalitis).

Hogyan történik a fertőzés?

A kórokozó egyes állatokban azok megbetegítése nélkül, élethossziglan megmarad. Ezeket a gazdaszervezeteket (jelen esetben állatokat) rezervoároknak nevezzük. Ilyen rezervoár állatok a kullancsok, a rágcsálók (pl.: egér, pocok), egyes madarak (feketerigó, fácán, sirályfélék), és új felfedezés szerint bizonyos gyíkfajok is.

A Borrelia-baktérium képes a kullancs bélcsatornájában szaporodni. Ahhoz, hogy a kórokozó átvitele a gazdaszervezetről megtörténjen, a kullancsnak 48 óráig a fertőzött gazdaállaton kell kapaszkodnia. A fertőzött állatok vérét szívva a kullancs maga is minden esetben fertőződik. Ritkán, de megtörténik, hogy a fertőzöttséget a kullancsok utódaikba is átörökítik, így a lárvák egy része már fertőzötten kezdi az életét.

Bár a kórokozó egyéb vérszívókból is kimutatható, a Lyme-kór csak kullancscsípés következtében jön létre. A csípés ténye azonban rejtve maradhat, a betegek mintegy 30%-a nem veszi észre. A gerincfolyadékban a fertőzést követően 24 órán belül már kimutatható a fertőzés.

Közönséges kullancs

A megbetegedések zömét az elmúlt években május és augusztus között észlelték, amikor az éghajlati viszonyok a kórokozót terjesztő kullancsok életfeltételeinek kedveznek. Az újonnan regisztrált esetek első hulláma május-júliusban jelentkezik, ősszel egy kisebb második csúcs mutatkozik a járványgörbében. Az idült, késői tünetformák kezdete az év bármelyik szakára eshet. A tünetek minden életkorban megjelenhetnek fertőzés esetén.

Fontos megjegyezni, hogy a hiedelmekkel ellentétben a betegség NEM terjed vérátömlesztéssel vagy anyatejjel.

Mik a tünetek?

Házállataink közül a lóban, a kutyában, valamint a szarvasmarhában ízületi gyulladást okoz.

Emberek esetében a betegség szinte sohasem jár lázzal!

Jellegzetes első tünete a Lyme-folt (Erythema migrans vagy vándorló bőrpír), mely a csípés helyén keletkezik, és hetek alatt magától is eltűnhet, vagy növekedhet: átmérője hetek vagy hónapok múlva elérheti akár az 50-100 cm-t is. Kinézete egy céltáblára emlékeztet: közepén lilás, a szélén piros, a kettő között halvány színű bőrterület mutatkozik. A folt ritka esetekben lehet teljesen homogén. A folt és környéke többnyire teljesen fájdalommentes, sok esetben előfordul viszketés. Nagyon fontos, hogy a fertőzésnek ez a jellegzetes bőrtünete csak az esetek felében-kétharmadában alakul ki! Ha szokatlan ízületi vagy izomfájdalmat, fáradékonyságot érzünk, azonnal forduljunk orvoshoz!

A borreliosis fertőzéshez köthető bőrelváltozás a Lyme-folton kívül a fülcimpa lilásvörös, de fájdalmatlan duzzanata, mely különösen gyermekkorban fordul elő.

Kezeletlen esetben a fertőzés utáni hetekben-hónapokban szívritmuszavart eredményező szívizomgyulladás léphet fel, illetve agyhártyagyulladás, arcidegbénulás, ideggyulladás is kialakulhat. Jellemző a komoly (többnyire térd-) ízületi gyulladás. Súlyos esetben a betegség az előbbiek valamelyikével is kezdődhet.

Megelőzés és kezelés

Maga a kullancscsípés elkerülhető pár egyszerű szabály betartásával:
– Kerüljük kirándulások alkalmával a sűrű növényzetet!
– Természetjáráshoz vegyünk fel nadrágot!
– A nadrágba tűrjük be a felsőnket, a nadrág szárát pedig a zokniba!
– Hosszú hajúak ne engedjék szabadon lobogni a hajukat!
– Viseljünk sapkát, lehetőleg világosabb árnyalatút vagy fehéret, ezen könnyebben észrevesszük a kullancsot!
– A szabadon hagyott bőrfelületeket vékonyan kezeljük kullancsriasztó szerrel (minimum 6-8 órás védettséget adóval)!

Kullancsveszély

A leghatékonyabb megelőzése a kullancscsípést követően a betegség kialakulásának, ha az említett kiemelt időszakokban a természetjárást vagy kerti munkákat követően ellenőrizzük magunkat, nem látunk-e bőrünkön megtelepedő kullancsot.

Amennyiben találtunk kullancsot magunkon vagy családtagunkon, ne késlekedjünk az eltávolításával! Semmiképpen ne kenegessük és ne dörzsöljük! A bőrünkhöz közelebb fogjuk meg kullancskiszedő csipesszel az élősködőt úgy, hogy a potrohát ne nyomjuk össze, mert ebben tanyázik a baktérium! Nagyon fontos, hogy az óramutató járásával ellentétes irányba forgatva húzzuk ki, mert balról jobbra haladva rágja be magát a bőrünk alá! Ezzel kapcsolatban rengeteg vita folyik, az óramutató járásával ellentétesen kiszedők és a simán kihúzók tábora szokott legtöbbször összecsapni. Engem az előbbi győzött meg, számos kullancsot távolítottam el a bőrömből anélkül, hogy beszakadt volna az élősködő feje.

Amennyiben nem sikerült megakadályoznunk a betegség kialakulását, annak kezelésére négy antibiotikum család (penicillinek, tetracyclinek, cephalosporinok, makrolidok) alkalmas, amit orvos által előírt kezeléssel alkalmazhatunk. A jól megválasztott, megfelelő adagban és kellő ideig folytatott antibiotikum-kúrával a fertőzés tökéletesen gyógyítható.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

Kis lépés nagy célért: a Föld órája 2024-ben

2024. március 22. 05:40

A természetvédelemmel kapcsolatos évfordulók, kampányok, kiemelt események remek lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy jobban megismerjük a gyönyörű bolygónkat, és időt szenteljünk a védelmére. Ide tartozik a Föld órája akció is.

Mikor kerüljük a fahamu használatát a kertben?

2024. március 20. 06:40

A fahamu helyes felhasználásával nemcsak a háztartási hulladékot csökkentjük, hanem a kertünk is meghálálja a jó minőségű, szakszerűen kijuttatott, szerves trágyaként funkcionáló fahamut. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem javasolt a használata, vagy egyenesen árt egyes növényfajoknak.

A fahamu helyes használata a házikertben

2024. március 18. 05:40

A fahamu igazi kincs a házikertben, ha helyesen használjuk fel. Tisztában kell lennünk vele, hogy mikor, mennyit juttathatunk ki belőle, és mely növények fejlődését segítjük elő vele.

Szent Iván hava

2018. június 8. 07:47

A kétezres évek közepén talán még kevésbé látszottak azok a klimatikus változások, mint napjainkban. Télből nyár, nyárból vagy korai ősz, vagy késői tél. Most június első felében már érik az őszi árpa, a borsó és méteres a kukorica, meg a napraforgó és a repce napjai is meg vannak számlálva.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Október

2023. október 11. 08:40

Bár egyre hűvösebbre és csapadékosabbra fordult az ősz idén, továbbra is örvendhetünk a kert kincseinek az októberben szezonális zöldségek és gyümölcsök sokaságával. Lássuk, mit tudnak a hónap sztárjai, a fekete berkenye és a csicsóka!

Pontyleves

2018. február 23. 09:38

Halászlevet mi általában csak nyáron eszünk, nálunk nem része a karácsonyi menünek, így ilyenkor, február-március környékén már kezd kialakulni a hiányérzet.

Burgonyakrémleves és kolbászchips

2018. január 5. 13:07

Télen sokszor az is elég, ha van egy kis forró leves otthon, és már kész is a vacsora.