Ház, táj
Ház, táj

Mutasd az igazi neved!

Mutasd az igazi neved!

Agrofórum Online

Vannak növények, amelyeknek az igazi, eredeti, tudományos magyar nevét talán életünkben nem hallottuk. Így voltam én is a szúnyogűzővel és a mézvirággal, amiknek a hivatalos neve csak akkor jött velem szembe, amikor a kertünket kezdtük benépesíteni.

Az is előfordulhat, hogy tévedés áldozatai lettünk, mert a köznyelvben elterjedhet hibásan egy növénynek a neve. Így jártunk az aranyesővel és a liliomfával is, de érdemes tiszta vizet önteni a pohárba, hogy sose érjen bennünket egy baráti beszélgetés vagy egy kertészeti bevásárlókörút közben sem meglepetés.

Illatos kakassarkantyú, a szúnyogűző

A szúnyogűző mindig is kedvelt tagja volt vegyes egynyári növénytársításoknak, dézsába és balkonládába egyaránt. Szuperül mutat a petúnia, a muskátli, a bakopa és a balkon aranya között is.

„Valódi” neve, az illatos kakassarkantyú (Plectranthus coleoides) egy erőteljes növekedésű, fehértarka, jellegzetes illatú levelével díszítő növényt takar. Hajtásai gyorsan nőnek és hosszan lefutnak. Halványlila virágai kicsik, inkább levelével díszít. Jellegzetes, kámforhoz hasonlító illatával távol tartja a szúnyogokat.

A szúnyogűző - valódi nevén illatos kakassarkantyú - levelével díszíti a balkonokat
A szúnyogűző – valódi nevén illatos kakassarkantyú – levelével díszíti a balkonokat

Illatos ternye, a mézvirág

Az illatos ternye (Lobularia maritima), vagy közismert nevén mézvirág egy alacsony, édes illatot árasztó egynyári növény, ami remekül társítható más dísznövényekkel. A beporzó rovarok (nemcsak a méhek, a pillangók is) kedvelik többnyire fehér, ritkábban lila vagy rózsaszín árnyalatú, gömbölyded virágfürtjeit. Rendkívül fényigényes és jó szárazságtűrő növény, és kedveli a meszes talajokat. Érdemes időnként kicsit visszavágnunk – ezzel elkerülhetjük, hogy a tövek felkopaszodjanak.

A szúnyogűzőhöz hasonlóan gyors növekedésű, és egymás mellé ültetve hamar összefüggő „virágpárnát” alkot. Balkonládába éppolyan jól mutat, mint szegélyként vagy sziklakertben hézagkitöltőnek.

A mézvirág igazi neve ismertebb talán - illatos ternyeként hivatkozhatunk rá
A mézvirág igazi neve ismertebb talán – illatos ternyeként hivatkozhatunk rá

A nagyvirágú porcsin vagy porcsinrózsa, a kukacvirág

A porcsinrózsa (Portulaca grandiflora) egy alacsony termetű, elterülő pozsgás egynyári növényke. Általában 10-15 cm magasra nő meg, így kicsi kerteknek is remek színesítője lehet. Apró, csésze formájú virágai változatosak, élénk színűek (sárga, lila, fehér, narancs, piros stb.), a szirmaik annyira vékonyak hogy a napsütésben szinte áttetszőnek tűnhet. Egész nyáron virágzik, egészen az első fagyokig.

Bírja a szárazságot, de meghálálja a rendszeres öntözést. A pangó vizet nem szereti, így kerüljük az egyszerre nagyobb mennyiségű víz kilocsolását. Akkor érzi magát legjobban, ha tűző napon van – árnyékban és borús időben a virágai becsukódnak. Talajigényét tekintve nem válogatós, rosszabb minőségű talajokban is megél.

Ha meghalljuk a nevet, hogy kukacvirág, egyből ez a kis színkavalkád ugrik be - de hogy nagyvirágú porcsin...
Ha meghalljuk a nevet, hogy kukacvirág, egyből ez a kis színkavalkád ugrik be – de hogy nagyvirágú porcsin…

Bársonyvirág, a büdöske

A bársonyvirág (Tagetes), ami beszédesebb nevén a büdöske nevű közkedvelt, bokros növekedésű, egynyári növényt takarja, és amelyik élénksárga vagy narancssárga virágaival májustól egészen októberig egyedi dísze a díszkertnek vagy napos teraszoknak. Akár 30-35 cm magasra is megnőhet, így kedvelik a parkok és házak előtti kertek egynyári ágyásaiban is.

Nagyon szereti a napos, meleg helyeket, kifejezetten szárazságtűrő és talajban sem válogatós. Betegségekkel szemben igen ellenálló növény, de legnagyobb bánatunkra a meztelencsigák egyik kedvenc csemegéje, így nem ajánlatos a haszonnövények közelébe ültetni, mert odavonzza a kártevőket. Jellegzetes, sokak szerint büdös „szaga” miatt mérgezőnek bélyegezték, pedig Európa országaiban elfogadott és alkalmazott ételfestékként használják.

Pongyola pitypang, a gyermekláncfű

A gyermekláncfű főszereplője megannyi gyermekdalnak (és sok koszorú is készült belőle annak idején), és a pitypang vagy pongyola pitypang nevével kicsit később találkozunk. A pitypang nevet onnan kapta, hogy az üreges virágos hajtását letépve pangó-csattanó hangot ad ki. A fészkesvirágzatúak egyik legalapvetőbb képviselői a pitypang (Taraxacum) növénynemzetségbe tartozó pitypangfajok. Mindegyik pitypangnak jellegzetes tőlevélrózsája, és minden virágzati kocsányon egyetlen, nagy, élénksárga fészek alakul ki. Magjait a szél a jól ismert szőrbóbiták segítségével messzire el tudja röpíteni.

A pongyola pitypang szőrbóbitáinak segítségével a szél messzire viszi a magvait
A pongyola pitypang szőrbóbitáinak segítségével a szél messzire viszi a magvait

Mivel kedveli a nedves, sőt kifejezetten vizes talajokat, ezért sárvirágnak is nevezik. Tejnedve miatt tévesen kutyatejként is emlegethetik, de ez egy másik növénynemzetség neve. Gyökerét és levelét a népi gyógyászat felhasználja, májvédő, vizelethajtó és étvágyserkentő hatása elismert.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ne vásároljunk nyaralás alkalmával növényeket külföldön!

2024. június 30. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal minden évben felhívja a külföldre utazók figyelmét a növényegészségügyi szabályokra, amelyeket szigorúan be kell tartanunk. A hazai élővilág védelme érdekében ne hozzunk haza külföldről növényeket, mert kórokozót vagy kártevőt is behurcolhatunk az országba!

Igazodjunk ki az időjárás-előrejelzésen!

2024. június 27. 05:40

Mi a különbség a zivatar, a felhőszakadás és a zápor között? Mit ígér a hidegfront, és mit a meleg? Mikor kell bemenekíteni a fél teraszt, és mikor nem kell félteni a kerti berendezést?

Nem várt vendégek a madárodúban – mihez kezdjünk velük?

2024. június 25. 05:40

A kertbe kihelyezett mesterséges madárodúk alkalmanként más bérlőket is vonzanak, így a madarak mellett különböző rovarok és emlősállatok is menedéket találhatnak bennük. Kik lephetnek meg minket, és mit tegyünk ilyen helyzetben?

A mesterséges madárodúk ellenőrzése és fertőtlenítése nyáron

2024. június 24. 05:40

Egy madárbarát kertben is bizony szükség van nagytakarításra, így biztosítható, hogy évről évre biztonsággal felneveljék a fiókáikat az albérlőink a kihelyezett, mesterséges odúkban. Az odúk ellenőrzése és kitakarítása számos madárvédelmi kockázat megelőzésében játszik kulcsszerepet.

Napimádó egynyári virágzók a balkonra

2023. augusztus 5. 13:40

Nagy kedvenceink következnek most az egynyári virágzókból, melyekkel a legunalmasabb nyár is élvezetes lesz!

Strapabíró balkonnövények

2019. április 10. 04:36

Milyen növényfajokat válasszunk korlátunk díszeiként, amelyek nem adják fel már nyár közepén a küzdelmet?

Tényleg nemcsak szép, de hasznos is a büdöske?

2023. április 23. 07:10

Azt hallottam, hogy a bársonyvirág (büdöske) túl azon, hogy nagyon szép, még növényvédelmi szerepe is lehet a házikertben. Tényleg hasznos növény a bársonyvirág?

Honnan tudjuk, hogy fonálféreg van a veteményesben?

2023. május 6. 09:38

Az egyik jele a fonálférgek jelenlétének a kertben az, hogy a gyökérzöldségek szinte ehetetlenek lesznek a sok kártétel miatt.