Ház, táj
Ház, táj

A nagy névkeveredés

A nagy névkeveredés

Agrofórum Online

A magnólia most akkor a tulipánfa vagy a liliomfa? Az aranyeső fa vagy cserje? És a tőzikére hasonlító hóvirág valójában hóvirágra hasonlító tőzike? Öntsünk tiszta vizet a pohárba, lássuk, ki kicsoda!

A köznyelvben előfordul, hogy valamilyen tévedés elterjed a növények nevével kapcsolatban, természetesen nem alaptalanul: gyakorlatilag minden esetben a virágok – az egyes számú azonosító tényezők – csalnak lépre minket, vagy a formájukkal, vagy a hasonló színükkel, vagy mind a kettővel. Lássuk, hol tévedtünk el!

A magnólia, ami NEM a tulipánfa

A magnóliát tulipánfának is hívják, tévesen. Ez a név egy másik, szintén a magnóliafélék családjába tartozó növényt illet. A magnólia más néven LILIOMFA, aminek magassága miatt ugyan faként tekintünk rá, de valójában cserje, mert törzse a föld felett nem sokkal elágazik (megkavarhat minket, ha fás formára nevelik). Mentségére legyen mondva a tévedőknek, hogy kora tavaszi virágzása, és tulipánformájú virága hasonlatossá teszi a lágyszárú szépséghez.

A liliomfa, vagyis magnólia kora tavasszal hozza tulipánra emlékeztető ezernyi virágát
A liliomfa, vagyis magnólia kora tavasszal hozza tulipánra emlékeztető ezernyi virágát

A magnóliafajták (Magnolia) virágszínükben, a virágzás idejében és méretükben is eltérhetnek egymástól. A legtöbbjük lombhullató, de akad közöttük örökzöld is – ez utóbbit Magnolia grandiflora tudományos néven is kereshetjük. A legtöbb magnólia virágzása április-májusra esik. A virágok színe a fajtától függően lehet fehér, világos és sötét rózsaszín, bíborszínű, valamint ezek keveréke. Egyes fajták a tavaszi virágzás után nyári másodvirágzással is megörvendeztetnek. Léteznek azonban olyan magnóliák is, amik tavasz helyett egész nyáron át hozzák hófehér vagy krémszínű virágaikat. Ilyen például az örökzöld magnólia is.

A liliomfához hasonlóan a tulipánfa (Liriodendron tulipifera) is Észak-Amerikából származik, ahol akár 50 méter magasra is megnőhet, és nem csak dísznövényként termesztik – első osztályú faanyagát a bútoripar hasznosítja. Hazánkban 10-20 méter között megáll, kúpos lombkoronát fejleszt. Nem lehet eltéveszteni széles, tulipán alakú leveleit, amelyek évközben élénkzöldek, ősszel gyönyörű, aranysárgás-narancssárga színben pompáznak. Virágai a fa felső ágain nőnek, színük fehér, világossárga, zöldes árnyalatokkal.

A tulipánfának széles, tulipán alakú levelei és a lombkorona felső ágán ülő virágai vannak
A tulipánfának széles, tulipán alakú levelei és a lombkorona felső ágán ülő virágai vannak

A liliomfák és a tulipánfák is a kissé savanyú, tápanyagban gazdag talajban érzik jól magukat. Vízigényesek, azaz a száraz időszakokban és a forró nyári napokon bőségesen meg kell öntözni őket.

Aranyeső, aranyfa, aranyvessző, aranycserje?

Az aranyeső (Laburnum anagyroides) a köznyelvben elterjedt növénnyel ellentétben sokkal később virágzik, és teljesen más formájú virágot fejleszt. Az aranyeső egy felálló ágú cserje, ami elérheti a 4-8 méteres magasságot. Aranysárga színű, édes illatú pillangós virágai már lecsüngő, 10-20 cm hosszú fürtökben nyílnak, és késő tavasszal, április-májusban csodálhatjuk őket. A növény bokros növekedésű, eleinte felálló ágrendszert fejleszt, majd ágai később kissé lefelé hajlanak, így virágzatával borított lombja alatt állva tényleg „aranyeső” benyomását kelti. Hazánkban teljesen fagytűrő, lombhullató cserje. Kedveli a napos helyet, és a kissé meszes, szárazabb vízháztartású, tápanyagban gazdag talajt.

Az aranyeső - Laburnum - pillangósvirágai lecsüngő fürtökben nyílnak, és késő tavasszal, április-májusban csodálhatjuk őket
Az aranyeső – Laburnum – pillangós virágai lecsüngő fürtökben nyílnak, és késő tavasszal, április-májusban csodálhatjuk őket

Ezzel szemben az aranycserje (Forsythia), (vagy másik nevén, csak hogy teljesen megkavarodjunk, aranyfa) a kora tavaszi hetek legélénkebb, sárga virágú növénye, amely még lombfakadás előtt hozza a négy sziromból álló aranysárga virágait, melyek a vessző teljes hosszában ülnek. Ez az aranyesőtől jól megkülönböztető jellegzetessége, aminek, emlékezzünk, fürtökben lógnak a pillangós virágai. Másik fontos különbség, hogy az aranycserje alacsonyabb az aranyesőnél, csupán 2,5-3 méter magasra nő meg. Az aranycserje a kert számos pontját díszítheti, állhat szoliterként, de sövénynek is kiváló választás. Kedveli a napos helyet, ezenkívül viszonylag igénytelen növény: jól tűri a szárazabb talajokat, tápanyagigénye közepes. Mindkét növény hazánkban teljesen fagytűrő, lombját ősszel lehullatja.

Nagyon fontos tudni, hogy az aranycserje virága ehető, de kerti hibrid fajainak a termése mérgező, ezzel szemben az aranyeső minden része mérgező, különösen a magja.

Az aranycserje - Forsythia - csoportosan vagy magányosan álló, négyszirmú sárga virágokat hoz
Az aranycserje – Forsythia – csoportosan vagy magányosan álló, négyszirmú sárga virágokat hoz

Egy kis ráadásként ismerkedjünk meg az aranyvesszővel is (Solidago), amely az előbbi két „névrokonával” ellenétben lágyszárú, virágait pedig az év második felében, nyár végén, kora ősszel hozza. Gyakran 2-3 méter magasra is megnőhetnek, karcsú, kórószerű megjelenésűek. A hazánkban őshonos közönséges aranyvesszőt (Solidago virgaurea) aranyos ruta vagy aranyos istápfű néven is ismerik. A szántóföldi növénytermesztésben a kanadai aranyvesszőt (Solidago canadensis) inváziós gyomnövényként tartják számon, a táblákon és a táblaszéleken is tömegesen jelenik meg. Ez a növény nem mérgező, sőt, igen sokoldalúan felhasználható, kellemes ízű teát adó gyógynövény, amelyet húgyúti problémákra, vesebántalmakra, epekő vagy májbetegségek esetén ihatunk. A méhészek portékái között is szerepelhet aranyvesszőméz, ugyanis kiváló mézelő növény.

A tőzike, ami nem a hóvirág

A tőzike és a hóvirág dilemmája szintén a virágzatuk hasonlóságában keresendő, amit még az is nehezít, hogy a tavaszi tőzike (Leucojum vernum) és a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) korán virágzik (a hóvirág január végén, februárban, míg a tavaszi tőzike egy hónappal később). Legfontosabb különbség, hogy a tavaszi tőzikének szélesebb a bókoló virága, a lepellevelek csúcsán pedig zöld vagy sárgás foltok találhatók. Ez utóbbi a legszembetűnőbb alaktani különbség a két faj között. A kikeleti hóvirág külső lepellevelei fehérek, a kicsípett csúcsú, szintén fehér alapszínű belsők pedig zöld rajzolatot viselnek.

A kikeleti hóvirág kb. egy hónappal előbb virágzik, külső lepellevelei egyöntetű fehérek
A kikeleti hóvirág kb. egy hónappal előbb virágzik, külső lepellevelei egyöntetű fehérek

A tavaszi tőzike egy hagymás évelő, amely 10-30 cm magasra nő meg. Az egyszikűek osztályába, a spárgavirágúak rendjébe és az amarilliszfélék családjába tartozik. Magyarországon számos helyen találkozhatunk vele: gyertyános-tölgyesekben, ligeterdőkben, bükkösökben, nedves réteken. A kikeleti hóvirág hazánkban a középhegységekben és a Dunántúlon igen gyakori, az Alföldön azonban csak szórványos az előfordulása. Mindkét növény védett hazánkban! A tavaszi tőzike természetvédelmi értéke 5000 Ft, míg a kikeleti hóvirágé 10 000 Ft.

A tavaszi tőzikének szélesebb a bókoló virága, a lepellevelek csúcsán pedig zöld vagy sárgás foltok találhatók
A tavaszi tőzikének szélesebb a bókoló virága, a lepellevelek csúcsán pedig zöld vagy sárgás foltok találhatók

A tavaszi tőzike február végén, márciusban virágzik. A tömeges gyűjtés és kitaposás mellett azért is veszélyeztetett, mert élőhelyei megszűntek, átalakultak. A folyószabályozások korában a folyók menti erdők letermelése okozott nagy károkat az állományban.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mutasd az igazi neved!

2024. június 17. 05:40

Vannak növények, amelyeknek az igazi, eredeti, tudományos magyar nevét talán életünkben nem hallottuk. Így voltam én is a szúnyogűzővel és a mézvirággal, amiknek a hivatalos neve csak akkor jött velem szembe, amikor a kertünket kezdtük benépesíteni.

Palántázási kisokos IV. - A palántabetegségek megelőzése

2024. június 3. 05:40

Egyáltalán nem könnyű helyesen palántát nevelni. Sokszor minden igyekezetünk ellenére betegedik meg és dől ki a sorból egy-egy növény, de szerencsére megvannak a bevált módszerek, hogy növeljük a növények esélyét az egészséges fejlődésre.

A Magyar Paradicsom Napja

2024. május 29. 06:40

A paradicsom a legváltozatosabb és legkedveltebb palántáról nevelt növényünk a veteményesben. A hobbikertészek és gazdálkodók körében egyaránt folyamatosan nő a népszerűsége, ezért idén újra megrendezésre kerül a Magyar Paradicsom Napja szakmai rendezvény Mórahalmon.

Csatlakozzunk „A mi sokszínű kertünk” kampányhoz!

2024. május 28. 05:40

A Magyar Természetvédők Szövetsége idén elindította a „A mi sokszínű kertünk” kampányt, amelynek az a célja, hogy családokat, különböző intézményeket és önkormányzatokat ösztönözzenek arra, hogy lépéseket tegyenek a biodiverzitás védelme érdekében a saját környezetükben.

A tavasz első hírnökei és az aktuális kerti munkák

2023. február 27. 05:38

Éled a kert és máris itt a nyakunkon a tavasz. Szerintem sokan örülnek neki, hogy eltűnik hamarosan a borongós és sötét téli időszak, és lesben állnak már, mikor mehetnek ki a kertbe dolgozni.

Több ezer szál hóvirágot értékesítettek idén - Engedéllyel termesztik a tavasz hírnökét

2019. március 1. 14:44

Kunszentmárton határában hazánkban egyedülálló módon engedéllyel termesztik a tavasz hófehér hírnökét. Legfrissebb videónkban bemutatjuk a különleges vállalkozást.

Életmód Videó

Mindent a hóvirágról

2019. február 23. 05:36

Én még ahhoz a szerencsés generációhoz tartozom, akiket gyerekkorunkban a szüleink jól felöltözve bepakoltak a kocsiba, elfurikáztunk az erdőszélre, és egy hatalmas kirándulás alkalmával szép kis csokor hóvirágot vihettünk haza emlékbe. Kisiskolás korom óta a hóvirágot tartom az egyik legbájosabb és legkülönlegesebb növénynek, róla szól ez az összefoglaló.

Tavasznyitó, kertben nevelhető virágaink a korai beporzók szolgálatában

2022. február 19. 07:35

A tél végén és kora tavasszal virágzó, kertben nevelhető növények egyedülálló segítséget jelentenek a korán kirepülő rovarok számára. Ismerkedjünk meg ezekkel a növényekkel!