Ház, táj
Ház, táj

Óvatosan: mérgező szobanövények!

Óvatosan: mérgező szobanövények!

Agrofórum Online

Nemcsak kertünk lakói tartalmazhatnak mérgező hatóanyagokat. Érdemes utánanézni a szobanövények megvásárlása előtt annak, hogy mely szobanövény fajoknak melyik részei és mennyire mérgezőek – főként kisgyermekes családok vagy a négy fal között élő, szabadon mozgó kiskedvencek gazdái legyenek körültekintőek!

Jótanácsok

Ne tekintsünk ezekre a növényekre ellenségként vagy kerülendő árucikként. Ahogy a mi szervezetünknek is megvannak a maga „praktikái” a külső hatások elleni védelemhez, úgy a növények is kifejlesztették évmilliók során a magukét. Ennek a cikksorozatnak a megírásával nem az a célom, hogy rögtön kivágásra vagy kidobásra kerüljenek a gyönyörű növények, hanem az, hogy legyünk tisztában a tényekkel, és az esetleges baleseteket el tudjuk kerülni!

Ha a mérgezés mégis bekövetkezik – még az enyhén mérgező növények ártalmatlannak tűnő, de idővel nem szűnő tüneteivel is -, nagyon fontos, hogy azonnal forduljunk orvoshoz! Vigyünk magunkkal a gyermekorvoshoz vagy állatorvoshoz a mérgezést kiváltó növényi részből egy kis darabot (levél- vagy szárrészt) vagy próbáljuk meg minél pontosabban leírni a növényt és a körülményeket is, a biztos diagnózis és eredményes elsőssegély-nyújtás érdekében.

A szobanövények között a mérgező anyagaikat és azok mennyiségét tekintve egyik sem sorolható a halálosan mérgező növények közé. A mérgező és nagyon mérgező kategóriába tartozó növények közé tartozók részeiből viszont nagyobb mennyiség elfogyasztása okozhat halálos kimenetelű balesetet.

Nagyon mérgező:

Név

(Magyar és tudományos)

Mérgező része
Szobai ciklámen

Cyclamen persicum

A növény gumója

A ciklámen gumója nagyon mérgező

A szobai ciklámen virágai és levelei csak enyhe mértékben okoznak nyálkahártya-irritációt, gumójának lenyelése azonban nagyon súlyos allergiás rohamot is előidézhet. Lenyelést követően hányás, gyomorfájdalom, hasmenés és általános rosszullét jelentkezik, de a tünetek súlyossága nagymértékben mennyiségfüggő. Ha egy kisgyermek már kettőnél több gumót összerágva lenyel, erőteljes görcsök, légzési nehézségek, verejtékezés, sőt bizonyos esetekben még idegbénulás és halál is felléphet, így a mérgezés gyanúja esetén azonnal kórházba kell szállítani a gyermeket. Szerencsére kevesebb az esélye, hogy a gyermekünk vagy doromboló kedvencünk a cserépből kihalássza a gumókat, és megkóstolja, de nem árt az óvatosság.

Mérgező:

Név

(Magyar és tudományos)

Mérgező része
Amarillisz

Hippeastum culmorum

A növény minden része
Anyósnyelv

Sansevieria / Dracaena trifasciata

A növény hajtása, levele
Buzogányvirág

Dieffenbachia

A növény minden része
Gumós begónia

Begonia x tuberhybrida

A növény minden része
Könnyezőpálma

Monstera deliciosa

A növény gyökere, virága
Csodacserje / kroton

Codiaeum variegatum

A növény tejnedve (levélben, szárban)
Jácint

Hyacinthus

A növény minden része
Mikulásvirág

Euphorbia pulcherrima

A növény tejnedve (levélben, szárban)
Rákvirág

Aglaonema crispum

A növény minden része
Szobafikusz-fajok

Ficus spp.

A növény tejnedve (levélben, szárban)

A színpompás amarillisz minden része mérgező

Az amarillisz bármely részének elfogyasztása hányással és hasmenéssel is járhat, nagyobb mennyiségben történő lenyelése és megemésztése esetén gyomor – és bélgyulladáshoz hasonló tüneteket okoz.

Az anyósnyelv lenyelése hányást, hasmenést, erőteljes görcsöket és allergiás reakciókat válthat ki

Az Afrikából származó anyósnyelv levelei nemcsak hegyesek és szúrósak, de már egyetlen megrágcsált levele is elég ahhoz, hogy hányást, hasmenést, erőteljes görcsöket és allergiás reakciókat tapasztaljon az, aki megkóstolta. Minden esetben forduljunk orvoshoz!

A buzogányvirág minden része mérgező (kalcium-oxalátot, cianogén-glükozidot, oxálsavat tartalmaz). A növény bármely részének megkóstolása után nem sokkal égő, maró érzés lép fel a szájban és a torokban, ezt követően a nyálkahártya megduzzadása miatt nyelési nehézségek és beszédképtelenség is jelentkezhet.

A gumós begónia mérgező nedvétől a levelek és hajtások fogyasztása miatt alakulhat ki mérgezés

A gumós begónia minden része mérgező a növény erős nedve miatt. Több levél, illetve hajtás elfogyasztása szétmarhatja a száj nyálkahártyáját és a nyelvet, valamint hányást is okozhat. A szájüregben a növény méreganyagával történő érintkezés nyomán a szervezet riadót fúj, melynek hatására a torok is megdagadhat, ami erős mérgezés esetén fulladáshoz is vezethet, ezért minél hamarabb fel kell keresni az orvost.

A könnyezőpálma, és hátterében a buzogányvirág mérgező részeinek elfogyasztása után égő érzés is fellép

A könnyezőpálma erős méreganyagát az őshazájában, Afrikában bizonyos törzsek nyílméregként alkalmazzák. Hatalmas, dekoratív levelei nem, de gyökere és virága tartalmaz méreganyagot, amely már egy kisebb harapástól a bőr, illetve a nyálkahártya kivörösödését okozhatja, és az említett helyeken erőteljes égő érzést eredményezhet. Nagyobb mennyiség szervezetbe kerülése esetén helyi duzzanatok is felléphetnek, amelyektől a beszéd és a nyelés is nehezebbé válhat, illetve fulladás is felléphet. Minden esetben haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

A csodacserje nedvének bőrre jutása helyi irritációt okozhat

A csodacserje sárgás-zöldes-vöröses mintás levelei és szára mérgező tejnedvet tartalmaz. A kicseppenő nedv helyi irritációt okozhat: a bőr kipirosodik és viszket. A levelek elfogyasztását követően az általános mérgezési tünetek jelentkeznek: hányás és hasmenés.

A jácint minden része, de különösen hagymája és levele mérgező

A jácint minden része mérgező – különösen levele és hagymája, melyek kalcium-oxalát kristályokat és alkaloidokat tartalmaznak. Az amarilliszhez hasonlóan a növényi részek lenyelése gyomor- és bélpanaszokat okoz, ezenkívül irritálja a nyálkahártyát. Nem ritka az émelygés és a vérnyomás-csökkenés sem. A növény gondozását, átültetését követően mindig alaposan mossunk kezet!

A mikulásvirág tejnedve mérgező

A mikulásvirág tejnedve a fikusz-fajokéhoz és a csodacserjéhez hasonlóan mérgező, ami kis mennyiségben bőrrel érintkezve irritációt, a nyálkahártya esetében égő érzést, a gyomorba jutva erős hányást és hasmenést okoz. Nagyobb mennyiségben rohamokat, fulladást is előidézhet. A lehullott leveleket, hajtásokat mindig távolítsuk el az asztalról, padlóról, és mérgezés esetén minden esetben forduljunk orvoshoz!

Ha a rákvirág mérgező nedvéből egy kevés is a bőrünkre cseppen, súlyos irritációt okozhat. Szájba és gyomorba kerülése esetén a nyálkahártyát is nagymértékben irritálja, ezenkívül erős allergiás reakciót is kiválthat. Súlyos esetben hányást és hasmenést is eredményez.

A szobafikusz-fajok tejnedve a kaucsuk mellett kumarint is tartalmaz, amely a tápcsatornába kerülést követően rövid időn belül erős hányást és hasmenést okoz, nagyobb mennyiségű fogyasztása esetén pedig még felnőttek esetében is fulladás következhet be. Amennyiben a mérgezés tüneteit tapasztaljuk magunkon vagy gyermekünkön, azonnal forduljunk orvoshoz!

Enyhén mérgező:

Név

(Magyar és tudományos)

Mérgező része
Agglegény-pálma

Zamioculcas zamiifolia

A növény minden része
Aszparágusz-fajok

Asparagus spp.

A növény minden része
Sugárarália

Schefflera arboricola

A növény levele, hajtása
Szobai ciklámen

Cyclamen persicum

A növény szára és virága
Szobai kankalin

Primula obconica

A növény levele, hajtása, gyökere

Az agglegény-pálma minden része enyhén mérgező

Az agglegény-pálma bármely részének elfogyasztása émelygést, hasi fájdalmakat, súlyosabb esetben hányást okozhat.

Az aszparágusz-fajok minden része enyhén mérgező. A növény nedve a bőrön enyhe irritációt okoz, amelyet bő vízzel lemosva a tünetek rövid időn belül enyhülnek. A növény termésének lenyelését követően hányásra, hasmenésre is számítani kell. Hosszabb ideig tartanak és erőteljesebbek lesznek a tünetek, ha a bogyót megrágást követően nyeli le valaki.

A sugárarália levele és hajtása légzési nehézségeket is okozhat

A sugárarália levele, illetve hajtása lenyelve égő érzést, duzzanatot, nyelési nehézséget, súlyosabb esetekben nehézlégzést okozhat. Kisgyermekek esetében a tünetek súlyosabbak, ezért mindenképp érdemes orvoshoz fordulni!

A primula mirigyszőrétől az érzékeny bőr kivörösödhet

A szobai kankalin levelein és szárán lévő mirigyszőrök primint tartalmaznak. A bőrön a levelek érintése egy kisgyermek érzékenyebb bőrén már elváltozásokat okozhat. A bőr kivörösödik, erős viszkető érzés, súlyosabb esetben hólyagképződés jelentkezik. Az érintett bőrfelületet bő meleg vízzel le kell mosni. Ha a tünetek ezután sem enyhülnek, forduljunk orvoshoz!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

Kis lépés nagy célért: a Föld órája 2024-ben

2024. március 22. 05:40

A természetvédelemmel kapcsolatos évfordulók, kampányok, kiemelt események remek lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy jobban megismerjük a gyönyörű bolygónkat, és időt szenteljünk a védelmére. Ide tartozik a Föld órája akció is.

Mikor kerüljük a fahamu használatát a kertben?

2024. március 20. 06:40

A fahamu helyes felhasználásával nemcsak a háztartási hulladékot csökkentjük, hanem a kertünk is meghálálja a jó minőségű, szakszerűen kijuttatott, szerves trágyaként funkcionáló fahamut. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem javasolt a használata, vagy egyenesen árt egyes növényfajoknak.

A fahamu helyes használata a házikertben

2024. március 18. 05:40

A fahamu igazi kincs a házikertben, ha helyesen használjuk fel. Tisztában kell lennünk vele, hogy mikor, mennyit juttathatunk ki belőle, és mely növények fejlődését segítjük elő vele.

Mit tegyünk a felkopaszodó szobanövényekkel?

2023. március 4. 10:49

A felkopaszodás is az egyik jelzője annak, ha valami a szobanövényünknél nem klappol, nem ideálisak a körülmények számára.

Hogyan menthetem meg a sárguló levelű hibiszkuszt?

2023. december 2. 04:37

Szobai hibiszkuszom levelei tömegesen elsárgultak, és azóta lehullottak a csatolt kép szerint. Hogyan menthetem meg, mit tehetek?

Hogyan kell gondozni a szobarózsát?

2021. február 17. 12:44

Többször kaptam ajándékba szobarózsát, de még soha nem sikerült hosszabb ideig életben tartanom. Hogyan gondozzam annak érdekében, hogy sokáig megtarthassam?

Növények, melyekkel a fürdőszobát felvirágoztathatjuk

2023. november 3. 06:40

Nagyon sok fürdőszobában egyáltalán nincs ablak és a pára- és szagmentesítést is elszívóval oldják meg. Ilyen környezetbe nem olyan egyszerű növényt választani. Természetesen semmi sem lehetetlen!