Mindenszentek napja keresztények ünnepe, egyben az üdvözült lelkek emléknapja, amelyet november 1-jén ünneplünk. Ilyenkor elhunyt szeretteinkre emlékezve kilátogatunk hozzájuk a temetőbe, ki-ki a maga „ajándékával”: virággal, koszorúval, mécsesekkel.
A sírok állandó szereplői a temetői vázák, amelyekbe lehetőségünk van friss virágot vagy csokrot helyezni. Egy pár tudnivalóval felszerelkezve sokáig csodálhatjuk ezeket a természetes díszeket is szeretteink emlékére. Lássuk, mire érdemes figyelni!
A temetői vágott virágok igenis képesek hetekig virágozni, de ehhez szükség van egy pár előkészületre, és ki kell választanunk a megfelelő növényt hozzá.
A vágott virágok esetében olyan fajokat érdemes választani, amelyek:
- virágzása tartós;
- hervadása is lassú, nem egyszerre dobja le az összes szirmát;
- bírja az éjszakai alacsony hőmérsékletet, esetleg fagyot is.
Alapvetően kitűnő választás a kertünkben vagy a virágboltban frissen szedett/vásárolt csokor vagy pár szál virág, amelyekre már a szállítás alatt figyelünk.
Amivel a szállítás alatt is segítünk
A novemberi idő már gyakran fagyokkal és széllel tisztel meg minket, és teszi kicsit körülményesebbé a növényszállítást. Amíg csak lehet, érdemes a virágokat kímélni az időjárási viszontagságoktól, így kerülhet a lehető legszebb állapotban a sírra. Ha autóval érkezünk a temetőhöz, a csokrot ne a csomagtartóban vagy a kalaptartóra, hanem az utastérben helyezzük el, ahol kicsit melegebb van!
Amennyiben gyalog vagy biciklivel érkezünk, fontos, hogy a növényt a lehető legközelebbi helyről szerezzük be, hiszen minél kevesebbet van hidegben a virág, annál szebb lesz, amikor a sírra kerül. Figyeljünk arra is útközben, hogy a virágok ne nyomódjanak egymáshoz, ne ütődjenek meg, és a szirmok se hulljanak le a szállítás során! Ha a virág már az utazásnál megsérül, nem bírja majd sokáig a vázában sem.
Kell még néhány nedves rongy is, melyekkel a szállítás idejére tanácsos a virágok szárát betekerni. Ez biztosít számukra némi nedvességet addig is, amíg újra vázába kerülnek. Aki nagyon biztosra akar menni, az még egy kicsit levágja a virág szárait, mielőtt beleteszi a vázába. Így a friss vágás helyén hatékonyabban szívja fel a virág szára a vizet, és lassabban hervad el. Ehhez jó tanács, hogy a virágok szárait soha nem egyenesen, hanem mindig ferdén kell elvágni, mivel így azok nagyobb felületen tudnak nedvességet felvenni.
A víz
Ha meg tudjuk oldani, akkor csapvíz helyett hozzunk előzőleg felforralt, majd lehűtött vizet a vázákba. A forralással csökkentjük a víz keménységét, ez pedig hosszabb távon sokkal kedvezőbb környezetet teremt majd a virágoknak. A teljesen visszahűtött víz egyszerűen szállítható ásványvizes palackokban.
A váza
A vázát érdemes Mindenszentek előtt előkészíteni, hogy ne az ünnep napján kelljen még a takarításával foglalkozni. Nézzük meg, hogy milyen állapotban van a váza, amelybe el szeretnénk helyezni a virágokat! Először is mossuk ki alaposan a váza belső részét, nehogy a belső falon megtelepedett baktériumoktól idő előtt rohadásnak induljon a virág szára!
Térjünk rá a növényekre
A vágottak közül a krizantémok és az őszi rózsák bírják a legjobban az időjárás viszontagságait a sírokon lévő vázákban, mert a mínusz oC sem árt meg nekik. A szegfűk is jól viselik a hideget. Egy enyhébb őszi időjárás még megengedi nekünk, hogy akár rózsát is tegyünk a vázákba.
Mielőtt a virágszálak a vízbe kerülnének, érdemes leszedni róluk azokat a leveleket, amelyek beérnének a vízbe. Ha az ember rajtuk hagyja a leveleket, azok az ázás miatt hamar tönkremennek, és az így rothadásnak indult növényi részek miatt az egész virágszál hamarabb elpusztulhat. Fontos még az is, hogy a szálak vége ne érjen hozzá a váza aljához, mivel így megtörhetnek, és képtelenek lesznek megfelelő mennyiségű vizet felvenni.
Végül, de nem utolsósorban az is fontos, hogy csak annyi virágot tegyünk a vázákba, amennyi „kényelmesen” elfér. Ha a szárak összeszorulnak, a virág sajnos csak ideig-óráig fogja bírni, gyorsabban tönkremennek, mert elnyomják egymást, és megrohadnak.
Kis segítség a tartósabb virágzáshoz
Érdemes ellátogatni egy virágüzletbe, ahol beszerezhető speciálisan a virágszálak tartósítására való adalékanyag, amit egyszerűen a vízbe feloldunk a virágoknak. Ezenkívül a tápoldat is jó ötlet, amit szintén a vízhez öntünk hozzá, így növelhetjük meg a virág frissességének idejét.
Az ünnepre készülődve hadd búcsúzzam ennek a cikknek a végén Dr. Bódis László szavaival: „Hát próbáljunk meg vigasztalódni, az örök élet reményével.”
Mindenkinek szép időt, türelmes készülődést és meghitt családi együttlétet kívánok Mindenszentek ünnepéhez!
Kapcsolódó cikkek: