Ház, táj

Vágott virágok a temetőben – minden, amit tudni érdemes

Agrofórum Online

Mindenszentek napja keresztények ünnepe, egyben az üdvözült lelkek emléknapja, amelyet november 1-jén ünneplünk. Ilyenkor elhunyt szeretteinkre emlékezve kilátogatunk hozzájuk a temetőbe, ki-ki a maga „ajándékával”: virággal, koszorúval, mécsesekkel.

A sírok állandó szereplői a temetői vázák, amelyekbe lehetőségünk van friss virágot vagy csokrot helyezni. Egy pár tudnivalóval felszerelkezve sokáig csodálhatjuk ezeket a természetes díszeket is szeretteink emlékére. Lássuk, mire érdemes figyelni!

A temetői vágott virágok igenis képesek hetekig virágozni, de ehhez szükség van egy pár előkészületre, és ki kell választanunk a megfelelő növényt hozzá.

A vágott virágok esetében olyan fajokat érdemes választani, amelyek:

  • virágzása tartós;
  • hervadása is lassú, nem egyszerre dobja le az összes szirmát;
  • bírja az éjszakai alacsony hőmérsékletet, esetleg fagyot is.
A krizantém az egyik legjobb hidegtűrő
A krizantém az egyik legjobb hidegtűrő

Alapvetően kitűnő választás a kertünkben vagy a virágboltban frissen szedett/vásárolt csokor vagy pár szál virág, amelyekre már a szállítás alatt figyelünk.

Amivel a szállítás alatt is segítünk

A novemberi idő már gyakran fagyokkal és széllel tisztel meg minket, és teszi kicsit körülményesebbé a növényszállítást. Amíg csak lehet, érdemes a virágokat kímélni az időjárási viszontagságoktól, így kerülhet a lehető legszebb állapotban a sírra. Ha autóval érkezünk a temetőhöz, a csokrot ne a csomagtartóban vagy a kalaptartóra, hanem az utastérben helyezzük el, ahol kicsit melegebb van!

A kertből és mezőről szedett virágok strapabírók
A kertből és mezőről szedett virágok strapabírók

Amennyiben gyalog vagy biciklivel érkezünk, fontos, hogy a növényt a lehető legközelebbi helyről szerezzük be, hiszen minél kevesebbet van hidegben a virág, annál szebb lesz, amikor a sírra kerül. Figyeljünk arra is útközben, hogy a virágok ne nyomódjanak egymáshoz, ne ütődjenek meg, és a szirmok se hulljanak le a szállítás során! Ha a virág már az utazásnál megsérül, nem bírja majd sokáig a vázában sem.

Kell még néhány nedves rongy is, melyekkel a szállítás idejére tanácsos a virágok szárát betekerni. Ez biztosít számukra némi nedvességet addig is, amíg újra vázába kerülnek. Aki nagyon biztosra akar menni, az még egy kicsit levágja a virág szárait, mielőtt beleteszi a vázába. Így a friss vágás helyén hatékonyabban szívja fel a virág szára a vizet, és lassabban hervad el. Ehhez jó tanács, hogy a virágok szárait soha nem egyenesen, hanem mindig ferdén kell elvágni, mivel így azok nagyobb felületen tudnak nedvességet felvenni.

A rózsa elegáns és csodaszép megoldás
A rózsa elegáns és csodaszép megoldás

A víz

Ha meg tudjuk oldani, akkor csapvíz helyett hozzunk előzőleg felforralt, majd lehűtött vizet a vázákba. A forralással csökkentjük a víz keménységét, ez pedig hosszabb távon sokkal kedvezőbb környezetet teremt majd a virágoknak. A teljesen visszahűtött víz egyszerűen szállítható ásványvizes palackokban.

Egy szép krizantémválogatás mindig jó ötlet
Egy szép krizantémválogatás mindig jó ötlet

A váza

A vázát érdemes Mindenszentek előtt előkészíteni, hogy ne az ünnep napján kelljen még a takarításával foglalkozni. Nézzük meg, hogy milyen állapotban van a váza, amelybe el szeretnénk helyezni a virágokat! Először is mossuk ki alaposan a váza belső részét, nehogy a belső falon megtelepedett baktériumoktól idő előtt rohadásnak induljon a virág szára!

Komolyságot kölcsönöz a csokornak egy kis örökzöld
Komolyságot kölcsönöz a csokornak egy kis örökzöld

Térjünk rá a növényekre

A vágottak közül a krizantémok és az őszi rózsák bírják a legjobban az időjárás viszontagságait a sírokon lévő vázákban, mert a mínusz oC sem árt meg nekik. A szegfűk is jól viselik a hideget. Egy enyhébb őszi időjárás még megengedi nekünk, hogy akár rózsát is tegyünk a vázákba.

Ne zsúfoljuk tele a vázát nagy csokorral, mert könnyen berohadhatnak a szárak
Ne zsúfoljuk tele a vázát nagy csokorral, mert könnyen berohadhatnak a szárak

Mielőtt a virágszálak a vízbe kerülnének, érdemes leszedni róluk azokat a leveleket, amelyek beérnének a vízbe. Ha az ember rajtuk hagyja a leveleket, azok az ázás miatt hamar tönkremennek, és az így rothadásnak indult növényi részek miatt az egész virágszál hamarabb elpusztulhat. Fontos még az is, hogy a szálak vége ne érjen hozzá a váza aljához, mivel így megtörhetnek, és képtelenek lesznek megfelelő mennyiségű vizet felvenni.

Végül, de nem utolsósorban az is fontos, hogy csak annyi virágot tegyünk a vázákba, amennyi „kényelmesen” elfér. Ha a szárak összeszorulnak, a virág sajnos csak ideig-óráig fogja bírni, gyorsabban tönkremennek, mert elnyomják egymást, és megrohadnak.

Szedjük le a vízbe belelógó leveleket
Szedjük le a vízbe belelógó leveleket!

Kis segítség a tartósabb virágzáshoz

Érdemes ellátogatni egy virágüzletbe, ahol beszerezhető speciálisan a virágszálak tartósítására való adalékanyag, amit egyszerűen a vízbe feloldunk a virágoknak. Ezenkívül a tápoldat is jó ötlet, amit szintén a vízhez öntünk hozzá, így növelhetjük meg a virág frissességének idejét.

Tegyünk a vízbe tápoldatot, és használjunk lágyvizet
Tegyünk a vízbe tápoldatot, és használjunk lágyvizet!

Az ünnepre készülődve hadd búcsúzzam ennek a cikknek a végén Dr. Bódis László szavaival: „Hát próbáljunk meg vigasztalódni, az örök élet reményével.

Mindenkinek szép időt, türelmes készülődést és meghitt családi együttlétet kívánok Mindenszentek ünnepéhez!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tökfélék a kertben és a konyhában – a termesztett tökök, II. rész

2024. október 20. 05:40

A spárgatök, a csillagtök és az olajtök sokrétű felhasználásuk és egyszerű termesztésük miatt egyre gyakrabban kerülnek a házikerti vetésforgóba is. Mi a titka ezeknek a tökféléknek?

Tökfélék a kertben és a konyhában – a termesztett tökök I. rész

2024. október 15. 05:40

Mondhatnánk mosolyogva, hogy mindegyik tök termesztett, amelyiket magunk vetettük vagy palántáztuk, majd neveltük a kertben. Ebben az esetben egy olyan fajra gondolunk, aminek nagyon sok, népszerű változata van.

Tökfélék a kertben és a konyhában – a nyári és a téli tökök

2024. október 9. 05:40

Milyen főbb csoportra oszthatjuk a hatalmas fajgazdagságú és sok nemesített változatot számláló tökféléket? Mi a különbség a nyári és a téli, a sütőtökök és a főzőtökök között?

Darázsfészek eltávolítása – amikor szakembert kell hívnunk

2024. október 1. 05:40

Bizonyos esetekben semmiképpen sem szabad nekiállnunk a darázsfészek eltávolításának. A szakember segítsége nemcsak a gyors, de a legbiztonságosabb megoldást is jelenti számunkra.

Az őszi kert 5 legszebb virága

2023. november 2. 10:40

Még ősszel sem kell lemondanunk a virágszínekről, hiszen a krizantémtól egészen a díszkáposztán át az árvácskáig, rengeteg szín és forma vesz minket körül.

Túlélheti a telet a cserepes krizantém?

2022. október 25. 04:38

Vásároltunk mindenszentek ünnepére cserepes krizantémot, amit majd a temetőben helyezünk el. Hogyan lehet megállapítani, hogy a virágunk túléli-e a telet, bírja-e a fagyokat és jövőre is élni, virágozni fog?

A krizantém gondozásának aranyszabályai

2019. november 21. 13:39

A dísznövény-nemesítők évszázados munkájának köszönhetően a sokoldalú és változatos krizantémnak sikerült kilépnie a „temetői virág” szerepéből, és mára a vágott, cserepes és kerti változataival meghódította az otthonokat, a kerteket és a parkokat is. Mit tehetünk házikert-tulajdonosként azért, hogy margitvirágaink éveken keresztül legszebb pompájukban, egészségesen növekedjenek?

Természetes légfrissítő a lakásban: a krizantém – avagy mit tudunk az ősz legnépszerűbb virágáról?

2024. augusztus 28. 14:10

A krizantém csökkenti a beltéri levegő szennyeződését, ezért érdemes az őszi-téli szezonban természetes légfrissítőként a lakásban tartani.