A tábla széléről
A tábla széléről

Hamu és gyémánt

Hamu és gyémánt

Agrofórum Online

Az elmúlás gondolatának borzongásával terhes ez a hónap. Sáros, fázós és üres, mint a kiégett kemence, melynek alján már csak a hamu szürkül, de a melege már a múlté.

Ez a borongós hangulat juttatta eszembe az 1960-as évek megrázó élményt nyújtó lengyel filmjét, melyet aztán írásom címéül is választottam.

Ebben a filmben annyi minden van: érzelem, cinizmus, a szereplők viaskodása önmagukkal és a világgal. Benne van az értelmetlen háborúban elveszettek emlékezete és a legalább ilyen értelmetlen bosszúállás, és benne van egy lebombázott templomban fejjel lefelé függő szélnyikorgatta kereszt alatt születő szerelem. Behúzódva a romok közé a két fiatal együtt betűzgeti a sérült templomfalról:

„Csak hamu marad, hogy hulladék gyanánt
szétszóródjék a szélben,
vagy marad a hamu mélyén
csillagfényű gyémánt,
örök tavaszt hirdető virradat?”

És benne van az újrakezdés, a szabadság vágya is, amikor egy öreg szállodaportás a kitáruló ajtón beözönlő napfénnyel szembe menetelve kibontja a lengyel zászlót.

November van. A Nap egyre laposabban pislog ki a felhők közül, a meg-meglóduló szél belekap a temetőkben fonnyadozó krizantémokba, aztán végigsöpri az utakat, ahol lehullott levelek járják egyre fáradtabban utolsó táncukat.

A határ is lassan kiürül; a vetések elvégezve – nagy baj, ha nem!

Ennek hátrányairól e lap olvasóinak nem is illik beszélni. A vetés apropóján az elmúlt havi lapszámunkban elég sokat foglalkoztunk a gabonákkal. Jó talajra hullott-e a mag, valóságos és átvitt értelemben is? Milyen talajt tudtunk készíteni, a tápanyag-utánpótlásnál, fajtaválasztásnál, a vetőmagnormánál, a vetésidőnél módunk volt-e hasznosítani azokat az ismereteket, amelyeket az Agrofórum – az időszerűség okán – közvetíteni szeretne?

A betakarításokon is túl vagyunk – ide akár kérdőjelet is tehetnénk – mert, ha nem, az is baj. Jó lenne előre tudni, milyen időre számíthatunk. Gyúrjuk-e majd a sarat, vagy megússzuk szárazon, mert amit a felázott talajokkal tenni vagyunk képesek ilyenkor, az már a bűn kategóriája. Az időjárást pedig kiszámítani nem lehet legalábbis hosszú távra nem igen. Éppen ezért, nem elégszer hívjuk fel a figyelmet, hogy vigyázzunk a kukorica tenyészidejével, mert a betakarítás késői ideje, bizonytalan időjárása és a magas szemnedvesség tartalom egyaránt kockázatossá teszi a hosszú tenyészidejű fajták alkalmazását.

Legjobb ilyenkor, ha a terepet már a műtrágyaszórók uralják, és valahol a távolban az ekét vonszoló traktorok morajlása hallik.

Van azért ebben a lehangoló novemberben is valami reménykeltő: a vetések. Kicsit félve nézzük a repcét: miként tudott egyáltalán kikelni, hogy tudott megerősödni egy ilyen embernek, betakarításnak kívánatos csodálatosan meleg, de a talaj-előkészítések, vetések szempontjából igencsak kedvezőtlen száraz szeptember után?

Ritka az, ahol nem találkozunk foltos repcékkel. Egyik helyen ez a baj, a másikon meg pont a meleg hatására túlfejlődött a növényállomány; ott meg az a baj. Valószínűleg sokhelyütt lesz szükség regulátorra. A kalászosok vetését mustrálgatva, ha jól eltaláltuk a vetésidőt, mert minden egyben volt: talajállapot, nedvesség, időjárás, akkor akár hátra is dőlhetnénk elégedetten. De mikor tud a gazda hátradőlni? Legfeljebb, ha ültében a fáradtságtól elnyomja az álom.

November van. A nappalok egyre rövidebbek lesznek, az éjszakák pedig egyre álmatlanabbak és hosszabbak. A gondjaink átszövik a csendet, felnagyulnak, szinte óriásként telepednek ránk.

Felriadunk. Valaki kopogott? Nem, csak a késői hajnal nézett be az ablakrácsokon, hogy színeket varázsoljon a hamuszín éjszakából.

Ideje, hogy félresöpörjük az árnyakat, a múlt legyen a múlté, a jövő pedig a mienk. A miénk és mindazoké, akik úgy gondolják, dolguk van a Világban. Bárhol legyenek is, bármit munkálkodjanak is, ha hasznos dolgot tesznek, akkor teljesítették azt a küldetést, amiért lettünk.

És akkor talán utánunk is marad valami: lehet, hogy csillagfényű gyémánt?

A tábla széléről 2006 novemberében – Dr. Bódis László

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Addig adj, amíg adni tudsz!

2020. december 6. 06:36

Karácsonyra készülve az erdők-mezők is ünnepi ruhába öltöznek; legalábbis ebben reménykedünk, mert még ilyen vén fejjel is arról álmodozik az ember, hogy fehér Karácsonyunk lesz.

„Korhadt fakeresztek”…

2019. november 5. 18:02

Novemberre készülve az ember akaratlanul is belekerül abba a ködös, sáros, pocsolyás hangulatba, amelynek vége az elmúlás.

Támad a drótféreg, sok helyütt újra vetik a kukoricát

2019. június 7. 13:15

Soha nem látott drótféreg fertőzés tizedeli a kukorica és a napraforgó vetéseket egyes dunántúli megyékben (Lehet, hogy másutt is!)

Búzatermesztésünk jövőjéről

2019. április 24. 14:34

Lehet, hogy rosszul gondolom, de néhány tíz, vagy akár ötven hektáron is, önállóan, nem lehet gazdaságosan búzát termelni, mert vagy nincs hozzá elegendő eszköz, vagy túl sok van – ami nincs kihasználva.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

Mikor kell elvetni a díszkáposzta magjait?

2023. november 29. 12:40

Jövő ősszel szeretnék díszkáposztát ültetni a kertembe. Mikor kell ehhez elvetni a magjait?

Kedvező időjárással kezdődött az év az őszi vetések számára

2023. január 25. 08:38

Kedvező időjárással kezdődött az év Európában az őszi vetések számára, a szokatlanul enyhe idő azonban problémákat okozhat a következő hónapokban - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat nemzetközi agrometeorológiai elemzésében.

Túl meleg az idő, ez odacsaphat a vetéseknek

2024. január 21. 08:10

Az optimálisnál enyhébb az idő, és a jövő héten még éjszaka sem várhatók fagyok. A kórokozók és kártevők egyelőre nem gyérültek számottevően, ami tavasztól visszaüthet a vetésekre.