2022. április 13.
Mit jelent pontosan a talajuntság fogalom? Milyen problémák merülhetnek fel ezzel kapcsolatban házikertben, gyümölcsösben?
2022. február 28.
Gyümölcsfák téli metszését rügypattanásig szokták befejezni. Mi az oka, hogy a barackfáknál rügypattanás után, virágzásig ajánlják a szakemberek a metszési munkát?
2021. március 15.
A tavaszi időjárás hatására mind a szántóföldeken, mind pedig a fásszárú kultúrákkal beültetett kertekben megindult a növények fejlődése. A változékony tavaszi időjárásban a melegebb napokon szemmel láthatóan halad előre a rügyek kipattanása és a levelek, illetve csonthéja kultúrák esetében sokszor azoknál hamarabb a bimbók, virágok megjelenése. A csonthéjas gyümölcsfákra pont ebben az időszakban leselkedik egy agresszív parazita kórokozó, a csonthéjasok moníliás betegsége (Monilia laxa).
2021. február 18.
Termő kajszifám nagyon elsűrűsödött, mely részeit távolítsam el? Mikor végezzem el a metszést?
2020. május 18.
Az idei termelés legalább 15%-kal csökken a tavalyihoz képest. Ez egy egész Európát széles körben foglalkoztató kérdés, mivel más országokban is csökkenés várható, mint például Olaszországban vagy Franciaországban.
2020. április 14.
Ebben a vegetációs szakaszban több kórokozó is megfertőzheti a fáinkat, ezért fontos a megelőzésen túl a pontos időben történő kezelés is.
2020. március 31.
Csonthéjas gyümölcseink esetén kiemelt figyelmet kell fordítani a virágzáskor fertőző kórokozók, köztük a legveszélyesebb: monília elleni védekezésre. Ráadásul most az időjárás is hajlamosít a járvány kialakulására, hiszen a melegebb napokat hűvösebb, csapadékosabb, párás napok váltogatják, ami nagyon kedvező a monília számára.
2019. november 16.
Az elmúlt időszakban (2017-2018) egy Fejér megyei kajszi és egy Pest megyei őszibarack ültetvényben a sztigminás betegség tüneteivel könnyen összetéveszthető, baktérium okozta levél- és termésfoltosság fellépését figyeltük meg.
2019. október 13.
Hazánkban a Verticillium dahliae Kleb. gombafaj főként fiatal csonthéjas ültetvényekben okozhat jelentős károkat, jellemzően kajszi, de cseresznye, meggy, szilva és mandula esetében is.