Gyümölcs
Gyümölcs

Gyümölcsfák növényvédelme virágzáskor

Gyümölcsfák növényvédelme virágzáskor

Agrofórum Online

Ebben a vegetációs szakaszban több kórokozó is megfertőzheti a fáinkat, ezért fontos a megelőzésen túl a pontos időben történő kezelés is.

A lemosó permetezés után a következő kritikus időszak a gyümölcsösök tekintetében: a virágzás. Ebben a vegetációs szakaszban több kórokozó is megfertőzheti a fáinkat, ezért fontos a megelőzésen túl a pontos időben történő kezelés is.

A csonthéjasok esetében a legveszélyesebb ilyenkor fertőző kórokozó a monília, a meggy és cseresznye esetén az antraknózis. De ilyenkor támad a barack tafrinája és a csonthéjasok levéllyukacsosodását okozó sztigmina is.

Különösen érzékenyek a virágzó kultúráink, ha hűvösebb, csapadékosabb, párás időjárás van végig a virágzás során, vagy szakítja meg a jó időt ködösebb, hűvösebb nap.

Hogy ezek a kórokozók ne fertőzzék meg gyümölcsfáinkat, fontos a megelőzés. A tavalyi gyümölcsmúmiák eltávolítása a metszés során, a szellős lombkorona kialakítása, de már a telepítés/ültetés előtt terveznünk kell. Alapesetben az érzékeny állókultúrákat támadó kórokozók miatt a mélyfekvésű, vizenyős helyeket kerülni kell a telepítés során.

Ha a lemosó permetezést elvégeztük, már gyérítettük a sikeresen áttelelt kórokozók mennyiségét. Következő lépésként a virágzás során 2-3x célszerű felszívódó hatóanyagokkal védekezni, elsősorban a monília ellen. A virágzás elején, amikor még hűvösebb az idő, a triazol hatóanyagok nem fejtik ki maximális hatásukat, ezért ezeket a teljes virágzásra, vagy a virágzás végére időzítsük. Virágzás elején a fent említett betegségek ellen jól működik a ciprodinil hatóanyagú készítmény. A réztartalmú szereket ilyenkor kerülni kell, hiszen azokkal könnyen perzselést okozhatunk az érzékeny virágokon. A hatóanyagok váltogatásával elkerüljük a rezisztencia kialakulását.

A rovarölő szerek alkalmazását ilyenkor még semmi nem indokolja, ezért ne keverjünk bele a virágzáskori permetlevekbe ilyeneket. Vigyázzunk a méhekre!

A tápanyagok közül ilyenkor már szerep jut a megtermékenyülést fokozó bórtartalmú lombtrágyáknak, ezeket keverhetjük a gombaölőszerrel.

A növényvédő szereket mindig felelősséggel használjuk tartsuk be a címke utasításait!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A málna visszaszorult a kiskertekbe, pedig a feldolgozóipar vevő lenne rá

2024. július 11. 15:40

Málnát már csak elszórtan termelnek hazánkban, összefüggő nagyobb ültetvények csak elvétve akadnak az országban.

Minden a gyümölcsösök lombtrágyázásáról – Fókuszban az alma

2024. július 5. 17:10

A lombtrágyázás nagy előnye, hogy a talajtulajdonságok nem befolyásolják, serkenti a gyökerek tápanyagfelvételét, és hatékonyabb a felszívódás.

Napégés elleni védekezési lehetőségek

2024. június 17. 08:40

A nyári metszést követően a fényre kerülő, korábban árnyékban lévő gyümölcsökön szinte soha nem figyelhető meg napégés.

Csoda lenne, ha nem lenne drága a meggy, kisebb termés várható belőle

2024. június 9. 08:10

A magyarországi ültetvényekben jelenleg látható kép alapján 50-57 ezer tonna közé becsülhető az idei meggytermés.

Hogyan védekezhetünk a körte ventúriás varasodása ellen?

2019. június 21. 04:36

P. Katalin kérdése: Varasodás jelent meg a körtémen. Mit tegyek?

A letermett meggyfát kell még idén permetezni?

2022. július 7. 04:37

Választ szeretnék kapni arra a kérdésre, hogy a letermett meggyfát kell még az éven permetezni?

Ne felejtsük el, kötelező a permetezőgépek műszaki felülvizsgálata!

2020. szeptember 29. 09:02

A kötelezettségre a Kölcsönös Megfeleltetés rendszerben érintett gazdáknak kiemelten ügyelniük kell, mivel a mulasztás esetükben akár az agrártámogatások csökkenésével is járhat.

Már drónnal is lehet permetezni

2022. február 10. 13:52

A légi permetezésre vonatkozó jogszabály módosításával az Agrárminisztérium együttműködésben az Innovációs és Technológiai Minisztériummal megalkotta a drónokkal történő növényvédő szer kijuttatásának jogszabályi környezetét, elősegítve ezzel, hogy az új, pontosabb és célzottabb kijuttatást lehetővé tevő légi permetezési technológia a magyar gazdák rendelkezésére állhasson.