13℃ 6℃
március 11. Szilárd, Tímea, Konstantin

Címke: Gasztronómia

gasztronómia

Szakcikkek / Szőlő-Bor

Egyedi karakterű, kifinomult borok tisztességes profittal

2022. január 12.

Takler Andrással a szekszárdi borvidék történetéről, az elmúlt évtizedek kihívásairól, tervekről, na meg borokról beszélgettünk.

Szakcikkek / Szőlő-Bor

Sörpuccs a borvidéken

2021. december 8.

Etyek az elmúlt évtizedben a bornak és a pezsgőnek köszönhetően a hazai gasztroforradalom egyik ikonikus helyszínévé vált, persze ehhez kellettek azok a borászok is, akik egyértelműen a minőség pártjára álltak. Világosan látszik az is, hogy a csendes borok felől a buborékok felé fordul a borvidék; 2023-ig kell már csak arra várnunk, hogy eredetvédett „Etyeki pezsgőt” ihassunk, amely talán nagyon gyorsan olyan ismert és elismert kifejezés lesz, mint a Tokaji aszú. A gasztroforradalmárok között azonban nemcsak borászok vannak: sonkamester, csokoládé- és sajtkészítő is öregbíti már a település nevét, de van egy első hallásra igazi kakukktojás is közöttük. Ha jobban megismerjük kiderül, hogy mégis csak van köze a borhoz: a musthoz például sörlevet kever. Vagy a sörléhez mustot? Az Etyeki Sörmanufaktúra főzdevezető-tulajdonosával, Radányi Orsolyával beszélgettünk.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Tápláló és egészséges - a magyar hal nem hiányozhat a karácsonyi asztalról

2021. december 4.

A halhús nemcsak diétákba és kímélő étrendekbe illeszkedik, hanem halászlé formájában a karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke is.

Szakcikkek / Szőlő-Bor

Kemendy Tradicionális Pezsgőműhely, ahol minden palack egyedi

2021. november 28.

A pezsgőműhelyben nem készülnek nagy tételek, sőt, nincs olyan palack, ami ne menne keresztül László kezén, amibe bele ne szagolt volna.

Agrárhírek / Életmód, gasztronómia

Csíz sajtműhely: sajtkészítés mesteri szinten

2021. november 27.

Kun Anita sajtmesterrel a Csíz sajtműhely tulajdonosával a termékeikről, minőségbeli követelményekről, a nemzetközi versenyekről, sőt még az "ellopott" sajtról is beszélgettünk.

Agrárhírek / Életmód, gasztronómia

A beszállítók felkutatása sem egyszerű feladat

2021. november 13.

Széles Zoltánnal, a Széles Húsüzem tulajdonosával a biotermékek forgalmazásának lehetséges buktatóiról, tapasztalatairól beszélgettünk, no meg arról, hogy miért van az, hogy osztrák biocsirke kerül a magyar asztalra.

Szakcikkek / Szőlő-Bor

A palackba zárt természet

2021. október 23.

A Grál Pincészet a csúcsgasztronómiába, illetve a hozzáértő magán vásárlók számára forgalmaz a kezdetektől fogva.

Agrárhírek / Életmód, gasztronómia

Egy sajtmester, aki együtt lélegzik a tejjel

2021. október 3.

Pozsa Panni sajtmesterrel beszélgettünk sajtokról, elhivatottságról és a Sajtmustráról.

Szakcikkek / Szőlő-Bor

Jó borok és egy falatnyi éden

2021. október 2.

A Folly Arborétumhoz közel eső birtokelemeken folyik a szőlőtermesztés, amely, akárcsak az arborétum szeretete és gondozása, generációról generációra szálló örökség a Folly családban.