2024. december 10.
A fekete lencsének a legtöbb fajtánál kissé vastagabb a héja, ami megakadályozza, hogy főzés közben szétessen.
2024. július 8.
A tanulmányok szerint napi háromnegyed csésze lencse fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, a vércukorszintet és a gyulladásos folyamatokat.
2023. június 16.
A ,,Kelet-Magyarországi ökológiai gazdálkodási rendezvénysorozat” részeként májusban a ,,Fehérjenövény és szálastakarmány tanácskozás és szántóföldi bemutatón” a maghüvelyesek nemesítéséről, a bennük rejlő potenciálról, valamint a hazai és nemzetközi termesztési trendekről hallhattunk.
2020. május 23.
A lencse az ágazat egyik legdinamikusabban növekvő terméke. A teljes kiőrlésű lencselisztből készült termékek érzékszervi tulajdonságait kedvelik a fogyasztók.
2019. július 16.
A hazai növénytermesztési szerkezetben – elsősorban nagyfokú ökológiai érzékenységük miatt – a magfehérje pillangósok termesztése háttérbe szorult, az értékesítés biztonsága is alacsony.
2019. május 14.
Bár a tavasz a lencse hagyományos vetési ideje, az utóbbi években egyre több kutatás és nemesítési program indult télálló fajták előállítására.